Roger och Bettan hälsar alla välkomna till nästa års SM i Gävle

Ett bra SM av QUA

Inte bara medaljer och placeringar räknas när boule-SM i lund ska sammanfattas. Välkomna nästa år till Gävle.

 

Det var många debutanter detta SM från QUA. Elitspelaren Michael Nilsson tog sitt trippellag med Anders och Jerry ur poolen i två raka matcher. Helen Peller strålade av lycka och stolthet efter sin debut. Vår yngsta medlem Annika gjorde sin bästa match i sin SM-debut och vann 13-0 i öppen klass.

 

Det är också alla mänskliga möten som är så viktiga. Några stannade kvar i parken och tog en öl som avslutning. QUAs medlemmar har varit duktiga på att heja fram varandra. Nära och kära, vänner och fritidsföreningen på MKB har varit trogna supportrar. Själv har jag fått ett nytt namn, Bang. Morfar Sven Jönhede hjälpte kanske till med namngivning när barnbarnet pekat på mig och ropat ”Bang” efter jag skjutit.

 

Folkfesten i parken, på Mårtentorget och Botulfsplatsen blev så bra som vi hade hoppats. Vädret var med oss och hela boulefamiljen med familjen Thorell i spetsen kan vara så glada över ännu ett lyckat SM. Alla som hjälpt till ska ha ett stort tack men ett speciellt tack till Christer Petterson som lägger ner sin själ på SM och alla ungdomar i boulesverige.

 

Det blev en ett fint brons till Dennis, Lena och Jovanka. Det blev många 5:e platser fina framgångar för många i QUA. Vi var många som gjorde ett bra Boule-SM i Lund 2024. Det som kan förbättras kan vi ta med oss till nästa års SM i Gävle. Vi har ett helt år att träna och utveckla vårt spel till nästa års SM.

 

Som avslutning så är det ändå dom där sköna mötena med människor som berör. För mig är det mötena med Roger Andersson och Bettan Jonsson från Gävleklubben LBJ alltid något extra som värmer hjärtat. Dom hälsar oss vamt välkomna till Gävle nästa år.

 

Det fanns en som många med mig saknade detta SM. En doldis som tyvärr fick kasta in handduken pga sjukdom. Johnny Patron kan ändå glädja sig till sina barns framgångar. Välkommen tillbaka! Vi hoppas att du snart är tillbaka på boulebanan.

 

Bill Jakobsson

Ingen medalj för QUA

Det räckte inte hela vägen - finalspel utan QUA


Anders Blixt och Bill Jakobsson vann sin åttondel i V55  dubbel med 13-0 mot ett lag från Stockholmsklubben Bill och Boule och är nu klara för kvartsfinal. Vi visste att Bill Jakobsson och Anders Blixt skulle få tufft motstånd i kvartsfinalen, tyvärr visade det sig också bli övermäktigt. Dennis Duvenfelt och Pauli Mäkitalo vann med 13-5.


Dessvärre tog det slut även för Sven Jönhede och Matts Lindén i V65 dubbel. Deras övermän i åttondelen heter Ole Jansson och Lars Nordin från Skellefteå. En knapp förlust dock, 11-13.


Det innebär att bara tre av QUA:s 50 deltagande medlemmar i detta SM har kunnat åka hem med en medalj runt halsen. Lena Hansen, Jovanka Kristiansson och Dennis Paulsson, som kämpade till sig ett brons i tävlingarnas första disciplin, V65 mixed trippel.


Det fanns förhoppningar om betydligt mer, men alla som varit med i ett mästerskap vet hur små marginalerna är.


Dennis Paulsson

På gamla busstorget, Botulfsplatsen finns boulebanor för att prova på

Grå dag för QUA

Tisagen blev inte någon bra dag för mixlagen i dubbel för QUA. Alla lagen förlorade i sextondelen och är utslagna. Men hoppet finns kvar för resten av veckan.


Kenneth och Agneta Bengtsson förlorade knappt med 10-13 mot Lejonkulan i V65. Bronsmedaljörerna från mixed  trippel Dennis Paulsson och Lena Hansen spelade en långdragen match mot Jaime och Karin från Kärnan som slutade 7-13. I V75 fick Ronny Björkman och Birgitta Morau möta svårspelade paret Janson från LBO även här slutade matchen 7-13.


Annika Karlsson och starka Roger Söder från Karlsborg slog ut vårt hopp i V55, Susanne Lindblad och Anders Blixt med 2-13. Annika Nilsson vann sin första SM match i öppen klass under måndagen men hela 13-0. Både lägg och skott satt som en smäck kan undertecknad intyga.


Annika fick blodad tand och är efteranmäld som reserv till damsingel. Hon har redan fått positivt besked och spelar damsingel i pool 31på bana 270 imorgon, onsdag. I Annikas pool finns namn som Birgitta Thorell och damlandslagets läggare Camilla Csapó Olsson.


Bill Jakobsson

SM-Brons till QUA

Lena Hansen, Jovanka Kristiansson och Dennis Paulsson. Så heter Quatre Boules första medaljörer i årets SM.


Motståndare i semifinal i V65 mixed trippel var Fjäderns Lars och Mia Svensson samt Thomas L Johansson.

Semifinalen spelades på centrecourten på Mårtenstorget kl 18.00 på måndagskvällen.


Trion fick ett härligt stöd av många klubbkamrater. Det betyder mycket. Så alla ni som var på plats och hejade fram oss har också del i framgången. Tack till Rune och Anki Elisson, Robert Sjöström, Karin Petrander, Christer Pettersson, Susanne Lindblad, Helen Peller och Markus Pettersson från La Boule d'Or och Martin Lampell. Förlåt om jag glömt någon.


QUA hade sex lag med i mixed trippel på söndagen. Fem av dem gick vidare från poolen, ett lag tog sig till morgondagens semifinal, medan två andra blev utslagna i kvarten.

Lena, Jovanka och Dennis i V65 nådde längst, men Anders Blixt, Bill Jakobsson och Susanne Lindblad i V55 var också nära att ta sig till semifinal. Ledde länge mot Trix starka trio, Jörgen Strende, Hannu Kolehmainen och Jenny Jönsson, men tvingades ge sig med 9-13.


Av QUA:s två andra lag i V55 gick Tomas Nordblad, Tarja Kautto och Peter Ernberg (stora bilden) till 32-del. Mötte där övermäktigt motstånd i form av Dan Edman, Yngve Evaldsson och Kerstin Hjelm. Matts Lindén, Anna Draca och Jerry Käsper förlorade skiljematchen i poolen i en oerhört jämn drabbning som stod och vägde in i det sista mot ett lag från Nordboulen i Boden, 12-13.


I V65 hade Palle Olsen, Anette Jensen och Ante Turkalj också en fin dag. Kom till kvartsfinal, där det blev förlust mot Kärnans trio, Roland Bengtsson, Göran Olsson och Anna-Maija Wigström.


Slutligen Christer Pettersson, Karin Petrander och Robert Sjöström. De lyckades bra fram till 32-delen, där de hamnade i ett stort underläge, 0-11, mot Sillboularnas Bo Montan, Jörgen Karlsson och Gunnel Andersson. Det blev för mycket att hämta in. Resultat, 7-13.


Dennis Paulsson

Nu startar SM i Lund

6 lag från QUA när SM drar igång


Äntligen börjar SM. Först på programmet står mixed trippel som startar med poolspel kl 9.00 i morgon, söndag, och fortsätter med slutspel till och med kvartsfinal. Semifinal och final spelas på måndag kväll. Samma upplägg skulle gälla Generationstrippeln också, men tyvärr har den bara lockat sju lag. Samma starttid för den klassen.


Quatre Boule har sex lag med denna första tävlingsdag. Tre i V55 och tre i V65. Här nedan ser du vilka klubbkamrater ni ska hålla tummarna för. Och vilka banor ni ska gå till om ni är på plats och peppar.


V55 mixed trippel: Anders Blixt, Bill Jakobsson, Susanne Lindblad - bana 164 / Anna Draca, Matts Lindén, Jerry Käsper - bana 171 / Peter Ernberg, Tarja Kautto, Tomas Nordblad - bana 168.


V65 mixed trippel: Lena Hansen, Jovanka Kristiansson, Dennis Paulsson - bana 184 / Anette Jensen, Palle Olsen, Ante Turkalj - bana 73 / Karin Petrander, Christer Pettersson, Robert Sjöström - bana 72.


Här hittar ni kartan med spelplatser och ban-nummer.



Dennis Paulsson

Annelie tar Brons i EM

Det blev ett brons med mersmak i damerna precesionsskjutning på EM i Sankta Suzanna, Spanien. 


Annelie Westin mötte fransyskan Cindy Peyrot i en otroligt spännande final som avgjordes på sista stationen sista distans.Annelie började starkt med en 5 och satte press på Cindy.


Cindy fick rött kort för övertramp vid ett tillfälle och kombattanterna följdes åt med en liten ledning till Annelie. Vid ett tillfälle fick Emil slänga upp ett grönt kort för videogranskning. Det gav utdelning istället för ett poäng blev det en femma i protokollet.


Det blev på lillarna som allt avgjordes. Annelie ska vara stolt för bronset. Självklart var den nära en final när man förlorar med två poäng.


Bill Jakobsson

Nummerlapp till SM

Christer Pettersson hämtar QUA:s klubbpåse med nummerlappar och andra viktiga lappar du ska ha innan du börjar spela.


Lena Hansen meddelar att Christer Pettersson kommer att hämta QUA:s klubbpåse, med nummerlappar och annat, på lördag. Han ska ändå dit för att hjälpa till och sätta upp ungdomstältet. Christer tillhör också SM-kommittén.


Kontakta Christer så du får din del i klubbpåsen innan du börjar spelar i SM. Klubbpåsen innehåller nummerlapp men också en lapp där det står vilket lag du ska spela först mot i er pool. Denna lapp ska också lämnas in för resultatrapportering om du inte använder SMS-tjänsten.

 

Dennis Paulsson och Bill Jakobsson

Sydsvenskan igen

Dags igen! Sydsvenskan och Daniel Persson slår till med ytterligare en artikel inför boule-SM.


Det börjar likna en följetong. Vi hoppas på mer. Fotografen heter Sara Johari.


Dennis Paulsson

Nyhetsarkiv för QUA

Gamla publicerade nyheter hittar du genom att bläddra i nyhetsarkivet. Klicka på knappen nedan för att koma till arkivet.

Senaste Facebookinlägg

Boule-SM i tidningen

Ett riktigt bra repotage om Boule-SM


Sydsvenskan har uppmärksammat boule-SM i Lund några gånger tidigare under våren och sommaren. Då i mindre smickrande sammanhang, torghandlarnas protester mot att delar av mästerskapet ska avgöras på deras arbetsplats, Mårtenstorget.


Det schismen är avklarad sedan några veckor tillbaka. Extra roligt att man nu publicerar ett riktigt bra reportage om själva tävlingen. Och det märks att skribenten är kunnig på området. Daniel Persson har spelat boule i många år och är en mycket duktig utövare av sporten.


Dennis Paulsson

SM och Klubbliga i DM

Tävlingsansvarig för distriktet Fredrik Nordfors Dahl har tagit fram en klubbliga efter DM. QUA tar guld och silver. Framgångarna påverkar också lottningen på SM.

 

Klubben kan se fram tillbaka på ett jättebra seriespel i elitserien och ett fantastiskt DM. I V55 klassen är vi bäst och i V65 som Fredrik slagit ihop med V75 är vi näst bäst. Vi hamnar till slut på en fin andraplats efter La boule d’or toralt. Vi slår klubbar som Kärnan, Lillenvänner, Coccinelle och Tyringe.

 

Ute på tävlingar har QUA varit väl representerade både i Danmark och Skåne. Klubben har spelat i Halmstad, Varberg, Falkenberg, Jönköping och Borås. Klubbtröjorna med QUAs emblem har setts i världens störta turnering i Frankrike, Marseljäsen. Att man blir bättre av att spela tävlingar är självklart men det är också riktigt roligt.

 

Det är också imponerande att se de seedade lagen till SM i Lund. I V55 klassen är QUA seedade i samtliga klasser och i singel är både Anders Blixt och Matts Lindén seedade. Susanne, Anders och Bill i mixed trippel, Susanne och Anders i mixed dubbel, Sven, Matts och Bill i trippel och Anders och Bill i dubbel.

 

Nu starta snart SM i Lund. På nedanstående länk kan man se sin lottning och vilket bannummer. Den andra länken visar en karta över spelområdet, statsparken i Lund. Sprid gärna länkarna till nära och kära så dom kan hitta er och se er spela.

 

Länk till lottning och bannummer

 

Länk till karta över området

 

Ett exempel

Bill och Annika spelar öppen mixed dubbel. Klicka på länken till lottning och bannummer och klicka sedan på länken öppen mixed dubbel. Leta reda på Bill och Annika och bannumret. Vi är i pool 21 och har bana 21. Klicka sedan på Länk till karta över området ovan och leta reda på var banan befinner sig.

 

Man kan också plocka fram samtliga matcher en spelare eller klubb spelar.

 

Länk Deltagare per klubb

 

Det är bara pool-spelets bana som visas. Poolspelet består av två eller tre matcher. Går laget vidare från pollen så spelar man på en annan bana lottas av tävlingssekretariatet. Här kan man använda SMS-tjänsten eller besöka tävlingssekretariatet.

Le triumf de Petanque

 Alla kan spela la Marseillaise. Parasporten har en turnering som avgörs på samma dag som finalen i huvudturneringen. Juniorer har sin tävling och damerna spelar redan första dagen, Grand Prix.

 

Vi tar oss in till huvudområdet för att se semifinalerna. På tävlingsområdet i parc Borely är det festligt. Det dyker upp orkestrar, gatuartister och organisationen hotar med vattenpistol om du inte handlar i deras affär. I ett hörn är det skyttetävling i ett annat kan barn leka petanque med olika måltavlor. Dessutom finns det lite nöjesfält också.

I den sköna parkgången med skugga samlas funktionnedsatta, Downs syndrom, rullstolsbundna för att spela petanque. Det är skratt och stor entusiasm bland deltagarna. Händer lyft i segergest efter ett bra kast. Barn kommer fram och gör i ”high five” med deltagarna.

Det är betydligt lugnare på centercourt där första semifinalen spelas. De franska legenderna Philippe  Suchaud, Philippe  Quintais och Jean Claude Jouffre vinner mot Christian Andriantseheno, Magny Baldwin och Donovan Lambergers lag. Den andra finalen spelas efteråt.  Marc Tierno, Sébastien Rousseau och Joseph « Tyson » Molinas  vinner över Johan Demol samt Sony och Johan Lacroix.

Det är varmt att sitta på läktarna men otroligt inspirerande. Hälsan är viktigare så vi hoppar över finalen och åker hem till duchen, lunchen, pastisen och vattenflaskan. La Marseillaisen är ett otroligt äventyr för alla. Jag gör gärna om det.

Nu avslutar jag vår reseskildring efter 7 dagar och övervikt i både bagage och mage. Jag kan rekommendera en resa till Marseille det är ett otroligt äventyr och själv kan jag stryka det från min ”bucketlist”.

 

Bill Jakobsson

Tretton är Marseille

Talet 13 år målet i Petanque men också stadens nummer. Det är därför Marc Foyot säljer tröjor med bara en siffra från ett tält i spelområdet, 13. Många är tatuerade med siffran 13.

 

Marseille kan ses från ovan i ett flygplan men på hög höjd ligger också kyrkan Notre dam de la Garde med utsikt över hela staden. Utanför den gamla hamnen går de stora färjorna från Korsika och här utanför ligger fängelseön If där romanfiguren Greve av Montechristo satt inspärrad.

Innanför den hamnen ligger stadens äldsta område, Le Panier. Det backiga området med mycket blommor och vackra väggmålningar är backigt men här ligger gulliga små restauranger med bra priser. Staden gamla hamn är en sevärdhet i sig och runt omkring i stan finns både vackra platser och konst.

I Parc Borely sitter en konstnär och målar av de klotkastande spelarna i Marseillaisen I akvarell, Claude Luca från Marseille. Skickligt målar han spelsituationer och spelarnas positioner I de vackra parkgångarna gärna I skuggan av ett träd. Det spelas åttondelar och för vissa lag spelas dessa I parkgångarna. De kända lagen spelar centralt I spelområdet med små läktare. Vi ser på lite av några av de stora favoriterna som spelar 16-delsfinaler.


Robineau contre Cano

På centercourt spelar Marc Foyot med sitt lag. Det är bra att ha huvudskydd, paraply och vatten när man ska titta. Det finns inga resultattavlor så man kan följa spelet utan det finns bara en fransktalande konfrencie som berättar ställningen på franska. Ringar saknas också. Marc Foyot lyckas krångla sig vidare och vi tar bussen hem. Imorgon ska vi se någon semifinal eller finalen.

 

Matcherna kan ses på you tube och där kan man se oss i publiken.

Ikväll lagar vår kock Mats Lindén mat och sedan tar vi en tur på stan, Le panier.


Bill Jakobsson

Boulen Mecka

 Boule som sporten Petanque heter i Sverige föddes utanför Marsielle i den lilla staden La Ciotat, Provence. Detta ska ha skett 1910.

 

På måndagsmorgon tar vi en promenad från hamnen in till den stora järnvägsstationen i Marsielle. Vi hoppar på tåget som går till kuststaden La Ciotat. Tåget tuffar via bergsmassiven och kostar 10 EUR. Vi järnvägsstationen tar vi buss 40 ner till city och stränderna.

 

Det blir en öl vid stranden. Sedan tar Mats och Bill ett skönt bad i det salta Medelhavet. Till Lunch blir det svärdfisk och en strandpromenad på ca 3 km. Vi är på väg till Bouledromen Jules Lenoir för att spela en tävling. Jules Lenoir är känd som den som skapade petanque. På grund av sin reumatism kunde han inte springa och kasta klots genom att spela stående kunde han vara med och spela.

När vi når fram till Bouledromen så berättar en man att det inte är tävling idag, endast onsdag och torsdag. Han hänvisar till bouledromen Boulomanes från 1923. Licenserna måste visas för att få spela. Boulomanes ligger bara något kvarter bort men solen lyser starkare och även kortare prommenader suger musten ur oss.

 

Inne I huset finns en mysig bar med alla möjliga sprisorter, öl, vatten etc. Efter registreringnen träffar vi Lukas och Jesper som slickar såren efter gårdagens förlust. Båda är så trevliga och berättar hur allt går till. Andy Strandberg dyker upp med fler tips. Fler svenskar visar sig närmare matchstart.


.Det är mysigt, trevligt och själva matcherna är lite udda för oss svenskarna. Att stoppa klot när man skjuter är det ingen som gör. Det göra att klot kan komma rullande från ingenstans. Det råder en fin stämmning på bananorna och de allra flesta lag är jättebra.

Vår matcher blir långa och I sista matchen är skönt att sätta sig I en taxi hem.

 

I hamnen råder lugn efter Frankrikes vinst i fotboll över Belgien.

Det blir trerätters kvällsmat av kocken Mats innan vi somnar. Räkor, korv och kycklinggryta och dagen frukt.

 

Bill Jakobsson

Waterloo

Regnet strilar över Skåne men i Marsielle lyser solen trots svidande förlust.

 

Söndagsmorgonen började med en taxi som aldrig kom. Vi fick en taxi och kom lyckligt fram till spelplatsen. Uppvärmningen kändes otroligt bra och vi kunde dra oss in oi skugga för att invänta motståndarna. Pascal Chauderon spelade med far och son Louche. Sonen som var 17 år visade upp ett otroligt fint skytte redan på uppvärmningen han har spelat i 14 år.

 

Matchen började med handskakning, lottning och ”Bon chance”. Vi börjar matchen med att ta två ettor, 2-0. Sedan tar fransmännen över matchen. Far och son skjuter bort våra klot och Pascal lägger in. Vid 3-12 skjuter Mats lillen med en rasp. I nästa runda  tar vi fyra poäng men vi förlorar matchen 7-13.

Fransmännen bjuder på öl efter och då träffar vi en världsstjärna, Ivar Liljegren som blev tvåa i EM i singel. Han har ett lag från Rabeloube som lätt gick vidare. Vi ta oss ner till det stora spelområdet med en av de abonnerade bussarna. I parc Borely möter vi ett annat uttslaget lag och vinner ganska komfortabelt. Vi går runt och ser världssjärnor spela men till slut träffar vi Jesper Skult, Lukas Rudin och Rickard Åberg.

 

Grabbarna från Sverige möter tre Molinas med bl a världsmästaren i singel från Schweiz. Matchen börja rätt dåligt och det står 5-0 när Jesper tvingas skjuta lillen med en rasp. I nästa runda står det 5-5. Matchen får en helt ny karaktär där Lukas skott sitter och Maiky Molinas börjar missa. Jesper raspar medvetet bort en lille till för att rädda nederlaget men matchen slutar 13-5. Killarna är klara för dag två och fjärde matchen.

 

Vi åker hem till lägenheten vid gamla hamnen och njuter av Svens ostbricka med både ostar, skinka, oliver mm. Tre lyckliga grabbar som ser fram mot nästa dag.

 

Bill Jakobsson

Astrix i Marsielle

 Astrix, Miraculix och Obelix spelar boule i Marsielle.

 

Idag åkte vi till parc Borély och kollade på damernas Grand Prix. Asterix fick direkt beundrade blickar från tre fagra damer som konverserade med den trevlige fransktalande figuren.

Därefter spelade vi vår första match här i Marsielle mot ett lag från Toulouse. Obelix var på shopping efter bautastenar så vi fick klara oss själva. Redan efter första rundan stod det 4-0 till oss. Mirakelix förklarade då att vår clubnamn är Quatre Boule. När det stod 12-0 och vi hade gjort en ny 4-poängare nickade motståndarna förstående.

- Club quatre boule, Oui!

 

Lille Astrix sköt bra och Miraculix  lade in klot efter klot vid lillen. Första matchen blev 13-0 men till nästa match kom Obelix och det blev en mycket jämnare match. Denna match slutade 13-12. Obelix spelade bra men grabbarna från Toulouse spelade bättre.


Efter matchen såg vi semifinalen i damernas GP på centercourten. Ikväll ska vi försöka hitta en restaurang med varje boulespelares dröm, en bouillabaisse i Marseille, eller ska det stavas boularbäst?

 

Imorgon börjar allvaret kl 9:30


Obelix är givervis vår eminenta orförande i Quatre Boule, Sven Jönhede

Miraculix är givetvis Matts Linden som lagar mat och trolldryck och gör mirakel på boulebanan.

 

*Bill Jakobsson*

Greven av Montecristo

Skatten som hittades av Alexandre Dumas rollfigur visade sig var en artikel i La Mondial la Marsiellaise.


Andra dagen i Marsielle blev ett besök i tävlings centrum. Vår lottning med motståndare, bana och tävlingsarena mottogs och vi fick testa banorna och se centercourten.

Vår spelplats visade sig ligga lång bort i Marsiells utkanter. Efter en god plat de jour, lassange besökte vi spelplatsen. På hemvägen besökte vi Marsielles petanqueshop och avslutar dagen med öl och Matts goda mat.


Bill Jakobsson

De tre  musketörerna

Franska språket är inte lätt. Bättre fly en illa fäkta!

 

Den gamla hamnen i Marsielle är ökänd för sitt vilda liv. Många sjömän har hamnat i trubbel i de mörka kvarteren. Där bor vi mitt emot färjan till Korsika med en vajande piratflaggan i medlehavsvinden. Den pratglade Sven Jönhede, Den långe och smale Matts Lindén och den lille knubbige Bill.

 

 

De tre musketörerna landar i Marseille och de unga grabbarna tar sig till de gamla hamnkvarteren för att vila efter en hel dagsresa. Resan som inte helt gick utan missöde. Den långa kön till incheckningsdisken gick i snigelfart och efter security var det bara att sätta högsta fart till vår gate för bording. Det är inte alltid det lönar sig att vara på i god tid till flygplatsen och ett växelfel stoppade tillfälligt trafiken till Kastrup.

 

Mats hittade först inte sin telefon när vi skulle borda planet men som tur var dök den upp i sista sekunden. Telefonen låg i magväskan, Det är inte bara ett svenskt lag som äntrar planet. Från Danmark känner man Brian Fugelsang, Lars Refn, Thomas Hartman, Brian Fuglesang och även Hammouti Sami, Dalsgaard Emil, Espic Nicolas där Sami talar flytande franska och är förstås en stor tillgång.

 

Taxin som skulle hämta oss på Marsielles flygplats kom aldrig den hade krockat på vägen till flygplatsen och chauffören hamna på sjukhuset. En ung förare körde oss genom köerna in till Marsielle. När vi kom till lägenheten så kom vi in genom porten sen var de stopp men efter tio minuter kom värdinnan och fixade detta.

 

Flygbolaget heter Volotea och flyger direkt mellan Köpenhamn och Marsielle. Det är fint väder och lite längtar man efter Varbergs Strand cup när man sitter och väntar på flyget ner, Själva huvudtävlingen börjar på söndag då hälften av alla lag ska sållas bort i första omgången. Det är i den stora parken och hästarenan som de flesta spelar sin första match. I tävlingssekretariatet får alla lag en lapp som anger motståndare och spelplats. Det är mycket likt Köpenhamn Open men med många fler lag.

 

Bill Jakobsson

 

 

 

 

Varberg och Marsielle

Nu laddar vi för strandcupen och marseljäsen


Vi har en stor tävlingshelg framför oss. I Sverige handlar det om populära arrangemanget Varbergs Strandcup, som lockar både elit- och breddspelare till det gamla stenbrottet vid fästningen.


I runda slängar cirka 300 spelare varje dag från torsdag till söndag. I V60-dubbeln, som tävlingarna inleds med, är hittills 143 lag anmälda på SBF Online. Därtill kommer ett antal utländska deltagare.


Quatre Boule har som vanligt många medlemmar på plats. Nio lag i V60-dubbeln och sex i den nationella V55-trippeln på fredagen. I en av dessa tripplar återfinns två deltagare från Lillens Vänner som lirar ihop med Christer Pettersson. Fullständig lista i slutet av artikeln.


På fredagen ordnas också en öppen mixed dubbel med början 16.45. Anmälan online eller på plats från 16.00. Övriga klasser har samling 9.00 varje dag. Öppen trippel avgörs på lördagen, också den med nationell status. 72 lag anmälda på SBF online. QUA representeras av ett damlag bestående av Susanne Lindblad, Lena Hansen och Lynn Ljungberg (licens i La Boule d’Or).


På avslutningsdagen står öppen dubbel och damdubbel på programmet. 74 respektive 53 lag anmälda online. Lena och Lynn i damklassen. Dubbel för yngre juniorer finns också med, men hittills bara på papperet, inga anmälda.


Sista dagen för Strandcupen är också första dagen på Marseljäsen i Marseille, eller som tävlingen officiellt heter ”Mondial La Marseillaise à pétanque”. Pågår i fyra dagar, 30/6-3/7 och beräknas dra runt 15 000 deltagare från hela världen. Tre av dessa kommer från Quatre Boule, Sven Jönhede, Bill Jakobsson och Matts Lindén.


Vilket härligt äventyr som väntar dem. Vi säger bara: Bonne chance! Och så räknar vi med lite trevliga rapporter från Bill.


Dennis Paulsson


QUAi Varberg


V60 dubbel 27/6

D Paulsson, R Sjöström

Kenneth Bengtsson, Agneta Ljungberg Bengtsson

Karin Petrander, Christer Pettersson

Anette Jensen, Kerstin Uppström

Anders Blixt, Michael Nilsson

Anki Elisson, Runde Elisson

Jovanka Kristiansson, Michael Uppström

Lena Hansen, Lynn Ljungberg (licens i LBO)

Ante Turkalj, Jaime Higa (licens i Kärnan)


V55 trippel 28/6

Dennis Paulsson, Rune Elisson, Robert Sjöström

Anette Jensen, Karin Petrander, Kerstin Uppström

Anders Blixt, Susanne Lindblad, Michael Nilsson

Christer Pettersson, Ib Christensen (LVÄ), Per Holst (LVÄ)

Ante Turkalj, Michael Uppström, Jaime Higa (licens i Kärnan)

Lena Hansen, Jovanka Kristiansson, Lynn Ljungberg (licens LBO)


Öppen trippel 29/6

L Hansen, S Lindblad, L Ljungberg


DamdubbelL 30/6

L Hansen, Lynn Ljungberg

Susanne Lindblad, Anita Dahlerus (Boulesjevikerna)

Singelsilver i EM

Sverige har ett ungt landslag som spelar på högsta nivå. Ivar Liljegren tar silver i singel och förgyller söndagskvällen med final mot Jesus från Spanien.


Det har varit så kul att se EM från den schweiziska staden Martigny. Stjärnskottet Frida Brage hade svårt i damsingel men spelade fantastiskt i damdubbel med Linnéa von Eggers Patron. Tjejerna får spela kvartsfinal mot Tyskland och tar ledningen med 8-0. Tyskorna är litet starkare och vinner.


Simon Åkesson spelade självklart också jättebra. Tillsammans med Linnea skakar dom blivande EM-mästarna i åttondelen och förlorar med knappa 11-13 mot Belgien. Vinst i den matchen kunde absolut gett medalj. Simon och Ivar åkte ut i åttondelen mot Israel. En match där Israels skytte funkar klockrent.


Ivar spelar singel på högsta klass redan i kvalet och är obesegrad men förlorar sista mötet mot Danmark som totalt gör en stark laginsats i detta EM. I åttondelen möter han starka Sacha Wagner från Tyskland i en jämn match 13-10. Kvartsfinal blir mot Italienaren Cocciolo 13-8 och semi mot Frankrikes  Henri Lacroix som han redan slagit i kvalet. 13-8 blir slutresultatet i semifinalen efter urstarkt skytte.


Finalen blir tyvärr en uppvisning av Spaniens Jesús Escachio. Matchen startar dåligt för Ivar men han har ändå 3-4 efter en fin runda. Ivar som jag själv mött i SM har inte bara ett fint skott och ett fina lägg han har en mental styrka över det vanliga. En stor sportsman som nu kan titulera sig bästa manliga svensk genom tiderna enligt min mening.


William Silferbergs som agerade assisterande coach för Emil gjorde ett galet bra jobb. Uppmuntran blandad med lustighet gav Ivar ett brett leende i matcherna. Under min debut i Kärnans öppna elitlag fick jag själv uppleva Willes uppmuntran och i rätt ögonblick. Förbundskapten Emil och Generalsekreterare  Tommy kan känna sig mycket stolt med både laget och jaget,


Bill Jakobsson

Lars Refn i Marsielle

Försäsongen  är avklarad och blev bättre än vi hade förväntat oss både på DM och seriespel. I nästa vecka reser Sven, Mats och Bill till Marsielle och värdens störta bouletävlingen. Lars Refn från Danmark har skrivit ett utmärkt repotage från sin resa 2023 som han gärna delar med sig av till QUAs läsare.


Jeg bliver 70 år i dag, og derfor har jeg en gave til jer kære FB-venner.

Jeg har skrevet denne lange artikel om Marseillaisen 2023, det var egentlig meningen at vi skulle have solgt artikel og Carsten Snejbjergs fantastiske portræt fotos til et medie af en art, men ingen bed på, folkelig Fransk kultur er ikke fint nok... eller hur?

Jeg håber I føler jer godt underholdt:

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Pétanque er en sport!

Mange i Frankrig havde set pétanque som den oplagte kandidat til ny olympisk disciplin, nu i 2024 hvor de olympiskeleje afholdes i Paris. Sådan gik det ikke, breakdance, skateboarding, sportsklatring og surfing kom i vejen. Alligevel havde det stor indflydelse på pétanque sporten at forsøge at komme i betragtning til OL. Der kom en del justeringer af spillets regler og navnlig disciplinen mixdouble kom til ære og værdighed. Men pétanque er ikke en sport kun for de unge, så er det ikke noget for OL.


I denne artikel tager jeg dig med til den 62’ende udgave af Le mondial la Marseillaise à pétanque, En årlig tilbagevendende begivenhed i Frankrigs næststørste by. Le Mondial la Marseillaise er på sin vis større end de olympiskeleje. Her er mere end 15.000 deltagere – til sammenligning er der ved OL i Paris i år 10.500 atleter, til gengæld kommer der 16 milioner tilskuere til Paris under OL. 200.000 tilskuere over 6 dage er der til Marseillaisen – og det gratis for alle tilskuere.


Starter med et håndtryk og slutter med et kindkys

Pétanque er en sport! Ordene kommer selvsikkert fra Mickaël Bonetto (29 år), han er klar til tredje kamp i Le Mondial, som de lokale kalder den kæmpe store petanque turnering. Kampen her i tredje runde og skal bringe antallet af tilbageværende hold ned på under 2000. Der spilles triple, 3 mod tre med to kugler hver. De seks spillere går rundt i den store oval, som en kødrand af publikum har dannet i på den store grus plads foran slottet i Parc Borély. Alle vil se den unge stjerne Bonetto, han er fra byen og siden han vandt det franske mesterskab i mixed double sammen med sin kone, er hans popularitet i pétanque universet bare steget og steget. Han hilser på udvalgte blandt publikum, Bonetto lidt ældre makker David Riviera (47 år) skaffer vand til holdet, der skal holdes fokus på væskebalancen, her er langt over 35 grader, solen hamre ned fra den skyfri himmel over Marseille, Un ciel de plomb – en himmel af bly, som folk her kalder det. Pétanque ER en sport, men en meget speciel sport, lige nu kindkysser stjernen Bonetto kampens dommer, inden han stiller sig over til sit hold, der foruden Bonetto og Rivierra består af U23 landsholdsspilleren Mayron Bodino (20 år), sidstnævnte er i go’ foderstand. Man ville nok sige meget overevægtig, men i pétanque betyder det mindre, det er noget der er særligt ved pétanque, det kræver hverken hurtighed eller højt kondital at spille petanque, men hvis du vil vinde her, skal du kunne holde fokus og koncentration i 13-14 kampe fordelt på fire dage. Bodino er skytte, den unge frygtløse, der bare skal skyde modstanderens kugler ud af banen, direkte jern mod jern, og gerne selv blive i spil. Det er standard her, at holdene består af to yngre spillere og en lidt ældre og mere erfaren. Der er knap 4400 hold med i år og nogle af de unge spillere har været med i 40 år, så de er blevet ældre, men måske spiller de stadig med den samme erfarne spiller, som i mellem tiden har passeret de 80.


2200 baner

Marseillaisen består af flere turneringer, der er en juniorturnering med ca. 250 hold, for 6 til 15 år, drenge og piger i samme turnering, der er en kvinde turnering med næsten 600 hold. Kvinderne startede om fredagen, og lørdag eftermiddag var der en kendis turneringen med alle reality stjerne fra TV. Hovedturneringen starter først søndag morgen. Der er også givet plads til en handicapturnering, og der er sågar en turnering for pressen: Trophée des Médias. Arrangementet strækker sig over seks dag, med tre eller fire kampe hver dag pr hold.


Lørdag eftermiddag kommer de 13.000 spille til indskrivningen. Det er et stort kaos, ved de mange indskrivnings boder, alle får en kamp seddel med hold nummer og et banenummer for den første kamp. Holdene får også en goodiebag med gaver fra sponsorerne. I år er der en stråhat til hver, for det er slut med den lille flaske Pastis til alle spillerne. Siden forsøget på at blive en olympisk disciplin har pétanque spillet løftet sig, og alkohol er strengt forbudt, så længe du er i turneringen. Nu siger vi alle i kor: pétanque er en sport.


Det gør at den tidligere storsponsor Ricard – “le vrai pastis de marseille” – har trukket sig lidt i baggrunden. De holder sig i baren, VIP loungen og ude blandt publikum.


Søndag morgen sendes en raket op over parken og hovedturneringen går i gang med et kæmpe brag, der kan høres helt ud til de fjernest liggende baner. Der skal bruges langt over 2000 baner. Turneringen epicenter er parc Borély, i parkens alléer, stier og pladser ligger de første 250 baner, så er der yderligere baner på den tilstødende hippodrom, hegnet ind til hestevæddeløbsbanen er lagt ned i dagens anledning, og på banens langsider er der fundet plads til yderligere 800 baner. Resten af de 2200 baner finder man rundt om i parker, på strandpromenaden, i pétanque klubberne og på parkeringspladser over hele den sydlige og østlige del af byen. Minibusser tager spillerne fra parkens hovedindgang og ud til de mange spillesteder. Tre timer efter turneringen starts skud lød skal halvdelen af banerne ikke bruges mere, og halvdelen af holdene er ude, men måske har du tabt til en af stjernerne, et af dine pétanque idoler. Det er som at melde sig til en tenis turnering og få første kamp mod Novak Djokovic.


En cirkel i gruset

Der tegnes en cirkel i gruset, diameteren skal være mellem 35 og 50 cm, mål kuglen kastes 6 til 10 meter frem på banen, første kugle bliver lagt af en fra samme hold som kastede mål kuglen, kampen er i gang. Her går det hurtigt, kuglerne lægges ind til grisen – le cochonnet, som den lille mål kugle kaldes. Der skydes væk og lægges ind på skift. Stjernen viser hurtigt hvem der bestemmer, og efter bare 7 runder er kampen i hus for Bonetto og hans hold, de skal videre til næste kamp, kamp nr 4. Og taberne går hen til en af de mange små bare – buvettes, der er opstiller over alt ved banerne, andre skal måske ha’ lidt at spise en sandwich med merguez, den nordafrikanske pølse der sammen med pastis og kugler af stål er de uundværlige ingredienser i en hyggelig dag med pétanque i parken.


Der er over 50.000 tilskuere på førstedagen – gratis adgang og det er søndag. På vej rundt i parken spejder vi efter attraktive kampe, over alt kan man se kampe på højt niveau. Derover hører vi råben, det skal vi lige se, det er Eric Bartoli (60 år). Da vi kom frem til banen er Bartoli kobber rød i hele femøren og han er rasende, han lover øretæver til sin modstander, der tydeligvis havde sagt noget til den aldrende stjerne som ikke var så pænt, nu bliver der råbt meget højt. Hele tre dommere kommer til for tale gemytterne til ro. Sjovt nok er der ikke rigtigt nogen der tør sige den gale mand i mod. I Danmark var han blevet lagt i benlås, men han er en ægte marseillais, med et let antændeligt temperament og ejet værtshus, ham rør man ikke – han skal bare rase af. Bartoli og hans søn ende med at vinde kampen, og er klar til eftermiddagens kampe.


Efter frokost bliver der spillet pétanque også uden for banerne, alle skal lige vise hvad de kan, familierne der er kommet for at se stjernerne, eller heppe på bedstefar der er med for tredivte gang. Man tager lige et parti boules, fra 4-5 år og opefter til bedstemor – alle kan være med.


Dans les allées du parc Borély

Først på tredje dagen bliver det alvor, nu er alle amatørerne, dem der drikker for meget pastis mellem kampene og dem der trods alt er blevet for gamle, røget ud af turneringen. Nu er det sport, på sirligt opstregede baner, og under dommernes kyndige blik. Vi er stadig i alléerne i Parc Borély, de gamle lindetræer kaster skygger på de knoldede baner, gammel hullet asfalt, strøet med et let lag grus. Det er noget der kræver koncentration og udsøgt kaste teknik. Den seksdobbelte vinder Vigo Dubois (42 år) ryger ud til et ukendt hold fra Ardech, ingen slipper gratis igennem.


Ved enkelte af banerne er der opstillet tribuner, så publikum kan sidde og følge med i kampen. En kamp tager en go’ time, hvis holdene er meget jævnbyrdige op til to timer. Tribunerne er godt fyldt op tirsdag morgen, for det er en af byens store helte der går i ringen, Jean Michel Puccinelli (46 år) en høj mand, han er elegant, solbrun og med guld Macarthur solbriller. Til daglig er han gadefejer i en forstad til Marseille, hvor han går rundt og puster bladene sammen i små bunker, som han fragter væk i sin lille el-lastvogn. Men her er han den helt store stjerne og forsvarende mester. Han sætter sig på hug i ringen, strækker armen med kuglen i hånden ned langs kroppen, en tyk guldkæde glider ned over den solbrune håndryg. Jean Mi begejstrer sine fans med lækre kast, han er mellem mand på holdet, det er ham der kan det hele, både skyde fjendens kugler væk og gøre egne indlæg raffinerede. Men dommeren har kig på ham når han skal skyde, han løfter foden fra underlaget før kuglen har ramt banen – det må man ikke – det er lige netop det der gør pétanque til pétanque, man spiller med begge ben på jorden – “les pied tanket” som det hedder på provençal. Det er det, der adskiller petanque fra de andre kugle spil fra middelhavsområdet. Egentlig er pétanque opfundet som en handikap udgave af det langt ældre og mere kraftfulde spil Le Provençal. Det er glemt nu, Jean Mi skal skyde igen, han står rank i cirklen og trækker armen tilbage for fører den hurtigt frem foran kroppen og sender kuglen i en blød bue direkte ned på modstanderens kugle – klask den bliver sendt ud af banen. Men før kuglen rammer har Jean Mi løftet foden, og dommeren har allerede givet ham en henstilling, og han har giver ham et gult kort, så nu er det treddie gang. Han får det orange kort, som betyder at Jean Mi mister en kugle, så han i næste omgang kun har en kugle at gøre godt med… Det bliver afgørende og under store protester fra publikum, må den lokale helt, ham de alle sammen drømmer om at være, forlade banen som taber 9-13. Den elegante stjerne spiller Jean Mi, bliver igen til gadefejeren monsieur Puccinelli.


13 er det bedste af alle tal

Vi spiller til 13, når det ene hold når 13 point og det andet hold ikke har flere kugler tilbage, er kampen slut, man vinder med tretten point. 13 er også departements nummeret her i Marseille, det er landsdelens tal – står der 13 på bilen indregistreringsplade, er den fra Marseille og omegn. 13 er også et tøjmærke for pétanque spillere, og mange af deltagerne vil gerne spille i ens T-shirts. Midt i turneringens festival by ligger en tøjbutik der sælger tøjmærket 13. Det er spillets allerstørste stjerne, stjernen over dem alle, Pariseren Marco Foyot (70 år). Han er blevet 70 år og har spillet marseillaisen ikke mindre end 50 gange til næste år. Han har vundet den 6 gange, første gang i 1974 som 21 årig og senest i 2002. Nu jagter han rekorden, der er på 7 sejre. Men det holder hårdt, især når man mellem kampene skal ned og sælge tøj og tage selfies med de mange kunder. I 2020 var han i finalen og snublende tæt på sit mål, sammen med to håndplukkede makkere Stéphane Robineau (43 år) der har vundet Marseillaisen 5 gange og Dylan Roche (32 år) der blandt mange titler er 7 gange verdensmester. De to yngre landsholdsspillere var i topform, men da finalen spidsede til begyndte Marco, nervøst at koste rundt med sine makkere, og når man er verdens bedste spillere og har tilsammen uendeligt mange titler, lader man sig ikke dikterer taktikken i en finale med 3000 mennesker i tribunerne og på direkte TV. Foyot og hans hold måtte se sig besejret lige før målet i øvrigt af førnævnte Puccinelli.


“Der er livet, der er døden og der er det der er værre der er pétanque”

Ordene kommer fra en gammel mester Roland Simon (72 år), han er stadig med på et hold i en alder af 72, ”jeg var den bedste af de bedste, da jeg var ung" – to gange fransk mester, to gange belgisk mester, to gange svejtsisk mester, to gange korsikansk mester, han vandt alt.


Kan man leve af det? Nogle af de største stjerne får et job i kommunen, mod at spille på byens hold, en ung spiller på 25 kan også få et job på byen boulodromme – det lokale pétanque anlæg, det tillader ham at spille hver dag. Eller sterne spilleren bliver ansat på fabrikken, og får fuld løn for halvt arbejde, mod at føre fabriks hold til finalerne i den store landsdækkende firma pétanque turnering. Kommunen og fabrikken får statstilskud for at give spilleren fri til landsholdssamlinger og den slags, men selv med eget tøjmærke er det svært at leve af.


Kvinderne

Vi møder Cindy Peyrot (29 år), en ung lyshåret kvinde på 29 år. Hun lever af det, hende mand komikeren og standupperen Franck Polo, driver en tv-kanal der kun handler om pétanque. Referater fra turneringer, debat om spillet, reglerne og interviews med stjernerne, alt om og kun om pétanque. Peyrot vandt Marseillaisen i kvinderækken i 2019, men nu er hun med i åben række med at par stærke makkere. Tag ikke fejl det er hende der styrer taktikken og stikker de ondeste Carreauer (når modstanderens kugle skyde ud af banen, mens ens egen bliver liggende hvor den lå). Polo har også været med, men er slået tidligt ud med sit hold, så han står mellem lindetræerne og hepper på Cindy. I år spiller hun med den erfarne Marcelle Laborde (68 år) der selv står for en af Frankrigs helt store turneringer “Le mondiale de Montpellie” og den unge U23 verdensmester Flavien Sauvage (21 år), Hendes. Vi falder i snak med Sindys landsholdskollega Charlotte Darode (31 år), hun fortæller lidt om forskellen på den mandlige og den kvindelige pétanque spiller. Hun mener det er et spørgsmål om uddannelse, der er for få skoler der lader pigerne spille pétanque, hun understreger at det er på vej, der er ingen grund til at det skulle være svære at spille pétanque for en kvinde end for en mand. Pétanque er på nogle gymnasier et meritgivende fag. I femte runde slår Peyrots et andet mix hold, og Sindy glæder sig over at mænd og kvinder kan konkurrere på lige fod i denne sport. Der er mange gode hold og at vinde Marseillaisen er langt sværere end at blive verdensmester, Cindys hold når ikke til tirsdag morgen, kamp nr. 6 bliver endestation for det unge kvindelige supertalent. Men hun lever af sit spil med stålkuglerne og optræden på mandens petanque tv-kanal.


Ikke alle er franskmænd

De udenlandske spillere her i Marseille, ikke de mange korsikanere eller romaer, men dem fra fremmede himmelstrøg. Der er traditionen tro mange spillere fra Nordafrika og fra de tidligere Franske kolonier i Vestafrika, som Cote D'Ivoire og Senegal. Fra Senegal kommer en tidligere verdensrekordholder i præcisions skud François NDiaye (43 år). Han spiller professionelt for den franske klub Bron Terraillons. Hans kollega fra Cote D'ivoire Choaib Maiga (31 år) er ikke helt så heldig, han når semifinalen i årets udgave af Marseillaisen, men han leder stadig efter en spiller kontrakt. Han har sin agent og kæreste med og at dømme efter hans spil her, kan det ikke tage lang tid, før han bliver knyttet til en Fransk klub. Den høje mand fra Vestafrika spiller smukt og effektivt, gang på gang holder han sit hold inde i kampen, men til sidst når modstanderne de 13 point, og Maiga når kun semifinalen i år.

Der er i år overraskende få fra Madagaskar, der ellers har sat sit præg på sporten de seneste mange år – Pétanque er nationalsport på den store ø ud for Østafrika, og de har nogle af verdens bedste spillere, men øen er ramt af økonomisk krise, så ingen har råd til at rejse til Marseille med deres kugler.

Der er enkelte af de europæiske stjerne med i år, navnlig verdensmestre i herredouble Italienerne Rizzi og Cocciolo. De er begge professionelle i Frankrig, og de spiller med de bedste franskmænd, men ingen af dem når helt ind på center court i år – Marseillaisen er aldrig vundet af en ikke fransk spiller – sådan er det.


Finalen bliver malet

Nu er vi nået til finalen i året Mondial la Marseillaise à pétanque. Det foregår på center court, for snurrende kameraer – ikke mindre end seks stk. sender kampen direkte på FR3. Stævne speakeren svæver frem og tilbage langs banen, mens han opildner de 3000 tilskuere, der har indfundet sig på det interimistiske stadion, bygget til anledningen midt i Parc Borély. Langs Banen på den ene langside helt ned ved banden sider Claude Luca (84 år), han er kunstmaler, Marseillaisens officielle kunstmaler siden 60’erne, sådan en har de. Han beskriver kampen i farverige akvareller, en assistent skylder og vasker hans pensler og rækker ham dem tilbage fyldt med den farve han beder hende om. Det munder ud i gigantiske ekspressive akvareller på tykt gyldent papir.


I starten vælter det rundt på banen med VIP’er, der kindkysses, fotograferes og mases rundt, publikum har for længst indfundet sig og der er mange der ikke kan komme ind og må følge kampen på storskærm udenfor. Endeligt er der indmarch og præsentation af spillerne. Det er Bonettos hold mod Feltains hold. Bonetto er landsholdsspiller og senere på efteråret taber han i semifinalen ved verdensmesterskaberne til de senere mestre fra Thailand. Feltain er også landshold spiller og vinder Europamesterskabet også i efteråret. Men nu gælder det finalen i en langt vigtigere turnering. I årets Marseillaise spiller Jean Feltain (34 år) med den erfarne Armand Sanvers (63 år) og den unge skytte Moïse Helfrick (25 år), de er kommet hele vejen fra Gironde området ved Bordeaux. Stakkels Armand får skylden for nederlaget af sine makkere, han levede ikke op til det han kan, hans spil falder sammen. Efter at have vundet semifinalen 13-1 går holdet fra Sydvest ned og må se Bonettos hold fra Marseille bestige tronen.

Publikum siver ud i den varme aften, ned til strande hvor fiskerestauranterne ligger skulder ved skulder. VIP’erne skal til den store festbanket, og de trætte spillere skal fotograferes sammen med alle de mange frivillige der har gjort dette kæmpe pétanque arrangement muligt. Om tre dage ligner Parc Borély sig selv igen, og familierne kan tage sig et slag boules i skyggen af alléernes lindetræer, mens børnene trækkes rund i parken på ryggen af en pony.


Lars Refn


BOX 1

Trophée des Médias

Den tog vi – med knap 16 hold blev mediernes turnering spillet onsdag formiddag. Mens det meste af publikum fulgte semifinalerne på center court, stod vi i parkens alléer og kastede jern for alvor. Selv har jeg været med til at bringe pétanque til Danmark, skrevet et par bøger om spillet og spillet i mere end 40 år. Fotografen Carsten Snejbjerg er i sit livs form både som fotojournalist, fotograf og pétanque spiller med licen i Hvidovre. Jeppe Bøje Nielsen, på turen her holdets lydmand, men til daglig også fotojournalist, købte kugler aftenen før turneringen i storsponsoren Obouts bod på festivalpladsen. Vi gav ham et lyn kursus, han forstod vist aldrig spillet, men gjorde det fantastisk, som den sportsmand han er (OL i Tokyo som svømmer). Vi slog både papirmedierne og de digitale medier og sluttede af med en finale mod en lokal tv-kanal. Nu var vi i et øjeblik centrum for al opmærksomhed ved onsdagens store frokost banket for medier og sponsorer. Det er optakten til Marseillaisen grande finale. Vi får en stor pokal og masser af skulderklap, det vi ikke fik var en stor akvarel af petanque kunstmaleren Claude Luca. Der stod godt nok i hjørnet af værket: Til vinderne af Trophée des Médias, men værket blev givet til dem, vi slog i finalen. Da jeg endnu på scenen, spurgte til den lidt mærkelige detalje ved prisuddelingen, lød svaret fra den kvindelige chef for turneringen kort, enkelt og ret fransk: Vi er ikke glade for at det er udlændinge der har vundet turneringen. Men vi var ligeglade for vi var blevet præsenteret for pressen og sponsorerne fra festbankettens scene af den flinke præsident for La Marseillaise Pierre Guille, mere kan vi ikke forlange.

BOX 2::

Pengene i Marseillaisen. Det koste 8 Euro at være med, eller 9 hvis du ikke har licens. Den samlede præmiesum er på 180.000 Euro, man vider penge allerede ved den tredje sejr, så der er mange der skal belønnes. Vinderen går hjem med ca. 5000 Euro og en hel del meget store pokaler og sponsorgaver.

BOX 3:

Licensspillere i Fransk pétanque:

Veteraner +55 år: 219.087

Voksne 23 til 54 år: 118.151

Espoire (U23): 18 til 22 år: 8.434

Juniore under 17 år: 17.112

Fotos: Peyrot Cindy Officiel, Mickael Bonetto og dommeren trøster taberen af finalen

Foto: https://www.carstensnejbjerg.com/index

Interview: Jeppe Bøje Nielsen

Tekst: Lars Refn

Andre venner: Pierre Fieux

https://www.mondiallamarseillaiseapetanque.com/


Snart - SM i Lund

Upplagt för ett härligt SM i fantastisk miljö


Vi spelade kula på torget en dag, en liten folkskolegrabb och jag. Så börjar dikten ”Spela kula” av Sten Selander, skriven och utgiven för cirka 100 år sedan. Det var troligen inte på Mårtenstorget i Lund där slutspelet i SM ska avgöras inom kort. Och kulorna var nog inte bouleklot. Men kulor, klot och bollar har alltid fascinerat. Världens bästa leksaker.


Via denna lilla inledande omväg hittar vi till Stadsparken, där QUA:s medlemmar i dag lekte på de blivande SM-banorna. Två medlemmar från Helsingborg Petanque anslöt efter en stund. Och i sällskapet återfanns även Kjell Andersson från sörmländska Malmköping.


Bengt Stark och Anette Olofsson utnyttjade Skånetrafikens sommarbiljett för en 40 minuters tågfärd från Helsingborg till Lund. Därefter en 10 minuters promenad från stationen till spelplatsen.


Kjell var med i seriespelet i Malmö den gångna helgen och hade dröjt sig kvar några dagar i boulens huvudstad. Läste, liksom Bengt och Anett, på Facebook att QUA skulle träna i SM-parken. Och de var givetvis mycket välkomna att delta tillsammans med våra 15 medlemmarna. Kjell är för övrigt ordförande i Svealands bouleförbund. Hans klubb Malmköping är nykomlingar i veteranernas elitserie. Tyvärr för dem blev det bara en seger av fem möjliga i första sammandraget.


Lund var också i Lund. Curt och dottern Camilla (båda Lillens Vänner) hade rest från Trelleborg för en stunds avkopplande kastövningar. Med sig hade de Camillas dotter Cornelia. De höll sig för sig själva för att samtidigt kunna hålla koll på ”lillan”. Lillens Vänner tränar också i parken i dag med början 17.30. Pulsen stiger inför det svenska mästerskapet.


Banorna då? Underlaget? Ungefär som gångbanor i parker brukar vara. Gångbara och spelbara, med en del lutning både på längden och bredden. Och skiftande mycket finfördelat grus. Inte lika knepiga som de i Tivoliparken i Kristianstad (Wendes Open), men ändå en liten utmaning.

Det ska bli kul att ”spela kula” både på torget och i parken. Det är upplagt för ett härligt SM i en fantastisk miljö.


Dennis Paulsson

Träning i Lund

Häng me och träna på SM-banorna i  Lund!


På onsdag (19 juni) åker vi till Lund igen och tränar på de blivande SM-banorna i Stadsparken. Samling sker vid Stadsparkscaféet kl 10.00.

Vi räknar med att hålla på i två timmar. Ta med fika om eller handla på caféet, som öppnar 11.30. De som inte hittar i Lund kan samåka och hänga på "karavanen" som avgår från Bouletoftahallen kl 9.30.


Michael Uppström är en av de som kör. Redaktören har redan tingat en plats i denna ledarbil. Finns utrymme för två till. Tacksamt om någon eller några till kan köra. Allt beroende på hur många vi blir.

Det finns också möjlighet att ta tåg eller buss för dem som önskar det. Bill Jakobsson kommer att åka med pågatåget som går från Hyllie 9.15, Triangeln 9.18 och Malmö central 9.24.


Passa på tillfället att känna på SM-banorna. Anmäl intresse i en kommentar i anslutning till denna artikel. Ange också om du kan köra eller bara vill åka med.


Dennis Paulsson


Här är en bild från vår senaste träning i Stadsparken. Anna Draca gör sig beredd för ett lägg, medan Michael Uppström avvaktar resultatet.


Folkfest på Bouletofta

En ringräv och en rookie räddade resultaten


Snacka om folkfest, 38 lag med totalt cirka 270 spelare under två dagar. På lördagen dämpades festen av ett ihållande regn på eftermiddagen, men på söndagen var vädergudarna med oss. Runt 20 grader med en hel del sol och bara lätt molnighet.

Arrangörerna hade fullt upp både före under och efter detta stora evenemang. Glädjande att se att så många ställde upp och hjälpte till, men det är också en förutsättning för att det ska fungera. Roligt, men jobbigt.


EN RINGRÄV OCH EN ROOKIE RÄDDADE RESULTATEN

När Kjerstin Andersson inte hade möjlighet att hålla i trådarna och sköta resultatmottagning och rapportering på SBF Online gick tankarna direkt till Fredrik Nordfors Dahl. Hade han möjlighet att ställa upp och ta över Kjerstins arbetsuppgifter?

Fredrik säger nästan aldrig nej trots att han har egna problem att dras med. Och svaret blev: Jag är upptagen på lördagen, men kan på söndagen.

Andra tänkbara ersättare var inte tillgängliga. Då kom en oväntad lösning: MBA:s ordförande Kenth Svensson! Han tog kontakt med Fredrik för en snabblektion i ämnet per telefon. Och på lördagen satte han sig och skötte uppgiften med bravur. På söndagen tog Fredrik över rodret och fick tävlingen i hamn.


Bra jobbat, båda två!


Dennis Paulsson

QUA levererar igen


QUA ligger på första plats i veteranernas elitserie efter sammandrag ett av två. Bouletofta var fylld av boulespelare som togs väl omhand av alla ideela krafter i QUA.


Förra veckan gick det otroligt bra på DM och denna helgen riktigt bra i seriespelet. Lördagen blev regnig men det hindrade inte QUAs elitlag att gå upp i ledning. Det blev riktigt svårt att skjuta och många kulor blev hala och ohanterliga. Lag 2 med Matts Linden, Michael Nilsson, Ante Turalj och Sven Jönhede var obesegrade efter lördagen.


Malmköping, Boo och Kärnan besegrades under lördagen. Under söndagen kom solen och denna dag skulle Lag 1 med Anders Blixt, Kenneth Bengtsson, Jerry Käsper och undertecknad gå obesegrade från banorna. Först mötte man starka La Petit från Knäred vanns med 4-0. Sedan blev det derby mot Lillens vänner. Två vinster räckte till oavgjort.


Nästa sammandrag  sker i Linköping i augusti. Då möter QUA bara Stockholmslag - Boulejevikerna, Maria, Fagersjö och Boulero.


I Division 2  veteran ligger QUA trea men vårt öppna lag i div 3 ligger tyvärr sist i tabellen.


Bill Jakobsson



Förbundsseriespel

Förbundsserien spelas för QUAs del i Malmö. Både veteran elit och div 2 spelas utanför Bouletoftahallen den helg 15-16 juni.


Plats: Bouletoftahallens utebanor, Genarpsgatan 6 i Malmö
Anmälan om närvaro: kl 8.30 Spelstart snarast efter


Caféet öppet hela dagen med frallor, mackor, varma mackor, kakor, godis, kaffe, the och annan dricka. Lunch Hamburare och korv med bröd eller mos


Resultat uppdateras löpande via denna länk


Inbjudan


Angående parkering vid Bouletoftahallen har Malmö Stad beslutat att begränsa parkeringsmöjligheter vid Bouletoftahallen. Malmö Bouleallians styrelse har tagit följande beslut:
Husvagnar och husbilar får pakera på gatan (kostnad 2 kr/timme på helgen)
Malmö Bouleallians styrelse.


Tävlingsklädsel enligt tävlingsbestämmelserna


Tävlingsbestämmelser


Stort lycka till!


Bill Jakobsson

Isabel bäst på lilla DM


Söta Isabel visade fin kastteknik med med de tunga boulekulorna i Tyringes boulehall.


Tyringe  bouleklubb levererar som vanligt utöver det vanliga när man arrangerar tävlingar. Klot för juniorer ligger framme och ett roligt kastspel finns för orädda. Isabel från Smedkulan visade framfötterna både i kastteknik och matematik. Över 100 poäng tog hon!


Dessutom fanns en fin meny utlagd med god nyttig mat till bra pris och väldigt fina och bra alternativ för vegetarianer. Det ända man kunde klaga på var regnskurarna som drog in då och då.


Stort tack till arrangörer, domare och SSBF


Bill Jakobsson

Micke, Anna, Matts, Bill, Anders och Susanne delar på framgången.

Guld och Silver

Det blev guld och Silver i  DM-avslutningen i Tyringe.


Det blev en ren QUA-final i mixed trippel för V55-klassen. Bill Jakobsson, Anders Blixt och Susanne Lindblad slog Matts Lindén, Anna Draca och Michael Nilsson med 13-4.


Slutet gott för vinnarna, men det var ingen promenad i parken fram till finalen. I poolen blev det visserligen två raka segrar, men siffrorna skrevs till 13-12 i båda matcherna. I den första vändes ett underläge på 0-8 mot ett lag från Smedkulan.


Det tredje QUA-laget i V55 åkte ut efter skiljematch i poolen. Tyvärr för Robert Sjöström, Jan Ahlström och Helen Peller.

I V65 var QUA representerat av Sven Jönhede, Lena Hansen och Dennis Paulsson. De avancerade från poolspelet, men åkte sedan i kvartsfinalen mot LBO:s Clas och Carina Janson samt Leif Jönsson. De vann sedan också finalen mot LVÄ:s Per Holst, Gun och Kent Ohlsson.


Dennis Paulsson

Bilden: Micke, Anna, Matts, Bill, Anders och Susanne.

Många i mixedtrippel

QUA är välrepresenterat i lilla DM som spelas i Tyringe i helgen.


I V55 är tre lag  av 14 från QUA. Helen, Robert och Jan bildar ett lag och  Förra årets SM-lag med Susanne, Anders och underteckand bildar ett tredje lag för QUA. Det tredje laget består av Anna, Matts och Michael N.


Lillens vänners Yngve, Dan och Marina lär bli seedade etta och QUAs Anders, Susanne och undertecknad 2:a.


I V65 finns ett lag från QUA med Dennis, Lena och Sven. Även här är 14 lag anmälda.Tyvärr saknas QUA både i öppen klass och V75.


Bill Jakobsson

Laguttagning öppen klass


Robert Sjöström har tagit ut spelare till seriespel i Öppen klass som spelar i Åstorp 15-16 juni.


För att komma till laguttagningen välj Förening och UK informerar i menyn.

QUA i Hedebo Open

Stortävling i Danmark med många svenska lag på plats. Hedebo Open avgörs i helgen, öppen trippel på lördagen och öppen dubbel/damdubbel dagen efter.


När anmälningstiden gick ut i söndags var det cirka 110 lag anmälda i trippel (varav 20 svenska) och runt 140 i dubbel (30 svenska) och i damdubbel 40 (7 svenska).


Som vanligt är det hög klass på tävlingarna med starka deltagare från bland annat Tyskland, Belgien och Frankrike. Från Danmark och Sverige kommer ett stort antal landslagsspelare, nuvarande och tidigare.


Quatre Boule representeras av Ante Turkalj och Jaime Higa (licens i Kärnan) och Klas Nilsson. De två förstnämnda spelar dubbel och även trippel, då tillsammans med Håkan Paaske (Kärnan). Klas lirar dubbel med Mathias Magnusson från Lillens Vänner.


Lillens Vänner och La Boule d’Or har flera lag med i både trippel och dubbel. Här finns också ett antal spelare från Kärnan och Coccinelle.

De som vill känna på banorna och värma upp kan göra det redan på fredagen. Det ordnas två tävlingar, en kvartett (start 10.15, anmälan på plats 9.30-10) och en Trippel-mix (start 18.30, anmälan från 16.30).


Vi som inte är plats hoppas att någon har vänligheten att sända live på facebook. Patrik Wiik (La Boule d’Or) är en av de som brukar ställa upp en kamera och filma de matcher han själv medverkar i. Och så kan vi hoppas på att någon från Boule Hedebo väljer att sända. Vi får hålla koll på Facebook.


Dennis Paulsson


Bilden: Jaime Higa och Ante Turkalj spelar dubbel tillsammans och trippel med Håkan Paaske.

Möt QUAs elitlag

Visst kan man slå elitlaget! Kom och försök!

 

Tre veckor till seriespelet den 15 – 16 juni. QUAs elitlag startar veteranserien mot nykomlingen Malmköping. Sedan väntar Stockholmslaget BOO. Tredje och sista mötet på lördag blir mot Kärnan. På söndagen möter QUA Le Petit ifrån Knäred och avslutar mot Staffanstorps LVÄ. Alla matcher för elitlaget spelas på hemmabanan utanför Bouletoftahallen.

 

Redan imorgon, onsdag kommer elitlaget samla sina trupper för att träna. Alla är välkomna till träningarna på onsdag även om det står serieträning. Vi hoppas på fint väder de kommande tre onsdagarna så vi kan träna fullt ut.

 

Följande är uttagna till Elitlaget:

Michael Nilsson, Mats Linden, Ante Turkalj, Sven Jönhede, Bill Jakobsson, Anders Blixt, Jerry Käsper och Kenneth Bengtsson.

*Reserver: Lena Hansen, Susanne Lindblad och Michael Uppström.


Bill Jakobsson

Fyra i Halmstad

Kenneth Bengtsson och Anders Blixt deltog i Vallås Cup i Halmstad på lördagen. Det blev en fin fjärdeplats med 4 segrar och plus 28 i klotskillnad, två poäng från tredjeplatsen.


Tävlingen vanns av Växjöduon Margareta Lundqvist och Bernardo Espejo. De tog full pott, fem vinster, i denna monrad för V60-klassen och fixade klotdifferensen plus 37.

Lika många segrar hade Knut Karlsson och Gert Olsson från Kärnan, men med åtta poäng sämre diff.

Hela 60 lag ställde upp. Tävlingen ingår i populära Halmstad Grand Prix.


Tre QUA-lag till start i Trelleborg Open V55. Ett gick till A-slutspel och två till B. Jovanka Kristiansson och Lynn Ljungberg (licens i LBO) lyckades bäst.

Liksom i Vellingedubbeln i torsdags nådde de en femteplats efter en väl genomförd tävling. I gruppen besegrade de klubbkamraterna Tommy Karlsson och Michael Nilsson. Micke berömmer sina överkvinnor: ”De spelade jäkligt bra och var värda att vinna, även om vi hade chansen vid ställningen 9-12. Vi hade tre inne, men jag missade sista lägget för match.”


Efter den inledningen blev det förlust för damerna mot Peo Larsson och Curt Lund från Lillens Vänner, 7-13. Lynn berättar: ”Vi följdes åt fram till 7-9. Vi hade ett bra spel, men det räckte inte riktigt.”

I sista gruppmatchen blev det seger med 13-7 mot ett lag från Wendes, trots underläge med 0-7. Starkt jobbat!


I kvarten var det inte lika roligt. Iwe Krüger (LBO) och Ralph Nordström (Trelleborg) blev för svåra. Lynn igen: ”Vi kunde inte bjuda upp till dans. Vår grupp höll på längst av alla. Sedan skulle vi äta och så på det igen på de grusigaste banorna.”


Att Tommy och Micke hamnade i B-slutspel berodde på att de fick ännu en förlust i gruppen (9-13), mot Peo och Curt. ”De ledde i början, men vi kom ifatt och höll jämna steg till 9-9. Men man vinner inte de tajta matcherna om man inte har flyt.”


Men i slutspelet hittade de rätt igen. Banorna som ogillades av Lynn och Jovanka passade som hand i handske. Först 13-5 mot Karin Petrander och Christer Pettersson i semi och sedan 13-6 i finalen mot Per Holst och Helen Rosberg (Lillens Vänner).


Micke förklarar förvandlingen: ”När vi lämnade rullebanorna och kom in på stenbanorna, satt både mina skott och Tommys lägg som de skulle. Det underlaget passade oss mycket bättre.”


Sedan var det som så ofta, lång väntetid mellan vissa matcher. Tommy och Micke drabbades när de fick vänta närmare två och en halv timme mellan semi och final. ”Det var som att stiga upp till en ny dag och börja om på nytt. Vår semi gick snabbt och sen fick vi vänta in en lång utjämningsmatch.”

Yngve Evaldsson och Leif Ljungsryd (Lillens Vänner) vann A-slutspelet. I finalen slog de Iwe och Ralph.


I den öppna klassen vann Bo Persson (LBO) och Jimmy Löf (Boulero).


Dennis Paulsson


QUA:S DM-SUCCÉ 

4 GULD - 5 SILVER - 2 BRONS


Medaljer för QUA varje dag i DM. Totalt blev det 11 stycken, 4 guld, 5 silver och 2 brons. Lägg därtill massor av platser i kvartsfinalerna. Ordet succé ligger nära till hands.


Medaljerna fördelades på alla de fem discipliner som avgjordes: Mixed dubbel, singel, skytte, dubbel och trippel.


Hela 18 medlemmar i QUA kunde gå hem med medalj runt halsen. Nästan hälften av de som ställde upp! Fyra av dem dubblerade dessutom. Både bredden och toppen imponerar.


Det avspeglar sig också i klubbligan där QUA slutade tvåa efter La Boule d'Or, men före klubbar som Kärnan (trea) och Lillens Vänner (fyra).

Här är QUA:s alla medaljörer.


Anders Blixt, guld och silver, Ronny Björkman, guld och silver, Matts Lindén, guld och silver, Bill Jakobsson, guld och silver, Susanne Lindblad, guld, Christer Larsson, guld, Sven Jönhede, guld, Anette Jensen, guld, Palle Olsen, guld, Ante Turkalj, guld, Tomas Nordblad, silver, Anna Draca, silver, Anki Elisson, silver, Rune Elisson, silver, Birgitta Morau, silver, Jovanka Kristiansson, brons, Klas Nilsson, brons och Dennis Paulsson, brons.


Dennis Paulsson

Foto: Krister Kam Tayanin

Silver till Tomas

Efter första dagen på DM var QUA bästa klubb. Nu fortsätter framgångarna.


Tomas Nordblad visar vilken skicklig spelare han är och tar brons på DM i singel V55. Vann gjorde Pontus Ekman. I V75 vann Per Holst och i V65 Kenth Olsson.


Dennis Paulsson kniper ett brons med 17 poäng i skyttet efter Jaime Higa 22 poäng  och Yngve Edvalsson 25 poäng. 




DM Guld till Susanne Lindblad och Anders Blixt

QUA bra i alla klasser i DM

QUA till final i mixeddubbel i V75, V65 och två finallag i V55. Dessutom en fin 5:e plats i öppen.


Ronny och Birgitta levererar som vanligt i V75 klassen. Förra året etta i år tvåa. I V65 förlorade Anki och Rune finalen mot Kärnan. I V55 blev det final mellan Anders/Susanne och Mats/Anna. Anders och Susanne tog guldet.


I öppen klass spelade Annika sitt första DM med undertecknad och gick till kvartsfinal mot etta av sveriges bästa mixedpar och DM mästare, Annelie och Calle. Det blev klar förlust i en ganska välspelad match. 5:a i debuten är otroligt bra.


QUA har många som visade framfötterna på detta DM första dag. Sammanfattning kommer


Bill Jakobsson

DM-Fest i fyra dagar

Nu drar det stora evenemanget DM igång. Intresset för detta mästerskap har genom åren varit lite upp och ner. Nu är det hetare än på länge.

Drygt 800 starter kommer att göras över fyra dagar. Spelplatsen är Kävlinge BS banor vid Högalids IP på Träningsvägen.


Om någon missat anmäla sig till DM kan det finnas möjlighet att komma med via en efteranmälan. Men, påpekar Fredrik Nordfors Dahl på Sydsvenska Bouleförbundet: "Bara om vi anser att vi har plats. Vi fyller bara på pooler med tre lag i."


På torsdagen är det mixed dubbel som avgörs för klasserna Öppen, V55, V65 och V75. Hela 88 lag deltar, varav 14 från Quatre Boule: Ett lag i öppen, två i V55, åtta i V65 och tre i V75.


I V75-klassen i fjol var det QUA:s Birgitta Morau och Ronny Björkman, som avgick med segern, medan klubbkamraterna Karin och Lennart Bauer slutade trea.

I V65 blev Agneta Ljungberg Bengtsson och Kenneth Bengtsson bästa QUA-lag med en tredjeplats. Samma placering för Anna Draca och Matts Lindén i V55.

Samtliga ovan nämnda lag ställer upp även i år.


Här är listan på alla spelare i mixed dubbel från QUA:

ÖPPEN:

Bill Jakobsson, Annika Nilsson.

V55:

Anna Draca, Matts Lindén.

Anders Blixt, Susanne Lindblad.

V65:

Anette Jensen, Palle Olsen

Kenneth Bengtsson, Agneta Ljungberg Bengtsson

Karin Petrander, Christer Pettersson

Ante Turkalj, Kerstin Uppström

Lena Hansen, Dennis Paulsson

Jovanka Kristiansson, Klas Nilsson

Anki Elisson, Rune Elisson

Gerd Kullman, Åke Kullman.

V75:

Ronny Björkman, Birgitta Morau

Karin Bauer, Lennart Bauer,

Roland Björkman, Ingrid Borgström.


Det stora intresset för årets DM överraskade de flesta. Och frågor inställde sig direkt. Kommer antalet banor att räcka till? Hur blir det med parkering? Toaletter etc?

Björn Meijer i Kävlinge BS hoppas och tror att allt ska fungera.

- Det var en chock när vi fick höra att det skulle bli mer än 800 starter. Vi har 23 egna banor. Nu har vi gjort ytterligare sex-sju stycken på gångbanan som löper längs med de ordinarie banorna. Det ska räcka enligt Fredrik Nordfors Dahl på Sydsvenska.

Han berättar vidare att det finns gott om avgiftsfria p-platser på Högalids IP:s parkering plus att man kan stå på gräsmattan intill.

Klubben har två egna toaletter och även tillgång till idrottsplatsens toaletter.


Dennis Paulsson

DM 2024 i Kävlinge

Massor av QUA-spelare i DM - Här är hela listan!


Vilket otroligt intresse det är för årets DM i Kävlinge. Det avspeglar sig också bland Quatre Boules medlemmar. 39 av dem gör sammanlagt 81 starter. Cirka 2/3 av alla med licens har anmält sig.


Vi har ställt samman alla starter medlem för medlem. Tre spelare sticker ut lite extra. Av de 81 starterna svarar de för 14, Anders Blixt 4, Klas Nilsson 5 och Dennis Paulsson 5. Annars ligger snittet på strax under två. Samtidigt som det är glädjande med det stora antalet anmälningar så skapar det problem med utrymmet på spelplatsen. Det kan bli trångt vissa dagar.

Fredrik Nordfors Dahl på Sydsvenska Bouleförbundet är överväldigad:

- Ingen kunde föreställa sig detta intresse. Jag har tagit fram statistik sedan 2014. Vi har inte haft så många starter från dess fram till nu. Vi har nästan 300 fler starter än förra året. Tror att SM i Lund är en bidragande orsak till att fler spelar DM i år.


- Fredagen och lördagen är de kritiska dagarna. Men vi kan ju inte säga nej till spelare. Så vi får göra det på bästa möjliga sätt. Viktigare att se lösningar än problem.


Och Fredrik fortsätter i den positiva andan.


- Hellre att det är lite trångt än att vi inte har några deltagare, men så länge spelarna är disciplinerade så bör det gå bra. Vi får hjälpas åt och visa respekt för varandra.


Dennis Paulsson


Bilden: Tre av många QUA-medlemmar i DM. Fr v: Kerstin Uppström, Anette Jensen och Karin Petrander.


Här är hela listan med QUA:s deltagare i DM och vilka klasser de deltar i. Hör gärna av er om ni skulle upptäcka något fel i sammanställningen.

Jan Ahlström: V65 dubbel.

Karin Bauer: V75 mix dubbel.

Lennart Bauer: V75 mix dubbel.

Kenneth Bengtsson: V65 mix dubbel, V65 trippel.

Agneta Ljungberg Bengtsson: V65 mix dubbel, Dam dubbel.

Roland Björkman: V75 mix dubbel, V65 dubbel, V65 trippel. Ronny Björkman: V75 mix dubbel, V75 dubbel.

Anders Blixt: V55 mix dubbel, V55 singel, V55 dubbel, V55 trippel.

Ingrid Borgström: V75 mix dubbel, V65 dubbel.

Anna Draca: V55 mix dubbel, Dam dubbel.

Anki Elisson: V65 mix dubbel, V65 singel.

Rune Elisson: V65 mix dubbel, V65 singel.

Peter Ernberg: V55 trippel.

Lena Hansen: V65 mix dubbel, V65 singel, V55 skytte.

Bill Jakobsson: Öppen mix dubbel, V55 dubbel, V55 trippel.

Anette Jensen: V65 mix dubbel, V65 trippel.

Sven Jönhede: V55 dubbel, V55 trippel.

Tarja Kautto: V55 trippel.

Jovanka Kristiansson: V65 mix dubbel.

Gerd Kullman: V65 mix dubbel, V65 dubbel, V65 trippel.

Åke Kullman: V65 mix dubbel, V65 dubbel, V65 trippel.

Lisbeth Källström: V65 trippel.

Jerry Käsper: V55 trippel.

Christer Larsson: V75 dubbel.

Kerstin Larsson: V65 dubbel.

Susanne Lindblad: V55 mix dubbel.

Matts Lindén: V55 mix dubbel, V55 dubbel, V55 trippel.

Birgitta Morau: V75 mix dubbel, V65 dubbel.

Annika Nilsson: Öppen mix dubbel, Öppen dubbel.

Klas Nilsson: V65 mix dubbel, V75 singel, V55 skytte, V65 dubbel, V65 trippel.

Tomas Nordblad: V55 singel, Öppen dubbel, V55 trippel.

Palle Olsen: V65 mix dubbel, V65 trippel.

Dennis Paulsson: V65 mix dubbel, V65 singel, V55 skytte, V65 dubbel, V65 trippel.

Karin Petrander: V65 mix dubbel, V65 dubbel, V65 trippel.

Christer Pettersson: V65 mix dubbel, V65 trippel.

Ulla Sahlin: V65 dubbel.

Ante Turkalj: V65 mix dubbel, V65 trippel.

Kerstin Uppström: V65 mix dubbel, V65 dubbel.

Michael Uppström: V55 trippel.


QUA 2:a i Månsbock

Lena Hansen, Dennis Paulsson blev idag, söndag 2:a i tävlingen Månsbock tillsammans med Andreas Halvorsen LBO.

Vann gjorde Halmstad med två poängs bättre poängkvot. Tolv lag deltog.


Det blev en dramatisk och välspelad avslutning i Måns Bock i Helsingborg, en mixed trippel monrad för den öppna klassen. QUA:s duo Lena Hansen och Dennis Paulsson jagade slutsegern i tävlingen tillsammans med Andreas Halvorsen från La Boule d’Or. Det hade behövts en seger i sista matchen med 13-7, det blev 13-9 och en andraplats. Motståndarna i ”finalen”, fjolårstvåorna Jennie och Thomas Lindberg samt Joakim Thell från Halmstad Petank, blev ordentligt pressade, men lyckades stå emot och knipa förstaplatsen.


Båda lagen tog fyra segrar, vinnarna med klotskillnaden plus 27 och team QUA/LBO hack i häl med plus 25. Lena, Dennis och Andreas ledde tävlingen från start via en 13-0-triumf följt av vinst med 13-4. Föll sedan ned två hack efter förlust mot just laget som sedan stod för finalmotståndet. Ny seger mot ett lag från Kärnan innebar ett steg upp till andraplatsen och bäddat för tidigare nämnda final.


En riktigt trevlig dag på idylliska Ringstorp, hemmabana för arrangerande Helsingborg Petanque. Tävlingen genomfördes på ett klanderfritt sätt och många arbetsvilliga medlemmar från klubben slöt upp och hjälpte till.

Fredrik Nordfors Dahl fanns på plats och skötte boule-appen proffsigt och snabbt. Beundransvärt med tanke på de medicinska problem han brottas med. Hans insats uppskattas stort av de aktiva.


Enda negativa under dagen var regnet som drog in när vi nått fram till den fjärde omgången och som sedan tilltog till finalen.


Dennis Paulsson

Ante och Jaime i topp

Fin QUA-dag med Ante Turkalj och Jaime Higa i top


Det blev en riktigt fin dag för Quatre Boule i Kärnan Cup. Tre lag bland de åtta bästa i V65 och en femteplats i den öppna klassen. Och grabbarna som vi ska fira extra mycket är Ante Turkalj och Jaime Higa (licens i Kärnan) som vann V65. Stort grattis till er!


En titt i resultatlistan visar hur överlägsna Ante och Jamie var. Fem raka vinster med klotskillnaden plus 45. Alltså, 13-4 i snitt per match. Ett av lagen som besegrades var slutliga tvåorna Margareta Lundqvist och Bernardo Espejo från Växjö.


QUA:s Jan Ahlström och Robert Sjöström gjorde också en strong insats. En femteplats med fyra segrar och plus 14 i differensen. Och den här insatsen är ingen tillfällighet. De är oftast med i främre träffen när de tävlar. Verkligen roligt att konstatera. Ett annat par som också borde haft fyra vinster är Klas Nilsson och Dennis Paulsson. Men efter en taktisk jättemiss i en av matcherna fick de nöja sig med tre och en slutlig åttondeplats. Lena Hansen och Susanne Lindblad plockade hem två vinster och placerade sig något längre ned.


32 lag deltog i både V65-klassen och den öppna. I den öppna klassen slutade Anders Blixt och Kenneth Bengtsson femma av de 32 deltagande lag. Fyra vinster med plus 21 i klotskillnad. Bara fyra klotpoäng från andraplatsen. Vinnarna Christel Klingelhöfer, Trelleborg, och Aymen Baccouche, La Boule d'Or, tävlade ihop för första gången. Imponerande av dem att skrapa ihop fem vinster i detta tuffa sällskap. Henri och Viktor von Eggers Patron slutade tvåa. Favoriterna i tävlingen, David och Patrik Wiik, hamnade på en sjundeplats med tre segrar. Det säger en del om kvalitén på startfältet.


Dennis Paulsson

Foto: Krister Kam Tayanin

Träning i Lund

Tag chansen och pröva SM-banorna i Lund


På onsdagen den 8 maj kan alla som vill och kan komma till stadsparken i Lund. Vi tränar i gångarna kommer bli SM-banor till sommaren. Vi spelar till kl 12 eller så länge vi har lust.


Samling 10 00 vid Stadsparkscaféet medtag klot och kanske något att
fika.. På eftermiddagen är det onsdagsträning som vanligt.


Bill Jakobsson

Väderprognosen dyster

Det ser ut att både bli kallt och regnigt på onsdag mellan kl 10-12. Jag kommer därför inte att ta mig till Lund nu på onsdag.


Bill Jakobsson

Boulesverige möts

Årets förbundsmöte samlade över 40 delegater i på Hotel C nära Stockholms Central. Stockholm bjöd på mulet och lite kallt väder men gråmulet var det inte under Bouletinget.

 

Efter inledningsanförande av Herman presenterade Rasmus Kling utredningen om verksamhet på mycket intressant och underhållande sätt. Frågorna under och efter var många och visade på stort intresse från åhörarna.

 

Efter att generalsekreteraren Tommy Gustafsson presenterat förbundsutvecklingsplanen som ligger till grund för våra ekonomiska stöd från RF samlades delegaterna i grupprum för att diskutera ekonomi, förbundsmötets motioner och förbundsutvecklingsplansens tre huvuddelar Barn- och ungdomsidrott, Vuxenidrott och Idrott för personer med funktionsnedsättning. Diskussion blev även här bra, stora och det kändes som taket blev högre i konferenssalarna. Gruppdiskussionerna kunde ha pågått mycket längre.

 

Efter lite fika presenterade Tommy den nya IT-investeringen som ersätter sbf-online och ger möjligheter till utbyggnad och förbättringar. Efter den öppna frågestunden kunde alla besöka sina hotellrum inför middagen klockan sju.

 

Förrätten bestod av tunna skivor rått kött eller Carpaccio som det heter i Italien. Huvudrätten med kyckling var utsökt. Under måltiden var det frågetävling och delades ut förtjänsttecken. Många fortsatte sedan till baren.

 

På söndagen snöade det Stockholm och årsmötet startade med bra inlägg och diskussioner. Hasse Hagberg påpekade att statistiken visade på allt mindre antal juniorer men också att antal licenserade ökade och antal klubbar minskar.

De båda revisorerna Dag Hervieu och Stefan Norell var mycket nöjda och tilldelades förtjänsttecken vid ett kort avbrott. Stefan avtackades av förbundet. År 2006 blev han revisor förbundet och går nu i pension.

 

Förslaget om verksamhetsår gick igenom liksom motionen att utreda regionindelning. Flera omval förrättades och Thomas Wilhelm och Inga Isaksson invaldes till förbundsstyrelsen. Det var först när disciplinnämnderna skulle väljas som det blev lite rörigt och rösträkning, Efter lunchen kunde mötet avslutas.

 

Bill Jakobsson

Ledamot förbundstyrelsen

 

 

 

Hej Boulevänner!

 

 

DM

Bifogar inbjudan från Kävlinge.

 

SM

Inbjudan samt programtider finns nu i QUA-pärmen. Även anmälningslappar till alla spelen finns i pärmen. Priset är i år 200,-/spel och person. Sista anmälningsdag samt betalning är 7 juni. Betalas till bankgiro 687-2261. V.v. skriv namn och antal klasser ni ska spela.

 

Seriespel

Intresseanmälan för seriespelet för veteranlaget div 2 och det öppna laget i augusti och september (endast det öppna laget) sitter nu på anslagstavlan.

 

Kläder

Fler klubbkläder är nu inköpta. Fortfarande svarta och röda men lika olika mönster.

Seriespel, DM och SM, Hallsvenskan och Svenska cupen skall spelas i QUA´s klubbkläderna.

 

Motion

Motionen som Bill skrev till QUA´s årsmöte är nu omskriven. Mötet antog motionen med den justerade texten. Bifogas här.


Styrelsen

Christer vann KM igen!

Christer Pettersson försvarade sin titel i QUA:s klubbmästerskap i singel. Besegrade Benny Andersson i finalen med 13-6 efter underläge 2-6. Grattis, Christer och grattis Benny till en väl genomförd tävling!


Christers succé hängde dock på en skör tråd. Han var faktiskt nära att bli utslagen redan i gruppspelet. Det avgjordes i sista klotet i matchen mot P-G Hansson vid ställningen 12-12. En miss där och dagen hade gått i moll. Men mästaren samlade ihop sig, la in och säkrade avancemang via en andraplats i gruppen efter Jan Ahlström.


I åttondelen kunde han, trots en del oflyt på vägen, vinna mot Susanne Lindblad. I kvarten väntade fjolårets finalmotståndare Klas Nilsson. Klar vinst där, sedan Klas underpresterat en del. Men å andra sidan, en bra spelare gör ju motståndaren sämre.


Framgångarna forsatte i semifinalen mot elitlagets Michael Nilsson. Framför allt beroende på högklassiga lägg. Kopplade grepp direkt och via 6-1 gick han till seger med 13-5.


Benny Andersson hade en fantastisk dag i hallen. Spelade som i trance och matade in läggen med en oerhörd precision. Imponerade stort i åttondelen mot Åke Kullman, i kvarten mot Dennis Paullson och i semi mot Matts Lindén.


Benny började dessutom finalen i samma avslappnade och effektiva stil och gick fram till ledning med 6-2 Allting såg bara självklart ut, tills...

"Ja, plötsligt bara försvann allting, jag kom av mig helt".

Christer var inte sen att utnyttja Bennys missar och lyssnade in kommentarerna som motståndaren fällde om sitt eget spel. Drog fördel av det och tog elva raka till en solklar seger.

Matchen om tredjepris vanns av Michael Nilsson med 13-9 mot Mattts Lindén.


Dennis Paulsson

Lenas Tårtor

Ät inte innan du går hemifrån! Den uppmaningen riktas till de medlemmar i QUA, som ska vara med i klubbmästerskapet under lördagen.


När vi anländer till hallen vid niotiden står en stadig frukost framdukad. Efter ett par matcher blir det korv med bröd och dagen kröns med Lena Hansens hembakade tårtor. De ser onekligen läckra ut. Och visst går de i himmelsblått. Lena förnekar dock att det är en blinkning till ordförande Sven Jönhede.


En tårta räcker förstås inte långt, så det blir hela tre stycken, två med vaniljkräm och en med lemoncurd. Och de lär gå åt med tanke på att närmare hälften, 34, av QUA:s medlemmar ställer upp i KM.

Ja, just det! Vi ska ju spela också. Spelstart cirka 9.45-10.00.

Även om väderprognosen inför lördagen ser hygglig ut är det nu bestämt att det blir spel inomhus.


Dennis Paulsson

Info om DM.

Stora DM 9-12 maj (mixdubbel, singel, skytte, dubbel och trippel) kommer att spelas i Kävlinge. Lilla DM 9 juni kommer att spelas i Tyringe.


Startavgift 125,-/spelare och klass, förutom skytte där avgiften är 50kr/spelare och klass. Ungdomar 30kr/klass (vid spel i ungdomsklasserna).

Ni anmäler er på listor i QUA´s pärm i hallen. Man kan inte anmäla sig på SBF Online.


Inbjudan från SSBF.


Senaste anmälningsdatum och betalning till QUA är 2/5 gällande Stora DM. Bankgiro 687-2261 SEB. V.v. skriv ditt namn och hur många klasser du ska spela.


Senaste anmälningsdatum och betalning till QUA är 1/6 gällande Lilla DM. Bankgiro 687-2261 SEB. Skriv ditt namn samt datum 9/6. Denna inbjudan har vi inte fått än.


Hälsningar

Styrelsen genom Birgitta

QUAs Damer strålade

I helgens fyrling i Falkenberg gick det inte så bra för QUA. Damerna från QUA spelade stundtals väldigt bra. Agneta, Anna och Jovanka var bra läggare och Lena och Susannes visade att dom kan skjuta riktigt bra.


Lagbildning handlar också om att klara motgångar och det fick framför allt den manliga delen av elittruppen känna på. Motgångarna startade för ett av lagen direkt med två raka förluster mot Lillens vänner båda lag vilka sedan blev etta och tvåa. Sedan avslutades vår första dag med både en vinst och en förlust mot QUAs damer. Damerna gick vidare till B-turneringen med denna vinst och för att man fick stå över en match.

Båda herrlagen hamnade i C-turnering. Det var naturligtvis inte godkänt trots att det var 11 starka lag.Falkenberg, Varberg, Onsala och Knäred var på plats med duktiga lag.


Humöret var ändå bra och blev ändå bättre på kvällen i Restaurangen Herman. Det blev en rolig helg där lagen svetsas samman och det sociala fick en större plats. Spelformen gynnade och möjligheten att testa olika lagkombinationer.


Som tränare granskade jag damernas taktik och den visade sig vara riktigt gedigen. Bra genomarbetade beslut som ofta gav utdelning i fler poäng. Läggteknik behövs tränas mer av både herrar och damer. Vi är inte sämre än våra motståndare men förlorar ibland ändå. Vi kan bättre.

 

Bill Jakobsson

Nära final för Dorra

Det blev en fjärdeplats till QUA lag Dorra i Bouletoftaspelen.


QUAs hopp i högsta serien stod till laget Dorra med Tommy Karlsson, Michael Uppström, Bill Jakobsson och Michael Nilsson. Semifinalen blev en rysare mot Bosse och Michael från LBO. Vid 8-8 och två timmars spel stod matchen och vägde.


BMF (Bosse, Mikael, Fredrik) lyckade skicka ut lillen i prekära lägen och kunde till slut besegra Dorra med 13-9. I finalen förlorade BMF mot Golden girls (Linda Bengtsson, Jessica Johansson, Eva Carlsson och Joachim Andersso9 även här stod det i 8-8.


Bill Jakobsson

Hej Boulevänner!

 

 

Medlemsmöte

Onsdagen den 17/4 kl. 18.00 kommer QUA att ha årets första medlemsmöte.

Alla är välkomna!

 

KM i singel

Sista dagen att anmäla sig till KM i singel är måndagen den 8/4.

 

DM

DM 9-12 maj kommer att spelas i Kävlinge. Spelplatsen för Mixtrippeln 9/6 är ännu inte klar. Inbjudan kommer nästa vecka från SSBF. Priset i år är 125,-/spel och person.

 

SM

Inbjudan samt programtider finns nu i QUA-pärmen. Även anmälningslappar till alla spelen finns i pärmen. Priset är i år 200,-/spel och person.


Styrelsen

Intervju med David

Denna intervju med franska förbundskaptenen David Le Dantec har jag kortat ner, och översatt texten från franska.


Säsongen 2023 avslutades med totalt 4 guldmedaljer, 2 silvermedaljer och 5 bronsmedaljer för Frankrike i de olika mästerskapen. Anser du detta tillfredsställande?

  • Ja och nej. Titlar eller medaljer är inte en självklarhet. Jag fortsätter att upprepa att Petanque är en sport. Om Frankrike har vunnit på förhand hade sporten dött ut. Det finns inte en enda fransk idrottare som åker till VM eller EM och tror att det kommer att bli lätt. Ändå är det en stor del av våra supportrar som inte förstår, att Frankrike inte bara får guldmedaljer. Självklart drömmer jag om det. Och jag kan inte förneka att vi på herrsidan har vunnit guldmedaljer i många år. Men vi befinner oss i en annan fas.

Ni talade om en ny fas. Våra två lagkaptener för Frankrikes dam- och herrlag, Angélique Colombet och Philippe Quintais har lämnat över, kan vi säga att vi för närvarande befinner oss i en övergångsfas?

  • Jag skulle hellre kalla det en överföringsfas. Jag är faktiskt mycket förtjust i denna uppfattning. I alla sporter där lag upplever en period av dominans finns också naturligt dessa perioder av post-dominans. Det är mycket intressanta perioder, för även om de inte systematiskt belönas med guldmedaljer så är reflektionen och byggandet av kollektiv berikande. Vi använder våra historiska ramverk för att förmedla detta till den nya generationen.

Kan du berätta för oss vilka punkter du kommer att arbeta med idrottarna för att förbättra resultaten för de franska lagen?

  • Vi har fyra grundpelare.
  1. Tekniken - Att kunna alla tekniker för att nå målet
  2. Fysiken - Vältränad som klarar många långa dagar
  3. Taktik – Lilleutkast har blivit mycket viktigare.
  4. Psyket - Italien och Thailand har tagit över. Frankrike har mindre erfarenhet med den nya truppen.

Ni nämnde inte skytte. Anser ni att det franska tillvägagångssättet på detta område är bra?

  • Vi måste träna mer på detta. Franska förbundet har inte tillgång till sina spelare 24 timmar om dygnet som Thailand och Vietnam. Vi måste gå mot en professionalisering. Jag läser alltför ofta att spelare på hög nivå tjänar mycket pengar på boule. Om de tjänade tillräckligt för att leva bekvämt skulle de inte ha något jobb.


Hela artikel kan läsas på på franska


Bill

PÅSKASMÄLLEN!

Det blev seger för Anders och Kenneth i Påskasmällen.


Det blev Kenneth Bengtsson och Anders Blixt från Quatre Boule som vann Påskasmällen i Vellinge i dag. I den sista och avgörande matchen blev det seger med 13-11 mot Kärnans duo Håkan Paaske och Gert Olsson. Noll förluster och 35 i klotdifferens.


Lisbeth Källström och Robert Sjöström blev tia och därmed näst bästa QUA-lag med 3 segrar. På tredje plats bland QUA-lagen kom Lena Hansen och Jovanka Christensen som också samlade ihop 3 segrar och en 15:e plats. Lynn, Jaime och Leif gjorde också bra ifrån sig men de har ju inte licens för QUA.


Bill Jakobssoon


Michael och Terje spelade åttondelsfinal i V60

Glad Påsk och Äggcup

QUA som vanligt bra med i öppen klass i Äggcupen


En fin kvartsfinalplats blev det i öppen klass för QUAs Mats Linden och Bill Jakobsson. Efter fyra raka vinster väntade Markus och Linus från Lillens vänner i kvarten. Den i början så jämna matchen tappades tyvärr dels på grund av Linus fina lägg och dels avgjorde Markus med fina läggskott på 6 meter. Turen var också en bidragande faktor och gav motståndarna till QUA 4 poäng i en avgörande omgång.


I V60 eller Nisses minne som den nu heter blev det som bäst åttondelsfinal. Det var Michael Uppström tillsammans med Terje från Lillens Vänner och dubbelparet Jan Ahlström och Robert Sjöström som stod för den bedriften. De senare förlorade mot Jonny Patron och Jaime Higa, Jaime är medlem i QUA men har licens för Kärnan.


Mörka moln och regn avslutade årets Äggcupen. Det är ändå ett av de trevligaste och mest väloljade boulearrangemangen i Malmö.


Glad Påsk

Bill Jakobsson

Danmark visade styrka

Det blev vinst för Danmark i veteranmötet i Staffanstorp. Arrangemanget var toppenbra och vi ser fram mot returen i Danmark i höst.

 

Det var en liten chock att se Danmark i nya gröna tröjor.  Det var inget flörtande med Grönland utan bara vilja att sätta lite ny färg på laget. QUA var välrepresenterat med två hela lag och halva damlaget. Anna Draca fick göra ett inhopp och spelade i damlaget tillsammans med Agneta Ljungberg Bengtsson, Helen Rosberg och Ingegärd Florin. Jaime Higa hoppade in i laget med Jerry, Ante och Fleming. Kenneth Bengtsson spelade med Mats, Michael och undertecknad.


Per Holst hoppade in istället för Thomas Wiede i första laget. Det blev till slut 16-32 till Danmarks fördel. Det danska lagen spelade ovanligt bra och segern var mycket rättvis. Danskarna skytte var stundtals på högsta nivå. Flera gånger levererade skytten tre carreauer. Vilket ger bra utdelning i singel som spelades samtidigt med trippeln men natuligtvis också betydelsefullt i efterföljande dubblar.


Arrangemanget var toppklass! Fredrik och Thomas gjorde en fantastisk insats som tävlingsledning. Domare Gustav, mätdomare och serveringspersonal från Lillens Vänner gjorde allt för den goda stämningen. Köttgrytan som serverades till lunch var otroligt god och allt flöt på. Staffanstorps boulehall är perfekt för detta arrangemang. Hallen storlek är precis lagom och skapar så fin stämning. Skärmar som visar resultaten är kanon!


Tack alla inblandade för en otroligt rolig dag med boule bland goda vänner.


Bill Jakobsson

QUA till semifinal

Bästa QUA-laget i Bouletoftaspelen heter Dorra, i år liksom i fjor. Om minnet inte sviker mig så gick de obesegrade genom förra säsongen och är sålunda regerande mästare.


Tommy Karlsson och Michael Nilsson har spelat tongivande roller i båda upplagorna. I år blev det en andraplats i grundserien, som följdes upp med en fjärdeplacering i fortsättningsserien.


Under torsdagskvällen fick vi se dem möta laget Gravy Train i en svängig, spännande, välspelad och cirka två timmar lång kvartsfinal. Bakom namnet namnet Gravy Train döljer sig de tre tjejerna Nina Roth, Saga Wahlberg och Anette Ramm-Ericson, samt fjärde lagmedlemmen Steen Sylvander. Han spelade dock inte i denna kvartsfinal.


Micke och Tommy inledde i stor stil och drog ifrån till 8-3. Sedan fick motståndarna upp ångan och gick upp i ledning, tog sju raka och hade först 10-8 och ett par rundor senare 12-9, innan våra gubbar åter kunde vända och vinna med 13-12.


Jag hade bara tillfälle att se den sista fjärdedelen av matchen, men hann bli rejält imponerad. Bara att gratulera alla inblandade till fina insatser. Saga med fina lägg, Nina med pricksäkert skytte och så stabila Anette, som sällan gör en dålig match.


Men den här gången matchades de fullt ut av Micke och Tommy. De två fungerar ypperligt tillsammans. Bra grundspel, som de behåller även när de är under press. De gör sitt jobb, lugnt och metodiskt.

Micke spelar i QUA:s veteranlag i elitserien. Tommy har valt att avstå spel i det sammanhanget, men skulle utan tvekan platsa även där.


I detta A-slutspel gick, förutom Dorra, också BMF, MJTD och Golden Girls vidare till semifinal. BMF har varit suveräna denna säsong. Torsdagens seger mot Boule de Jour var den 18:e i rad. BMF är lika med Bosse (Persson), Mikael (Larsson) och Fredrik (Svensson). I lag Dorra ingår även Bill Jakobsson och Michael Uppström.

I B-slutspelet gör följande fyra lag upp i semifinalerna: Lapahach, Fjädrarna, The Bastard och Team 3 L.


I C-slutspel är det: Gräddboularna, Boule For You, Stjerneskud och Petanque Boys. Vem som möter vem i semifinalerna presenteras av tävlingsledare Kjerstin Andersson inom kort.

Semifinaler, finaler och matcher om tredjepris spelas torsdag den 4 april.


Dennis Paulsson

SSBF - Danmark

Kenneth Bengtsson spelar mot Danmark.


Till helgen ska våra veteraner att kampas mot Danmark.

Sven Jönhede har problem med sin arm och hoppar av han ersätts med Kenneth Bengtsson.


SSBF kommer att sända på sin Sydsvenska boulförbundets Facebook,

medans Danmark kommer att sända på youtube.


Resultaten uppdateras löpande och går att följa här:


Bill Jakobsson

Agneta möter Danmark

Agneta Ljungberg Bengtsson, Gunilla Leandersson och två från Lillens Vänner kommer bilda damlaget när SSBF möter Danmark.


På lördag spelas det mot Danmark. Ante, Jerry, Felming och Michael U bildar ett lag och Mats, Michael N, Sven och undertecknad bildar ett annat och dessutom ingår Agneta i damlaget som möter Danmark. De övriga två lagens damspelare har lämnat återbud.

Lynn ny Kassör

Lynn tar över som kassör, -”viktigt att ställa upp”.


Quatre Boule höll sitt årsmöte i dag med 31 närvarande medlemmar. Inga sensationer, men några positiva nyheter. Den viktigaste var att föreningen fått en ny kassör efter avgående Kerstin Uppström. Kerstin har under fem år gjort ett synnerligen gediget och noggrant arbete. Hon är värd all uppskattning för sin insats.


Samtidigt som vi tackar av Kerstin, så önskar vi efterträdaren Lynn Ljungberg hjärtligt välkommen. Ett mycket bra val. Lynn blir då även ledamot i styrelsen. Hon har lång erfarenhet av föreningsarbete.


- Jag fick mitt första ideella uppdrag i en förening när jag var 15 år. Så man kan väl säga att jag är rutinerad.


Vilka uppdrag har du haft?

- Jag har varit ordförande, sekreterare, ledamot i styrelser och suttit med i valberedningar.


Varför tar du det här uppdraget i QUA?

- Det är viktigt att ställa upp, så vi kan fortsätta med vår fina bouleverksamhet. Jag känner mig trygg med övriga styrelsen och att Kerstin blir min mentor.


Din erfarenhet av ekonomiskt arbete?

- Jag var driftare i La Boule d’Or i typ fem år. Det innebar att jag skötte den löpande ekonomin. Jag gjorde allt utom deklaration och lägga in på bokföringskonton.


Lynn arbetar som facklig ombudsman för Vision (f.d. SKTF), som är ett TCO-förbund. Men det jobbet lämnar hon i februari nästa år. Då är det dags att gå i pension.


Hur känns det?

- En ny fas i livet. Spännande. Fler sovmorgnar…


Annat postivt från årsmötet.

Medlemsavgiften på 350 kr blir oförändrad 2025.

Under punkten Övriga frågor diskuterades det arbete som UK gör och hur ansvariga för de olika lagen ska samarbeta.


Roland Bengtsson föreslog att Michael Uppström (elitlaget veteran), Robert Sjöström (öppna laget div 3) och han själv (div 2 veteran) ska träffas och diskutera hur man ska samordna arbetet med uttagningarna till de olika lagen. Det mötet blir av på onsdag nästa vecka.


En motion inlämnad av Bill Jakobsson avslogs med siffrorna 17-9. Den gick ut på att ingen medlem i QUA ska få lov att anmäla sig till eller delta i egna tävlingar innan bemanning till tävlingen är klar. Gäller även tävlingar där QUA inte är arrangör, men där våra medlemmar ska hjälpa till med bemanning.

Efter en kort diskussion avslogs motionen, med tillägget att styrelsen ska arbeta om yrkandet och komma med en ny formulering.


Mer info från mötet längre fram.


Dennis Paulsson

Youtube SSBF-DPF

Danska förbundet sänder danskamötet från Sverige via sin Youtube-kanal.


Lördagens kamp mellan skånes och Danmarks veteraner kommer att visa på Danmarks Yourtube-kanal


Kom ihåg att abonnera på kanalen så kan du se matchen på en smart-TV. Det finns kameror som man kan låna via SSBF för att sända matcher. Kontakta SSBF, Sydsvenska Bouleförbundet.


Bill


Tre tjejer treor

Tre tjejer från QUA spelade mycket bra i Tyringes "Par i damer".


Det blev fina tredjeplatser för Susanne Lindberg som spelade med Lynn Ljungberg och Agneta Ljungberg Bengtsson som spelade med Mari Nordfors. Det krävdes två hemmalag från Tyringe för att slå ut våra lag i semifinalen.


Själv är jag uppe i Stockholm på Svenska bouleförbundets styrelsemöte. Efter mötet kunde jag koppla upp mot hotellets TV och se semifinalerna.


Bill Jakobsson

En dag med vänner

Birgitta Morau berättar om mötet med våra danska vänner.


Vi började 9.00 med kaffe/te och frallor. Palle Olsen agerade värd och hälsade gästerna välkomna. Han tog sedan hand om både danskarna och oss på ett förträffligt sätt under dagen.


Efter frukost spelade vi tre matcher på tid, ca 50 minuter. Sedan åt vi goda smörgåstårtor, något som Danmark tydligen inte har. Spelade sedan ytterligare en match och därefter blev det prisutdelning, kaffe med tårta o kakor som Lena Hansen hade bakat. Kerstin Uppström och Ulla Sahlin skötte köket med bravur.


Claes Berthelsen, Holbæks UK och lagledare för dagen, räknade ihop resultaten efter de fyra omgångarna (40 matcher) och kunde konstatera att Danmark vunnit tävlingen med 22-18.


Bäst bland de danska dubbelparen var Michael Jensen och Thomas Kjøller med fyra vinster och + 32 i klotskillnad. I QUA var Birgitta Morau och Ronny Björkman främst med tre vinster och + 19.


De vinnande paren belönades med vardera två fina flaskor vin som delades ut av Claus Berthelsen. Sedan tackade han också QUA och överlämnade även där två flaskor vin, som togs emot av Palle Olsen.

Allt som allt en trevlig dag och vi ser fram emot nästa möte med våra danska vänner.

Vänmöte med Holbaek

Quatre Boule har just nu cirka 65 medlemmar. En tredjedel av dem tävlar under lördagen.


Vi har 20 deltagare i vänskapsutbytet mot Holbæk i Bouletoftahallen och två till i Lillens Femkamp i Staffanstorp. QUA har revansch att utkräva på Holbæk efter något genanta 11-29 på 40 dubbelmatcher vid mötet i Danmark i höstas. Vi får väl hoppas att hemmaplan och bättre motivation kan avgöra till vår fördel. Men danskarna är bra så det blir inga lättköpta segrar.


Samtidigt måste vi komma ihåg att det handlar om ett vänskapsbyte så vi ska inte stirra oss blinda på resultat. Att umgås och trivas i gott sällskap är minst lika viktigt.


Dennis Paulsson

Danskmöte flyttat

Det är i Staffanstorps boulehall vi möter Danmarks veteraner meddelar Fredrik på messanger.


Bill

Seriespelet

Allt tyder på att första omgången spelas i Malmö  för både elitlaget och div 2. Det står klart när man kollar SBF-online.

 

Det blir ”himmaplan” för QUA. Boka 15-16 juni för seriespelet 2024. I år kommer det först bli spel i Malmö för båda lagen i veteranklassen. Till hösten kommer det bli gemensam spelplats för hela förbundsserien någonstans i Sverige 10-11 augusti.


För vårt öppna lag som vann division 4 och spelar i div 3 detta år är plats inte klar. Distriktsseriens öppna klass sköts av Sydsvenska Bouleförbundet.

 

Bill Jakobsson

QUA söker kassör

Vår duktiga kassör Kerstin Uppström slutar och QUA skall välja ny kassör på årsmötet. Valberedningen letar med ljus och lykta men ha gått bet.


Har du jobbat med ekonomi eller tycker det är roligt kontakta valberedningen. Känner du någon i klubben som du tror är bra på detta be dom höra av sig.


Vår valberedningen som består av följande  tar tacksamt emot alla förslag;


Ronny Björkman ordf

Michael Nilsson

Christer Larsson



QUA 3:a i öppen

Söndagen bjöd på ändå större framgångar men det trodde ingen  på morgonen. Tredjeplats blev det i Jönköpings regionala öppna tävling Fyrmanna i Istanboules hemtrevliga hall.


Det var fyra sega gubbar som tog sig upp i gryningen och det kändes i kroppen att man spelat hela lördagen. Undertecknads handled hade värkt hela natten och överbelastningsskadan gjorde rollen som skytt omöjlig. Under uppvärmningen verkade dagen bli en mardröm. Undertecknad borde bli utbytt men fick agera läggare och laget från gårdagen fick byggas om.


Traktens son John Bauer målade troll och prinsessor i sagornas värld och det var sagornas värld vi fick hämta vårt hopp. Första matchen gick mot Landslagets förbundskapten Emil och hans duktiga unga spelare från Le Petit. Det blev två stenhårda, jämna dubblar och i undertecknads match lades det kloss på kloss. Det slutade med två segrar till QUA med minsta marginal.


Don Camillos öppna lag från Kosta som gick till final i Svenska cupen och ska möta LBO i kvartsfinalen blev nästa motståndare. I singeln spelade Michael Nilsson stålande mot duktiga Lindali Andersson och vann övertygande. För trippellaget gick det trögare men till slut kunde matchen avgöras med skott från både Anders, undertecknad och Kenneth som avgjorde matchen i ett prekärt läge.


Fyra vinster placerade oss bland topplagen. Skulle vi få möta Boulero, Simon Åkessson, Lukas Rudin, Nicolas Gonzales Hedqvist eller någon annan landslagsmeriterat lag? Svaret blev paret Annelie Westin, Calle Strandberg från Coccinelle samt Patrik och David Wiik från LBO. Anders och undertecknad vann övertygande med 13-6 mot Annelie och Calle. Far och son Wiik kunde till slut vinna sin match och laget blev två i grundserien med 5 vinster och 15 i kvot. QUA blev trea med 5 vinster och 13 i kvot. Båda lagen till A-slutspel.


I Kvartsfinalen ställdes QUA mot Västergötlands Bison. Michael Nilsson spelade oerhört bra i singel och vann. I trippen hade värken i handleden släppt och skotten satt fint. Med fint läggspel och bra skott var vi i semifinal. Återigen ställdes vi mot Calle, Annelie, David och Patrik men den här gången spelade motståndarna bättre och dessutom var vi ordentligt trötta i både ben och huvud.


Glada kunde vi hämta ut prispengar och tacka den utmärkte domaren Mikael Persson och det fantastiska arrangemanget av IST med tävlingsledaren Göran Hjalmarsson i spetsen. Vann gjorde Karlsborg förstärkta med Bo Persson från LBO. Vi delade tredjeplatsen med veteranerna från Boulero som vann lördagens fyrmanna i V55.


Bill Jakobsson

Domare Mikael Persson var en rolig och trevlig prick        Foto:Bill

Nära semifinal för QUA

 Det blev en fin femteplats i fymanna turneringen i Jönköping för Kenneth, Bengtsson Michael Nilsson, Ander Blixt samt undertecknad.

 

Det är i Jönköpingsklubbens I-stan-boules  inomhushall det spelas fyrmanna. Hela sveriges elit samlas och spelar tre matcher Monrad innan slutspelet. Quatre Boule var seedade trea och ärkerivalerna från Bouolero etta.

 

För QUA startade tävlingen med två dubblar mot ett annat lag från Boulero och två fina segrar. Sedan spelades det trippel och en singel mot Lejonkulan. Tyvärr förlorade undertecknad singeln klart. I nästa match blev det två dubblar igen mot hemmaklubben som slutade med en förlust och en vinst. Det räckte för A-slutspel och kvartsfinal.

 

I kvartsfinalen väntade första-seedade Boulero. För Anders och undertecknad blev det dagen bästa match och efter ledning 8-0 blev det till slut förlust med 12-13. Även Kenneth och Michael hade en jämn dubbel men även där blev det förlust. Imorgon spelas öppen klass.


Bill Jakobsson

Hej Boulevänner!

 

 

Årsmöte

Som vi nämnt tidigare har QUA sitt årsmöte måndagen den 18/3 kl. 18.00 i Bouletofta­hallen. Välkomna! Kallelsen och dagordningen bifogas.

 

KM i singel

KM i singel kommer att spelas lördagen den 13 april. Inbjudan bifogas. Anmälningslista kommer att sättas upp på anslagstavlan.

 

Utbyte med Holbaek

Lördagen den 9/3 kommer den danska klubben Holbaek till Bouletoftahallen.

20 medlemmar från QUA kan spela. Först till kvarn gäller. Bilda gärna egna dubbellag. Vi bjuder på frallor och kaffe, landgång och kaffe o kaka. Lista kommer att sättas upp på anslagstavlan.

 

Seriespel

Det första seriespelet i sommar spelas 15-16 juni. Lista för intresseanmälan kommer att sättas upp på anslagstavlan för Vet.laget div. 2 samt det öppna laget div. 3.

 

Styrelsen QUATRE BOULE

QUA trea och tvåa

Båda lagen från QUA levererade i Hallsvenskan under lördagen.


Det var en trevlig resa genom skogarna till Tyringe för div1-laget från QUA. I Första  matchen i mötet mot Kärnan vilade sig Lena och Bill. Mats spelade mixed dubbel med Agneta och förlorade mot ungdomarna i Kärnan. Michael, Jerry och Kenneth spelade stabilt och vann sin match. I nästa match fick Kenneth och Agneta vila. Bill, Mats och Lena i mixed trippel vann klart vilket även dubbelparet Michael och Jerry gjorde. Matchen mot Kärnan slutade alltså 3-1.


Serieledande Kävlinge stod för motståndet i nästa möte och det blev jämna matcher som båda slutade till Kävlinges fördel. 11-13 förlorade Mats och Lena med och i trippeln 10-13 som spelades av Jerry, Bill och Michael. De knappa förlusterna sved men i de kvarvarande matcherna gick det bättre. Dubbelparet Mats och Kenneth vann 13-4 och Mixed trippeln med Lena, Agneta och Bill vanns med 13-3. Matchen mot serieledarna slutade alltså 2-2.


Divison 1 laget kan luta sig tillbaka obesegrade i möten och trea i tabellen. Till hösten fortsätter Hallsvenskan med mötet mot Tyringe och sedan vänder serien. Tyringe som arrangerade denna omgång gjorde det strålande.


För div 3 som spelade i Malmö gick det lika bra. Vinst mot Lillens vänner och oavgjort mot Helsingborg. Spelade gjorde Johnny Persson, Lisbeth Källström, Annika Nilsson, Benny Andersson, Palle Olsen  och  Tommy Karlsson. Hallsvenskan fortsätter till hösten med QUA på en fin andraplats i div 3.


Bill Jakobsson Coach

Lag 3 Michael Uppström, Sven jönhede, Matts Lindén och Bill Jakobsson

Lag 2 Michael Uppström, Jerry Käsper, Flemming Ipsen och sittandes Ante Turkalj

Jättesuccé för QUA

Två av tre QUA-lag till danskmötet!


Kvalet till Danskmötet blev en jättesuccé för Quatre Boules veteraner. Gänget som ska kämpa mot danskarna den 23 mars består av åtta spelare från QUA, tre från La Boule d’Or och en från Coccinelle. Imponerande!

Spelarna i de lyckosamma lagen är Bill Jakobsson, Matts Lindén, Michael Nilsson och Sven Jönhede samt Jerry Käsper, Ante Turkalj, Flemming Ipsen och Michael Uppström.


Det tredje QUA-laget som deltog i kvalet förlorade inget av mötena i gruppen. Hade en vinst och två oavgjorda, men föll på sämre klotskillnad. Laget bestod av Klas Nilsson, Palle Olsen, Kenneth Bengtsson och Dennis Paulsson.


Quatre Boule gjorde också bra i från sig i damklassen Lena Hansen och Jovanka Kristiansson spelade tillsammans med Christel Klingelhöfer, Trelleborg och Lynn Ljungberg, La Boule d’Or.


De mötte ett lag med landslagsmeriterade Eva Carlsson och Anette Ramm-Ericson (LBO), plus Pia Wirentoft-Lindberg (LBO) och Bodil Tjäderkvist Fjädern. Hade 3-3 efter sex matcher, men föll i både trippel och singel i den avslutande omgången.


Dennis Paulsson

Hej Boulevänner!

 QUA har nu 65 medlemmar. Vi har fått en hel del nya medlemmar, vilket är trevligt. Vi hälsar alla nya medlemmar välkomna till klubben.

 

Årsmöte

Måndagen 18 mars kommer QUA att ha sitt årsmöte. Kallelse och dagordning kommer i god tid före mötet.

 

Bemanning torsdagar

Varannan torsdag (5 ggr till) kommer det att spelas Torsdagsspel. Då brukar det komma mellan 30-50 personer som spelar. Det behövs 2 personer som står i caféet.

QUA har hand om caféet 18/1 (bemanningen är klar), 15/2 och 14/3.

Konsulten har hand om caféet 1/2 och 29/2.

Lista finns på anslagstavlan.

 

Tävlingar

Den 3 februari är det åter igen Hallsvenskan i hallen. Lista finns på anslagstavlan. De

som inte blir uttagna till Hallsvenskan v.v. hjälp till. Det spelas endast 2 möten.

Det behövs 3 personer 7.30-12.00, 3 personer 12.00 till slut (ca 16-17). Dessutom behövs det 1 person 10.00 – ca 13.00 som grillar.

 

Uttagna 3/2

Div 3 i Malmö:

Johnny Persson, Lisbeth Källström, Annika Nilsson Fleming Ipsen, Palle Olsen  och  Tommy Karlsson.

 

Div 1 i Tyringe

Jerry Käsper, Bill Jakobsson, Lena Hansen, Michael Nilsson, Mats Linden, Agneta Ljungberg Bengtsson och Kenneth Bengtsson.

 

Medlemslista

Eftersom QUA fått en del nya medlemmar bifogas här en ny lista. Kolla som vanligt om allt stämmer. Annars meddela till birgitta.morau@gmail.com.

 

SBF Online

När ni vill logga in på SBF Online för att t.ex. anmäla till tävlingar är det följande som gäller:


Ändra inte lösenordet. Kontkta Birgitta om du har problem med inloggning.

 

Styrelsen QUATRE BOULE

Bra debut av Lena H

Det började bra för QUA i Hallsvenskan under lördagen och fortsatte med oavgjort. Lena och Mats storspelade.


I division 1 mötte QUA fjolårsvinnarna från Lillens vänner och började med två klara segrar. Minnesvärt är när Ante Turkalj sätter en klockren carraeu i öppna tripplen. Mats Linden och Lena Hansen spelade en riktigt bra mixed dubbel. Jerry, Ante och undertecknad vann rättvist öppen trippel. Sedan vann Mats, Lena och Anna sin mixed trippel och vinsten var hemma. Det kunde blivit 4-0 i mötet men tyvärr missade Undertecknad 6 skott i rad på matchbollar och Ante två. Så förlusten kunde skrivas 12-13.


Efter vinsten mot Lillens vänner mötte vi La boule d’Or. Anna och Mats spelade fint hem mixed dubbel med 13-4. Lena, Jerry och undertecknad ledde med 8-2 när vi tappade matchen till 8-13. Sedan vann Mats och Ante öppen dubbel. Vid ställningen 9-9 för Mats möjlighet att skjuta hem matchen. Skottet är perfekt och oavgjort mot La boule d’Or säkras, 2-2. Detta innebär att QUA är trea i Hallsvenskans division 1.


I Åstorp spelades div 3 och det blev oerhört jämt i första matchen mot Rövarkulan, 12-13, 13-12, 13-6 och 7-13. Oavgjort 2-2 är en bra start. Nästa match mot Smedkulan slutade också 2-2. Två oavgjorda och en fin fjärdeplats. Nästa omgång för div 3 spelas i Malmö den 3/2.


Bill Jakobsson

Topp 100

Anders Blixt har taget sig in bland topp 10:e på rankinglistan för V55.

Rankinglistan på SBF-online avgör seedningen i många tävlingar. Fyra spelare i QUA finns bland de hundra bästa i V55-klassen. Anders Blixt ligger på en fin niondeplats mycket tack vare förra årets fina DM. På 16:e plats hitta vi Bill på 32 poäng och Mats Linden är 59:a med 16 poäng. Mickael Nilsson ligger på 75:e plats med sina 12 poäng.


I V65 finner man Ante Tukalj på 83:e plats med 13 poäng. Det är lite förvånande att QUA med så många i V65 klassen inte har fler bland de hundra bästa. I öppna klassen har vi ingen bland de 100 bäst rankade. Framgångar i DM och SM är ju avgörande och SM i Kalmar var resultatmässigt uselt för QUA. SM i Lund borde vara en bra anledning att satsa lite extra i år.


Hallsvenskan

På lördag spelas Hallsvenskan Åstorp för div 3. Till hallsvenskan första omgång är Agneta Ljungberg Bengtsson, Kenneth Bengtsson, Jovanka Kristensen, Johnny Persson, Karin Petrander och Åke Kullman uttagna till div 3. Spelare uttagna till div 1 är Jerry Käsper, Bill Jakobsson, Lena Hansen, Ante Turkalj, Mats Linden och Anna Draca.


Bill Jakobsson

Kallt i Borås

 Det blev tyvärr hemfärd tidigt för alla spelare i QUA


Dommaren på Fyrlingen hade synpunkter på klädseln. QUA fick beröm för vår enhetliga klädsel. Han berömde Michael Nilsson och undertecknad  som till och med hade vikt kragen på samma sätt. QUAs lag blev hemskickat av Slottskogen i första matchen på morgonen.

 

Det började bra med ledning 9-3 men slutade 9-13 i trippeln. Mats och undertecknad vann vår dubbel med 13-10. Michael och Anders hade 12-12 men förlorade på matchens sista skott. Sven Jönhede förlorade också i B och fick åka hem samtidigt.

 

Året spelare att bli invald i Hall of fame blev Lasse Dithmar från Danska landslaget. Allt spel staannades upp och under rungande applåder fick Lasse motta sitt pris. Slutresultatet kan man läsa på sbf-online eller Fyrlingens Facebooksida.

 

Bill Jakobbson

Lasse Dithmar i Hall off Fame        Foto:Bill

Fyrlingen i Borås

Lördagens fyrling i Borås är en boulefest som börjar det nya bouleåret.


Igår fick undertecknade äran att bli tävlingsjury och det var inte det minsta arbetsbetungande. Spelet idag gick i moll och det fanns en en förklaring. Det armband Mats fått av sina barn och som var vårt turarmband igår glömdes på hotellet.


För Anders, Mats, Michael och undertecknad blev det två förluster mot blandade landslagsasspiranter i två olika lag. Det spelades en trippel och två dubblar mot varje lag. Det betyder att laget från QUA spelar D-turnering imorgon. Laget möter Slottskogen från Göteborg.


För Sven Jönhede har det gått mycket bättre och i skrivande stund ca kl 22 på kvällen spelar man trippel mot Lindome om plats i B- eller C-turneringen.

Vi önskar alla en god natts sömn och alla lycka till Sven.


Bill Jakobsson


Final för QUA

 Det blev silver efter förlust i finalen mot Bouleros elitlag i nationella trippeln i Borås.

 

Färden upp genom Skåne blev händelserik. Bill kastade sig på ett  sista tåg mot Helsingborg. Avgångstavlan lyste röd med inställda tåg. I Lund hann Mats med en halv minut till godo med på samma tåg. Lugnar blev bilfärden från Helsingborg med Anders Blixt som skicklig förare.

 

Den nationella trippeln i Borås fredagen den 5 januari började bra för QUAs Anders Blixt, Mats Linden och undertecknad. I första matchen besegrades ett väl kampat Västgöta Dahl. I vinnare mot vinnarmatchen vann QUA mot andraseedade Trix. En jämn match där ändå QUA tog de flesta poängen.

 

Det var varmt och skönt inne i hallen men ute var det isande kallt. I kvartsfinalen och semifinalen spelade QUA mot hemmalag från Borås. I kvartsfinalen var laget riktigt illa ute mot välspelade motståndare. Matchen slutade 13-11 och i semifinalen spelade QUA på topp och vann 13-0.

 

Finalen mot Janne, Dennis och Palle från Boulero blev en tung förlust. Boulero gjorde sex klot varje runda och Palle missade inte ett skott. En andraplats är riktigt bra och ger en del rankingpoäng. Imorgon spelar vi Fyrlingen med Michael Nilsson.

 

Bill Jakobsson

Guld och silver

QUAs elitlag blev obesegrade under årets seriespel. Laget hade två oavgjorda matcher mer än Boulero, och därmed två vinster mindre. Det blev silver med guldsmak.


Ännu ett grymt bra seriespel. I Västerås skapades förutsättningarna och QUA låg bara en poäng efter Boulero. I Ullricehamn avgjordes allt i en finalmatch mot Boulero som slutade till deras fördel. Det var också Boulero som slog ut QUA i svenska cupens kvartfinal.


Historiskt har QUA tagit silver i seriespelet för veteraner två gånger tidigare  2010 och 2011. Guld tog vi 2012 och 2022. Tredjeplatsen har vi tagit 2013, 2019, 2020 och 2021. Vinna svenska cupen för veteraner har QUA gjort 2005 och 2008. Brons blev det 2021 och nu senast, i år blev det en fin femteplats. En fin tredjeplats blev det för andralaget detta år i veteranernas förbundsserie div 2.


Serieseger för QUA blev det i distriktsseriens öppna klass div 4. Nästa år spelar därför QUA i distriktsseriens öppna klass div 3. Det är många som spelat väldigt bra under året och det är många som ser till att skapa förutsättningar för lagen.


Stort tack till hela Styrelsen som ordnat resor och hotellrum mm. Stor tack till er som fixar banorna med Ante i spetsen. Stort tack till Christer vår egen domare. Stort tack till alla i QUA som hjälper till vid tävlingar. Tack Michael som sköter uttagningarna för klubbens räkning och skapar så skön stämning runt omkring sig och som till vår stora glädje vill satsa mer på boulen 2024.


God nytt år 2024


Bill Jakobsson

2024-05-09 DM SSBF


Öppen Mixed Dubbel

5 :a   Bill Jakobsson, QUA

5 :a   Annika Nilsson, QUA

 

V55 Mixed Dubbel

1 :a   Anders Blixt,QUA

1 :a   Susanne Lindblad,QUA

2 :a   Anna Draca, QUA

2 :a   Matts Lindén, QUA


V65 Mixed Dubbel

2 :a   Ann-Kristin Elisson, QUA

2 :a   Rune Elisson, QUA

3:a    Jovanka Kristiansson, QUA

3 :a   Klas Nilsson, QUA

5 :a   Lena Hansen, QUA

5 :a   Dennis Paulsson, QUA


V75 Mixed Dubbel

2:a    Ronny Björkman, QUA

2:a    Birgitta Morau, QUA

5:a    Roland Björkman, QUA

5:a    Ingrid Borgström,QUA


2024-05-10 DM SSBF


V55 Singel

2:a  Tomas Nordblad

5:a  Anders Blixt


V55 Skytte

3:a  Dennis Paulsson


2024-05-11 DM SSBF


V75 Dubbel

1:a RonnyBjörkman

1:a ChristerLarsson


V55 Dubbel

2:a Anders Blixt

2:a Bill Jakobsson


5:a Matts Linden

5:a Sven Jönhede


2024-05-12 DM SSBF


V65 Tripppel

1:a Anette Jensen

1:a Palle Olsen

1:a Ante Turaklj


5:a Dennis Paulsson

5:a Klas Nilsson

5:a Kenneth Bengtsson


V55 Trippel

1:a Bill Jakobsson

1:a Mats Linden

1:a Sven jönhede


5:a Anders Blixt

5:a Jerry Käsper

5:a Michael Uppström


2024-06-09 DM SSBF


V55 Mixed trippel

1:a Susanne Lindblad

1:a Anders Blixt

1:a Bill Jakobsson

2:a Anna Draca

2:a Michael Nilsson

2:a Matts Linden


V65 Mixed trippel

5:a Sven Jönhede

5:a Dennis Paulsson

5:a Lena Hansen



       

Välkommen till våra träningsdagar

TRÄNINGSSCHEMA

Tisdagar


Lottade omgångar 

  • Tisdag 18:00 till 21:00
  • Bouletoftahallen

Onsdagar


Stationsträning och spelträning


  • Onsdag 18:00 till 21:00
  • Bouletoftahallen