Historia


Lite historik om Sällskapet Quatre Boule. Som bildades på Pub Vagabond 1 januari 1982.

1989

På hösten 1984 var det fyra stycken korpföreningar som ville lite mer än "bara" spela boule i korpens seriespel. De fyra föreningarna Pub Vagabond, Team Seven Up, Hagalund och SW Team gick samman och startade bouleklubben Sällskapet Quatre Boule. (därav namnet Quatre= 4). Vid klubbens bildande blev Jan-Bertil Karlsson Quatre Boule´s första ordförande. Enligt medlemsmatrikeln som skickades till bouleförbundet vid uppstarten av klubben var medlemsantalet 37 st.


1990

År 1990 kom verksamheten igång mer kontinuerligt. På den tiden låg nästan all verksamhet nere på vintern och alla gick och väntade på att våren skulle komma. Dock kom Quatre Boule att spela sitt första singel-KM fram på vårkanten. Man hade en lämplig spelplats i Cronhielmsparken i Rosengård som Kenneth & Ilse Larsson ”fiaxade” åt oss och som under några år framöver skulle vara klubbens ”egen” hemmabana. Första singelmästaren kommer alla ihåg; Roul ”Ralle” Söderholm plus att hans son Martin blev första Juniorsingelmästaren – endast 8 år gammal.

Det första årsmötet i januari 1991innebar att JB Carlsson avgick som ordförande och Göran Warnerbring valdes att ersätta honom. Samtidigt valde sekreteraren Bo Öhrn att låta sig ersättas och det blev Roul S som fick överta det nöjet. Jan Erik Pettersson återvaldes som kassör.

Senare 1991 tyckte man att man hade haft ett år på sig för att känna på tävlingsverksamheten och då fattade man nästa beslut som var att anmäla sig till seriespel. Som sig bör fick man börja i lägsta serien för att sedan sakta men säkert klättra uppåt i seriesystemet. Man avancerade inte varje år men det gick sakta uppåt.
1992

År 1992 kan nog betraktas som ett av de större och viktigare åren i Quatre Boule´s historia.Det var detta år då vi som en av de första klubbarna började sälja Bingo Lotter.Vi sålde otroligt många under denna tiden och kunde i och med det bygga upp en mycket stark ekonomi (Tack Siwe P).

En annan stor händelse var när vi fick ta över Malmös äldsta tävling, Malmö Cup. Malmö Cup kom att spelas på våra egna banor i Cronhjelmsparken. Dessa boulebanor som vi för övrigt själva med viss acceptans från kommun- och stadsdels- förvaltningen hade anlagt var där vi tränade. När vi arrangerade Malmö Cup första gången hadevi otroliga 72 st trippellag anmälda till start. Vi hade även 10 st juniorlag - även dessa trippellag. Som en parentes kan nämnas att på denna tiden bestod alla priser av bucklor och plaketter. Ordförande tänkte på att införa varupriser precis som i alla andra idrotter i Sverige. De flesta av dem var av dem var sponsrade – d v s hoptiggda av vår dåvarande ordförande och egenföretagaren Göran Warnerbring hos hans kunder och leverantörer. Detta gjorde det till en ganska bra affär att arrangera en tävling på den tiden. Sedermera har priserna gått över till att bli pengapriser viket gör att vinsten på en tävling blir betydligt mindre.


1993

1993 var ett mycket viktigt år för Quatre Boule men även för boulen i helhet och för Malmöregionen. Det var nu som Malmö Bouleallians bildades. Quatre Boule var en av de drivande klubbarna tillsammans med Nobel Petanque. Det fanns et vist intresse från andra klubbar i Malmö-trakten men de sviktade p g a att man var rädda om sina egna klubbkassor.

QUA och NOB dominerade Malmö Bouleallians och anledningen till att Malmö Bouleallians bildades var attman hade lyckats få tag i en lokal som kunde hyras av banverket och under året som följde skulle färdigställas och sedan under sittande möte få namnet Bouletoftahallen (Förslag: Sven Jönhede och undertecknad). Det var tack vare Göran W och Korpens konsulent Göran Mele´n som avtalen med banverket och fritidsförvaltningen i Malmö föll på plats. Den förste anställde blev Jan Erik Pettersson (JEP allmänt kallad). Så småningom dök Marcus upp hos JEP i hallen.


1995

1995 var vårt medlemsantal som störst. Sedan starten hade vi ökat i antal hela tiden. Boulespelare runt omkring såg hur roligtvi hade när vi träffades och sökte sig till Quatre Boule. Medlemsmatrikeln från 1995 visar att vi var 182 st. medlemmar. Med detta medlemsantal var vi en av Sveriges största bouleklubbar. Om vi inte missminner oss så var vi näst störst i Sverige vid denna tidpunkt.


1996

Firade vi 10 års jubileum. Vi hade en mycket trevlig och välbesökt tillställning på Kockums Fritid i Malmö.Vi fick dansa till Dinos orkester från Malmö.

Verksamheten fortsätter som vanligt dock med något minskat medlemsantal. Bra eller dåligt - det kan man tycka vad man vill om. En sak är i alla fall säkert; ju fler man är desto mer jobb och svårare att administrera blir det.

Administrationen är sällan viktig i en sådan verksamhet som MBA. Trots att det är ett banalt ämne skall vi inte hoppa över Anders Tapper som gjorde en Stor insats bakom kulisserna och som ersattes av Lars Berg när AT inte orkade längre.


2000

2000 var inte bara ett speciellt år för hela världen utan även för Quatre Boule som eftermycket möda och stort besvärlyckats ta sig igenom hela seriesystemet och till slut också vinna div 1. Nu hade man äntligen nått boulens"finrum" elitserien.


2001

2001 var året där man m­­ed spänd förväntan såg fram emot seriespelet där man skulle få möte Sveriges bästa bouleklubbar med många kända namn. Dessvärreupptäckte vi att avståndet mellan div 1 och elitserien var större än man trott. Men med en god erfarenhet rikare återgick man till div 1 där man återigen etablerade sig under ett antal år. En annan stor händelse var när vi tillsammans med Nobel Petanque planerade och drog igång den nationella tävlingen Örestad Open. De två första åren fick vi av Fritidsförvaltningen låna Malmö Stadions grusplaner plus att vi även fick låna ett antal tält för servering, kansli o s v. År tre fick vi flytta ut på ”Ribban”. Det blev stort. MYCKET STORT. Vi hade 150 affisher 70x100 ute på sta´n, inbjudna kändisar med företagare- /politiker-/ sponsorprofil.


2005

2005 åkte vi iväg för att spela final i Svenska Cupen för veteraner. Väl på plats spelade vårt lag på topp och lyckades med bedriftenatt vinna Svenska Cupen.


2008

2008var det dags för ännu en inteckning i Svenska Cup-pokalen. Vinst igen.


2009

2009 kommer Quatre Boule att åter arrangera Malmö Cup efter att tävlingen under några år legati malpåse. Detta år firar klubben 20 år och naturligtvis kommer man att ha en jubileumsfest, denna gång iMalmös stadshus. I skrivandets stund vet vi inte hur uppslutningen kommer att bli men vi återkommer med detta i höst efter festen.


2010

2:a i elitserien veteran


2011

2:a i elitserien veteran


2012

1:a i elitserien veteran


2013

3:a i elitserien veteran


2014

5:a i elitserien veteran


2015

5:a i elitserien veteran


2016

12:a i elitserien och SM i Malmö

SM i Malmö spelades på Ribban nedanför Potatisåkern.


2017

1:a i div 1 södra veteran  och vinnare av södra kvalet


2018

12:a i elitserien veteran  och vinnare av kvalet till elitserien veteran


2019

3:a i elitserien veteran

Tävlingen Anders Tappers minne spelas första gången i Bouletoftahallen. Tävlingen spelas som mixed trippel, öppen.


2020

3:a i elitserien veteran


2021

3:a i elitserien  veteran och 3:a i svenska cupen V55


2022

1:a i elitserien veteran

1:a i div 3 veteran


2023

2:a i eliserien veteran

5:a i Svemska cupen V55


2024

 Jan Erik Pettersson "JEP"

Anders Tapper

Bildgalleri

Här samlas lite bilder från åren som gått

SM 2016 i Malmö

Blandade bilder