Senaste nytt

Nyhetsarkiv för QUA

Gamla publicerade nyheter hittar du genom att bläddra i nyhetsarkivet. Klicka på knappen nedan för att koma till arkivet.

Fyra i Halmstad

Kenneth Bengtsson och Anders Blixt deltog i Vallås Cup i Halmstad på lördagen. Det blev en fin fjärdeplats med 4 segrar och plus 28 i klotskillnad, två poäng från tredjeplatsen.


Tävlingen vanns av Växjöduon Margareta Lundqvist och Bernardo Espejo. De tog full pott, fem vinster, i denna monrad för V60-klassen och fixade klotdifferensen plus 37.

Lika många segrar hade Knut Karlsson och Gert Olsson från Kärnan, men med åtta poäng sämre diff.

Hela 60 lag ställde upp. Tävlingen ingår i populära Halmstad Grand Prix.


Tre QUA-lag till start i Trelleborg Open V55. Ett gick till A-slutspel och två till B. Jovanka Kristiansson och Lynn Ljungberg (licens i LBO) lyckades bäst.

Liksom i Vellingedubbeln i torsdags nådde de en femteplats efter en väl genomförd tävling. I gruppen besegrade de klubbkamraterna Tommy Karlsson och Michael Nilsson. Micke berömmer sina överkvinnor: ”De spelade jäkligt bra och var värda att vinna, även om vi hade chansen vid ställningen 9-12. Vi hade tre inne, men jag missade sista lägget för match.”


Efter den inledningen blev det förlust för damerna mot Peo Larsson och Curt Lund från Lillens Vänner, 7-13. Lynn berättar: ”Vi följdes åt fram till 7-9. Vi hade ett bra spel, men det räckte inte riktigt.”

I sista gruppmatchen blev det seger med 13-7 mot ett lag från Wendes, trots underläge med 0-7. Starkt jobbat!


I kvarten var det inte lika roligt. Iwe Krüger (LBO) och Ralph Nordström (Trelleborg) blev för svåra. Lynn igen: ”Vi kunde inte bjuda upp till dans. Vår grupp höll på längst av alla. Sedan skulle vi äta och så på det igen på de grusigaste banorna.”


Att Tommy och Micke hamnade i B-slutspel berodde på att de fick ännu en förlust i gruppen (9-13), mot Peo och Curt. ”De ledde i början, men vi kom ifatt och höll jämna steg till 9-9. Men man vinner inte de tajta matcherna om man inte har flyt.”


Men i slutspelet hittade de rätt igen. Banorna som ogillades av Lynn och Jovanka passade som hand i handske. Först 13-5 mot Karin Petrander och Christer Pettersson i semi och sedan 13-6 i finalen mot Per Holst och Helen Rosberg (Lillens Vänner).


Micke förklarar förvandlingen: ”När vi lämnade rullebanorna och kom in på stenbanorna, satt både mina skott och Tommys lägg som de skulle. Det underlaget passade oss mycket bättre.”


Sedan var det som så ofta, lång väntetid mellan vissa matcher. Tommy och Micke drabbades när de fick vänta närmare två och en halv timme mellan semi och final. ”Det var som att stiga upp till en ny dag och börja om på nytt. Vår semi gick snabbt och sen fick vi vänta in en lång utjämningsmatch.”

Yngve Evaldsson och Leif Ljungsryd (Lillens Vänner) vann A-slutspelet. I finalen slog de Iwe och Ralph.


I den öppna klassen vann Bo Persson (LBO) och Jimmy Löf (Boulero).


Dennis Paulsson


QUA:S DM-SUCCÉ 

4 GULD - 5 SILVER - 2 BRONS


Medaljer för QUA varje dag i DM. Totalt blev det 11 stycken, 4 guld, 5 silver och 2 brons. Lägg därtill massor av platser i kvartsfinalerna. Ordet succé ligger nära till hands.


Medaljerna fördelades på alla de fem discipliner som avgjordes: Mixed dubbel, singel, skytte, dubbel och trippel.


Hela 18 medlemmar i QUA kunde gå hem med medalj runt halsen. Nästan hälften av de som ställde upp! Fyra av dem dubblerade dessutom. Både bredden och toppen imponerar.


Det avspeglar sig också i klubbligan där QUA slutade tvåa efter La Boule d'Or, men före klubbar som Kärnan (trea) och Lillens Vänner (fyra).

Här är QUA:s alla medaljörer.


Anders Blixt, guld och silver, Ronny Björkman, guld och silver, Matts Lindén, guld och silver, Bill Jakobsson, guld och silver, Susanne Lindblad, guld, Christer Larsson, guld, Sven Jönhede, guld, Anette Jensen, guld, Palle Olsen, guld, Ante Turkalj, guld, Tomas Nordblad, silver, Anna Draca, silver, Anki Elisson, silver, Rune Elisson, silver, Birgitta Morau, silver, Jovanka Kristiansson, brons, Klas Nilsson, brons och Dennis Paulsson, brons.


Dennis Paulsson

Foto: Krister Kam Tayanin

Silver till Tomas

Efter första dagen på DM var QUA bästa klubb. Nu fortsätter framgångarna.


Tomas Nordblad visar vilken skicklig spelare han är och tar brons på DM i singel V55. Vann gjorde Pontus Ekman. I V75 vann Per Holst och i V65 Kenth Olsson.


Dennis Paulsson kniper ett brons med 17 poäng i skyttet efter Jaime Higa 22 poäng  och Yngve Edvalsson 25 poäng. 
DM Guld till Susanne Lindblad och Anders Blixt

QUA bra i alla klasser i DM

QUA till final i mixeddubbel i V75, V65 och två finallag i V55. Dessutom en fin 5:e plats i öppen.


Ronny och Birgitta levererar som vanligt i V75 klassen. Förra året etta i år tvåa. I V65 förlorade Anki och Rune finalen mot Kärnan. I V55 blev det final mellan Anders/Susanne och Mats/Anna. Anders och Susanne tog guldet.


I öppen klass spelade Annika sitt första DM med undertecknad och gick till kvartsfinal mot etta av sveriges bästa mixedpar och DM mästare, Annelie och Calle. Det blev klar förlust i en ganska välspelad match. 5:a i debuten är otroligt bra.


QUA har många som visade framfötterna på detta DM första dag. Sammanfattning kommer


Bill Jakobsson

DM-Fest i fyra dagar

Nu drar det stora evenemanget DM igång. Intresset för detta mästerskap har genom åren varit lite upp och ner. Nu är det hetare än på länge.

Drygt 800 starter kommer att göras över fyra dagar. Spelplatsen är Kävlinge BS banor vid Högalids IP på Träningsvägen.


Om någon missat anmäla sig till DM kan det finnas möjlighet att komma med via en efteranmälan. Men, påpekar Fredrik Nordfors Dahl på Sydsvenska Bouleförbundet: "Bara om vi anser att vi har plats. Vi fyller bara på pooler med tre lag i."


På torsdagen är det mixed dubbel som avgörs för klasserna Öppen, V55, V65 och V75. Hela 88 lag deltar, varav 14 från Quatre Boule: Ett lag i öppen, två i V55, åtta i V65 och tre i V75.


I V75-klassen i fjol var det QUA:s Birgitta Morau och Ronny Björkman, som avgick med segern, medan klubbkamraterna Karin och Lennart Bauer slutade trea.

I V65 blev Agneta Ljungberg Bengtsson och Kenneth Bengtsson bästa QUA-lag med en tredjeplats. Samma placering för Anna Draca och Matts Lindén i V55.

Samtliga ovan nämnda lag ställer upp även i år.


Här är listan på alla spelare i mixed dubbel från QUA:

ÖPPEN:

Bill Jakobsson, Annika Nilsson.

V55:

Anna Draca, Matts Lindén.

Anders Blixt, Susanne Lindblad.

V65:

Anette Jensen, Palle Olsen

Kenneth Bengtsson, Agneta Ljungberg Bengtsson

Karin Petrander, Christer Pettersson

Ante Turkalj, Kerstin Uppström

Lena Hansen, Dennis Paulsson

Jovanka Kristiansson, Klas Nilsson

Anki Elisson, Rune Elisson

Gerd Kullman, Åke Kullman.

V75:

Ronny Björkman, Birgitta Morau

Karin Bauer, Lennart Bauer,

Roland Björkman, Ingrid Borgström.


Det stora intresset för årets DM överraskade de flesta. Och frågor inställde sig direkt. Kommer antalet banor att räcka till? Hur blir det med parkering? Toaletter etc?

Björn Meijer i Kävlinge BS hoppas och tror att allt ska fungera.

- Det var en chock när vi fick höra att det skulle bli mer än 800 starter. Vi har 23 egna banor. Nu har vi gjort ytterligare sex-sju stycken på gångbanan som löper längs med de ordinarie banorna. Det ska räcka enligt Fredrik Nordfors Dahl på Sydsvenska.

Han berättar vidare att det finns gott om avgiftsfria p-platser på Högalids IP:s parkering plus att man kan stå på gräsmattan intill.

Klubben har två egna toaletter och även tillgång till idrottsplatsens toaletter.


Dennis Paulsson

DM 2024 i Kävlinge

Massor av QUA-spelare i DM - Här är hela listan!


Vilket otroligt intresse det är för årets DM i Kävlinge. Det avspeglar sig också bland Quatre Boules medlemmar. 39 av dem gör sammanlagt 81 starter. Cirka 2/3 av alla med licens har anmält sig.


Vi har ställt samman alla starter medlem för medlem. Tre spelare sticker ut lite extra. Av de 81 starterna svarar de för 14, Anders Blixt 4, Klas Nilsson 5 och Dennis Paulsson 5. Annars ligger snittet på strax under två. Samtidigt som det är glädjande med det stora antalet anmälningar så skapar det problem med utrymmet på spelplatsen. Det kan bli trångt vissa dagar.

Fredrik Nordfors Dahl på Sydsvenska Bouleförbundet är överväldigad:

- Ingen kunde föreställa sig detta intresse. Jag har tagit fram statistik sedan 2014. Vi har inte haft så många starter från dess fram till nu. Vi har nästan 300 fler starter än förra året. Tror att SM i Lund är en bidragande orsak till att fler spelar DM i år.


- Fredagen och lördagen är de kritiska dagarna. Men vi kan ju inte säga nej till spelare. Så vi får göra det på bästa möjliga sätt. Viktigare att se lösningar än problem.


Och Fredrik fortsätter i den positiva andan.


- Hellre att det är lite trångt än att vi inte har några deltagare, men så länge spelarna är disciplinerade så bör det gå bra. Vi får hjälpas åt och visa respekt för varandra.


Dennis Paulsson


Bilden: Tre av många QUA-medlemmar i DM. Fr v: Kerstin Uppström, Anette Jensen och Karin Petrander.


Här är hela listan med QUA:s deltagare i DM och vilka klasser de deltar i. Hör gärna av er om ni skulle upptäcka något fel i sammanställningen.

Jan Ahlström: V65 dubbel.

Karin Bauer: V75 mix dubbel.

Lennart Bauer: V75 mix dubbel.

Kenneth Bengtsson: V65 mix dubbel, V65 trippel.

Agneta Ljungberg Bengtsson: V65 mix dubbel, Dam dubbel.

Roland Björkman: V75 mix dubbel, V65 dubbel, V65 trippel. Ronny Björkman: V75 mix dubbel, V75 dubbel.

Anders Blixt: V55 mix dubbel, V55 singel, V55 dubbel, V55 trippel.

Ingrid Borgström: V75 mix dubbel, V65 dubbel.

Anna Draca: V55 mix dubbel, Dam dubbel.

Anki Elisson: V65 mix dubbel, V65 singel.

Rune Elisson: V65 mix dubbel, V65 singel.

Peter Ernberg: V55 trippel.

Lena Hansen: V65 mix dubbel, V65 singel, V55 skytte.

Bill Jakobsson: Öppen mix dubbel, V55 dubbel, V55 trippel.

Anette Jensen: V65 mix dubbel, V65 trippel.

Sven Jönhede: V55 dubbel, V55 trippel.

Tarja Kautto: V55 trippel.

Jovanka Kristiansson: V65 mix dubbel.

Gerd Kullman: V65 mix dubbel, V65 dubbel, V65 trippel.

Åke Kullman: V65 mix dubbel, V65 dubbel, V65 trippel.

Lisbeth Källström: V65 trippel.

Jerry Käsper: V55 trippel.

Christer Larsson: V75 dubbel.

Kerstin Larsson: V65 dubbel.

Susanne Lindblad: V55 mix dubbel.

Matts Lindén: V55 mix dubbel, V55 dubbel, V55 trippel.

Birgitta Morau: V75 mix dubbel, V65 dubbel.

Annika Nilsson: Öppen mix dubbel, Öppen dubbel.

Klas Nilsson: V65 mix dubbel, V75 singel, V55 skytte, V65 dubbel, V65 trippel.

Tomas Nordblad: V55 singel, Öppen dubbel, V55 trippel.

Palle Olsen: V65 mix dubbel, V65 trippel.

Dennis Paulsson: V65 mix dubbel, V65 singel, V55 skytte, V65 dubbel, V65 trippel.

Karin Petrander: V65 mix dubbel, V65 dubbel, V65 trippel.

Christer Pettersson: V65 mix dubbel, V65 trippel.

Ulla Sahlin: V65 dubbel.

Ante Turkalj: V65 mix dubbel, V65 trippel.

Kerstin Uppström: V65 mix dubbel, V65 dubbel.

Michael Uppström: V55 trippel.


QUA 2:a i Månsbock

Lena Hansen, Dennis Paulsson blev idag, söndag 2:a i tävlingen Månsbock tillsammans med Andreas Halvorsen LBO.

Vann gjorde Halmstad med två poängs bättre poängkvot. Tolv lag deltog.


Det blev en dramatisk och välspelad avslutning i Måns Bock i Helsingborg, en mixed trippel monrad för den öppna klassen. QUA:s duo Lena Hansen och Dennis Paulsson jagade slutsegern i tävlingen tillsammans med Andreas Halvorsen från La Boule d’Or. Det hade behövts en seger i sista matchen med 13-7, det blev 13-9 och en andraplats. Motståndarna i ”finalen”, fjolårstvåorna Jennie och Thomas Lindberg samt Joakim Thell från Halmstad Petank, blev ordentligt pressade, men lyckades stå emot och knipa förstaplatsen.


Båda lagen tog fyra segrar, vinnarna med klotskillnaden plus 27 och team QUA/LBO hack i häl med plus 25. Lena, Dennis och Andreas ledde tävlingen från start via en 13-0-triumf följt av vinst med 13-4. Föll sedan ned två hack efter förlust mot just laget som sedan stod för finalmotståndet. Ny seger mot ett lag från Kärnan innebar ett steg upp till andraplatsen och bäddat för tidigare nämnda final.


En riktigt trevlig dag på idylliska Ringstorp, hemmabana för arrangerande Helsingborg Petanque. Tävlingen genomfördes på ett klanderfritt sätt och många arbetsvilliga medlemmar från klubben slöt upp och hjälpte till.

Fredrik Nordfors Dahl fanns på plats och skötte boule-appen proffsigt och snabbt. Beundransvärt med tanke på de medicinska problem han brottas med. Hans insats uppskattas stort av de aktiva.


Enda negativa under dagen var regnet som drog in när vi nått fram till den fjärde omgången och som sedan tilltog till finalen.


Dennis Paulsson

Ante och Jaime i topp

Fin QUA-dag med Ante Turkalj och Jaime Higa i top


Det blev en riktigt fin dag för Quatre Boule i Kärnan Cup. Tre lag bland de åtta bästa i V65 och en femteplats i den öppna klassen. Och grabbarna som vi ska fira extra mycket är Ante Turkalj och Jaime Higa (licens i Kärnan) som vann V65. Stort grattis till er!


En titt i resultatlistan visar hur överlägsna Ante och Jamie var. Fem raka vinster med klotskillnaden plus 45. Alltså, 13-4 i snitt per match. Ett av lagen som besegrades var slutliga tvåorna Margareta Lundqvist och Bernardo Espejo från Växjö.


QUA:s Jan Ahlström och Robert Sjöström gjorde också en strong insats. En femteplats med fyra segrar och plus 14 i differensen. Och den här insatsen är ingen tillfällighet. De är oftast med i främre träffen när de tävlar. Verkligen roligt att konstatera. Ett annat par som också borde haft fyra vinster är Klas Nilsson och Dennis Paulsson. Men efter en taktisk jättemiss i en av matcherna fick de nöja sig med tre och en slutlig åttondeplats. Lena Hansen och Susanne Lindblad plockade hem två vinster och placerade sig något längre ned.


32 lag deltog i både V65-klassen och den öppna. I den öppna klassen slutade Anders Blixt och Kenneth Bengtsson femma av de 32 deltagande lag. Fyra vinster med plus 21 i klotskillnad. Bara fyra klotpoäng från andraplatsen. Vinnarna Christel Klingelhöfer, Trelleborg, och Aymen Baccouche, La Boule d'Or, tävlade ihop för första gången. Imponerande av dem att skrapa ihop fem vinster i detta tuffa sällskap. Henri och Viktor von Eggers Patron slutade tvåa. Favoriterna i tävlingen, David och Patrik Wiik, hamnade på en sjundeplats med tre segrar. Det säger en del om kvalitén på startfältet.


Dennis Paulsson

Foto: Krister Kam Tayanin

Träning i Lund

Tag chansen och pröva SM-banorna i Lund


På onsdagen den 8 maj kan alla som vill och kan komma till stadsparken i Lund. Vi tränar i gångarna kommer bli SM-banor till sommaren. Vi spelar till kl 12 eller så länge vi har lust.


Samling 10 00 vid Stadsparkscaféet medtag klot och kanske något att
fika.. På eftermiddagen är det onsdagsträning som vanligt.


Bill Jakobsson

Väderprognosen dyster

Det ser ut att både bli kallt och regnigt på onsdag mellan kl 10-12. Jag kommer därför inte att ta mig till Lund nu på onsdag.


Bill Jakobsson

Boulesverige möts

Årets förbundsmöte samlade över 40 delegater i på Hotel C nära Stockholms Central. Stockholm bjöd på mulet och lite kallt väder men gråmulet var det inte under Bouletinget.

 

Efter inledningsanförande av Herman presenterade Rasmus Kling utredningen om verksamhet på mycket intressant och underhållande sätt. Frågorna under och efter var många och visade på stort intresse från åhörarna.

 

Efter att generalsekreteraren Tommy Gustafsson presenterat förbundsutvecklingsplanen som ligger till grund för våra ekonomiska stöd från RF samlades delegaterna i grupprum för att diskutera ekonomi, förbundsmötets motioner och förbundsutvecklingsplansens tre huvuddelar Barn- och ungdomsidrott, Vuxenidrott och Idrott för personer med funktionsnedsättning. Diskussion blev även här bra, stora och det kändes som taket blev högre i konferenssalarna. Gruppdiskussionerna kunde ha pågått mycket längre.

 

Efter lite fika presenterade Tommy den nya IT-investeringen som ersätter sbf-online och ger möjligheter till utbyggnad och förbättringar. Efter den öppna frågestunden kunde alla besöka sina hotellrum inför middagen klockan sju.

 

Förrätten bestod av tunna skivor rått kött eller Carpaccio som det heter i Italien. Huvudrätten med kyckling var utsökt. Under måltiden var det frågetävling och delades ut förtjänsttecken. Många fortsatte sedan till baren.

 

På söndagen snöade det Stockholm och årsmötet startade med bra inlägg och diskussioner. Hasse Hagberg påpekade att statistiken visade på allt mindre antal juniorer men också att antal licenserade ökade och antal klubbar minskar.

De båda revisorerna Dag Hervieu och Stefan Norell var mycket nöjda och tilldelades förtjänsttecken vid ett kort avbrott. Stefan avtackades av förbundet. År 2006 blev han revisor förbundet och går nu i pension.

 

Förslaget om verksamhetsår gick igenom liksom motionen att utreda regionindelning. Flera omval förrättades och Thomas Wilhelm och Inga Isaksson invaldes till förbundsstyrelsen. Det var först när disciplinnämnderna skulle väljas som det blev lite rörigt och rösträkning, Efter lunchen kunde mötet avslutas.

 

Bill Jakobsson

Ledamot förbundstyrelsen

 

 

 

Hej Boulevänner!

 

 

DM

Bifogar inbjudan från Kävlinge.

 

SM

Inbjudan samt programtider finns nu i QUA-pärmen. Även anmälningslappar till alla spelen finns i pärmen. Priset är i år 200,-/spel och person. Sista anmälningsdag samt betalning är 7 juni. Betalas till bankgiro 687-2261. V.v. skriv namn och antal klasser ni ska spela.

 

Seriespel

Intresseanmälan för seriespelet för veteranlaget div 2 och det öppna laget i augusti och september (endast det öppna laget) sitter nu på anslagstavlan.

 

Kläder

Fler klubbkläder är nu inköpta. Fortfarande svarta och röda men lika olika mönster.

Seriespel, DM och SM, Hallsvenskan och Svenska cupen skall spelas i QUA´s klubbkläderna.

 

Motion

Motionen som Bill skrev till QUA´s årsmöte är nu omskriven. Mötet antog motionen med den justerade texten. Bifogas här.


Styrelsen

Christer vann KM igen!

Christer Pettersson försvarade sin titel i QUA:s klubbmästerskap i singel. Besegrade Benny Andersson i finalen med 13-6 efter underläge 2-6. Grattis, Christer och grattis Benny till en väl genomförd tävling!


Christers succé hängde dock på en skör tråd. Han var faktiskt nära att bli utslagen redan i gruppspelet. Det avgjordes i sista klotet i matchen mot P-G Hansson vid ställningen 12-12. En miss där och dagen hade gått i moll. Men mästaren samlade ihop sig, la in och säkrade avancemang via en andraplats i gruppen efter Jan Ahlström.


I åttondelen kunde han, trots en del oflyt på vägen, vinna mot Susanne Lindblad. I kvarten väntade fjolårets finalmotståndare Klas Nilsson. Klar vinst där, sedan Klas underpresterat en del. Men å andra sidan, en bra spelare gör ju motståndaren sämre.


Framgångarna forsatte i semifinalen mot elitlagets Michael Nilsson. Framför allt beroende på högklassiga lägg. Kopplade grepp direkt och via 6-1 gick han till seger med 13-5.


Benny Andersson hade en fantastisk dag i hallen. Spelade som i trance och matade in läggen med en oerhörd precision. Imponerade stort i åttondelen mot Åke Kullman, i kvarten mot Dennis Paullson och i semi mot Matts Lindén.


Benny började dessutom finalen i samma avslappnade och effektiva stil och gick fram till ledning med 6-2 Allting såg bara självklart ut, tills...

"Ja, plötsligt bara försvann allting, jag kom av mig helt".

Christer var inte sen att utnyttja Bennys missar och lyssnade in kommentarerna som motståndaren fällde om sitt eget spel. Drog fördel av det och tog elva raka till en solklar seger.

Matchen om tredjepris vanns av Michael Nilsson med 13-9 mot Mattts Lindén.


Dennis Paulsson

Lenas Tårtor

Ät inte innan du går hemifrån! Den uppmaningen riktas till de medlemmar i QUA, som ska vara med i klubbmästerskapet under lördagen.


När vi anländer till hallen vid niotiden står en stadig frukost framdukad. Efter ett par matcher blir det korv med bröd och dagen kröns med Lena Hansens hembakade tårtor. De ser onekligen läckra ut. Och visst går de i himmelsblått. Lena förnekar dock att det är en blinkning till ordförande Sven Jönhede.


En tårta räcker förstås inte långt, så det blir hela tre stycken, två med vaniljkräm och en med lemoncurd. Och de lär gå åt med tanke på att närmare hälften, 34, av QUA:s medlemmar ställer upp i KM.

Ja, just det! Vi ska ju spela också. Spelstart cirka 9.45-10.00.

Även om väderprognosen inför lördagen ser hygglig ut är det nu bestämt att det blir spel inomhus.


Dennis Paulsson

Info om DM.

Stora DM 9-12 maj (mixdubbel, singel, skytte, dubbel och trippel) kommer att spelas i Kävlinge. Lilla DM 9 juni kommer att spelas i Tyringe.


Startavgift 125,-/spelare och klass, förutom skytte där avgiften är 50kr/spelare och klass. Ungdomar 30kr/klass (vid spel i ungdomsklasserna).

Ni anmäler er på listor i QUA´s pärm i hallen. Man kan inte anmäla sig på SBF Online.


Inbjudan från SSBF.


Senaste anmälningsdatum och betalning till QUA är 2/5 gällande Stora DM. Bankgiro 687-2261 SEB. V.v. skriv ditt namn och hur många klasser du ska spela.


Senaste anmälningsdatum och betalning till QUA är 1/6 gällande Lilla DM. Bankgiro 687-2261 SEB. Skriv ditt namn samt datum 9/6. Denna inbjudan har vi inte fått än.


Hälsningar

Styrelsen genom Birgitta

QUAs Damer strålade

I helgens fyrling i Falkenberg gick det inte så bra för QUA. Damerna från QUA spelade stundtals väldigt bra. Agneta, Anna och Jovanka var bra läggare och Lena och Susannes visade att dom kan skjuta riktigt bra.


Lagbildning handlar också om att klara motgångar och det fick framför allt den manliga delen av elittruppen känna på. Motgångarna startade för ett av lagen direkt med två raka förluster mot Lillens vänner båda lag vilka sedan blev etta och tvåa. Sedan avslutades vår första dag med både en vinst och en förlust mot QUAs damer. Damerna gick vidare till B-turneringen med denna vinst och för att man fick stå över en match.

Båda herrlagen hamnade i C-turnering. Det var naturligtvis inte godkänt trots att det var 11 starka lag.Falkenberg, Varberg, Onsala och Knäred var på plats med duktiga lag.


Humöret var ändå bra och blev ändå bättre på kvällen i Restaurangen Herman. Det blev en rolig helg där lagen svetsas samman och det sociala fick en större plats. Spelformen gynnade och möjligheten att testa olika lagkombinationer.


Som tränare granskade jag damernas taktik och den visade sig vara riktigt gedigen. Bra genomarbetade beslut som ofta gav utdelning i fler poäng. Läggteknik behövs tränas mer av både herrar och damer. Vi är inte sämre än våra motståndare men förlorar ibland ändå. Vi kan bättre.

 

Bill Jakobsson

Nära final för Dorra

Det blev en fjärdeplats till QUA lag Dorra i Bouletoftaspelen.


QUAs hopp i högsta serien stod till laget Dorra med Tommy Karlsson, Michael Uppström, Bill Jakobsson och Michael Nilsson. Semifinalen blev en rysare mot Bosse och Michael från LBO. Vid 8-8 och två timmars spel stod matchen och vägde.


BMF (Bosse, Mikael, Fredrik) lyckade skicka ut lillen i prekära lägen och kunde till slut besegra Dorra med 13-9. I finalen förlorade BMF mot Golden girls (Linda Bengtsson, Jessica Johansson, Eva Carlsson och Joachim Andersso9 även här stod det i 8-8.


Bill Jakobsson

Hej Boulevänner!

 

 

Medlemsmöte

Onsdagen den 17/4 kl. 18.00 kommer QUA att ha årets första medlemsmöte.

Alla är välkomna!

 

KM i singel

Sista dagen att anmäla sig till KM i singel är måndagen den 8/4.

 

DM

DM 9-12 maj kommer att spelas i Kävlinge. Spelplatsen för Mixtrippeln 9/6 är ännu inte klar. Inbjudan kommer nästa vecka från SSBF. Priset i år är 125,-/spel och person.

 

SM

Inbjudan samt programtider finns nu i QUA-pärmen. Även anmälningslappar till alla spelen finns i pärmen. Priset är i år 200,-/spel och person.


Styrelsen

Intervju med David

Denna intervju med franska förbundskaptenen David Le Dantec har jag kortat ner, och översatt texten från franska.


Säsongen 2023 avslutades med totalt 4 guldmedaljer, 2 silvermedaljer och 5 bronsmedaljer för Frankrike i de olika mästerskapen. Anser du detta tillfredsställande?

 • Ja och nej. Titlar eller medaljer är inte en självklarhet. Jag fortsätter att upprepa att Petanque är en sport. Om Frankrike har vunnit på förhand hade sporten dött ut. Det finns inte en enda fransk idrottare som åker till VM eller EM och tror att det kommer att bli lätt. Ändå är det en stor del av våra supportrar som inte förstår, att Frankrike inte bara får guldmedaljer. Självklart drömmer jag om det. Och jag kan inte förneka att vi på herrsidan har vunnit guldmedaljer i många år. Men vi befinner oss i en annan fas.

Ni talade om en ny fas. Våra två lagkaptener för Frankrikes dam- och herrlag, Angélique Colombet och Philippe Quintais har lämnat över, kan vi säga att vi för närvarande befinner oss i en övergångsfas?

 • Jag skulle hellre kalla det en överföringsfas. Jag är faktiskt mycket förtjust i denna uppfattning. I alla sporter där lag upplever en period av dominans finns också naturligt dessa perioder av post-dominans. Det är mycket intressanta perioder, för även om de inte systematiskt belönas med guldmedaljer så är reflektionen och byggandet av kollektiv berikande. Vi använder våra historiska ramverk för att förmedla detta till den nya generationen.

Kan du berätta för oss vilka punkter du kommer att arbeta med idrottarna för att förbättra resultaten för de franska lagen?

 • Vi har fyra grundpelare.
 1. Tekniken - Att kunna alla tekniker för att nå målet
 2. Fysiken - Vältränad som klarar många långa dagar
 3. Taktik – Lilleutkast har blivit mycket viktigare.
 4. Psyket - Italien och Thailand har tagit över. Frankrike har mindre erfarenhet med den nya truppen.

Ni nämnde inte skytte. Anser ni att det franska tillvägagångssättet på detta område är bra?

 • Vi måste träna mer på detta. Franska förbundet har inte tillgång till sina spelare 24 timmar om dygnet som Thailand och Vietnam. Vi måste gå mot en professionalisering. Jag läser alltför ofta att spelare på hög nivå tjänar mycket pengar på boule. Om de tjänade tillräckligt för att leva bekvämt skulle de inte ha något jobb.


Hela artikel kan läsas på på franska


Bill

PÅSKASMÄLLEN!

Det blev seger för Anders och Kenneth i Påskasmällen.


Det blev Kenneth Bengtsson och Anders Blixt från Quatre Boule som vann Påskasmällen i Vellinge i dag. I den sista och avgörande matchen blev det seger med 13-11 mot Kärnans duo Håkan Paaske och Gert Olsson. Noll förluster och 35 i klotdifferens.


Lisbeth Källström och Robert Sjöström blev tia och därmed näst bästa QUA-lag med 3 segrar. På tredje plats bland QUA-lagen kom Lena Hansen och Jovanka Christensen som också samlade ihop 3 segrar och en 15:e plats. Lynn, Jaime och Leif gjorde också bra ifrån sig men de har ju inte licens för QUA.


Bill Jakobssoon


Michael och Terje spelade åttondelsfinal i V60

Glad Påsk och Äggcup

QUA som vanligt bra med i öppen klass i Äggcupen


En fin kvartsfinalplats blev det i öppen klass för QUAs Mats Linden och Bill Jakobsson. Efter fyra raka vinster väntade Markus och Linus från Lillens vänner i kvarten. Den i början så jämna matchen tappades tyvärr dels på grund av Linus fina lägg och dels avgjorde Markus med fina läggskott på 6 meter. Turen var också en bidragande faktor och gav motståndarna till QUA 4 poäng i en avgörande omgång.


I V60 eller Nisses minne som den nu heter blev det som bäst åttondelsfinal. Det var Michael Uppström tillsammans med Terje från Lillens Vänner och dubbelparet Jan Ahlström och Robert Sjöström som stod för den bedriften. De senare förlorade mot Jonny Patron och Jaime Higa, Jaime är medlem i QUA men har licens för Kärnan.


Mörka moln och regn avslutade årets Äggcupen. Det är ändå ett av de trevligaste och mest väloljade boulearrangemangen i Malmö.


Glad Påsk

Bill Jakobsson

Danmark visade styrka

Det blev vinst för Danmark i veteranmötet i Staffanstorp. Arrangemanget var toppenbra och vi ser fram mot returen i Danmark i höst.

 

Det var en liten chock att se Danmark i nya gröna tröjor.  Det var inget flörtande med Grönland utan bara vilja att sätta lite ny färg på laget. QUA var välrepresenterat med två hela lag och halva damlaget. Anna Draca fick göra ett inhopp och spelade i damlaget tillsammans med Agneta Ljungberg Bengtsson, Helen Rosberg och Ingegärd Florin. Jaime Higa hoppade in i laget med Jerry, Ante och Fleming. Kenneth Bengtsson spelade med Mats, Michael och undertecknad.


Per Holst hoppade in istället för Thomas Wiede i första laget. Det blev till slut 16-32 till Danmarks fördel. Det danska lagen spelade ovanligt bra och segern var mycket rättvis. Danskarna skytte var stundtals på högsta nivå. Flera gånger levererade skytten tre carreauer. Vilket ger bra utdelning i singel som spelades samtidigt med trippeln men natuligtvis också betydelsefullt i efterföljande dubblar.


Arrangemanget var toppklass! Fredrik och Thomas gjorde en fantastisk insats som tävlingsledning. Domare Gustav, mätdomare och serveringspersonal från Lillens Vänner gjorde allt för den goda stämningen. Köttgrytan som serverades till lunch var otroligt god och allt flöt på. Staffanstorps boulehall är perfekt för detta arrangemang. Hallen storlek är precis lagom och skapar så fin stämning. Skärmar som visar resultaten är kanon!


Tack alla inblandade för en otroligt rolig dag med boule bland goda vänner.


Bill Jakobsson

QUA till semifinal

Bästa QUA-laget i Bouletoftaspelen heter Dorra, i år liksom i fjor. Om minnet inte sviker mig så gick de obesegrade genom förra säsongen och är sålunda regerande mästare.


Tommy Karlsson och Michael Nilsson har spelat tongivande roller i båda upplagorna. I år blev det en andraplats i grundserien, som följdes upp med en fjärdeplacering i fortsättningsserien.


Under torsdagskvällen fick vi se dem möta laget Gravy Train i en svängig, spännande, välspelad och cirka två timmar lång kvartsfinal. Bakom namnet namnet Gravy Train döljer sig de tre tjejerna Nina Roth, Saga Wahlberg och Anette Ramm-Ericson, samt fjärde lagmedlemmen Steen Sylvander. Han spelade dock inte i denna kvartsfinal.


Micke och Tommy inledde i stor stil och drog ifrån till 8-3. Sedan fick motståndarna upp ångan och gick upp i ledning, tog sju raka och hade först 10-8 och ett par rundor senare 12-9, innan våra gubbar åter kunde vända och vinna med 13-12.


Jag hade bara tillfälle att se den sista fjärdedelen av matchen, men hann bli rejält imponerad. Bara att gratulera alla inblandade till fina insatser. Saga med fina lägg, Nina med pricksäkert skytte och så stabila Anette, som sällan gör en dålig match.


Men den här gången matchades de fullt ut av Micke och Tommy. De två fungerar ypperligt tillsammans. Bra grundspel, som de behåller även när de är under press. De gör sitt jobb, lugnt och metodiskt.

Micke spelar i QUA:s veteranlag i elitserien. Tommy har valt att avstå spel i det sammanhanget, men skulle utan tvekan platsa även där.


I detta A-slutspel gick, förutom Dorra, också BMF, MJTD och Golden Girls vidare till semifinal. BMF har varit suveräna denna säsong. Torsdagens seger mot Boule de Jour var den 18:e i rad. BMF är lika med Bosse (Persson), Mikael (Larsson) och Fredrik (Svensson). I lag Dorra ingår även Bill Jakobsson och Michael Uppström.

I B-slutspelet gör följande fyra lag upp i semifinalerna: Lapahach, Fjädrarna, The Bastard och Team 3 L.


I C-slutspel är det: Gräddboularna, Boule For You, Stjerneskud och Petanque Boys. Vem som möter vem i semifinalerna presenteras av tävlingsledare Kjerstin Andersson inom kort.

Semifinaler, finaler och matcher om tredjepris spelas torsdag den 4 april.


Dennis Paulsson

SSBF - Danmark

Kenneth Bengtsson spelar mot Danmark.


Till helgen ska våra veteraner att kampas mot Danmark.

Sven Jönhede har problem med sin arm och hoppar av han ersätts med Kenneth Bengtsson.


SSBF kommer att sända på sin Sydsvenska boulförbundets Facebook,

medans Danmark kommer att sända på youtube.


Resultaten uppdateras löpande och går att följa här:


Bill Jakobsson

Agneta möter Danmark

Agneta Ljungberg Bengtsson, Gunilla Leandersson och två från Lillens Vänner kommer bilda damlaget när SSBF möter Danmark.


På lördag spelas det mot Danmark. Ante, Jerry, Felming och Michael U bildar ett lag och Mats, Michael N, Sven och undertecknad bildar ett annat och dessutom ingår Agneta i damlaget som möter Danmark. De övriga två lagens damspelare har lämnat återbud.

Lynn ny Kassör

Lynn tar över som kassör, -”viktigt att ställa upp”.


Quatre Boule höll sitt årsmöte i dag med 31 närvarande medlemmar. Inga sensationer, men några positiva nyheter. Den viktigaste var att föreningen fått en ny kassör efter avgående Kerstin Uppström. Kerstin har under fem år gjort ett synnerligen gediget och noggrant arbete. Hon är värd all uppskattning för sin insats.


Samtidigt som vi tackar av Kerstin, så önskar vi efterträdaren Lynn Ljungberg hjärtligt välkommen. Ett mycket bra val. Lynn blir då även ledamot i styrelsen. Hon har lång erfarenhet av föreningsarbete.


- Jag fick mitt första ideella uppdrag i en förening när jag var 15 år. Så man kan väl säga att jag är rutinerad.


Vilka uppdrag har du haft?

- Jag har varit ordförande, sekreterare, ledamot i styrelser och suttit med i valberedningar.


Varför tar du det här uppdraget i QUA?

- Det är viktigt att ställa upp, så vi kan fortsätta med vår fina bouleverksamhet. Jag känner mig trygg med övriga styrelsen och att Kerstin blir min mentor.


Din erfarenhet av ekonomiskt arbete?

- Jag var driftare i La Boule d’Or i typ fem år. Det innebar att jag skötte den löpande ekonomin. Jag gjorde allt utom deklaration och lägga in på bokföringskonton.


Lynn arbetar som facklig ombudsman för Vision (f.d. SKTF), som är ett TCO-förbund. Men det jobbet lämnar hon i februari nästa år. Då är det dags att gå i pension.


Hur känns det?

- En ny fas i livet. Spännande. Fler sovmorgnar…


Annat postivt från årsmötet.

Medlemsavgiften på 350 kr blir oförändrad 2025.

Under punkten Övriga frågor diskuterades det arbete som UK gör och hur ansvariga för de olika lagen ska samarbeta.


Roland Bengtsson föreslog att Michael Uppström (elitlaget veteran), Robert Sjöström (öppna laget div 3) och han själv (div 2 veteran) ska träffas och diskutera hur man ska samordna arbetet med uttagningarna till de olika lagen. Det mötet blir av på onsdag nästa vecka.


En motion inlämnad av Bill Jakobsson avslogs med siffrorna 17-9. Den gick ut på att ingen medlem i QUA ska få lov att anmäla sig till eller delta i egna tävlingar innan bemanning till tävlingen är klar. Gäller även tävlingar där QUA inte är arrangör, men där våra medlemmar ska hjälpa till med bemanning.

Efter en kort diskussion avslogs motionen, med tillägget att styrelsen ska arbeta om yrkandet och komma med en ny formulering.


Mer info från mötet längre fram.


Dennis Paulsson

Youtube SSBF-DPF

Danska förbundet sänder danskamötet från Sverige via sin Youtube-kanal.


Lördagens kamp mellan skånes och Danmarks veteraner kommer att visa på Danmarks Yourtube-kanal


Kom ihåg att abonnera på kanalen så kan du se matchen på en smart-TV. Det finns kameror som man kan låna via SSBF för att sända matcher. Kontakta SSBF, Sydsvenska Bouleförbundet.


Bill


Tre tjejer treor

Tre tjejer från QUA spelade mycket bra i Tyringes "Par i damer".


Det blev fina tredjeplatser för Susanne Lindberg som spelade med Lynn Ljungberg och Agneta Ljungberg Bengtsson som spelade med Mari Nordfors. Det krävdes två hemmalag från Tyringe för att slå ut våra lag i semifinalen.


Själv är jag uppe i Stockholm på Svenska bouleförbundets styrelsemöte. Efter mötet kunde jag koppla upp mot hotellets TV och se semifinalerna.


Bill Jakobsson

En dag med vänner

Birgitta Morau berättar om mötet med våra danska vänner.


Vi började 9.00 med kaffe/te och frallor. Palle Olsen agerade värd och hälsade gästerna välkomna. Han tog sedan hand om både danskarna och oss på ett förträffligt sätt under dagen.


Efter frukost spelade vi tre matcher på tid, ca 50 minuter. Sedan åt vi goda smörgåstårtor, något som Danmark tydligen inte har. Spelade sedan ytterligare en match och därefter blev det prisutdelning, kaffe med tårta o kakor som Lena Hansen hade bakat. Kerstin Uppström och Ulla Sahlin skötte köket med bravur.


Claes Berthelsen, Holbæks UK och lagledare för dagen, räknade ihop resultaten efter de fyra omgångarna (40 matcher) och kunde konstatera att Danmark vunnit tävlingen med 22-18.


Bäst bland de danska dubbelparen var Michael Jensen och Thomas Kjøller med fyra vinster och + 32 i klotskillnad. I QUA var Birgitta Morau och Ronny Björkman främst med tre vinster och + 19.


De vinnande paren belönades med vardera två fina flaskor vin som delades ut av Claus Berthelsen. Sedan tackade han också QUA och överlämnade även där två flaskor vin, som togs emot av Palle Olsen.

Allt som allt en trevlig dag och vi ser fram emot nästa möte med våra danska vänner.

Vänmöte med Holbaek

Quatre Boule har just nu cirka 65 medlemmar. En tredjedel av dem tävlar under lördagen.


Vi har 20 deltagare i vänskapsutbytet mot Holbæk i Bouletoftahallen och två till i Lillens Femkamp i Staffanstorp. QUA har revansch att utkräva på Holbæk efter något genanta 11-29 på 40 dubbelmatcher vid mötet i Danmark i höstas. Vi får väl hoppas att hemmaplan och bättre motivation kan avgöra till vår fördel. Men danskarna är bra så det blir inga lättköpta segrar.


Samtidigt måste vi komma ihåg att det handlar om ett vänskapsbyte så vi ska inte stirra oss blinda på resultat. Att umgås och trivas i gott sällskap är minst lika viktigt.


Dennis Paulsson

Danskmöte flyttat

Det är i Staffanstorps boulehall vi möter Danmarks veteraner meddelar Fredrik på messanger.


Bill

Seriespelet

Allt tyder på att första omgången spelas i Malmö  för både elitlaget och div 2. Det står klart när man kollar SBF-online.

 

Det blir ”himmaplan” för QUA. Boka 15-16 juni för seriespelet 2024. I år kommer det först bli spel i Malmö för båda lagen i veteranklassen. Till hösten kommer det bli gemensam spelplats för hela förbundsserien någonstans i Sverige 10-11 augusti.


För vårt öppna lag som vann division 4 och spelar i div 3 detta år är plats inte klar. Distriktsseriens öppna klass sköts av Sydsvenska Bouleförbundet.

 

Bill Jakobsson

QUA söker kassör

Vår duktiga kassör Kerstin Uppström slutar och QUA skall välja ny kassör på årsmötet. Valberedningen letar med ljus och lykta men ha gått bet.


Har du jobbat med ekonomi eller tycker det är roligt kontakta valberedningen. Känner du någon i klubben som du tror är bra på detta be dom höra av sig.


Vår valberedningen som består av följande  tar tacksamt emot alla förslag;


Ronny Björkman ordf

Michael Nilsson

Christer LarssonQUA 3:a i öppen

Söndagen bjöd på ändå större framgångar men det trodde ingen  på morgonen. Tredjeplats blev det i Jönköpings regionala öppna tävling Fyrmanna i Istanboules hemtrevliga hall.


Det var fyra sega gubbar som tog sig upp i gryningen och det kändes i kroppen att man spelat hela lördagen. Undertecknads handled hade värkt hela natten och överbelastningsskadan gjorde rollen som skytt omöjlig. Under uppvärmningen verkade dagen bli en mardröm. Undertecknad borde bli utbytt men fick agera läggare och laget från gårdagen fick byggas om.


Traktens son John Bauer målade troll och prinsessor i sagornas värld och det var sagornas värld vi fick hämta vårt hopp. Första matchen gick mot Landslagets förbundskapten Emil och hans duktiga unga spelare från Le Petit. Det blev två stenhårda, jämna dubblar och i undertecknads match lades det kloss på kloss. Det slutade med två segrar till QUA med minsta marginal.


Don Camillos öppna lag från Kosta som gick till final i Svenska cupen och ska möta LBO i kvartsfinalen blev nästa motståndare. I singeln spelade Michael Nilsson stålande mot duktiga Lindali Andersson och vann övertygande. För trippellaget gick det trögare men till slut kunde matchen avgöras med skott från både Anders, undertecknad och Kenneth som avgjorde matchen i ett prekärt läge.


Fyra vinster placerade oss bland topplagen. Skulle vi få möta Boulero, Simon Åkessson, Lukas Rudin, Nicolas Gonzales Hedqvist eller någon annan landslagsmeriterat lag? Svaret blev paret Annelie Westin, Calle Strandberg från Coccinelle samt Patrik och David Wiik från LBO. Anders och undertecknad vann övertygande med 13-6 mot Annelie och Calle. Far och son Wiik kunde till slut vinna sin match och laget blev två i grundserien med 5 vinster och 15 i kvot. QUA blev trea med 5 vinster och 13 i kvot. Båda lagen till A-slutspel.


I Kvartsfinalen ställdes QUA mot Västergötlands Bison. Michael Nilsson spelade oerhört bra i singel och vann. I trippen hade värken i handleden släppt och skotten satt fint. Med fint läggspel och bra skott var vi i semifinal. Återigen ställdes vi mot Calle, Annelie, David och Patrik men den här gången spelade motståndarna bättre och dessutom var vi ordentligt trötta i både ben och huvud.


Glada kunde vi hämta ut prispengar och tacka den utmärkte domaren Mikael Persson och det fantastiska arrangemanget av IST med tävlingsledaren Göran Hjalmarsson i spetsen. Vann gjorde Karlsborg förstärkta med Bo Persson från LBO. Vi delade tredjeplatsen med veteranerna från Boulero som vann lördagens fyrmanna i V55.


Bill Jakobsson

Domare Mikael Persson var en rolig och trevlig prick        Foto:Bill

Nära semifinal för QUA

 Det blev en fin femteplats i fymanna turneringen i Jönköping för Kenneth, Bengtsson Michael Nilsson, Ander Blixt samt undertecknad.

 

Det är i Jönköpingsklubbens I-stan-boules  inomhushall det spelas fyrmanna. Hela sveriges elit samlas och spelar tre matcher Monrad innan slutspelet. Quatre Boule var seedade trea och ärkerivalerna från Bouolero etta.

 

För QUA startade tävlingen med två dubblar mot ett annat lag från Boulero och två fina segrar. Sedan spelades det trippel och en singel mot Lejonkulan. Tyvärr förlorade undertecknad singeln klart. I nästa match blev det två dubblar igen mot hemmaklubben som slutade med en förlust och en vinst. Det räckte för A-slutspel och kvartsfinal.

 

I kvartsfinalen väntade första-seedade Boulero. För Anders och undertecknad blev det dagen bästa match och efter ledning 8-0 blev det till slut förlust med 12-13. Även Kenneth och Michael hade en jämn dubbel men även där blev det förlust. Imorgon spelas öppen klass.


Bill Jakobsson

Hej Boulevänner!

 

 

Årsmöte

Som vi nämnt tidigare har QUA sitt årsmöte måndagen den 18/3 kl. 18.00 i Bouletofta­hallen. Välkomna! Kallelsen och dagordningen bifogas.

 

KM i singel

KM i singel kommer att spelas lördagen den 13 april. Inbjudan bifogas. Anmälningslista kommer att sättas upp på anslagstavlan.

 

Utbyte med Holbaek

Lördagen den 9/3 kommer den danska klubben Holbaek till Bouletoftahallen.

20 medlemmar från QUA kan spela. Först till kvarn gäller. Bilda gärna egna dubbellag. Vi bjuder på frallor och kaffe, landgång och kaffe o kaka. Lista kommer att sättas upp på anslagstavlan.

 

Seriespel

Det första seriespelet i sommar spelas 15-16 juni. Lista för intresseanmälan kommer att sättas upp på anslagstavlan för Vet.laget div. 2 samt det öppna laget div. 3.

 

Styrelsen QUATRE BOULE

QUA trea och tvåa

Båda lagen från QUA levererade i Hallsvenskan under lördagen.


Det var en trevlig resa genom skogarna till Tyringe för div1-laget från QUA. I Första  matchen i mötet mot Kärnan vilade sig Lena och Bill. Mats spelade mixed dubbel med Agneta och förlorade mot ungdomarna i Kärnan. Michael, Jerry och Kenneth spelade stabilt och vann sin match. I nästa match fick Kenneth och Agneta vila. Bill, Mats och Lena i mixed trippel vann klart vilket även dubbelparet Michael och Jerry gjorde. Matchen mot Kärnan slutade alltså 3-1.


Serieledande Kävlinge stod för motståndet i nästa möte och det blev jämna matcher som båda slutade till Kävlinges fördel. 11-13 förlorade Mats och Lena med och i trippeln 10-13 som spelades av Jerry, Bill och Michael. De knappa förlusterna sved men i de kvarvarande matcherna gick det bättre. Dubbelparet Mats och Kenneth vann 13-4 och Mixed trippeln med Lena, Agneta och Bill vanns med 13-3. Matchen mot serieledarna slutade alltså 2-2.


Divison 1 laget kan luta sig tillbaka obesegrade i möten och trea i tabellen. Till hösten fortsätter Hallsvenskan med mötet mot Tyringe och sedan vänder serien. Tyringe som arrangerade denna omgång gjorde det strålande.


För div 3 som spelade i Malmö gick det lika bra. Vinst mot Lillens vänner och oavgjort mot Helsingborg. Spelade gjorde Johnny Persson, Lisbeth Källström, Annika Nilsson, Benny Andersson, Palle Olsen  och  Tommy Karlsson. Hallsvenskan fortsätter till hösten med QUA på en fin andraplats i div 3.


Bill Jakobsson Coach

Lag 3 Michael Uppström, Sven jönhede, Matts Lindén och Bill Jakobsson

Lag 2 Michael Uppström, Jerry Käsper, Flemming Ipsen och sittandes Ante Turkalj

Jättesuccé för QUA

Två av tre QUA-lag till danskmötet!


Kvalet till Danskmötet blev en jättesuccé för Quatre Boules veteraner. Gänget som ska kämpa mot danskarna den 23 mars består av åtta spelare från QUA, tre från La Boule d’Or och en från Coccinelle. Imponerande!

Spelarna i de lyckosamma lagen är Bill Jakobsson, Matts Lindén, Michael Nilsson och Sven Jönhede samt Jerry Käsper, Ante Turkalj, Flemming Ipsen och Michael Uppström.


Det tredje QUA-laget som deltog i kvalet förlorade inget av mötena i gruppen. Hade en vinst och två oavgjorda, men föll på sämre klotskillnad. Laget bestod av Klas Nilsson, Palle Olsen, Kenneth Bengtsson och Dennis Paulsson.


Quatre Boule gjorde också bra i från sig i damklassen Lena Hansen och Jovanka Kristiansson spelade tillsammans med Christel Klingelhöfer, Trelleborg och Lynn Ljungberg, La Boule d’Or.


De mötte ett lag med landslagsmeriterade Eva Carlsson och Anette Ramm-Ericson (LBO), plus Pia Wirentoft-Lindberg (LBO) och Bodil Tjäderkvist Fjädern. Hade 3-3 efter sex matcher, men föll i både trippel och singel i den avslutande omgången.


Dennis Paulsson

Hej Boulevänner!

 QUA har nu 65 medlemmar. Vi har fått en hel del nya medlemmar, vilket är trevligt. Vi hälsar alla nya medlemmar välkomna till klubben.

 

Årsmöte

Måndagen 18 mars kommer QUA att ha sitt årsmöte. Kallelse och dagordning kommer i god tid före mötet.

 

Bemanning torsdagar

Varannan torsdag (5 ggr till) kommer det att spelas Torsdagsspel. Då brukar det komma mellan 30-50 personer som spelar. Det behövs 2 personer som står i caféet.

QUA har hand om caféet 18/1 (bemanningen är klar), 15/2 och 14/3.

Konsulten har hand om caféet 1/2 och 29/2.

Lista finns på anslagstavlan.

 

Tävlingar

Den 3 februari är det åter igen Hallsvenskan i hallen. Lista finns på anslagstavlan. De

som inte blir uttagna till Hallsvenskan v.v. hjälp till. Det spelas endast 2 möten.

Det behövs 3 personer 7.30-12.00, 3 personer 12.00 till slut (ca 16-17). Dessutom behövs det 1 person 10.00 – ca 13.00 som grillar.

 

Uttagna 3/2

Div 3 i Malmö:

Johnny Persson, Lisbeth Källström, Annika Nilsson Fleming Ipsen, Palle Olsen  och  Tommy Karlsson.

 

Div 1 i Tyringe

Jerry Käsper, Bill Jakobsson, Lena Hansen, Michael Nilsson, Mats Linden, Agneta Ljungberg Bengtsson och Kenneth Bengtsson.

 

Medlemslista

Eftersom QUA fått en del nya medlemmar bifogas här en ny lista. Kolla som vanligt om allt stämmer. Annars meddela till birgitta.morau@gmail.com.

 

SBF Online

När ni vill logga in på SBF Online för att t.ex. anmäla till tävlingar är det följande som gäller:


Ändra inte lösenordet. Kontkta Birgitta om du har problem med inloggning.

 

Styrelsen QUATRE BOULE

Bra debut av Lena H

Det började bra för QUA i Hallsvenskan under lördagen och fortsatte med oavgjort. Lena och Mats storspelade.


I division 1 mötte QUA fjolårsvinnarna från Lillens vänner och började med två klara segrar. Minnesvärt är när Ante Turkalj sätter en klockren carraeu i öppna tripplen. Mats Linden och Lena Hansen spelade en riktigt bra mixed dubbel. Jerry, Ante och undertecknad vann rättvist öppen trippel. Sedan vann Mats, Lena och Anna sin mixed trippel och vinsten var hemma. Det kunde blivit 4-0 i mötet men tyvärr missade Undertecknad 6 skott i rad på matchbollar och Ante två. Så förlusten kunde skrivas 12-13.


Efter vinsten mot Lillens vänner mötte vi La boule d’Or. Anna och Mats spelade fint hem mixed dubbel med 13-4. Lena, Jerry och undertecknad ledde med 8-2 när vi tappade matchen till 8-13. Sedan vann Mats och Ante öppen dubbel. Vid ställningen 9-9 för Mats möjlighet att skjuta hem matchen. Skottet är perfekt och oavgjort mot La boule d’Or säkras, 2-2. Detta innebär att QUA är trea i Hallsvenskans division 1.


I Åstorp spelades div 3 och det blev oerhört jämt i första matchen mot Rövarkulan, 12-13, 13-12, 13-6 och 7-13. Oavgjort 2-2 är en bra start. Nästa match mot Smedkulan slutade också 2-2. Två oavgjorda och en fin fjärdeplats. Nästa omgång för div 3 spelas i Malmö den 3/2.


Bill Jakobsson

Topp 100

Anders Blixt har taget sig in bland topp 10:e på rankinglistan för V55.

Rankinglistan på SBF-online avgör seedningen i många tävlingar. Fyra spelare i QUA finns bland de hundra bästa i V55-klassen. Anders Blixt ligger på en fin niondeplats mycket tack vare förra årets fina DM. På 16:e plats hitta vi Bill på 32 poäng och Mats Linden är 59:a med 16 poäng. Mickael Nilsson ligger på 75:e plats med sina 12 poäng.


I V65 finner man Ante Tukalj på 83:e plats med 13 poäng. Det är lite förvånande att QUA med så många i V65 klassen inte har fler bland de hundra bästa. I öppna klassen har vi ingen bland de 100 bäst rankade. Framgångar i DM och SM är ju avgörande och SM i Kalmar var resultatmässigt uselt för QUA. SM i Lund borde vara en bra anledning att satsa lite extra i år.


Hallsvenskan

På lördag spelas Hallsvenskan Åstorp för div 3. Till hallsvenskan första omgång är Agneta Ljungberg Bengtsson, Kenneth Bengtsson, Jovanka Kristensen, Johnny Persson, Karin Petrander och Åke Kullman uttagna till div 3. Spelare uttagna till div 1 är Jerry Käsper, Bill Jakobsson, Lena Hansen, Ante Turkalj, Mats Linden och Anna Draca.


Bill Jakobsson

Kallt i Borås

 Det blev tyvärr hemfärd tidigt för alla spelare i QUA


Dommaren på Fyrlingen hade synpunkter på klädseln. QUA fick beröm för vår enhetliga klädsel. Han berömde Michael Nilsson och undertecknad  som till och med hade vikt kragen på samma sätt. QUAs lag blev hemskickat av Slottskogen i första matchen på morgonen.

 

Det började bra med ledning 9-3 men slutade 9-13 i trippeln. Mats och undertecknad vann vår dubbel med 13-10. Michael och Anders hade 12-12 men förlorade på matchens sista skott. Sven Jönhede förlorade också i B och fick åka hem samtidigt.

 

Året spelare att bli invald i Hall of fame blev Lasse Dithmar från Danska landslaget. Allt spel staannades upp och under rungande applåder fick Lasse motta sitt pris. Slutresultatet kan man läsa på sbf-online eller Fyrlingens Facebooksida.

 

Bill Jakobbson

Lasse Dithmar i Hall off Fame        Foto:Bill

Fyrlingen i Borås

Lördagens fyrling i Borås är en boulefest som börjar det nya bouleåret.


Igår fick undertecknade äran att bli tävlingsjury och det var inte det minsta arbetsbetungande. Spelet idag gick i moll och det fanns en en förklaring. Det armband Mats fått av sina barn och som var vårt turarmband igår glömdes på hotellet.


För Anders, Mats, Michael och undertecknad blev det två förluster mot blandade landslagsasspiranter i två olika lag. Det spelades en trippel och två dubblar mot varje lag. Det betyder att laget från QUA spelar D-turnering imorgon. Laget möter Slottskogen från Göteborg.


För Sven Jönhede har det gått mycket bättre och i skrivande stund ca kl 22 på kvällen spelar man trippel mot Lindome om plats i B- eller C-turneringen.

Vi önskar alla en god natts sömn och alla lycka till Sven.


Bill Jakobsson


Final för QUA

 Det blev silver efter förlust i finalen mot Bouleros elitlag i nationella trippeln i Borås.

 

Färden upp genom Skåne blev händelserik. Bill kastade sig på ett  sista tåg mot Helsingborg. Avgångstavlan lyste röd med inställda tåg. I Lund hann Mats med en halv minut till godo med på samma tåg. Lugnar blev bilfärden från Helsingborg med Anders Blixt som skicklig förare.

 

Den nationella trippeln i Borås fredagen den 5 januari började bra för QUAs Anders Blixt, Mats Linden och undertecknad. I första matchen besegrades ett väl kampat Västgöta Dahl. I vinnare mot vinnarmatchen vann QUA mot andraseedade Trix. En jämn match där ändå QUA tog de flesta poängen.

 

Det var varmt och skönt inne i hallen men ute var det isande kallt. I kvartsfinalen och semifinalen spelade QUA mot hemmalag från Borås. I kvartsfinalen var laget riktigt illa ute mot välspelade motståndare. Matchen slutade 13-11 och i semifinalen spelade QUA på topp och vann 13-0.

 

Finalen mot Janne, Dennis och Palle från Boulero blev en tung förlust. Boulero gjorde sex klot varje runda och Palle missade inte ett skott. En andraplats är riktigt bra och ger en del rankingpoäng. Imorgon spelar vi Fyrlingen med Michael Nilsson.

 

Bill Jakobsson

Guld och silver

QUAs elitlag blev obesegrade under årets seriespel. Laget hade två oavgjorda matcher mer än Boulero, och därmed två vinster mindre. Det blev silver med guldsmak.


Ännu ett grymt bra seriespel. I Västerås skapades förutsättningarna och QUA låg bara en poäng efter Boulero. I Ullricehamn avgjordes allt i en finalmatch mot Boulero som slutade till deras fördel. Det var också Boulero som slog ut QUA i svenska cupens kvartfinal.


Historiskt har QUA tagit silver i seriespelet för veteraner två gånger tidigare  2010 och 2011. Guld tog vi 2012 och 2022. Tredjeplatsen har vi tagit 2013, 2019, 2020 och 2021. Vinna svenska cupen för veteraner har QUA gjort 2005 och 2008. Brons blev det 2021 och nu senast, i år blev det en fin femteplats. En fin tredjeplats blev det för andralaget detta år i veteranernas förbundsserie div 2.


Serieseger för QUA blev det i distriktsseriens öppna klass div 4. Nästa år spelar därför QUA i distriktsseriens öppna klass div 3. Det är många som spelat väldigt bra under året och det är många som ser till att skapa förutsättningar för lagen.


Stort tack till hela Styrelsen som ordnat resor och hotellrum mm. Stor tack till er som fixar banorna med Ante i spetsen. Stort tack till Christer vår egen domare. Stort tack till alla i QUA som hjälper till vid tävlingar. Tack Michael som sköter uttagningarna för klubbens räkning och skapar så skön stämning runt omkring sig och som till vår stora glädje vill satsa mer på boulen 2024.


God nytt år 2024


Bill Jakobsson

Senaste Facebookinlägg

2024-05-09 DM SSBF


Öppen Mixed Dubbel

5 :a   Bill Jakobsson, QUA

5 :a   Annika Nilsson, QUA

 

V55 Mixed Dubbel

1 :a   Anders Blixt,QUA

1 :a   Susanne Lindblad,QUA

2 :a   Anna Draca, QUA

2 :a   Matts Lindén, QUA


V65 Mixed Dubbel

2 :a   Ann-Kristin Elisson, QUA

2 :a   Rune Elisson, QUA

3:a    Jovanka Kristiansson, QUA

3 :a   Klas Nilsson, QUA

5 :a   Lena Hansen, QUA

5 :a   Dennis Paulsson, QUA


V75 Mixed Dubbel

2:a    Ronny Björkman, QUA

2:a    Birgitta Morau, QUA

5:a    Roland Björkman, QUA

5:a    Ingrid Borgström,QUA


2024-05-10 DM SSBF


V55 Singel

2:a  Tomas Nordblad

5:a  Anders Blixt


V55 Skytte

3:a  Dennis Paulsson


2024-05-11 DM SSBF


V75 Dubbel

1:a RonnyBjörkman

1:a ChristerLarsson


V55 Dubbel

2:a Anders Blixt

2:a Bill Jakobsson


5:a Matts Linden

5:a Sven Jönhede


2024-05-12 DM SSBF


V65 Tripppel

1:a Anette Jensen

1:a Palle Olsen

1:a Ante Turaklj


5:a Dennis Paulsson

5:a Klas Nilsson

5:a Kenneth Bengtsson


V55 Trippel

1:a Bill Jakobsson

1:a Mats Linden

1:a Sven jönhede


5:a Anders Blixt

5:a Jerry Käsper

5:a Michael Uppström       

Välkommen till våra träningsdagar

TRÄNINGSSCHEMA

Tisdagar


Lottade omgångar 

 • Tisdag 18:00 till 21:00
 • Bouletoftahallen

Onsdagar


Stationsträning och spelträning


 • Onsdag 18:00 till 21:00
 • Bouletoftahallen