Guld och silver

QUAs elitlag blev obesegrade under årets seriespel. Laget hade två oavgjorda matcher mer än Boulero, och därmed två vinster mindre. Det blev silver med guldsmak.


Ännu ett grymt bra seriespel. I Västerås skapades förutsättningarna och QUA låg bara en poäng efter Boulero. I Ullricehamn avgjordes allt i en finalmatch mot Boulero som slutade till deras fördel. Det var också Boulero som slog ut QUA i svenska cupens kvartfinal.


Historiskt har QUA tagit silver i seriespelet för veteraner två gånger tidigare  2010 och 2011. Guld tog vi 2012 och 2022. Tredjeplatsen har vi tagit 2013, 2019, 2020 och 2021. Vinna svenska cupen för veteraner har QUA gjort 2005 och 2008. Brons blev det 2021 och nu senast, i år blev det en fin femteplats. En fin tredjeplats blev det för andralaget detta år i veteranernas förbundsserie div 2.


Serieseger för QUA blev det i distriktsseriens öppna klass div 4. Nästa år spelar därför QUA i distriktsseriens öppna klass div 3. Det är många som spelat väldigt bra under året och det är många som ser till att skapa förutsättningar för lagen.


Stort tack till hela Styrelsen som ordnat resor och hotellrum mm. Stor tack till er som fixar banorna med Ante i spetsen. Stort tack till Christer vår egen domare. Stort tack till alla i QUA som hjälper till vid tävlingar. Tack Michael som sköter uttagningarna för klubbens räkning och skapar så skön stämning runt omkring sig och som till vår stora glädje vill satsa mer på boulen 2024.


God nytt år 2024


Bill Jakobsson

Fyrling o Marseillaisen

Efter nyår åker flera QUA-spelare till Borås för att spela den internationella tävlingen Fyrlingen och till sommaren åker några till Marseille för att spela Marseillaisen.


Det tog bara 42 sekunder att fylla anmälningarna till Fyrlingen. QUA1 med Mats, Michael, Anders och undertecknad lyckades men QUA2 hamnade på reservplats. En vecka för jul kom lottningen och Sven i QUA2 fick besked att även hans lag också fick en plats. Sven spelar med Lillens vänners Göran och Per samt Gert från Kärnan.


Lottningen:

 Bill Jakobsson, Michael Nilsson, Matts Lindén och Anders Blixt möter Jesper Skult, Robert Beijmo, Kenneth Köhalmi och Ali Abdi Aden. I samma pool finns också Tanja Westin, Krister Lindberg, Roger Söder och  Morgan Frick som möter Danmarks landslag och fjolårsvinnarna Lasse Dithmar, Emil Petersen, Anders Erlandsen och Morten Junge.


Sven Jönhede, Göran Petterson, Per Holst och Gert Olsson möter Tyringes Anna Lagerqvist, Helene Widing, Eva-Karin Ingelstedt och Åsa Wirström från Boulero. I deras pool finns också Tunisiska laget  Yahia Dridi, Ahmed Helal, Najib Farjallah och Melek Chtioui som möter Lindomes Gunnar Andersson, Jakob Ehn, Erik Ejvegård och Ralf Johansson.


Fyrlingen i Borås samlar några av världens bästa boulespelare och i år kommer det spelare från Tunisien, Marocko, Frankrike, Belgien, Österrike, Schweiz och Tjeckien. Dessutom är det landslagssamlingar för Sverige, Danmark och Norge.


Fyrlingen i Borås spelas som en trippel och två dubblar mot varje lag. Två vinster ger matchvinst i poolen. Vinnare av båda matcherna i poolen går till A och förloraren av båda matcherna går till D. Vinner man första matchen har man säkrat avancemang till B. Sista laget som endast vann andra matchen går till C.


Till sommaren planerar Mats, Sven och undertecknad en resa till Marseille för att spela Marseillaisen. Denna internationella tävling är störst i världen och samlar nästan 20 000 deltagare i början av Juli varje år. En boulefest som fyller alla stadens parker och stadsdelar. Flygresa och Hotell är bokat nu återstår bara anmälningen till tävlingen. Det ska bli ett mycket spännande år.

 

Bill Jakobsson

Julen är på väg

Nu närmar sig julen och Bouletoftahallen håller stängt vissa datum, se QUAs förstasida eller MBAs hemsida.


På onsdag blir det stationsträning 17:30. Det ska tränas skott på lille och knuffa fram klot som läggare.Vi håller på tills 18 då vi lottar matcher.


Själv tar jag lite jullov från torsdag och fram tills vi kommer tillbaka från Borås och Fyrlingen. Snart kommer Fyrlingens lottning, Detta år åker Mats L, Michael N, Anders Blixt och undertecknad. Förra året fick vi möta några av de bästa Frédéric Bauers lag från Frankrike, Hollands lag och veterlandslaget. Fyrlingen i Borås spelas 5-7 janauari.


Hallsvenskan 2024 har två omgångar efter årskiftet, 13/1 och 3/2. Övriga omgångar spelas efter hösten nästa år. Uttagning av div 1 den 13/1 i Malmö och div 3 är klar och hittas under menyn Föreningen och UK informerar.


Seriespelet för våra veteraner kommer vara som vanligt den 15-16 juni. Däremot kommer höstens seriespel 10-11 september bli speciellt eftersom alla förbundsserier kommer spelas på samma plats. Det betyder att båda veteranlagen eliten och div 2 kommer att åka till och spela på samma ort. Vilken ort är ännu ej bestämt. Vårt Öppna lag i div 3 är påverkas inte av detta utan spelar båda sina omgångar i sydsverige.


Önskar alla God Jul och Gott nytt år


Bill JakobssonLuciablixten i Malmö

 Vann Luciablixtens öppna dubbel gjorde Simon och Dan. Bäst i QUA blev Jan Alström och Robert Sjöström som gick till semi.

 

Jan Ahlstrom och Robert Sjöström gick som enda QUA-lag till A-turneringen i Luciablixten och tog sig ända till semifinalen. En riktigt bra match i gruppen räckte för avancemang. Sedan mötte man ett lag från lillens vänner som man besegrade men i semifinalen blev det stopp mot Far och son Wiik. Tröttheten tog överhanden och Robbans fina lägg försvann som blixten. En ordentlig tröst kom i prissumman. De var inte de enda som fick pris i QUA. Dennis Paulsson och Klas Nilsson vann B-finalen.


Finalen i Luciablixten stod mellan Simon Åkesson/Dan Edman och David Wiik/Patrik Wiik. Det blev en välspelad match  där Simon och Dan till slut vann med 13-9. Kerstin och Birgitta löste uppgiften som tävlingsledning suveränt. Christer Petersson gjorde en bra insats som domare. QUAs lag i köket gjorde också vad dom kunde för att serva och skapa god stämning. Stort tack till alla inblandade.

 

Bill Jakobsson

QUA kvar i ettan

Det blir div 1 för QUA även 2024 i Hallsvenskan.


Nu är det klart att QUA blir kvar i högsta serien i Hallsvenskan.

Det blir spel 13/1, 3/2 och 24/2 nu i vinter. Spelorter är tillsvidare okänt.


Klubbar i Hallsvenskan div 1 2024
1 Lillens Vänner
2 Boule Klubben Kärnan
3 Tyringe Boulegetingarna
4 MPK La Boule D´or
5 Kävlinge BS
6 Sällskapet Quatre Boules


Tyvärr blir det ingen uppflyning för QUA i div 3 trots serieseger.


Klubbar i Hallsvenskan div 3 2024

1 Åstorps Björnboulare
2 Sällskapet Quatre Boules
3 Boulesällskapet Smedkulan
4 Helsingborg Petanque
5 BK Rövarekulan
6 Lillens Vänner


Bill Jakobsson
Stationsträning

 På onsdag har vi ett pass med stationsträning kl 17:30-18.

Alla som vill kan vara med. Övriga lottar spel.


Skyttestationen är utformad med målklot 10 cm bakom ett hinderklot. Tre olika avstånd att skjuta ifrån. Här gäller det att lyfta skottet med en fin båge så att ert klot går över hinderklotet och träffar målklotet. Detta är station 4 i precisionsskjutningstävlingar. Tänk på att ha en fin båge på skottet.


Läggstationen är för att träna lägg när man har motståndarklot som ligger i vägen. Då är det bra att kunna skruva in kloten mot lillen från vänster eller höger. För att få sidoskruv på kloten låter man handens tumme avsluta kastet antingen lite uppåt eller neråt beroende på vilket håll man vill skruva.


Marco Foyot visar det i ett bra klipp på you tube.


Richards bouleskola som finns lägst nere på QUAs hemsida visar också skruv och ett knep att knuffa kulan med tummen som flera spelare använder.


Richards Bouleskola


Efter stationsträningen är det lottade matcher som vanligt.


Bill Jakobsson

Hallsvenskan -23 slut.

I division 1 förlorade QUA mot vinnarna av serien,  Lillens vänner.


Annika Nilsson och Bill Jakobsson kämpade tappert mot Kerstin och P-O i mixed dubbel. Det blev förlust med klara 3-13. I öppen mixed trippel spelade Sven Jönhede, Jovanka Kristensen och Michael Nilsson upp sig och ledde med 12-10. Nästa runda såg hopplös ut ända tills Sven med näst sita klotet la en kloss på lillen. Ett fint skott tog alla tre kloten utanför banan, omspel. Vid 12-12 var det storspel från båda lagen med både fina skott och bra lägg. Sista skottet missade Jovanka med ett hårstrå.

 

I returen med öppen dubbel och mixed trippel möttes samma lag igen. Det blev två klara förluster. Lillens vänner vann serien och QUA blev 6:a och näst sist. Hur nästa års serier ser ut är helt upp till tävlingsansvariga i sydsvenska Bouleförbundet.  Pontus och Kerstin gjorde som domare och tävlingsledare en mycket bra insats. Som vanligt flöt det på bra i köket.


Reporter Dennis Paulsson artikel om div 3 följer nedan


Bill Jakobsson
QUA Seriesegrare


Nej, QUA:s starka lag i div 3 i hallsvenskan behövde inte fly ut via nödutgången. De kunde glatt stoltsera ut genom huvudentrén och motta folkets jubel. Nåja, vinsten mot Rövarekulan innebar åtminstone serieseger och möjlig/trolig uppflyttning till division 2.

Hallsvenskan ska ju läggas om till nästa år. Därmed kan vi inte slå fast att det blir spel i tvåan. Fredrik Nordfors Dahl i Sydsvenska Bouleförbundets tävlingskommitté ska försöka få till en vettig serieindelning under de kommande veckorna. Vi litar på att han gör ett bra jobb.

Om det blir uppflyttning till tvåan så har Quatre Boule lag i båda de högsta divisionerna. Det stod klart sedan Trelleborg i div 1 förlorat mot Lillens Vänner i näst sista omgången. I och med det kunde de inte komma ikapp QUA.

Bara att plocka fram julmusten och fira klubbens framgångar denna kulna skånska vinterdag.

Div 3-gänget gjorde resan upp till Tyringe för endast ett möte. Restiden blev nästan lika lång som speltiden.

Mötet mot Rövarekulan slutade med en stabil 3-1-seger. I första halvan tog Kenneth Bengtsson och Agneta Ljungberg Bengtsson en mycket enkel seger i mixed dubbel. De dominerade totalt och vann med 13-1.

Lika bra som det gick där, lika illa höll det på att gå i trippeln. Rune Elisson, Åke Kullman och Flemming Ipsen låg under med 1-10 innan de kunde påbörja en rejäl upphämtning efter inbördes ändringar i laget. De kom ikapp till 10-10, men där tog det stopp. Alltså 1-1 i halvtid.

Samtidigt var jagande Kärnan på väg att vinna sitt möte mot Kulltorp. Och de hade sedan kvar att möta sistaplacerade Sillboularna i avslutningen. Därför var det press på QUA:s kämpar inför andra avdelningen i mötet mot Rövarekulan. En förlust måste undvikas.

Lyckligtvis uteblev dramatiken helt. Kenneth och Agneta tillsammans med Åke Kullman gjorde en stabil insats och förde mixed trippeln i hamna med trygga 13-8. Samtidigt briljerade Rune och Flemming i dubbeln, 13-3.

Segern i sista mötet innebar att QUA totalt fick ihop åtta vinster och två oavgjorda på tolv omgångar. Vann serien med en poäng före Kärnan. Hade dessutom en överlägsen klotdifferens på plus 178 mot Kärnans plus 98.

Rune var mycket nöjd med lagets prestation under säsongen. Konstaterade dessutom att hela 18 av klubbens medlemmar deltagit i framgången. Skönt att ha så många bra spelare att tillgå.

Så det är bara att säga grattis till oss allihop i både ettan och trean!

Nästa hallsvenska startar den 13 januari.

Dennis Paulsson

MBA Fest

 Välkomna på fest och boule den 29 december kl 16:30 i Bouletoftahallen.


Kostnad 180:--/person, inträde ingår. Fina priser och vinlotteri.

Boka senast 20 december via Kerstin 0734 225 999.

Meny

Chop Suey, ris,sallad och bröd.

Tårtbit och kaffe

Ta med egen dryck


Kerstin

SM i Gävle 2025

Nu är det klart att boule SM 2025 spelas i Gävle, Gevalias och Brynäs hemstad.


Någon Gävlebock kan vi inte räkna med under boule-SM men i

Boulongerskogen kommer det säkert att spelas. Centercourt centralt och samlat grundspel som vanligt är utlovat. Planering pågår och mer information kommer. I Lund spelas SM 2024 och Mårtenstorget ska bli Centercourt med grundspel i stadsparken.


Bill Jakobsson

Tre landslag representerade i Bouletoftaspelen

Fest och Hallsvenskan

Julfesten blev lika rolig som vanligt. Glögg, pepparkakor, julmat, efterrätt och en massa godis. Skönsång till snapsen och tre runder boule med efterföljande lotteri, julklappsutdelning och prisutdelning.

Saknades gjorde ordförande Sven Jönhede som tog hand om besökande boulespelare.


- Jag vill dricka snaps till julmat så det var inget svårt beslut. Jag jobbar ju dagen efter, berättar Sven.


Festkommitténs som består av Ronny och Kerstin hade gjort ett fint jobb som vanligt men förkunnade att nu vill dom att andra tar över efter årsmötet. Det blir valberedning som får till uppgift att hitta frivilliga i klubben.


Kontakta Crister Larsson, Michael Nilsson eller Ronny Björkman om du vill hjälpa till att arrangera klubbens fester.


Hallsvenskan 2023 avslutas 9 december och UK har tagit ut lagen för div 1 i Malmö och div 3 i Tyringe. Se under menyn Föreningen och UK informerar.

Under varannan torsdag spelades också Bouletoftaspelen och QUA har många lag på plats.


Bill

Nu är det julfest igen

QUA bjuder anmälda medlemmar på en julfest idag, onsdag den 29 november, med början 17.00.


Festen är gratis för QUA:s medlemmar, bortsett från medhavd julklapp för cirka en femtiolapp och ett 20-kronors boulespel. Ni kan se fram emot en delikat jultallrik, glögg och pepparkakor samt kaffe och god kaka. Ni tar själva med er det ni vill dricka utöver det som ingår.


Bill Jakobsson

Skytte på högsta nivå.

VM i Thailand avgörs i dagarna och för mig tändes en ny stjärna.


I precisionsskjutningen skjuter en junior så bra att det hade räckt för VM medalj bland seniorerna. I kvalet sköt Saharat Aramrod 50 poäng och gick därmed som etta direkt till kvartsfinal. Väl i kvartsfinal skjuter han 53 poäng och slår ut Frankrikes stjärnskott Andssy Hut som når 39 poäng. I semifinal tar Saharat  40 poäng mot en chanslös tjeck och i finalen mot Italien står han på 39 poäng och behöver aldrig skjuta ett lilleskott eftersom segern redan är klar.


Sharats teknik ser enkel ut och jag imponeras av att han skjuter lika bra oavsett avstånd. I kvalet och kvartfinal ta han 15 poäng på lillarna och i semin 10. Det är imponerande av en junior med en hel nations förväntningar på sina axlar i hemma-VM. Jag smittades av Saharat varma leende under tävlingarna och hans mycket artiga och trevliga sätt mot både motståndare och domare.


Att Asien är starka i skytte var ingen nyhet men frågan är om inte Thailand är på väg att bli världens starkaste nation i boule.


Bill Jakobsson

QUA håller undan

QUA håller undan i bottenstriden i Hallsvenskans div 1


Oavgjort i bottenmötet mot Trelleborg innebär att ställningen i bottenstriden är oförändrad. Quatre Boule är fortfarande tre poäng före med två omgångar kvar att spela i hallsvenskans div 1.


QUA står dock över näst sista omgången. Möter sedan Lillens Vänner i sista. Trelleborg ställs också mot Lillen, samt La Boule d'Or i avslutningen.

En spännande upplösning är att vänta, men det är ändå klar fördel för QUA. Sista sammandraget avgörs i Malmö den 9 december.


QUA tappade dagens två andra möten mot Tyringe och Kärnan. Förlust i båda med 1-3. Toppstriden står mellan just Kärnan och Tyringe, plus Lillens Vänner.


Bilden visar en glad Micke Nilsson efter oavgjort mot Trelleborg i dagens första möte. I bakgrunden samtalar Bill Jakobsson och Lisbeth Källström.


Dennis Paulsson

Hett möte direkt i 1:an

Hett möte direkt för QUA:s div 1 - lag.


Hallsvenskans näst sista sammandrag avgörs på lördagen. QUA:s båda lag, i div 1 och div 3, spelar i Malmö. Det gäller för div 1-laget att värma upp ordentligt. I första mötet står nämligen bottenkonkurrenten Trelleborg för motståndet.


En eventuell vinst där skulle innebära ett stort steg närmare nytt kontrakt. Ett lag åker ut. Just nu är QUA tre poäng före Trelleborg. Det kan alltså utökas till fem med tre möten kvar att spela. Då ser det riktigt bra ut.

Övriga motståndare under lördagen är trean Tyringe och tvåan Kärnan, i den ordningen.


För QUA:s div 3-lag är målsättningen serieseger och uppflyttning. Leder just nu med en poäng före Kärnan 3, som dock har ett möte mindre spelat. Ett lag går upp.


QUA 2 har kvar att möta de fyra sämst placerade lagen i serien. På lördagen väntar Helsingborg, Kulltorp 2 och Sillboularna. Återstår sedan Rövarekulan i sista sammandraget den 9 december.


Samling 9.00 i Bouletoftahallen och spelstart direkt därefter.


Här kan du följa resultaten i div 1:


Här kan du följa resultaten i div 3:


Dennis Paulsson

Bouleproffs

 

Soldater och kungligheter låg bakom framgångarna så att Thailand blev världsmästare i boule. Sju timmars daglig träning ger resultat.


På en skuggig träningsbana i den klibbiga hettan under regnperioden i Bangkok, hukar sig Ratchata Khamdee stannar koncentrerat och avfyrar ett bouleklot mot lillen. Bara 20 år gammal är han redan dubbel världsmästare, en av Thailands många toppboulespelare. Thailand slutade högst upp i medaljligan vid VM i Benin i september – och slog Frankrike – med tre guld, varav två  vanns av Ratchata.


– Det var mitt mål att bli världsmästare, säger Ratchata till AFP.


Den blyge Ratchata växte upp i Sukhothai, en lantlig provins 400 kilometer norr om Bangkok, och lärde sig boule genom att spela med sina grannar. Vid 18 års ålder tävlade han på nationell nivå och studerar nu i Bangkok på ett boulestipendium, med löfte om en karriär inom flygvapnet när han tar examen. Varje dag går han upp klockan 06.00, joggar i upp till en timme och tränar i sju timmar.


"Petanque kräver mycket benmuskler och teknik", säger han.


Ratchatas prispengar – omkring 8 000 dollar för var och en av hans titlar - har varit en välsignelse för hans mor Kanta Khamdee, som uppfostrade Ratchata ensam.


"Jag kan betala för mitt huslån", sa Kanta.


Förutom att producera fina spelare är Thailand också hem för en av de enda officiellt godkända boulefabrikerna utanför Frankrike. I utkanten av Bangkok monterar, polerar och graverar 17 arbetare kloten, vilket ger upp till 400 klot om dagen.

 

Sporten startade på andra sida jordklotet i Frankrike. Petanque kräver precision, kraft och strategi. Spelarna försöker landa sina ihåliga stålklot, ungefär så nära en lille som möjligt – och slå bort motståndarnas klot.


Grupper av äldre män som spelar på by torg har varit en vanlig syn i södra Frankrike i generationer, ofta med ett grumligt glas pastis i närheten.

Sporten kom till kungariket Thailand genom en thailändare som utbildades i Frankrike 1975.


Popularitet tog fart tack vare stödet från Prinsessan Srinagarindra, mormor till den nuvarande kungen Maha Vajiralongkorn. Prinsessan marknadsförde boule som ett billigt sätt för thailändare i alla åldrar att bli aktiva, och det kungliga stödet gav den status hos polisen och militären - bastioner för thailändsk rojalistisk konservatism.


Nu har kungariket 30 000 till 40 000 registrerade klubbspelare, och de bästa snappas upp av de väpnade styrkorna, som erbjuder dem jobb som betalar tillräckligt för att de ska kunna ägna sin tid åt träning.

 

Suphonnarth Lamlert, vice ordförande för International Federation of Petanque, sa att för thailändare med lägre inkomster kan petanque vara ett sätt att få ett jobb som ger prestige och säkerhet.


– Armén och polisen kunde  få tag på de bästa boulespelarna, säger hon till AFP.

 


Kraftpaket för kvinnor


Militärt stöd har hjälpt Thailand att etablera sig som ett kraftpaket inom kvinnlig petanque, ledd i åratal av Thongsri Thanakord – flerfaldig världsmästare, legend inom sporten och officer i den kungliga thailändska flottan.


Nantawan Fuangsanit tar över stafettpinnen nu, med ett halvt dussin VM-medaljer vid bara 29 års ålder tack vare ett 9-5 skrivbordsjobb inom flygvapnet, som hon fått genom sina petanquekunskaper. Hennes fasta jobb gör att hon kan försörja sig själv och hjälpa sina föräldrar, som är jordbrukare.


"Jag försörjer min familj ekonomiskt. De har det mycket bättre än tidigare, säger Nantawan.


På Foundation for Petanque Development i östra Bangkok håller man på att ta fram nästa generations mästare. Den yngsta landslagsspelaren, Saharat Aramros, 13 år, har siktet inställt på toppen men fötterna på jorden.


– Jag vill bli polis, säger han till AFP.

– Jag älskar boule, men jag vill ha ett jobb så att jag kan hjälpa mina föräldrar


Artikeln är en översättning med hjälp av google.

L' Agence France-Presse eller AFP är världens tredje största nyhetsbyrå och har huvudsäte i Paris.


Bill Jakobsson

Messi i Bangkok

12-årige Kian "Messi" spelar VM i Bangkok.


VM för damer och juniorer i precisionsskytte och trippel avgörs i Bangkok, Thailand 23-27 november. I Sveriges juniorlag med fyra spelare ingår 12-årige Kian Messi Patron, som nyligen charmade oss med sitt fina spel i Anders Tappers Minne. I semifinalen mötte hans lag de slutliga vinnarna, däribland Simon Åkesson.


Kian blev också stor publikfavorit under SM i Kalmar i somras, där han tog hem hela fyra guld. Kian är med i Don Camillo Boule Club i Kosta.

De andra i laget är Olle Eriksson (Sörbyängen), Elias Roolf (Landvetter) och Nicolas Gonzales Hedqvist (Sörbyängen).


Damlaget består av Camilla Csapó Olsson (Sibirien), Linnea von Eggers Patron (Kärnan), Annelie Westin (Coccinelle) och Therese Ekengren (Boulero).


Vi håller tummarna för alla, men lite extra för Kian. Allez!

Vi vet ännu inte om Svensk Boule kommer att sända på facebook. Återkommer med det.


Kollan länken här för mer information, resultat och program


Dennis Paulsson


Kolla också Svensk Boules Youtube-kanal

och passa på och bli medlem


Reds anmärkningHöjdare i Hallen

IK Scania genomförde sin första träning i Bouletoftahallen på söndagen. Tolv medlemmar infann sig för ett tvåtimmarspass. Glädjande nog fanns även elitspelaren Håkan Paaske på plats.


Håkan lärde känna gruppen från Scanias boulesektion vid Torsdagsboulen för drygt en vecka sedan. Redan då fick han spontanundervisa och svara på frågor om bouleteknik och spelets regler.


Nu tog han ett större grepp om händelserna och berättade om grunderna i boule. Och det var verkligen från grunden. Hur står man i ringen, hur håller man i klotet, vad är skillnaden på "mackaklot" och tävlingsklot och vilka olika sätt kan man lägga på. Mycket metodiskt och pedagogiskt.

Utöver det fick han besvara massor av frågor. Och han gjorde det med stor glädje och inlevelse. Mycket av hans kunskaper förmedlades via tolken Sara, men skådespelaren Paaske (lång och framgångsrik karriär på tiljorna) bidrog också med diverse förklarande gester i ett egenkonstruerat teckenspråk.


Hur som helst, budskapet verkade gå fram. När den första timmen avverkats var det dags att omsätta de nyvunna kunskaperna i praktiken. Gruppen delades in i sex lag och spelade en match.

Håkan hade svårt att hålla koll på alla samtidigt varför Jaime Higa och Dennis Paulsson assisterade efter bästa förmåga.


Medlemmarna i Scania är verkligen vetgiriga och angelägna om att hitta rätt vägar i boulespelets labyrinter. Och de är inte rädda att mäta sina krafter mot mer rutinerade spelare. Bland annat har de tre lag med i Bouletoftaspelen som började i torsdags. Kanske lika bra att känna på hetluften direkt.


Hallen var också öppen för andra spelsugna och det var ett tiotal som tog tillfället i akt. Söndagsöppet kommer att fortsätta framöver och tills vidare gäller tiderna 12.30 till 16.30.


Samtidigt som MBA håller öppet på söndagar har man bestämt att upphöra med kvällsöppet på måndagarna. Däremot kommer det fortsatt vara öppet på dagen mellan 10-15.


Så den som känner för det är välkommen till Bouletoftahallen i morgon. Väl mött då!


Dennis Paulsson

Bäst i QUA

Seger till Simon, Dan och Marika men Lena var bäst i QUA.


En av Quatre Boules nya medlemmar heter Lena Hansen. Boende i Landskrona med licensen i Sundsvall. Men till årskiftet spelar hon för QUA. I går fick hon chansen att lira Anders Tappers Minne med Andreas Halvorsen och Aymen Baccouche i La Boule d'Or. Och visst levde hon upp till förväntningarna. Resultatet blev en tredjeplats. Bästa QUA-medlem för dagen. Bra jobbat!


Dennis Paulsson

Hej medlemmar i QUA!

 

Körersättning

På medlemsmötet pratade vi om körersättningen till de olika spelen. Detta är nu beslutat:

Till seriespel och Svenska Cupen: 20,-/mil från QUA samt 5,-/mil från passagerarna

Till hallsvenskan: 15,-/mil samt 10,-/mil från passagerarna

Föraren ska alltså inte betala något.

De olika summorna beror på att hallsvenskan är inget officiellt seriespel.

 

Tävlingar i höst i Bouletoftahallen

Det behövs fortfarande folk som hjälper till på följande tävlingar:

25/11 Hallsvenskan

9/12 Hallsvenskan

16/12 Luciablixten, öppen dubbel

Listorna finns på anslagstavlan. V.v. ställ upp.

 

Hallsvenskan 2024

Som tidigare får varje förening endast anmäla 1 lag. Vi har anmält 1 lag i div. 1. För att få jämna serier kan det behövas fler lag. Vi har pga detta anmält ytterligare 1 lag. Så fort vi får veta om vi får 1 eller 2 lag kommer lista för intresseanmälan att sättas upp på anslagstavlan.

Speldatum 2024 är: lörd 13/1, lörd. 3/2, lörd. 24/2, lörd. 2/11, lörd. 16/11 och lörd. 7/12.

 

Licensavgift

Vi påminner om att licensavgiften för 2024 måste vara inbetald till QUA på bankgiro 687-2261 senast 24/11-23 om ni önskar få licensen i tid till det nya spelåret.


Styrelsen

Tränar och UK informerar

Uttagning till Hallsvenskan i Malmö 25 november är klar. Stationsträning nu på onsdag är inställd och blir flyttad.


Uttagning av lagen till Hallsvenskan finns under menyn Föreningen och "UK informerar" på denna hemsida. Uttagningen gäller 25 november och både div1- och div3-laget spelar i Malmö.


Direktlänk till UK informerar.


Stationsträningen blir tyvärr flyttad till onsdagen den 13 december. Det beror på att undertecknad sitter i möte på onsdag mellan kl 16-20. Dels introduktion för styelsemedlemmar av RF och dessutom ett möte med SBFs kommittér.


Bill Jakobsson

QUA-Lillens vänner

Jämt i toppen när QUA mötte lillens vänner


Oj, vad jämnt det blev i toppen när QUA mötte Lillens Vänner i ett vänskapsutbyte. Tyvärr var det bara lag från Lillens Vänner i toppen.

Fyra av deras dubbellag nådde fullt pott, det vill säga fyra vinster. Ytterligare fem lag hade tre vinster.


Bästa lag från Quatre Boule blev Matts Lindén och Michael Uppström med två segrar följda av Dennis Paulsson/Lynn Ljungberg och fem till med en seger.

Som ni förstår så var hemmalaget från Staffanstorp helt överlägset denna dag. Någon gästvänlighet var det inte tal om förutom när det gällde fikat som dukades upp efter två omgångar.


Arrangemanget flöt på tidsmässigt så som hade planerats och utlovats. Det kan vi tacka klubbens ordförande Bernt Bankemo för. Han skötte sekretariatet på bästa möjliga sätt och hann dessutom med att plocka hem tre vinster till klubben i sällskap med Benny Olsson.


Vi säger tack för den här gången och välkomnar våra vänner till Bouletoftahallen för ett nytt utbyte framåt våren. Då ska de få se på andra boular…


Dennis Paulsson

Antiklimax i Europacupen

Det var en en svenska som med två fina skott sköt Rabeloub ur Eruropacupen för klubblag. Matilda Boström spelar för Nederländernas 't Dupke.


Efter Vinst mot England och slovakien blev det förlust mot starka Monaco. Rabeloub hamnade i åttendelen mot Holland. Det såg ljust ut eftersom man inte kunde möta Frankrike eller Monaco innan finalen.


Efter singlarna stod det klart att det skulle bli uppförsbacke mot Holland. Ingen av Rabeloubs starkaste spelare som William, Ivar och Simon vann sina singlar. Det var Leo som med fint läggspel vann den enda singel för svenskarna.


I de tre dubblarna blev det jämnare och efter 1-1 i matcher var Rabeloub piskade att vinna mixeddubbeln. Det var en jämn match men till slut kunde svenkan Matilda Boström avgöra genom två långskott på ca 12 meter. Matilda som tog silver med Jessika i damernas EM-dubbel spelar för Holländska klubben 't Dupke.


Det är bara att för Rabeloub att slicka såren och komma igen nästa år. Om laget för behålla sina stjärnor står skrivet i stjärnorna.


Bill Jakobsson

Succé i Europacupen

Förlorat bagage påverkade Rabeloub minimalt som ligger bra till.

 

Idag och över helgen spelar Rabeloub (Boulebar baklänges) Europacupen för klubblag. Man har redan besegrat klubbarna från England och Slovakien och möter i eftermiddag Monacos Club-Bouliste Monégasque i en gruppfinal.


I Rabeloub återfinns landslagsspelarna Simon Åkesson, William Silfverberg och Ivar Liljegren. Dessutom Andy, Måns och många andra duktiga spelare som förlorade sitt bagage under flygresan ner. Klot, spelarlicenser, tröjor och mycket annat fick lösas på bästa sätt innan man kunde börja spela.

Man kan följa matcherna på Svensk boules Facebooksida

 

Bill Jakobsson

Bra dag för QUA

Fördel QUA i bottenstriden

Kampen för att undvika nedflyttning fortsätter för QUA:s div 1-lag i hallsvenskan. Den avslutande 3-1-segern mot Kävlinge gav dock lite andrum i bottenstriden. Samtidigt som QUA vann förlorade jumbon Trelleborg mot Tyringe. Därmed utökades avståndet till tre poäng.


Dagen inleddes med oavgjort mot serieledarna Lillens Vänner, som fortfarande är utan förlust. Det följdes av en 0-4-förlust mot La Boule d’Or.

Märkligt nog lyckades Trelleborg slå detta LBO med samma siffror. Det visar att man inte kan ta något för givet. Det kan svänga rejält.


Nu gäller det att hålla ut fem omgångar till, men vi vågar väl säga att det är fördel QUA i bottenstriden.


Tajt i toppen - QUA behåller ledningen

Quatre Boule leder fortfarande div 3 i hallsvenskan, men det har blivit tajtare i toppen. Dagens båda motståndare, Kärnan 3 och Smedkulan, närmar sig poängmässigt. Nu skiljer det bara en poäng till dessa två.

Kärnan har också ett möte mindre spelat än sina konkurrenter.


QUA stod över den inledande omgången i dag. Fick därefter stryk av Kärnan med 0-4. Det fanns vissa möjligheter till oavgjort, men marginalerna var inte på QUA:s sida i två siffermässigt jämna matcher.


Sedan såg det ut att kunna bli en komfortabel seger mot Smedkulan. De två första matcherna vanns med 13-0 och 13-2. Tyvärr blev det två förluster därefter, 9-13 och 11-13. I den senare blev en ödesdiger lillenflytt avgörande.


Fem omgångar återstår. Tre spelas den 25 november och de två avslutande den 9 december.


Dennis Paulsson

LVÄ-QUA

Häng med till Äpplegården - och lira med vännerna!


Vi har många vänner i Staffanstorp. Nästa söndag (12/11) ska vi besöka dem - och slå dem! Men eftersom det är ett vänskapsutbyte får vi hålla igen lite.


QUA:s lilla utflykt går till Äpplegårdens Boule Center, där vi blir mottagna av medlemmarna i Lillens Vänner. De som har varit i den mysigt välkomnande hallen kommer gärna dit igen och ni som ännu inte haft nöjet ska absolut ta tillfället i akt.


Anmälan sker på lista uppsatt på anslagstavlan i Bouletoftahallen. Det finns fortfarande platser kvar för er som är intresserade.


Tisdag är deadline för anmälan. Om ni inte kommer till hallen senast den dagen kan ni anmäla er i en kommentar till den här artikeln, så ser vi till att ni kommer med.


Klubbarna ställer upp med vardera tio dubbellag. QUA har individuell anmälan för att sedan sätta samman lagen. Vi spelar fyra ronder monrad med tidsbegränsning. Två matcher före lunch och två efter.

Priser utgår till de främst placerade lagen.


Kostnad för deltagande blir cirka 50 kr/person, då ingår lunch och fika med bullar och pålägg.


Samling i Staffanstorp senast 9.30. Ni som inte åker dit själva samlas vid Bouletoftahallen för gemensam avfärd runt 8.45.


Dennis Paulsson

QUA i Hallsvenskan

QUA Kämpar i botten och toppen


På lördag drar hallsvenskan igång igen. Dags för det fjärde sammandraget av sex. QUA har lag i div 1 och div 3. Ena laget kämpar för att stanna kvar och det andra jagar uppflyttning. Ettan avgörs i Tyringe och trean i Malmö.


Div 1-laget har ett marigt utgångsläge. Ligger näst sist (sexa) med tre poäng på fem spelade möten. Har bara Trelleborg bakom sig på ett poäng. Det enda lag som QUA slagit. Jumbon åker ner i tvåan. Motståndarna på lördag är Lillens Vänner, som är obesegrade och leder serien. Därefter följer femteplacerade La Boule d’Or och Kävlinge som just nu innehar en tredjeplats.


Det är omgång 7-9 som spelas i detta sammandrag. Eftersom det är ojämnt antal lag i serien (sju) är det alltid någon som står över i varje omgång. Denna dubbelserie med 14 omgångar vänder alltså i rond 8.

Mötena med LBO och Kävlinge är därmed retur- eller kanske hellre revanschmöten. QUA förlorade båda i vintras med 1-3. Efter ett sent återbud har QUA bara fem spelare i laget, alltså minsta möjliga. Varje möte består av fyra matcher, öppen trippel och mixed dubbel och sedan mixed trippel och öppen dubbel. Laget i sin helhet: Anna Draca, Matts Lindén, Michael Nilsson, Anders Blixt och Jerry Käsper.


För div 3-laget är utgångsläget betydligt bättre. Här handlar det om serieledning efter de sex spelade omgångarna (tio poäng), dock med en omgång mer spelad än övriga lag. Fem vinster och en förlust hittills.

QUA står över första omgången på lördag (sju lag även här). Spelar sedan mot Kärnan 3 och Smedkulan 1. Dessa två lag skuggar QUA i tabellen, Smedkulan med sju poäng och Kärnan med sex.


Laget som vinner serien flyttas upp till div 2. QUA har spelat mycket övertygande så här långt och kommer med stor sannolikhet att vara med och slåss om förstaplatsen. Bara en plump hittills, 0-4 mot Kärnan. Revansch på lördag? Laget; Åke Kullman, Ann-Kristin Elison, Rune Elisson, Flemming Ipsen, Jovanka Kristiansson och Tommy Karlsson.


Dennis Paulsson

QUAs Julfest

De är dags att anmäla sig till julfesten innan 15 november.


QUA har julfest den 29 november. Alla medlemar är välkomna och redan har över 10 st anmält sig på listan i Boulehallen. Senast den 15 november vill festkommiten ha svar.

Ny vecka

Ny vecka - nya boulematcher


Redan på måndagen kör vi igång igen. Som vanligt ses vi kl 10.00 på QUA:s extraträning i Bouletoftahallen. Det är fritt fram för alla spelsugna. Inga krav eller begränsningar. Alla är välkomna. Bara att dyka upp och ansluta till gänget.


Hittills har vi varit ett tiotal som vill träna lite extra. Det finns plats för många fler. Vi ses!


Dennis Paulsson

QUA i Danmark

Fin start av de himmelsblå - "Vi spelade bra alla fem"


Första sammandraget av Klör 5 i Danmark är avklarat. Vårat gäng från QUA, De himmelblå, fixade fem matchvinster av tio möjliga och fick ihop totalt 13 poäng.Det spelades fem möten med en trippel och en dubbel i varje. Anette Jensen, Palle Olsen och Kerstin Uppström tog hand om tripplarna och vann två av dessa. Var dessutom nära en tredje. Förlust med 12-13 mot ett lag som innehöll landslagspelare.


Ante Turkalj och Thorbjörn Johansson (Fjädern) vann tre av sina fem dubblar. Anette är mycket nöjd med lagets prestation: "Tyckte verkligen att vi spelade bra alla fem. En riktigt trevlig dag"


Dennis Paulsson

Tätt i Äpplekriget

Upplösningen av Äpplekriget i Staffanstorp blev en rysare. Fem lag fick ihop fyra vinster i denna femronders monrad, däribland QUA:s Klas Nilsson och Dennis Paulsson. Klotskillnaden blev avgörande för de inbördes placeringarna.


Inför den sista omgången ledde de dittills obesegrade fjolårsvinnarna Håkan Bergkvist och Pontus Ekman, Trellleborg, före Dan Edman och Yngve Evaldsson, Lillens Vänner. De senare hade bara tre segrar, men bra klotskillnad.


När så Dan och Yngve lyckades vinna det avslutande inbördes mötet kunde de glida förbi och vinna tävlingen med två klotpoäng. Håkan och Pontus dalade till en tredjeplats.


Klas och Dennis låg sexa inför sista rundan och avancerade till fjärdeplats efter seger mot Kent Ohlsson och Gun Jönsson, Lillens Vänner.

I matchen dessförinnan var de nära att ta en fin skalp i form av danskarna Brian Fuglesang och Michael Paulsen. Dessa två herrar spelade i det danska lag som slutade femma i veteran-EM.


Med 8-6-ledning efter tätt och disciplinerat spel, och en omgång kvar, såg det riktigt bra ut. Tyvärr kom QUA-lagets sämsta lägg i detta avgörande skede. Tre poäng till danskarna och förlust 8-9. Brian och Michael la beslag på andraplatsen.


QUA:s andra lag, Lena Hansen och Lynn Ljungberg (licens i La Boule d'Or) tog hem två segrar, varav en med 13-0. Det delades ut pris till de tre främst placerade i tävlingen. Kanske i knappaste laget när hela 22 lag deltog. Fyra eller fem vore mer rimligt och skulle vara en fin uppmuntran för dem som presterat bra, men inte nått ända fram.


Dennis Paulsson

Förlust i kvart för  QUA

QUA:s V55-lag i Svenska cupen nådde inte ända fram. Tyvärr blev det förlust i kvartsfinalen mot Boulero (7-16).


I singelspelet vann QUA bara två matcher av sex. Det gjorde ställningen till 4-8. Lagen vann sedan vardera en dubbel (7-11). När Boulero sedan också vann en av två tripplar var det klart. Segern gav fem poäng och ointagliga 16 totalt.


La Boule d'Or som slog ut Malmköping i kvarten (17-11) fick sedan också känna på Bouleros styrka i semi. Förlust 7-19.

Söndagens final blev en uppgörelse mellan Boulero och La Boule de Trix. Där Trix segrade. Att Boulero har fantastiska veteraner, det visste vi, och även deras V65-lag i cupen tog sig till final, där de förlorade mot Kärnan.


Dennis Paulsson

Storvinst i Danmark

Det blev en klar vinst för SSBF mot Danmark 40-23. 32 poäng levererades från spelare av elitklubbarna Lillens vänner och QUA.

 

Efter resan över bron väntade Starmasters flinka kvinnor med morgonmad i boulehallen. Kaffe och rundstycke med leverpastej, ost eller skinka. Solen lyste fint i Soleröd där Starmaster hall ligger. Vid samlingen innan mötet fick vi reda på att 2024 ska det göras ändringar så att en singelmatch ska komplettera trippeln vilket gör att byte av spelare omöjligt. Dessutom ska det parallellt bli ett möte för enbart kvinnor.


Redan från start visade Skåne styrka och vann samtliga tripplar. QUAs lag vann dessutom båda sina dubbelmatcher mor DK 1 ,fransklaget med Jean-Claude i spetsen. Efter första mötet fick alla spelare köttgryta med ris till frukost, lunch.  Efter Lunchen gick det lite trögare för QUAs lag som förlorade trippeln  och en dubbel. Det skulle visa sig att förlusterna var slut för dagen. Efter kaffe med kaka vann QUAs lag trippeln och båda dubblarna.


QUA med Mats Linden, Michael Nilsson, Anders Blixt och Bill Jakobsson tog 16 poäng och lika många tog Lillens vänners Yngve, Dan, Leif och Benny. Enbart dess två lagens poäng hade räckt för seger. Ante, Thomas, Patrik och Bosse tog bara 8 poäng men stod för merparten av poängen då SSBF besegrade Danmark i Bouletoftahallen i våras.

Stort tack till Fredrik och Thomas från SSBF som filmade under hela dagen.


Bill Jakobbson

Danmark - SSBF

 Det blir Stockholmslaget Boulero som motståndare för QUA i kvartsfinalen i Svenska cupen V55 i Skövde men innan dess ska danskmötet spelas i Danmark.

 

Lottningen i svenska cupen är klar och QUA möter Boulero i kvartsfinalen. För LBO väntar Malmköping och Göteborgslagen Boulebangers och Lindome gör upp om en plats i semifinalen. Den sista kvartsfinalen spelas mellan hemmaklubben Trix mot Stockholmslaget Maria Boule.

 

För delar av QUAs lag väntar först veteranernas danskmöte på nu på lördagen den 14 oktober. Mats, Anders, Bill och Michael Nilsson bildar ett lag av tre för SSBF, Sydsvenska Bouleförbundet. Ante spelar med Thomas Wiede, Bo Persson och Patrik Wiik. Det tredje laget kommer från Lillens vänner.

 

Senaste möte mot Boulero i seriefinalen blev 2-2 och senaste mötet mot Danmark blev seger med en poäng.

 

Bill Jakobsson

Hygge med Holbaek

Danskarna bjöd till och fick QUA på fall


Holbæk tog emot QUA för en heldag med boulespel och hygge. Våra danska värdar var mycket gästvänliga utom när det gällde att släppa till poäng i matcherna. Returen i vänskapsutbytet slutade med överlägsen seger för Holbæk. Av 40 spelade matcher vann de hela 29.


Mötet avgjordes i fyra omgångar med tio matcher i varje. Efter tre spelade rundor var ställningen 25-5. Gästerna fick trösta sig med vinst i den sista, 6-4. Det inger åtminstone lite hopp inför nästa års utbyte.


Mötet hölls i Vestamagers Idrætscenter i Tårnby kommun. En hall med tio breda banor. Underlaget var väldigt mjukt och gjorde läggspelet relativt enkelt. Högt upp, långt fram så var man hemma.


Paret som överlag behärskade detta underlag bäst var Glenn Bernstein och hans "makker" Jens Björnstrup. Fyra vinster och plus 30 i klotskillnad. Samma antal vinster blev det häromdagen när de vann höstens första Torsdags Petanque i Hedebo.


Glenn och Jens är verkligen duktiga och samspelta, men Robert Sjöström och Rune Elisson satte dem under hård press i den avslutande spelomgången. Där stod det och vägde ända fram till sista kulan.

Ytterligare tre lag gick rent på den danska sidan, medan bästa QUA-par fick nöja sig med två segrar, nämligen Palle Olsen/Tommy Karlsson och Robban/Rune. De förstnämnda med bättre klotskillnad.


Danskarna är mästare på hygge. Det blir alltid trivsamt i deras sällskap. Väldigt välkomnande och avslappnat. Och intrycket förstärks av den goda maten och dryckerna. Småfranska, smörrebröd och öl, tårta och kaffe. Kalasbra!


Holbæks ordförande Glenn Bernstein framförde en önskan om ett nytt utbyte nästa år och möttes av livligt bifall. Vi ser fram emot det, men vi får verkligen bjuda till för att matcha danskarna både när det gäller boulespelet och hygget.


Dennis Paulsson

Svenska cupen damer

Finalspel i Malmö målet för QUA:s damer.


I helgen är det dags för för damerna att mäta sina krafter i Svenska cupen. Totalt är det 32 lag som gör upp om åtta finalplatser. Grundomgången spelas på fyra orter, Åstorp, Varberg, Skövde och Rimbo. Jämnt fördelat med åtta lag på varje ställe.


QUA tävlar i Åstorp på lördag. Det är direktutslagning som gäller. Trelleborg står för motståndet i första mötet. Vinst där så är det segraren i mötet Coccinelle-Sillboularna som väntar. Den som tar hem vinnarnas möte är klar för final i Malmö den 28-29 oktober.


På den andra halvan i Åstorp är det Tyringe, Kärnan, La Boule d’Or och Lillens Vänner som fightas om den andra finalplatsen.

Varje möte innehåller fyra singlar, två dubblar och en trippel. Vinst i singel ger två poäng, dubbel tre och trippel fem. Totalt står 19 poäng på spel. Matchen avbryts när ett av lagen uppnått tio poäng.


QUA ställer upp med följande lag: Jovanka Kristiansson, Susanne Lindblad, Anette Jensen, Anna Draca och Agneta Ljungberg Bengtsson. Vi önskar er stort lycka till och håller alla tummar!

Spelstart 9.30 på lördag och resultaten kan du följa via den här länken


Dennis Paulsson

Roligt i Danmark

Så roligt har vi Danmark!


Äntligen är den här igen! Hedebos Torsdags Petanque drog igång för säsongen med 30 tävlande par, varav sex från Skåne. Inte undra på att man blir glad.


Lena Hansen garvade för hela familjen. Till och med så häftigt att skrattglada Susanne Lindblad kändes ovanligt nedtonad. Detta var Lenas första tävling sedan hon blev medlem i Quatre Boule. Hon kommer att tillföra mycket. Inte bara på det spelmässiga planet. Som synes finns det också skrattresurser i mängd.


Och som en liten extra bonus när man är ute på tävlingar med Lena dyker det alltid upp något bakverk de luxe ur väskan. I dag var det en delikat äpplekaka med vaniljsås därtill. Lena och Susanne spelade tillsammans för första gången. Två tjejer med likartad spelstil. Båda skjuter och lägger bra. Alltid en fördel att lätt kunna byta när laget har lite motflyt. Att deras klotstål biter fick klubbkamraterna Klas Nilsson och Dennis Paulsson känna på. Efter en jämn och välspelad match kunde damerna triumfera med 13-10.

Tyvärr blev den segern också deras enda för dagen, även om det var ytterst nära att bli både en och två till. Två knappa förluster mot bra motstånd kunde lika gärna slutat med omvända siffror.


För Klas och Dennis var "derbyförlusten" den enda plumpen i protokollet. Med tre vinster blev de bästa QUA-lag denna dag. Fem lirare till från QUA: Lisbeth Källström och Flemming Ipsen kämpade tappert, men fick inte riktigt till det. Samma sak med Palle Olsen, Anette Jensen och Kerstin Uppström. De tre senare skiftades om att spela. Undertecknad vågar inte slå fast om det var en eller två segrar per lag.


Nästa Torsdags Petanque arrangeras den 19 oktober. Men dessförinnan har vi den skånska varianten Torsdagsboule i Bouletoftahallen redan den 12 oktober. Inte omöjligt att det blir besök från några av de danska deltagarna i dag. Det visades åtminstone intresse för att ta sig över sundet och lira med oss. Vi kör ju växelvis varannan torsdag just för ett sådant utbyte.


Dennis Paulsson

Utbyte med Holbaek

Kasta klot i Kastrup -  Utbyte med danska Holbaek.


På lördag åker vi över sundet för ett vänskapsmöte med Holbæk. Men vi åker inte till Holbæk, som ligger nästan sju mil väster om Köpenhamn. Vi landar i stället redan i Kastrup i Tårnby kommun.


Där finns en träningshall med tio banor på Ugandavej 109. Den blir spelplats för returmötet mot våra danska vänner. De var ju på besök hos oss i slutet av mars.


Tanken är att vardera klubb ska ställa upp med tio dubbellag. Hittills är det 16 medlemmar i QUA som anmält intresse. Fyra till så är truppen komplett. Anteckna dig på listan som finns uppsatt på anslagstavlan Bouletoftahallen. Eller ge besked i Facebook.


Vidare måste vi veta vilka som kan köra och vem som har brobizz. Meddela på träningen tisdag/onsdag eller i en kommentar här. Fem bilar behövs om vi blir 20 deltagare. Klubben bjuder på broavgiften 540 kr tur och retur. Bensinkostnad delas upp mellan de resande.


De som åker med kan antingen samlas på Bouletofta för avfärd 8.15 (cirka) eller om det passar bättre med logistiken att bli hämtade på sina hemadresser.


Arrangören har lämnat nedanstående information om arrangemanget:

”Her er lidt info omkring venskabskampen lørdag d. 7. oktober i Danmark.

Jeg regner med at der skal spilles doubler ligesom da vi var på besøg hos jer d. 26. marts . Der er spillestart kl. 10,00.


Vi serverer kaffe om morgen med et rundstykke. Desuden er der kaffe hele dagen. Til frokost serverer vi 3 stykker smørrebrød og en øl eller vand pr. person. Ekstra drikkevare kan købes for kr. 10,00 DK


Der spilles indenfor i Hallen på Ugandavej 109, 2770 Kastrup hvor der er 10 baner. Begge klubber stiller med 20 spillere som udgangspunkt.

Der spilles 4 kampe på tid (50 minutter + 1 runde).

Programmet er:

Morgenmad kl. 9.00 - 9.45

Velkomst kl. 9.45 - 9.55

Kamp 1 kl. 10.00 - 10.50

Kamp 2 kl. 11.05 - 11.55

Frokost kl.12.00 - 12.45

Kamp 3 kl. 12.55 - 13.45

Kamp 4 kl. 14.00 - 14.50

Afslutning kl. 15.00 - 15.30

Sammensætningen af holdene er op til jer selv.

Vi vil nok ligesom sidst blande nogle af holdene.

Håber vi får en hyggelig dag i Danmark.

Hilsen

Claus Berthelsen

Spilleudvalgsformand”


Dennis Paulsson

Svenska cupen V65

Små marginaler när 65-orna gjorde upp i cupen


Seger mot Sillboularna med 4-1, sedan två knappa förluster mot Kärnan och Lillens Vänner, 2-3 i båda. Det var små marginaler i kampen om den åtråvärda finalplatsen i Svenska cupen. Till slut blev det Kärnan som tog hem spelet.

I de två förlustmatcherna kunde siffrorna lika gärna varit de omvända. Mot Kärnan ställdes det verkligen på sin spets i mixed dubbel, där Agneta Ljungberg Bengtsson hade chans att avgöra med matchens sista klot.

Sköt för en trea och missade med en hårsmån, några centimeter kort och studs över målklotet. Med en träff hade siffrorna varit 8-7. Nu blev det i stället 6-7.

I mötet med Lillens Vänner blev det riktigt dramatiskt i trippeln. Klas Nilsson, Jovanka Kristiansson och Dennis Paulsson låg under med 7-12 inför sista omgången. Fem poäng var ett måste för att få en skiljerunda.

Klas och Jovanka la in vardera ett klot. Därefter sköt Dennis bort två med stann på båda och sedan följde Klas upp med ytterligare ett skott och stann.

I skiljet var det fortsatt jämnt. Dennis missade ett skott och sköt ut lillen i det andra. Reglerna säger då att lillen ska läggas tillbaka på den plats där den var markerad. I detta fall tätt intill motståndarklotet. Klas sköt bort och var nära carreau. Sedan kunde Lillens Vänner avgöra. Som sagt små marginaler

Jämnt alltså mellan tre av de fyra lagen. Sillboularna hade däremot svårt att hävda sig. Förlust i samtliga tre möten, 1-4, 1-4 och 0-5.

Hela dagen präglades av mycket god stämning mellan lagen, inga sura miner oavsett hur matcherna fortlöpte. Och domaren Thomas Trobäck hade ett lugnt arbetspass. Rutinerade spelare kan reglerna och följer dem mestadels.

Torsten Lagerkvist skötte det administrativa arbetet med ackuratess. Såg till att få in resultaten snabbt och lika snabbt lägga ut dem på nätet. Sånt uppskattas av dem som inte är på plats. Besvarade också tålmodigt och vänligt alla frågor som deltagarna hade.

På den negativa sidan hamnar tidsbegränsningen till 45 minuter per match. Det var i snålaste laget. I exempelvis första omgångens två möten med totalt tio matcher var det bara tre matcher som hann spelas färdigt. Inte bra.

Vi gratulerar Kärnan till segern och önskar dem lycka till i finalen i Lindome 21-22 oktober!


Dennis Paulsson

QUA till finalen

Efter rafflande spänning i Tyringe boulehall och svenska cupen V55 står det klart. Lag QUA kan packa väskorna för finalhelg i Skövde.

 

Svenska cupen V55 och tävlingsledare Emilly, Tyringes boulehalls personal och domare Thomas gjorde dagen till en underbar upplevelse. Redan från start mot Lillens vänner såg det bra ut i singlarna. Det blev 4 vinster och bara två förluster. Jerry och Bill vann sin dubble mot Dan Edman och Benny Olsson med 13-3 och gav QUA ledning med en poäng inför tripplarna. Tripplarna blev mycket spännande och slutade 13-9 till Anders, Jerry och Bill samt 11-11 för Susanne, Michael och Mats.


Efter sextondelsfinalen blev det åttondelsfinal mot Trelleborg. Singlarna gick till QUAs fördel 4 vinster mot 2 där Susanne fixade seger i damsingeln.  I mixeddubbeln vann Anna och Mats och gav oss 1 poäng försprång inför tripplarna. Det blev till slut mixedtripplen med Anna, Mats och Michael som avgjorde mötet med 13-7.


Hemfärden i mörker blev ett glatt minne och slutade efter en lång dag i Tyringe, hemma i Malmö kl 21. Imorgon är det Svenska cupen V65. Vi håller tummarna för att vi för resesällskap till Skövde och finalspel.


Bill Jakobsson

QUA i Svensk cupen

Tuff inledning för V55-laget i cupspelet


Kommande helg avgörs grundomgången i Svenska cupen för klasserna V55 och V65. Spelplats för Quatre Boules båda lag är Tyringe. V55-laget är först ut på lördag medan V65:orna får tåla sig till söndagen.


V55 har samlat åtta lag. Dessa gör upp om två finalplatser. Spelformen är direktutslagning. Quatre Boule börjar mot nyblivna elitserielaget Lillens Vänner. Vinnaren i det mötet ställs mot vinnaren i mötet Wendes-Trelleborg.

Den som tar hem vinnarnas möte är klar för finalspel i Skövde 21-22 oktober.


På den andra halvan har vi La Boule d’Or som möter Le Petit - och Tyringe som ska fajtas med Fjädern. Varje möte består av sex singlar, tre dubblar och två tripplar. Vinst i singel ger två poäng per match, dubbelseger ger tre poäng och trippel fem poäng. Totalt 31 poäng på spel. Mötet avbryts när ett av lagen nått 16 poäng.


Noterbart är att Kärnan inte deltar i V55-klassen. Det lär innebära att de mönstrar ett riktigt starkt lag i V65. I V65 är fyra lag är anmälda i vår region. Där utses en finalist genom gruppspel. QUA börjar mot Sillboularna följt av Kärnan och LVÄ. Varje möte utgörs av två tripplar och tre dubblar.

Finalen spelas i Lindome 21-22 oktober.


Vi återkommer till damernas cup i nästa vecka. Grundomgången spelas i Åstorp 7-8 oktober och finalen i Malmö 28-29 oktober.


Dennis Paulsson

QUA etta i Åstorp

Vilken härlig dag för QUA:s starka lag

VILKEN HÄRLIG DAG FÖR QUA:S STARKA LAG!

Det blev nästan full pott för Quatre Boules båda lag i Björnspelens V60-Klass. Etta: Klas Nilsson och Dennis Paulsson. Trea: Ante Turkalj och Jaime Higa (licens i Kärnan).


Klas och Dennis vann fyra matcher av fem möjliga i denna monrad och skrapade ihop en klotskillnad på plus 37. På de fyra vinstmatcherna släpptes totalt bara sju poäng!


Plumpen i protokollet kom mot Tyringes duktiga lag, och tävlingens tvåor, Stefan Andersson/Thorbjörn Hanson. Förlust med 5-13 efter en håglös match.


Men det blev samtidigt en väckarklocka. De två följande matcherna vanns med 13-0 (Ronnie Andersson/Arne Trobäck, Kulltorp) och 13-3 i finalen mot dittills obesegrade Lars "Hulken" Svensson (Fjädern) och Lennart Lundahl (Trelleborg).


Ante och Jaime inledde dagen med förlust mot ovan nämnda Ronnie och Arne (8-12), men radade sedan upp segrarna. Vinst mot bland annat Per-Erik Holst och Terje Nordborg från Lillens Vänner. Och avslutningen var riktigt vass, 13-0 mot Wendes duo Yngve Hoff och Tomas Nordblad. Den storvinsten säkrade en plats bland de fyra som hamnade på prisplats. Totalt fyra segrar och plus 25 i klotdifferens.


I den öppna klassen deltog Anders Blixt. Han spelade tillsammans med Iwe Krüger (Trelleborg). De vann första matchen mot Smedkulans Gustav Österberg och Viktor Engström (9-6), men den triumfen följdes tyvärr av två förluster. Den ena kom mot de slutliga vinnarna Jimmy Skog (Kärnan) och Niclas Karlsson (Le Petit).


Ännu en vinst därefter och så en knapp förlust i avslutningen, 6-9 mot Mikael och Åsa Hallendorf (Le Petit). Eva Carlsson och Fredrik Svensson från La Boule d'Or slutade tvåa med fyra segrar, plus 19 i klotskillnad, före Cajsa Fransman (Tyringe) och Birgitta Nordfors Dahl (Höganäs), som hade lika många segrar men sämre klotskillnad..


Dennis Paulsson

QUA upp i trean!

Det räckte med ett möte för att säkra seriesegern och avancemang till div 3 öppen klass. 4-0 mot tredjeplacerade Wendes, sedan var saken klar.


Det räckte med ett möte för att säkra seriesegern och avancemang till div 3 öppen klass. 4-0 mot tredjeplacerade Wendes, sedan var saken klar.

Det andra mötet för dagen och det sista för säsongen slutade på samma sätt, 4-0 mot Åstorp.

Spelet var lika bra som siffrorna visar. Laget släppte i genomsnitt fyra poäng per match. Lagledaren Rune Elisson satt vid sidan om och bara njöt: "Ja, alla spelade så bra så det fanns ingen anledning för mig att byta ut någon."


De sex som deltog var indelade i följande uppställningar: Tommy Karlsson, Flemming Ipsen och Jovanka Kristiansson respektive Klas Nilsson, Benny Andersson och Kenneth Bengtsson.


Då återstår bara att gratulera till en väl genomförd säsong. På åtta matcher blev det sex vinster och en oavgjord. Serien togs hem med tre poäng före Helsingborg.


Stort tack till Rune som nu lämnar uppdraget som lagledare och UK för öppna laget och ett lika stort välkommen till Robert Sjöström som tar över.


Dennis Paulsson

Läge för steg till 3:an

I helgen är läge för QUA att steget upp i trean i öppen klass.


Inför sista sammandraget i div 4 öppen klass har hela fyra lag chans att vinna serien och ta steget upp i trean. Quatre Boule har de bästa förutsättningarna.


QUA leder serien på nio poäng, en före Helsingborg, som har spelat ett möte mer och bara har ett möte kvar mot QUA:s två. Bakom dessa två skuggar Wendes och Fjädern på sju respektive sex poäng. Åstorp som är det femte och sista laget i serien har bara två så här långt.


QUA har det helt i egna händer. Om det blir vinst i första mötet under lördagen mot Wendes, så är saken klar. Då är laget uppe i elva poäng och övriga kan som mest komma upp i tio.


Det kan räcka även med oavgjort, men då krävs det förmodligen minst oavgjort i sista mötet med jumbon Åstorp. Vid förlust mot Wendes är det bara vinst som gäller för att vara på den säkra sidan. Hur som helst: Det ser bra ut. Och lagledaren Rune Elisson har tagit ut ett riktigt starkt lag. Vi hoppas och tror på spel i div 3 nästa år.


Dennis Paulsson

Rapport från möte

Läge att boka in familjeråd för QUAs medlemmar!


Det lär bli en aktiv höst och vinter för medlemmarna i Quatre Boule. Utbudet är stort och schemat kan bli välfyllt. Så glöm inte att också boka in ett och annat familjeråd på vägen. QUA:s medlemsmöte på onsdagskvällen lockade runt 25 medlemmar och de fick sig mycket till livs förutom kaffe och kaka.


Om vi tar det nödvändigt onda först. Kaféet ska bemannas. QUA ansvarar för verksamheten varje tisdag och onsdag på kvällstid. Plus var fjärde torsdag dagtid.MBA:s ordförande Kenth Svensson tar ansvar för måndagskvällarna, antingen han står själv eller hittar någon annan som kan avlasta honom.


Bouletoftahallen öppnar nu på måndag, den 18 september. MBA:s visstidsanställda kafébiträde Carina Nilsson kommer inte att vara med från start pga av oklarheter med Arbetsförmedlingen. De säger sig inte ha fått den ansökan MBA skickat in. En sådan krävs för att AF ska bevilja bidrag med hälften av hennes lön. En ny ansökan är inlämnad. Den kommer att behandlas inom ett par veckor. Carina arbetar dagtid måndag till onsdag. Tills vidare kommer de dagarna att bemannas av frivilliga från QUA och PRO.


Nu över till det roliga: Tävling och träning. Om vi tar det någorlunda kronologiskt så väntar först avslutningen av seriespelet för den öppna klassen nu på lördag. Det är läge för serieseger och uppflyttning till div 3.

Tisdagens träningskvällar (med början 19 september) får samma upplägg som tidigare med 20-kronorsspel. Onsdagarna kommer att präglas av stationsträningar, där vi nöter in olika moment, och träning för att svetsa samman lagen inför olika tävlingar. Schema kommer att publiceras på QUA:s hemsida. Måndag 25 september blir det ytterligare en extraträning i Slottsparken. Start 10.00.


De torsdagar hallen är öppen kommer det att anordnas Torsdagsboule. Det blir ojämna veckor med början den 28 september. Det blir tre lottade spel, med paus för fika med kaffe och fralla. Även inträdet ingår i det facila priset av 50 kronor. Varupriser i form av kaffe och choklad till de bäst placerade. Ett erbjudande som är svårt att stå emot! Eller hur? ALLA är välkomna.


Svenska cupen inleds med grundomgången för V55-klassen lördag den 30 september, dagen efter är det dags för V65 dito och helgen därpå är det dags för damerna. QUA har lag med i alla tre klasserna. Finalerna spelas 21-22 oktober i Skövde och Lindome respektive 28-29 oktober i Malmö (damerna). Tyvärr krockar damernas cupspel med vårt utbyte med danska Holbæk lördagen den 7 oktober. Ett annat utbyte sker söndagen den 12 november med Lillens Vänner i Staffanstorp. Den tillställningen kolliderar med SBF:s tränarutbildning som ska hållas i Malmö samma helg, bland annat i Boultoftahallen just denna dag.


Den 14 oktober spelas returmatchen i Danskmötet, där QUA har en kvartett spelare med. Och så är det dags för hallsvenskans fortsättning från i våras. QUA har lag i div 1 och div 3. Höstens sammandrag avgörs under tre lördagar: 4 och 25 november samt 9 december.


Lördagen den 18 november arrangeras Anders Tappers Minne i Bouletoftahallen och knappt en månad senare har vi Luciablixten (lördag 16 december).


Under mötet valdes UK för QUA:s tre lag i seriespelet. Michael Uppström fortsätter hålla i veteranlaget i elitserien, Roland Bengtsson sköter div 2 veteran medan Robert Sjöström tar hand om laget i div 4 öppen klass (snart div 3, förhoppningsvis) efter avgående Rune Elisson.

Tack för att du orkade läsa ända hit!


Dennis Paulsson

För lite gångträning

Vindstilla, molnigt och runt 20 grader. Perfekt väder för boule (liksom många andra vädertyper). Bill Jakobsson hade kallat till samling för en stunds trevlig gemenskap och lättare bouleträning i Slottsparken i Malmö.


Vid 10-tiden på förmiddagen var sex QUA-medlemmar på plats i närheten av Pegasusstatyn framför den lilla paviljongbyggnaden, där Äggcupens centrecourt brukar vara placerad. Sedan fylldes det på med ytterligare två.

Det blev några lottade matcher på de luriga gångbanorna med lutningar åt både höger och vänster, garnerat med lite kvistar, löv och stenar. Som vanligt på parkgångar var det hawaii-lir de första omgångarna innan man fått in den rätta känslan.


Och som ni vet, tiden går fort när man har roligt. Efter ett par timmars spel med ett kort avbrott för en fika, var det dags att runda av.

Detta var andra samlingen i parken och Bill utlovade ytterligare en eller två under hösten. Då får vi hoppas att det blir perfekt bouleväder igen (dvs allt utom ösregn, hagelskurar, styv kuling eller snöstorm, typ). Och så hoppas vi på en något bättre uppslutning nästa gång.


Dennis Paulsson

Viktigt möte

OBS! VIKTIGT!! KOM TILL MBA-MÖTET I KVÄLL!


Vad händer med Bouletoftahallen nu när Fjädern lämnat alliansen? Hur påverkar det verksamheten och oss som är kvar? De och flera andra frågor kommer att diskuteras i kväll.

Det är viktigt att vi ställer upp. I första hand på mötet i kväll - och sedan för att driva verksamheten med gemensamma krafter. MBA:s ordförande Kenth Svensson och övriga medlemmar i alliansens styrelse kämpar hårt för hålla skutan flytande, men de fixar det inte själva.

Så för allas bästa - kom till mötet i kväll, visa ditt intresse och gör din röst hörd!

Tid: 18.00. Plats: Bouletoftahallen.

Dennis Paulsson


Hallen öppnar 18/9

Hösten har kommit och snart öppnar Bouletoftahallen.


Bouletoftahallen öppnar måndagen den 18 september.

Öppettiderna är dom vanliga måndag till onsdag, såväl dag som kväll.


Torsdag öppet varannan torsdag jämna veckor. Dessa torsdagar kommer det även att vara torsdagsboule. Information om Torsdagsboule kommer så småningom.
Tävlingen Anders Tappers minne är flyttad från 14 oktobertill 18 november.


Bill Jakobsson

Tränarkurs i Malmö

Tränarkurs i Bouletoftahallen

Läs mer...

Köpenhamn Open 40 år

Gott om svenskar, Ny inramning och jubileums öl var det i årets Köpenhamn Open.


Det utlovades regn inför 40 års jubileum men av detta blev inte mycket. Tävlingen som startade 1984 och har flyttats från Hammerkastbanen nära idrottsarenan Parken  på Österbro via Islands Brygge i centrum och i år Enghaveparken på Västerbro är en nordisk boulefest.


Enghaveparken var en idyllisk spelplats med grusgångar kantade av fina blomrabatter. Sekretariatet sköttes som vanligt exemplariskt även om högtalarutropen inte kunde uppfattas ute i parken. Toaletterna var kanske i underkant men frukosten på morgonen med frallor och kaffe var god. Till lunch serverades en klämma med lammkorv som gick åt som smör i solsken.


Solen gjorde också vistelsen angenäm och man kunde spela i kortbyxor båda dagarna. För den törstige serverades öl från kran men i år hade en Köpenhamn Open bryggt en egen öl, en IPA. Ölen var även pris i tävlingarna.

För undertecknad och Mats började dagen med en match mot fjolårsvinnarna Andy och Freddie. Det blev en tuff välspelad match som rättvist slutade med förlust. Duon från QUA revanscherade i nästa match i poolen och gick vidare till BB-turnering.


Till stor förnöjelse blev det slut på svenskmöten och efter tre matcher mot danska lag tog dubbeltävlingen slut i kvartsfinal mot danska landslagspigorna Camilla Svensson och Mia Nordbeck Carlsson. Det blev i alla fall två jubileums öl och 300 Dkr i prispengar att dela på.


På söndagsmorgon och trippeln kom Sven Jönhede som varit med från starten av Köpenhamn Open. Det blev vinst mot Stockholmslaget Borsten  och sedan väntade fjolårsvinnarna i trippel och danska landslagets Emil Petersen, Morten Saxild Hansen och Anders Erlandsen. Matchen startade mycket jämt men vid 7-7 tappade QUA sitt fina spel och förlorade.


Det blev bara en match i B-turneringen eftersom QUAs trippellaget förlorade knappt 10-13 till ett danskt lag. Emil Petersen, Morten Saxild Hansen och Anders Erlandsen vann sedan A-turneringen även om finalen mot spanjorerna inte spelades pga regn. Spanjorererna fick tröjorna och danksarna titeln.


 Ann-Kristin och Rune Elisson samt Jan Ahlström och Robert Sjöström från QUA spelade också dubbel under lördagen och det gick riktigt bra för Jan och Robbert som gick till semifinal i B. A turneringen i dubbel vanns av Morten Junge och Emil Petersen.


Bill Jakobsson

Succe i Sillacupen

Toppen QUA - Tvåa och trea i Sillacupen


QUA hade två lag med i toppen när Sillacupen i Simrishamn avgjordes. Efter tätkänning hela dagen slutade det med en andra- och en tredjeplats.

Bäst av de våra blev Susanne Lindblad, Jovanka Kristiansson och Bo Montan. Just i dag räknar vi Bosse som fullvärdig QUA-medlem, även om han har licensen i Sillboularna (Simrishamn). De vann fyra av fem matcher i denna monrad för öppen klass. Enda förlusten kom mot klubbkompisarna Palle Olsen, Ante Turkalj och Dennis Paulsson.


Något överraskande med tanke på hur matchen såg ut. Susannes gäng dominerade stort med riktigt fina lägg av Bosse och Jovanka medan Susanne höll skyttet på en hög nivå. Med två omgångar kvar (tidsbegränsning) var ställningen 11-5. Då vaknade gubbarna till liv och satte in en superstark spurt. Med en fyra i pågående runda plus en trea i sista förvandlades det hela till 11-12. En oväntad upplösning.


Det blev en torsk i Sillacupen även för Palles trio. Den noterades mot slutliga vinnarna från Rövarekulan, Bengt Christensson, Per-Olof Dahlberg och Uno Lindahl. Stort grattis till dem! De behärskade rullandets konst näst intill fulländning. Fem vinster plus 42.


Övriga QUA-medlemmar hamnade på nedre halvan av resultatlistan. Karin Petrander spelade med Ingrid Ståhl (Höganäs) och Theres Bergdahl (Lillens Vänner). Lisbeth Källström bildade trio med Caj och Karin Jexmark (Rövarekulan).


Dennis Paulsson

Helgens tävlingar

Stimma runt eller simma lugnt


Folkfesten i Köpenhamn eller idyllen i Simrishamn? Två tävlingar kan knappast skilja sig åt mer än København Åben och Sillacupen. Det storslagna och livliga mot det småskaliga och lugna.


København Åben arrangeras för 40:e gången och tar emot 256 lag i dubbelspelet på lördag och 123 i trippeln på söndag. Danmarks stora bouletävling är i stort sett fulltecknad. I skrivande stund (tidig torsdag morgon) finns fem trippelplatser kvar. Skynda på om ni vill vara med. Anmälan sker på - tilmelding@kpk-petanque.dk.


Till Sillacupen på lördag är 16 trippel-lag anmälda (utrymme finns för 48). Tävlingen är utskriven för öppen klass och spelas som en monrad i fem omgångar.


Om du stannar på den svenska sidan i helgen går det bra att dubbla med SME60 i Arlöv på söndag, en dubbel monrad i fem omgångar för V60-klassen. Spelplatsen i Svenshögsparken är även den en liten idyll, om än belägen mitt i ett höghusområde.


Banorna är speciella på så sätt att de ligger i en cirkel med klubbhuset som ett nav i mitten. Trivselfaktorn är lika hög här som på Sillacupens natursköna banor i ett grönområde nära hamnen.


SME60 har begränsat deltagarantalet till 32 lag. Hittills är 24 anmälda.

Arrangörerna för både Sillacupen och SME60 tar med glädje emot fler anmälningar. Gå bara in på på sbf online och registrera era lag eller skicka ett mejl/sms till respektive kontaktperson.


För Sillacupen tar Gunnel Andersson emot anmälan på gunnelmandersson@hotmail.com eller via sms på 0706060140.

För SME60 är det Lennart Törnblom ni ska vända er till. Slå en signal eller skicka sms till 0762389467. För båda tävlingarna är torsdag sista dag för anmälan. Så fundera inte så länge.


Här är QUA:s deltagare i helgen:

København Åben, lördag. Ann-Kristin och Rune Elisson, Jan Ahlström/Robert Sjöström samt Matts Lindén/Bill Jakobsson.

København Åben, söndag: Sven Jönhede, Bill Jakobsson och Matts Lindén.

Sillacupen lördag: Palle Olsen/Ante Turkalj/Dennis Paulsson, Susanne Lindblad/Jovanka Kristiansson som spelar Bo Montan, medlem i QUA, men med licensen hos Sillboularna. Karin Petrander slår sig ihop med Ingrid Ståhl (Höganäs) och Malin Kallbro (Åstorp). Lisbeth Källström lirar med Caj och Karin Jexmark från Rövarekulan.

Till dessa ska läggas Christer Pettersson, som agerar huvudomare i tävlingen.


SME60 söndag: Jan Ahlström/Robert Sjöström, Tommy Karlsson/Michael Uppström, Klas Nilsson/Dennis Paulsson, Karin Petrander/Christer Pettersson, Anette Jensen/Jaime Higa (licens i Kärnan), Jovanka Kristiansson/Lynn Ljungberg (licens i LBO).


Dennis Paulsson

Sommarslaget


QUA höll sig väl framme under sommarslaget i Staffanstorp


Lillens vänner tog de två första platserna på hemmabanan men sedan fanns det QUA i både trean, fyran, femman och sexan i V55. Bäst gick det för Dennis, Klas och Kenneth som blev trea. Bästa läget hade Palle, Susanne och Ante inför sista omgången och de slutade sexa efter förlust mot vinnarna P-O, Curt och Leif.


Anders Blixt lag slutade 4:a och Mats Lindens 5:a. Ni som har Facebook kan läsa Dennis referat där. Ni som inte har kan klicka  Facebooksymbolen nedan.

Nyhetsarkiv för QUA

Gamla publicerade nyheter hittar du genom att bläddra i nyhetsarkivet. Klicka på knappen nedan för att koma till arkivet.

Senaste Facebookinlägg

Hej Boulevänner!

 Här kommer årets sista medlemsinfo.

 

Hallsvenskan 2024

Även nästa år har vi 2 lag i Hallsvenskan. 1 lag i div. 1 och 1 lag i div. 3.

Speldatum 2024 är: lörd. 13/1, lörd. 3/2, lörd. 24/2, lörd. 2/11, lörd. 16/11 och lörd. 7/12.

Lista finns uppsatt på anslagstavlan så v.v. fyll i om ni är intresserade att spela. Licens i QUA behövs.

 

Cafépass

Hallen öppnar igen månd. 8/1. Då är det dags att åter igen stå i caféet på tisdagskvällarna. Lista kommer att sättas upp på tavlan.

 

Tävlingar

1:a tävlingen där det behövs folk i caféet är lördagen den 13/1 då det är Hallsvenskan. Konsulten och QUA delar på passen och när det gäller Hallsvenskan kommer det att bli 3 cafépass per tillfälle då det är mycket folk som spelar och ofta en lång dag. Lista kommer att sättas upp på anslagstavlan.

Ni som inte är uttagna denna gång till Hallsvenskan v.v. hjälp till.

 

Styrelsen önskar alla En God Jul och Ett Gott Nytt År.

Medlemsinfo oktober

Hallsvenskan

Hallsvenskan kommer att spelas lörd 4/11, lörd. 25/11 och lörd. 9/12.

Vill ni spela så finns listan på anslagstavlan. Till första tävlingen är spelarna uttagna.

 


Tävlingar

Tävlingar i höst i Bouletoftahallen

QUA och KONS har beslutat att dela på bemanningen på tävlingar. MBA kommer att bemanna var 3:e tävling enligt Kenth.

28/10 Sv.Cupen dam final. Bemanningen klar.

29/10 Sv.Cupen dam final. MBA bemannar.

4/11 Hallsvenskan. Lista sitter på anslagstavlan. V.v. hjälp till.

18/11 Anders Tappers minne, öppen mixtrippel.

25/11 Hallsvenskan.

9/12 Hallsvenskan.

16/12 Luciablixten, öppen dubbel.

Återkommer med vilka tävlingar QUA och KONS ska bemanna.

 

V.v. ställ upp. Det ska inte alltid vara samma personer som hjälper till.

 

Medlemsavgit och licensavgift

Medlemsavgift och licensavgift för 2024 ska betalas till QUA på bankgiro

687-2261.

V.v. ange vilken/vilka person(er) avgiften avser.

Medlemsavgiften 2024 är 350,-.

Licensavgiften 2024 är 300,- (100,- för den person som inte haft licens tidigare eller senast för 3 år sedan).

 

OBS! Licensavgiften ska vara inbetald senast 24/11-2023 för att man ska få licensen i tid till det nya spelåret.


Styrelsen

QUA i Slottsparken

Många nedslag från kast och Kastanjer i slottsparken


Hösten är här, men det fina vädret håller i sig. Långt ifrån någon nederbörd. Det enda som kom uppifrån denna sköna förmiddag i Slottsparken var Bills höga lägg och de mogna frukterna från hästkastanjerna. Taggiga skal och vackert glänsande kastanjer låg utspridda över gångbanan/spelplatsen.

Flemming och Dennis rensade först bort en del av dessa naturhinder, men på inrådan av Bill lät de en del stanna kvar. "Vi kan låtsas att det är stenar, som ligger på banan. Det är bra träning".


Liksom vid de två andra sammankomsterna i parken var åtta spelsugna QUA-medlemmar på plats. Plus Robban som agerade åskådare, coach och kommentator. Det blev tre matcher med en fika efter den andra.

Där gick tre timmar som kändes som en. Tiden försvann i ett nafs. Så är det när man är i trevligt sällskap och njuter av tillvaron.


Dennis Paulsson

Träning i parkmiljö

Ta med Kaffe på termos nu på måndag 21/8 kl 10 tränar vi i slottsparken.


Vi träffas vid Pegasusstatyn där Äggacupen spelas. Ta med egen fika och bouleklot. Vi bestämmer på plats hur vi spelar. SM i Lund nästa år kommer gå i stadsparken så till våren kanske vi träffas där.


Närmaste offentliga toalett ligger troligen i stadsbibliotektet.

QUA tävlar i Europa

En spännande tävlingshelg väntar för ett antal medlemmar i QUA. En del ger sig av till Kristianstad för spel i Wendes Open, medan andra styr kosan mot Burg i Tyskland, där Fehmarn Northern Open avgörs.


Tävlingarna i Kristianstad börjar redan på fredagen med en liten förövning i form av en dubbel monrad för öppen klass. Där ställer QUA upp med två lag: Jan Ahlström/Robert Sjöström och Klas Nilsson/Dennis Paulsson. Deltagarantalet är begränsat till 20 lag. Fulltecknat med fyra lag på reservlistan.


Den högst ansedda tävlingsklassen är lördagens öppna trippel med nationell status. Den spelas i poolform på samma sätt som SM i Kalmar nyligen. Till skillnad från SM är det slutspel uppdelat i A, B och C. QUA:s färger försvaras av nio spelare fördelade på fyra olika lag. Två rena QUA-lag med Anette Jensen/Karin Petrander/Christer Pettersson och Lisbeth Källström/Klas Nilsson/Dennis Paulsson. Därutöver har vi Anders Blixt och Bill Jakobsson som slår sig ihop med Anders Ståhl från Höganäs BK, samt Kerstin Uppström som gör sällskap med Bertil Rosenkvist och Ingrid Ståhl, också Höganäs. 46 lag deltar i denna klass, däribland många elitspelare, flera med meriter från landslaget. En tuff uppgift för vårat gäng. Samtidigt också en härlig utmaning.


Wendes Open avslutas med den öppna dubbeln på söndagen. Även här är spelformen pool med A -, B- och C-slutspel. Tre lag från QUA tar upp kampen: Anette Jensen/Kerstin Uppström, Karin Petrander/Christer Pettersson och Klas Nilsson/Dennis Paulsson. Stenhårt motstånd väntar. 74 lag är anmälda i dubbeln.


I tyska Burg spelas Fehmarn Northern Open. Burg ligger en knapp mil söder om Puttgarden. Matts Lindén och Anna Draca följer som vanligt med gänget från Lillens Vänner, som gjort deltagande i denna tävling till en tradition.

Förutom dubbeln på lördag spelar Matts och Anna trippel i två olika konstellationer. Matts med Anders Månsson och P-O Larsson och Anna med Siv Larsson och Lena Nilsson.


248 lag i dubbeln och 176 lag i trippeln. Många svenska deltagare. Förutom cirka dussinet från Lillens Vänner åker Staffanstorps BK ned med en busslast spelsugna, närmare 40 st. Och ytterligare några ansluter från Trelleborg och Kosta.


Dennis Paulsson


Susanne L är i Stockolm och Maria bouledagar och tävlar.

Red.

SM I LUND

 QUA siktar på SM i Lund 14 JULI - 20 JULI 2024!

Ja, vad ska man göra? Bara att glömma och gå vidare. Nästa år har vi i stort sett hemmabana när SM ska avgöras i Stadsparken i Lund med finalspel på Mårtenstorget.


Som ni förstår blev inte heller avslutningsdagen i årets SM någon succé för QUA, 16-del som bäst. Och en kvartsfinal som höjdpunkt tidigare i veckan. Bara släpp det! En elitklubb som QUA måste kunna hävda sig bättre. Besvikelsen är stor, men också revanschbegäret. Så nu åker vi hem och tränar som aldrig förr och tar sats mot ett framgångsrikt SM 2024.


Och ni som vill se ännu ett QUA-fritt finalspel kan logga in på facebook i kväll. Svensk boule sänder dubbelspelets semifinaler och finaler 18.00 respektive 20.00. Juniorernas semifinaler spelas 16.00.


Dennis Paulsson

SM dubbel

Av QUA:s tio lag i dubbelspelet återstår fyra inför morgondagens slutspel. Ett lag i varje klass fördelat på dam, V55, V65 och V75. För de sex andra är det slutspelat.

I damklassen har vi Lynn Ljungberg och Susanne Lindblad i 32-delen. De ska möte ett lag från klubben med det lustiga namnet Club I stan boule, vilket med lätthet kan läsas Istanbul, även om de är från Jönköping.


I V55 hittar vi Anders Blixt och Bill Jakobsson i 16-delen. För dem väntar vinnaren i en utjämningsmatch. QUA:s hopp i V65 heter Jovanka Kristiansson och Christer Pettersson. De ställs mot ett lag från Calmar Petanque i 32-delen.

Slutligen är det Ronny Björkman och Christer Larsson i V75. Motståndet i 16-delen kommer från Mönsterås Boule Club.


Slutspelet börjar kl 9.00 på lördagen och pågår till och med kvartsfinalen. På kvällen är det semifinaler och finaler, som vanligt kl 18.00 respektive 20.00. Juniorerna har sina semifinaler redan kl 16.00.


Dennis Paulsson

Kvartsfinal

Där tog det stopp för våra kämpar. Kvartsfinalen mot Skellefteå blev för svår. Stryk med 3-13. Men bra jobbat ändå och den bästa QUA-insatsen hittills i detta SM.

Dessförinnan hade Ante Turkalj, Kenneth Bengtsson och Christer Pettersson vunnit åttondelen och slagit ut ett lag från Fagersjö PS med hela 13-4.

Våra "75:or" tog sig fram till åttondelen och var nära att gå vidare. Ronny Björkman, Christer Larsson och Lennart Bauer åkte ut efter 12-13-förlust mot ett lag från Bonbon, Skövde.


Och vårt tredje hopp i åttondelen, V55-laget, fick inte heller till det. Prestigematchen mot Lillens Vänner förlorades med 4-13. Tråkigt för Anders Blixt, Bill Jakobsson och Sven Jönhede. Men desto roligare för våra vänner i Staffanstorp, Dan Edman, Yngve Evaldsson och Leif Ljungsryd.


Nu blir det en kort paus för lunch och återhämtning. Kl 13.00 drar dubbelspelet igång.


Dennis Paulsson

Tre lag till åttondel!

Nu vänder det på SM i Kalmar


Ante Turkalj, Kenneth Bengtsson och Christer Pettersson är klara för spel i åttondelen i V65-trippeln. Detta efter en klar seger i sextondelen mot LBO:s trio Clas och Carina Janson samt Leif Jönsson, 13-5.I fredagens åttondel ska de möta ett lag från Stockholmsklubben Fagersjö PS, Lee Ekström, Kjell Mattsson och Sven Sandin.


Även gänget i V75 är vidare till åttondel. Där handlar det om Lennart Bauer, Ronny Björkman och Christer Larsson. Motståndare blir Claes Bergh/Anita Claesson/Rolf Claesson från Club Boule Bonbon från Skövde.

I V55 spelar Anders Blixt/Bill Jakobsson/Sven Jönhede 16-delen när detta skrivs (15.30). Möter ett lag från Slottsskogen. Matchen är nu klar. Det blev seger med 13-5.


Fortsättningen blir prestigeladdad. I åttondelen väntar Lillens Vänners lag bestående av Dan Edman, Yngve Evaldsson och Leif Ljungsryd.

Bill meddelar att matchen kommer att spelas på centercourten

Kanske någon från Lillens Vänner filmar och lägger ut på facebook. De brukar vara bra på det.


I damklassen hade Susanne Lindblad, Lynn Ljungberg och Agneta Ljungberg Bengtsson ett långt utdraget poolspel, tyvärr förlust i skiljematch. Se även Susannes kommentar nedan.


De andra tre lagen i V65 har inte gått lika långt. Karin Bauer, Kerstin Larsson och Birgitta Morau åkte i skilje. Inte heller Roland Björkman/Gerd Kullman/ Åke Kullman eller Anette Jensen/Jovanka Kristiansson/Karin Petrander lyckades ta sig vidare från poolen.


Åttondelen spelas i morgon med början kl. 9.00.

I kväll kan ni titta på semifinaler och finaler i singelspelet. Juniorerna är först ut med semifinaler kl 18.00.

Kl 20.00 är det semifinaler för övriga klasser. Och så avslutas det 21.00 då finalerna avgörs. Svensk Boule sänder på facebook.


Dennis Paulsson

Singelspel på SM

Champagnen får ligga på kylning någon dag till, om ni nu inte vill fira att vi nådde en 1/16 i dagens singelspel.


Ibland vill det sig inte, även om det såg bra ut i inledningen. Fyra av fem QUA-spelare tog sig vidare från poolen, tre av dem med två raka segrar. Men i den första slutspelsmatchen åkte alla utom en.

Därmed stod hoppet till Klas Nilsson i V75-klassen och till en början blev det infriat. Efter sina två raka i poolen tog han sig an Leopold Böttcher från Höglandets BS i 1/32-delen. Enkel vinst med 13-6.

I sextondelen ställdes han mot Kenneth Johansson från Varberg och där blev det tyvärr förlust med samma siffror.

De övriga som kom helskinnade ur poolen var Lynn Ljungberg i damklassen, Anders Blixt i V55 och Sven Jönhede i V65.

Bill Jakobsson spände bågen i öppen klass. Spelade bra och var nära avancemang, men föll i skilje mot Olof Svensson från Tyringe, 11-13. En oturlig lillenflytt efter en carreau av Bill blev avgörande.

Anders Blixt gjorde en bedrift som slog Boleros Pauli Mäkitalo två gånger om i poolen, den andra i skilje. Men i 1/32-delen var det tvärstopp mot Ctefan Brochmann, D. E. La Boule. Från Göteborg, förstås.

Lynn Ljungberg gick obesegrad genom poolen och spelade med gott självförtroende. Trots det fick hon sträcka vapen i 1/32-delen mot Inger Olsén från Nordboulen i Umeå, 8-13.

Återstår Sven Jönhede, som även han gick rent i poolen. Men sedan var det tack och adjö i 1/64-delen i den välfyllda V65-klassen. Bo Ekberg (Flens BF) var hindret på framgångsvägen, 9-13.

Inga finaler i kväll. I morgon drar trippelspelet igång med början kl 9.00 för alla klasser. Det spelas fram till och med 1/16-delen för samtliga utom juniorerna (t.o.m. kvarten).

QUA ställer upp med sju lag, fyra i V65 och ett vardera i dam, V55 och V75. Mer om det i morgon.


Dennis Paulsson

Annika Nilsson debuterade för Quatre Boule och gjorde det mycket bra,

QUA trea i div 2

Andralaget kvar i tvåans förbundsserie - La boule d'Or upp.


QUA:s andra veteranlag lyckades klamra sig kvar i div 2 efter en riktig rysare på söndagen. La Boule d'Or (bilden) vann serien i överlägsen stil och tar steget upp i ettan. Vi gratulerar!


Quatre Boule låg trea inför detta andra och sista sammandrag. Efter lördagens spel med två förluster och en oavgjord låg laget på nedflyttningsplats. Tre lag kämpade för att undvika nedflyttning. Två av seriens sex lag flyttades ned. Det stod mellan QUA (7 poäng), Knuff (8 p) och Vallås (8 p). Nyckelmatchen mot Vallås vanns av QUA med 3-1, medan La Boule d'Or besegrade Knuff med samma siffror. Därmed var QUA en poäng före.


Sista omgången blev helt avgörande. QUA förlorade mot La Boule d'Or och Knuff förlorade mot redan nedflyttningsklara Falken, medan Vallås lyckades få oavgjort mot Varberg. Därmed åkte Knuff ut och får nästa år spela i div 3 (distriktserie).


Dennis Paulsson

Bäddat för serieseger

Quatre boules öppna lag har skapat fina förutsättningar för att ta hem serien och flyttas upp till div 3.


Quatre Boules lag i den öppna klassen div 4 fortsätter på den inslagna vägen. Bra spel och fortsatt serieledning inför det sista sammandraget i september. Detta trots förlust mot närmaste konkurrenten Helsingborg.

Rune Elisson som ledde laget får själv berätta om matcherna i helgen. Först om lördagens möten med Åstorp och Helsingborg.


"Vi började mot Åstorp. I lag 1 spelade Klas, Jan och Robban, förlust i första matchen med 6-13."


"I match 2 bytte jag av Jan. Såg inte så mycket bättre ut till en början, vi låg under med 4-10, vände sen matchen och vi vann med 13-10. Tommy, Anette och Benny vann båda sina matcher, 13-5 och 13-8."


"I möte 2 mot Helsingborg testade vi att spela med Klas, Tommy och Benny. De startade med en 13-5-vinst. Anette, Jan och jag hade sju lika i vår första match, men vi förlorade när Helsingborg först tog en poäng och sedan fem."

I mötets andra avdelning förlorade båda lagen sina matcher. "Helsingborg vann välförtjänt med 3-1."


På söndagen spelades endast ett möte, mot Fjäderns duktiga lag. "Några av oss var lite oroliga inför det mötet. De hade toppat med bra spelare som Hulken, Thomas och Tobbe. Men vi gjorde det riktigt bra och vann med 4-0."

Nu återstår två matcher till sista omgången. Där väntar tredjeplacerade Wendes och jumbon Åstorp. Med en poäng före Helsingborg (nio mot åtta) och ett möte mindre spelat, ser det onekligen lovande ut.


Vi hoppas och tror på serieseger och uppflyttning till trean.


Dennis Paulsson


Dessutom kan laget använda alla som spelade seriespelet för veteraner (Elit och Div2) när sista omgången spelas  i Tyringe. Reds anmärkning


QUA obesegrade i elitserien

QUA:s veteraner gick obesegrade genom elitserien. En stark prestation, som tyvärr bara räckte till en andraplats. Finalen mot Boulero i sista matchen blev inte den rysare det var bäddat för.


Bouleros försprång med ett poäng utökades till två inför avslutningen. Det innebar att QUA var tvunget var att vinna mötet och därtill med stor marginal. Det lyckades dessvärre inte. Vinst i vardera två matcher och ett oavgjort resultat.


Boulero är verkligen värda all respekt. Även de gick obesegrade genom serien. Dessutom vann klubben elitserien för öppen klass. Ingen förlust där heller. Bara att lyfta på hatten om man har någon. Annars går det bra med kepsen.


QUA:s Bill Jakobsson är mycket nöjd med lagets insats. "Det fungerade bra för oss. Enda besvikelsen är att vi bara fick oavgjort mot Fagersjö i näst sista omgången trots att Susanne hoppade in och gjorde två jättefina matcher. Vi ledde 2-1 i matcher och vi ledde innan det vände. Där hade vi hoppats på seger. Då hade det blivit en riktigt spännande final mot Boulero."


I matchen mot Boulero briljerade Mats, Michael och Susanne och vann båda sin matcher och det räckte till oavgjort och en fin andraplats i serien. QUA har det senaste år kommit 3:a, 1:a och 2:a. Stort grattis till Boulero som vann både öppna och veteran.


Bill berättar också att det var väldigt svårspelade banor i Ulricehamn. "Verkligen. Det var stenigt, en hel del hjulspår, lutningar och regnigt på lördag . Men det var förstås lika svårt för alla."


Och till slut. "Lillens Vänner är väldigt välkomna till elitserien. Det blir spännande att möta dem och Malmköping nästa år."


Dennis Paulsson och Bill Jakobsson

Grattis små vänner- nu är ni stora


Nästa år blir det tre skånska lag i elitserien för veteraner. Quatre Boule och Kärnan får sällskap av Lillens Vänner från Staffanstorp. STORT GRATTIS TILL ER!!!

Lillens Vänner tog hem div 1 södra med god marginal, tre poäng före Trelleborgs BK, plus överlägsen matchkvot och klotdifferens. På tio matcher blev det åtta vinster, en oavgjord och en förlust. Vi gläds med er!

vägen hem från Ulricehamn firade delar av laget med korv och bröd i Ljungby. Vilken festmåltid! Dessförinnan hade grabbarna bottnat med lite champagne.

Värt att notera förutom att det blir tre Skånelag i högsta divisionen är att västkusten tappar båda sina representanter Kungsbacka och Slottsskogen. Stockholm har fortsatt fem.

Övriga som spelar i elitserien nästa år blir Le Petit från Knäred (Halland) och Malmköping nära Flen i Södermanland. De senare tog steget upp från div 1 norra.


Dennis Paulsson

QUA kan bli bäst i Sverige - Igen

Quatre Boule ställer upp med tre starka lag i helgens seriespel. Samtliga är med i toppstrid efter första sammandraget. Och QUA kan för andra året i rad vinna elitserien och bli bästa veteranklubb i Sverige igen.


Upplösningen ser ut att bli riktigt raffinerad med fyra omgångar kvar att spela. Boulero leder serien med en poäng före QUA. Och lagen möts i sista omgången. Det mötet kan bli en ren final. Dessförinnan ska båda lagen möta trean Le Petit och fyran Fagersjö. QUA möter också niondeplacerade Slottsskogen medan Boulero har att tampas med sjundeplacerade Boo.

Ett likvärdigt spelschema på papperet. Om båda gör det som förväntas blir avslutningen en verklig rysare. Spelplats: Ulricehamn.


I den öppna klassen har QUA:s lag i division 4 (distriktserie) siktet inställt på uppflyttning. Leder serien med en poäng före Helsingborg efter första sammandraget, trots ett möte mindre spelat. Serien med dubbelmöten består av fem lag, vilket innebär att varje lag står över vardera två omgångar. Totalt åtta möten, fördelat på tre sammandrag. QUA stod över omgång 2 och ska denna helg stå över omgång 7. Motståndarna på lördag är Åstorp och Helsingborg. På söndagen väntar Fjädern. Spelplats: Åstorp.

Serien avslutas i Tyringe september med två möten, Wendes och så Åstorp igen.


Laget i veteran div 2 (förbundsserie) spelar för att undvika nedflyttning eftersom uppflyttning inte är möjlig. Om klubben har ett lag i elitserien eller div 1, får klubbens andralag som högst medverka i div 2. Två lag av sex flyttas ned. Ett flyttas upp.

Efter fem omgångar av denna dubbelserie med sex lag har QUA sex poäng och en tredjeplats. Samma poäng som tvåan Varberg. La Boule d'Or leder på åtta. Bakom QUA lurar Knuff och Vallås på fyra poäng.

Serien avslutas med returmöten. Samma spelordning som sammandraget i juni: Varberg, Knuff, Falken Petanque, Vallås och La Boule d'Or. Tre möten på lördag, två på söndag. Spelplats: Halmstad.


Dennis Paulsson

Onsdagens träning flyttad

Lagträningen mot LVÄ inför seriespelet flyttas till Staffanstorps boulehall.Nu på onsdag kommer det troligtvis regna i Malmö. Eftersom vi inte kan vara inomhus i Bouletoftahallen så flyttas träning till Staffanstorp. Lagträningen inför seriespelet mot Lillens vänner börjar kl 18 i Äpplegården i Staffanstorp.


Vi samlas kl 1730 utanför Bouletoftahallen och åker tillsammans till Staffanstorp. Kom i tid så vi kan åka direkt. För de som tar sig själva till Staffanstorp är man välkommen redan 17:15.

Ny toppinsats av QUA

Det går bra nu. Efter förra helgens femteplats i Wendes Open nationella trippel tog Klas Nilsson och Dennis Paulsson i dag en stark andraplats i Walters Minne med hela 51 deltagande lag.


Tävlingen ingår i serien Halmstad Grand Prix och är en dubbel monrad för V60-klassen. Facit för QUA:s duo blev fyra vinster och plus 36 i klotdifferens. Två poäng före treorna Clas och Carina Janson.

Åt vinnarna Rikard Klang och Magnus Stibe från Le Petit i Knäred fanns det inget att göra. De var helt outstanding med sina fem segrar och fantastiska 49 plus. Stort grattis till dem!


Klas och Dennis noterade 2 gånger 13-2 och två gånger 13-4 och så en förlust med 9-13. I den sista och avgörande matchen mot dittills obesegrade Per-Olof Svensson (Vallås) och Bernt-Åke Alm (Gullbranna) var motivationen och skärpan på topp. Motståndarna reducerade visserligen 0-5-underläge till 3-5, men sedan var det ingen tvekan om utgången. Koncentrerat spel med bra lägg av Dennis och suveränt skytte av Klas innebar att segern aldrig var i fara. 13-4 till slut.


Resesällskapet Lynn Ljungberg (LBO/QUA) och Lena Hansen (Sundsvall) fick med sig två segrar denna gång. Skaplig insats, dock utan rätta udden. Men här finns tendenser till ett större spel. Lena Hansen gjorde ändå ett rejält avtryck. Det är ju inte var dag någon skjuter sönder resultattavlan!

"Jag sköt på en kula som låg på tio meter. Mitt klot och det jag träffade for iväg och ett av dem träffade då tavlan."

En riktig fullträff!


Dennis Paulsson

Blött på Gröningen

Veteranen i Helsingborg på torsdagen, en dubbel monrad för V65-klassen, blev en blöt historia. Bilden nedan, publicerad av Karin Morän i Kärnan, visar översvämningen på spelplatsen Gröningen.


De banorna var dock vattendränkta redan innan tävlingarna startade. Försök gjordes att pumpa bort vattnet, vilket gick ganska bra tills pumpen började krångla. Banorna blev inte spelbara.


I en annan del av anläggningen finns ytterligare ett antal banor. Där gick det att spela. Tre omgångar fullföljdes under hot från mörka moln och muller på avstånd. Men i fjärde omgången kom skyfallet som gjorde även dessa banor omöjliga att spela på.


När lillen inte bottnade tog tävlingsledningen beslut att pausa tävlingen en halvtimme, men efter en kvart avbröts arrangemanget. Fjärde omgången räknades som färdigspelad och de aktuella ställningarna vid avbrottet blev resultatet i matcherna.


Domaren Christer Pettersson hann med att skjuta in en lustig kommentar just före avbrottet: "Glöm inte markera lillen!" Ja, ja, man har inte roligare än man gör sig och Christer har roligt för det mesta.


Tävlingen, med cirka 3,5 spelade omgångar, vanns av Kärnans Knut Karlsson och Gert Olsson före Ronnie Andersson och Arne Trobäck från Kulltorp.


Dennis Paulsson

Klart för spel

Nu är det klart för seriespelspel utanför Bouletoftahallen.


Banorna är fixade, befriade från ogräs och välfriserade med räfsan. Fyra grabbar (gubbar) och en tjej från QUA hanterade de avancerade redskapen på ett föredömligt sätt.


Sven Jönhede, Michael Uppström, Ronny Björkman, Dennis Paulsson och Annika Nilsson kände sig kallade när klubben bad medlemmarna om hjälp. Liksom mästerklipparen Christer Larsson i sin rullande maskin. Han satt säkert i sadeln, men utan ratten att hålla sig i vet man inte hur det hade gått.

Ordförande Jönhede rensade lika bra (?) som MFF-försvaret. Det vill säga, ibland inte alls.


Dennis Paulsson

Dagen D

Avslutningen av Wendes Open i Kristianstad blev en dyster historia för QUA, som ställde upp med tre lag i den öppna dubbeln. Samtliga förlorade två raka i poolen och försvann en bit in i alfabetet, nämligen till D som i D-slutspel.


Där åkte två av lagen ut direkt, Christer Pettersson/Karin Petrander och Kerstin Uppström/Anette Jensen. Klas Nilsson och Dennis Paulsson sprattlade till lite lätt och lyckades vinna två matcher med knapp marginal, för att sedan förlora i semifinalen till lovande juniorer från Sörbyängen (Örebro). Även där var det jämna siffror. Inte mycket mer att säga om det.


Låt oss i stället hylla några eldsjälar som ser till att tävlingarna går att genomföra. Två sådan är Fredrik Nordfors Dahl och Lasse Ståhl som har hand om lottning, bantilldelning och resultathantering. Ett arbete som utförs i högt tempo med stor noggrannhet. Ofta medan spelsugna och nyfikna tävlingsdeltagare flockas runt dem. Tack för ert enastående jobb och outsinliga tålamod!


När det gäller Wendes Open skänker vi också en tacksamhetens tanke till tävlingsledaren Yngve Hoff, arrangerande hemmaklubbens drivande kugge, som håller samman hela showen.


Till dessa kommer givetvis ytterligare ett antal funktionärer som ställer upp helt ideellt och har alla gästers välbefinnande som ledstjärna.


Sedan ska vi inte heller glömma domarna, som håller ett vakande öga på oss ibland slarviga spelare och ser till att vi följer regelboken. Och mäter in klot till förtret för vissa och glädje för andra. De enda klagomål man hörde gällde banorna. Vissa var nästan betonghårda och lutande, medan andra var lätt kuperade och någon anlagd i en backe med omväxlande upp- och nedförsspel. Elitspelarna med sin fina teknik klarar de flesta underlag, medan vi andra i medelklassfållan får jobba hårt för att hålla kloten kvar på banan. Men det är sådant man får räkna med när man spelar i parkmiljö, för övrigt en underbar sådan i vackra Tivoliparken.


Dagens vinnare i dubbelspelet lystrar till namnen William Silfverberg respektive Simon Åkesson, båda numera spelande i bakvända Boulebar, Rabeluob, alltså.

Joachim Andersson och Thomas Wiede (Coccinelle) slutade tvåa, före Jonas Jacobsen och Freddie Tapper (Kärnan). Idel ädel bouleadel.

Med det lämnar vi Kristianstad och sneglar på tävlingskalendern för att hitta nya spännande utmaningar. Närmaste tävling i Skåne är Veteranen i Helsingborg på torsdag, en dubbel monrad för V65-klassen.


Dennis Paulsson

QUA 5:a i Wendes Open

Det blev en fin femteplats i Wendes Open trippel för QUA:s trio Klas Nilsson, Lisbeth Källström och Dennis Paulsson.


Denna tävling för öppen klass har nationell status och det 46 lag starka startfältet innehöll många elitspelare, varav flera med meriter från landslaget.

Klas, Lisbeth och Dennis slutade tvåa i poolen med två vinster, endast besegrade av Coccinelles starka lag, Joachim Andersson, Poppe Frid och Thomas Wiede, 8-13 efter QUA-ledning 7-3.


I sextondelen stötte laget på Fjädern (Bodil Tjäderkvist, Birgitta Persson, Thorbjörn Johansson). Där blev det vinst med 13-8 i en jämn match på en svårspelad bana, lutande och stenhård. Fjädern började bäst, men när de ledde med 8-6, fick QUA en något billig fyra, som sedan följdes upp med en trea.

Åttondelen bjöd på riktigt vasst motstånd i form av Jonny Patron, Antonio Patron och Håkan Berg från Kärnan. En tuff och riktigt bra match, där QUA vände 5-10 till 13-10.


Tyvärr var det sedan tack och adjö i kvarten mot ett gäng starka ungdomar från Sörbyängen och Carlsborg. Samtidigt tappade QUA sitt tidigare så fina spel.

Quatre Boule hade ytterligare sex deltagare med, fördelade på tre lag.


Anders Blixt och Bill Jakobsson, kompletterade av Anders Ståhl (Höganäs) var också ytterst nära att nå kvartsfinal. Lätt vidare från poolen med två raka segrar. Sedan en låååång väntan på åttondelen. Trots detta trista uppehåll på närmare tre timmar var man på väg att koppla grepp om motståndarna från Ulricehamn/Carlsborg. Dessvärre förbyttes 11-7 till förlust 11- 13.


För Christer Pettersson, Karin Petrander och Anette Jensen blev det B-slutspel efter att ha vunnit en match och förlorat två i poolen. Ena förlusten kom mot förbundskapten Emil Nilssons lag i en jämn match som slutade 10-13. Sedan ytterligare en knapp förlust i åttondelen, samma siffror, 10-13.


Kerstin Uppström lirade med Höganäsduon Bertil Rosenkvist/Ingrid Ståhl. De fick nöja sig med C-slutspel, där de nådde semifinal.


Framåt halv nio på kvällen korades vinnarna av Wendes Opens nationella trippel. Inte helt oväntat blev det Jocke, Poppe och Thomas från Coccinelle. Stort grattis! Under fredagen spelade Klas och Dennis även en dubbel monrad för öppen klass. Där blev det en sjätteplats efter tre segrar av fyra möjliga. Robert Sjöström och Jan Ahlström deltog också. Två vinster, två förluster och en tiondeplats. 24 lag ställde upp.


Dennis Paulsson

Fyra vinster räckte ej

Under lördagen avgjordes Knuff Cup i Halmstad, en dubbel, fem ronders monrad för V60-klassen, med 60 (!) deltagande lag.


Klas Nilsson och Dennis Paulsson var med i toppstriden från start och plockade hem fyra vinster totalt. Det antalet delades med åtta andra lag. Tyvärr hade QUA:s team den sämsta klotskillnaden av dessa och hamnade strax utanför prislistan.


De åtta bästa belönades. Två lag fick ihop fem vinster, Kenneth Johansson och Birgitta Olausson från Varberg vann tävlingen på bättre klotdifferens, 35 plus, före Göran Carlsson och Lone Carlsson, Societe Boule Halmstad, plus 22.


Yngve Evaldsson och Benny Olsson (Lillens Vänner) var bäst av "fyrlingarna" med 34 plus och en tredjeplats. Enda förlusten kom mot just Klas och Dennis. En tajt och välspelad match som slutade 9-8. Värt att notera är också QUA-lagets tredje match mot Vallås duo Arne Karlsson/Per-Olof Svensson. Underläge 0-11 vändes till seger 13-11.


Lynn Ljungberg som nyligen flyttat sin tävlingslicens till La Boule d'Or spelade med Lena Hansen, tävlande för Sundsvall, men boende i Landskrona. Lynn kommer även i fortsättningen att vara medlem i Quatre Boule. I första matchen ställdes de mot Lynns nya klubbkamrater Clas och Carina Jansson, en match som förlorades med 7-13. Tyvärr blev det ytterligare två förluster, den ena med 12-13. Men slutet gick i dur och dagen räddades med två klara vinster.


Imponerade att samla 60 lag till denna tävling, som ingår i Halmstad Grand Prix. En effektiv och trivselspridande tävlingsledning bestående av Lars-Åke Simonsson och Gunilla Simonsson såg till att allting flöt på.

Att det emellanåt flöt även på banorna efter några kraftiga regnskurar, kan de inte hållas ansvariga för. Dessutom torkade det snabbt upp igen när solen åter behagade titta fram.


Dennis Paulsson

Ett kallbad på SM

Ett bad i Kattrumpan 300 meter från Stortorget i Kalmar sätter igång hjärncellerna. Det gick inte så bra för klubben men för flera av oss finns det mycket positivt. Banorna var under ständig diskussion under detta SM.


Många kommer ha positiva minnen från detta SM. Anders Blixt slog Pauli Mäkitalo från BRO två gånger i singel. Själv är jag otroligt nöjd med mitt singelspel och skytte i alla andra discipliner. Vår damer har haft roligt och man har hela tiden mött glada miner.


Läggspelet behövs utvecklas i QUA. Att klaga på dåliga banor är nog den sämsta ursäkten man kan komma på. Motståndarna spelar ju på samma banor. Det var utmanande banor på detta SM. Speciellt på Ölandskajen kunde man snabbt tappa allt självförtroende när kloten hoppade på stenarna och det packade underlaget,

Singelspel på SM

Champagnen får ligga på kylning någon dag till, om ni nu inte vill fira att vi nådde en 1/16 i dagens singelspel.


Ibland vill det sig inte, även om det såg bra ut i inledningen. Fyra av fem QUA-spelare tog sig vidare från poolen, tre av dem med två raka segrar. Men i den första slutspelsmatchen åkte alla utom en.

Därmed stod hoppet till Klas Nilsson i V75-klassen och till en början blev det infriat. Efter sina två raka i poolen tog han sig an Leopold Böttcher från Höglandets BS i 1/32-delen. Enkel vinst med 13-6.

I sextondelen ställdes han mot Kenneth Johansson från Varberg och där blev det tyvärr förlust med samma siffror.

De övriga som kom helskinnade ur poolen var Lynn Ljungberg i damklassen, Anders Blixt i V55 och Sven Jönhede i V65.

Bill Jakobsson spände bågen i öppen klass. Spelade bra och var nära avancemang, men föll i skilje mot Olof Svensson från Tyringe, 11-13. En oturlig lillenflytt efter en carreau av Bill blev avgörande.

Anders Blixt gjorde en bedrift som slog Boleros Pauli Mäkitalo två gånger om i poolen, den andra i skilje. Men i 1/32-delen var det tvärstopp mot Ctefan Brochmann, D. E. La Boule. Från Göteborg, förstås.

Lynn Ljungberg gick obesegrad genom poolen och spelade med gott självförtroende. Trots det fick hon sträcka vapen i 1/32-delen mot Inger Olsén från Nordboulen i Umeå, 8-13.

Återstår Sven Jönhede, som även han gick rent i poolen. Men sedan var det tack och adjö i 1/64-delen i den välfyllda V65-klassen. Bo Ekberg (Flens BF) var hindret på framgångsvägen, 9-13.

Inga finaler i kväll. I morgon drar trippelspelet igång med början kl 9.00 för alla klasser. Det spelas fram till och med 1/16-delen för samtliga utom juniorerna (t.o.m. kvarten).

QUA ställer upp med sju lag, fyra i V65 och ett vardera i dam, V55 och V75. Mer om det i morgon.


Dennis Paulsson

Ett kallbad på SM

Ett bad i Kattrumpan 300 meter från Stortorget i Kalmar sätter igång hjärncellerna. Det gick inte så bra för klubben men för flera av oss finns det mycket positivt. Banorna var under ständig diskussion under detta SM.


Många kommer ha positiva minnen från detta SM. Anders Blixt slog Pauli Mäkitalo från BRO två gånger i singel. Själv är jag otroligt nöjd med mitt singelspel och skytte i alla andra discipliner. Vår damer har haft roligt och man har hela tiden mött glada miner.


Läggspelet behövs utvecklas i QUA. Att klaga på dåliga banor är nog den sämsta ursäkten man kan komma på. Motståndarna spelar ju på samma banor. Det var utmanande banor på detta SM. Speciellt på Ölandskajen kunde man snabbt tappa allt självförtroende när kloten hoppade på stenarna och det packade underlaget,

På centercourt fanns svåra banor med både lutning och gropar. På stortorget fanns mjuka banor där man ibland fick genomslag och känna på kullersten. Banor placerade på gatorna var luriga men på Larmtorget var banorna enkla,


Klubben behöver träna läggspel både på olika underlag och matchliknande nötning vid träning. Singelmästarna i V55 och Öppen klass är stora ivrare av stationsträning. Mikael Hallendorf i Le Petit Knäred kör stationsträning med både deras elitlag och alla andra som vill. Måns Daniel visar sin träning på internet via YouTube.


Mitt förslag är att lägga en träningsdag dagtid i veckan i slottsparken. Onsdagarnas träningstid kommer jag att köra minst en timmes stationsträning istället för spel.


Bill Jakobsson

Det blir bättre

När man blir utslagen behöver man koppla av och av den varan finns mycket trevligt i Kalmar.


Blåsten och regnskurar har gjort SM i Kalmar lite gråare. När det dessutom går dåligt på boulebanan begövs lite avkoppling. Kalmar slott är verkligen sevärd och andas historia. Guiderna är skickliga och dessutom finns en jättefin utställning om impressionisterna med Manet, Monet etc. Samma utställning har varit i Malmö.


På tisdagen tog undertecknad en tur med färjan till Färjestaden på Öland. Tur och retur kostar bara 75:- och då får man ta med sig cykeln gratis.  Lisbeth och Klas gjorde mig sällskap på en bra resturang i hamnen innan färjan återvände till Kalmar. I kväll samlas QUA på Kalmars fiskresturang och har en trevlig kväll. Det kan ju bara gå bättre.


Bill Jakobsson

Trist tisdag

Alla lagen utslagna

Trist, trist, trist. Alla QUA-lagen i dagens slutspel i mixed dubbel åkte ut direkt.

I V65 försvann våra tre lag i 1/32-delen.

Anette Jensen och Ante Turkalj var närmast att gå vidare. Förlorade 12-13 mot Inger Nygren/Mats Peterson från Varbergs BK Kulknappen.

Kenneth Bengtsson och Agneta Ljungberg Bengtsson torskade mot Clas och Carina Janson (La Boule d'Or), 6-13. Kerstin och Christer Larsson fick ge sig mot Lejonkulans Anna Karin och Lars Lilieqvist, 4-13.

I V75-klassen kämpade Ronny Björkman och Birgitta Morau väl i 1/16-delen, men stannade på tio poäng mot vinnande Eva Durell/Jan Viberg, Kungsbacka.

Slutligen försvann också Anders Blixt och Susanne Lindblad i 1/16-delen i V55. Där var det Göran Ekroth och Katharina Thäberg från Boulero, som blev för svåra, 6-13.

Bara att blicka framåt mot onsdagens singelspel. Där har vi en deltagare i varje klass, utom i junior, förstås.

Öppen: Bill Jakobsson.

Dam: Lynn Ljungberg.

V55: Anders Blixt.

V65: Sven Jönhede.

V75: Klas Nilsson.

Och om ni inte har något annat för er i kväll kan ni förstås kolla in semifinalerna och finalerna i mixed dubbel, med början 18.00 respektive 20.00. Svensk Boule sänder på facebook.


Dennis Paulsson

Klara efter två raka

Bra start för QUA på måndagen. Susanne Lindblad och Anders Blixt är vidare till morgondagens slutspel I V55 mixed dubbel. Detta efter att ha vunnit sin pool i två raka och bland annat slagit femteseedade Hannu Kolehmainen och Kerstin Andersson från Club La Boule de Trix (Skövde). Grattis till det!

Mjukstart för QUA i SM

Det blev inga riktigt framskjutna placeringar för QUA första dagen av SM i Kalmar. En åttondel som bäst i V75 mixed trippel, samt en sextondel i V65-mixen.


I V75 var det Ronny Björkman, Birgitta Morau och Christer Larsson som utmärkte sig. Det räckte till en plats i åttondelen där de fick stryk mot lag från Varbergs BK Kulknappen.

Det QUA-lag (av tre) som gick längst i V65 med en plats i sextondelen bestod av Kenneth Bengtsson, Agneta Ljungberg Bengtsson och Ante Turkalj.

Det var nästan tre gånger så många deltagare i V65 jämfört med V75 (76 mot 28).

Låt oss i stället glädjas åt framgångarna för våra grannklubbar. La Boule d'Or har två lag med i måndagens semifinaler. Ett lag i öppen klass (Bo Persson, Nina Roth och Robert Ulfsson) och ett i V55 (Mats Blomstrand, Mats Håkansson och Pia Wirentoft-Lindberg).

I den sistnämnda klassen återfinner vi också Lillens Vänners trio Dan Edman/Yngve Evaldsson/Kerstin Hjelm i semifinal.

Eftersom dessa 55-or befinner sig på varsin halva av slutspelsträdet kan det med lite tur bli en helskånsk final. Vi håller tummarna för det.

Semifinalerna i mixed trippel för alla klasser utom junior (16.00) börjar 18.00 och finalerna spelas 20.00. Kolla på facebook om Svensk Boule eller Sydsvenska bouleförbundet sänder.

Under förmiddagen drar mixed dubbel igång med start kl 9.00. Där har QUA nio lag med, ett i V55, fem i V65 och tre i V75. Även här kan det förekomma visningar via facebook.


Dennis Paulsson

Matts och Anna bäst

Fem lag från Quatre Boule ställde upp i Midsommarmixen för öppen klass i Trelleborg. Tre gick till A-slutspel och två till B.


Matts Lindén och Anna Draca kom längst med en plats i kvartsfinalen.

De två andra som gick till A var Klas Nilsson/Jovanka Kristiansson och Anette Jensen/Jaime Higa (licens i Kärnan). Båda åkte direkt i åttondelen. Klas och Jovanka mot Matts och Anna.


Tävlingen vanns av Jonny Patron med dottern Linnea von Eggers Patron. De slog Susanna Ekman/Daniel Gillan från Stockholmslaget Sitting Boule (13-8).

De som fick nöja sig med B-slutspel var Christer Pettersson/Karin Petrander och Lynn Ljungberg/Dennis Paulsson. Båda ut i åttondelen. De senare mot Peo Larsson/Kerstin Hjelm som sedan vann B-finalen.


32 lag deltog. Perfekt antal, inga utjämningsmatcher, alla till A- eller B-slutspel direkt.Strålande väder och god stämning. Alltid trevligt att spela i Trelleborg.


Dennis Paulsson

En vecka kvar

 Om en vecka börjar Boule-SM i Kalmar med mixed trippel och mixed dubbel. Nedan följer en sammanfattning av lottningen.

 

På söndagen den 2 juli börjar mixed trippel. I V55 klassen ställs Anders Blixt, Bill Jakobsson och Susanne Lindblad mot 2:a plats seedade Pauli Mäkitalo och paret Duvenfelt från BRO. I poolen finns också duktiga Boulebangers från Göteborg med bl a Thomas Callderyd och ett lag från Lejonkulan.


I V65 Mixed Trippel får Kenneth Bengtsson, Agneta Ljungberg Bengtsson och  Ante Turkalj möta Slottsskogen i första matchen. Anette Jensen, Karin Petrander och Christer Pettersson möter vakant i sin första match. Förra SM kom vakant till vår dubbel i SM och slog oss med 7-13 så se till att vara på plats. Vid vinst får man troligtvis möta starka Boule von Platen.
Gerd Kullman, Åke Kullman och Kerstin Larsson möter KOB.


Även i V75 Mixed Trippel möter Karin Bauer, Lennart Bauer och Roland Björkman vakant. Ronny Björkman, Christer Larsson och Birgitta Morau möter BON.

 

Mixed dubbel börjar på måndagen den 3 juli i V55 Mixed Dubbel möter Anders Blixt och Susanne Lindblad RIF I V65 Mixed Dubbel möter Kenneth Bengtsson och Agneta Ljungberg Bengtsson LDÖ. Anette Jensen och Ante Turkalj möter STE. Gerd Kullman och Åke Kullman möter MAL. Christer Larsson och Kerstin Larsson möter FPS. Karin Petrander och Christer Pettersson möter PET.


I V75 möter Karin Bauer och Lennart Bauer IST. Roland Björkman och Ingrid Borgström möter LAN. Ronny Björkman och Birgitta Morau möter LÄJ.

 

 

Undret i Västerås

En kung på besök i skogsbrandens efterdyningar, Palmerummet och skador i truppen


Det var kaos i truppen några dagar innan avfärd mot Västerås och veteranernas elitserie. Ante hade skadat sig på cykeln och Anders var sjuk. Michael Uppström hade fullt upp med att hitta ersättare. Stort tack till Dennis Paulsson och Roland Bengtsson som satte sig i jourläge för eventuellt spel i eliten. Både Anders och Ante meddelade till sist att de kunde åka och lugnet infann sig i truppen.


Resan upp med Allsång från Pughs låtskatt och taktikträning gick mycket bra. Banorna  i Västerås är hårdpackade steniga parkeringar med djupa hjulspår och lite lutning, riktigt svårspelat. Laget tränade en stund innan färden fortsatte till Hotellet i Ramnäs norr om Västerås. Det blev en trevlig kväll med god mat på hotellet.

 

I Ramnäs på hotell Nadden fick Olof Palme sin utbildning i politik av dåtidens legendarer Tage Erlander och Gunnar Sträng. Även kungen Carl XVI Gustaf besökte Ramnäs och den stora skogsbranden i Västmanland 2014. Området är mycket historiskt och det var Katarina Stenbock som fick området i änkepension efter sin make Gustav Vasa på 1500-talet.

 

Hotellet drivs numera av en hårfager rumän från Transsylvanien. Här trivdes elitlaget och åt sina middagar under vistelsen. Den goda stämningen togs med till seriespelet. Under lördagen spelade lag 1 med Jerry, Anders, Bill och Susanne fantastiskt och vann alla sin sex matcher. Lag 2 med Sven, Mats, Michael och Ante fick en betydligt trögare start men vann ändå viktiga 3 av 6 matcher.

 

Mot Boo blev det en jämn match som slutade 2-2. Nykomlingen Maria Boule fick se sig besegrade med 4-0 och Kungsbacka förlorade också med 3-1. På söndagen gick det lätt för lag 2 som vann alla sina matcher. Lag 1 hade mycket jobbigare men vann ändå 4 av 3. QUA besegrade Bouljevikerna med 4-0 och Kärnan med 3-1.

 

På grund av att lagen spelade så bra fick reserverna Susanne och Ante inte göra så många inhopp. Båda visade hur reserver ska agera. Båda var stöttande, glada och beredda att hoppa in under hela helgen. Läggarna i QUA gjorde ett enormt bra arbete eftersom banorna var enormt svårspelade. Ett till synes perfekt lägg kunde hamna utanför banan på grund av de många stenar som låg på under banans hårdpackade grus.


Till hösten i Ulricehamn har vi all i egna händer och möter serieledarna Boulero i sista matchen. Jag längar redan på att få åka med vårt härliga elitlag.


Bill Jakobsson

Klubbkänsla ger resultat

Vilken härlig helg! Vilken spelglädje! Vilket kamratskap och vilken klubbkänsla! Just nu är det underbart att vara medlem i Quatre Boule.

Den fina stämningen ger resultat på banan. Alla ger järnet och presterar på sin högsta nivå, för sig själv och för sina medspelare. Och de som sitter på bänken är lika engagerade och stöttande. Det är därför inte förvånande att QUA:s alla tre lag är med och slåss i toppen i sina respektive serier.


Laget i division 4 öppen klass är obesegrade och leder efter första sammandraget, trots en match mindre spelad än tvåan Helsingborg Petanque.

Gänget som spelar i elitserien veteran är också utan förlust. Ligger just nu tvåa, en poäng efter ledande Boulero.


Division 2-laget i veteranklassen innehar en tredjeplats med samma poäng som tvåan Varbergs Kulknappen. La Boule d'Or i topp två poäng före. De sistnämnda hade vi en riktig holmgång mot. Ett möte som kan liknas vid en boxningsmatch i tungviktsklassen. En stenhård kamp där ingen ville ge sig. QUA-spelarna var på väg att räknas ut efter 0-2 i halvtid, men likt en ärrad slagskämpe reste vi oss och räddade oavgjort. Stort tack också till spelarna i La Boule d'Or som mycket aktivt bidrog till denna välspelade och spännande urladdning.


Fighting spirit visade även laget i den öppna klassen. I segermötet mot Wendes vändes ett stort underläge (6-12) i sista matchen till seger i både matchen och mötet och därmed serieledning.


Elitlaget som har fyra vinster och en avgjord på efter fem omgångar avslutade söndagen med att besegra ständiga Skånerivalen Kärnan. Som sagt: Vilken härlig helg! Totalt 13 spelade möten för QUA:s tre lag, åtta vinster, fyra oavgjorda och en förlust. Nu ser vi verkligen fram emot, eller ska vi säga längtar till, nästa sammandrag som avgörs i augusti.


Dennis Paulsson

QUA-LAGEN I TOPP

QUA har tre lag med i seriespelet som startade i dag. Resultatet var klart godkänt. Av totalt sju möten blev det fyra vinster, två oavgjorda och en förlust.


Låt oss ta det lag för lag. Förstalaget som vann elitserien för veteraner i fjol började i samma fina stil nu. Toppstrid direkt efter två vinster och en oavgjord. 4-0 mot Maria PC, 3-1 mot Kungsbacka och 2-2 mot Boo.


Veteranerna i div 2 bjöd på en svängig lördag. Efter oavgjort mot Varbergs Kulknappen, fortsatte det med 0-4 mot BK Knuff för att sedan avslutas med 4-0 mot Falken Petanque. En tredjeplats efter första dagens spel.


Det öppna laget i div 4 hade bara ett möte på programmet. Vann med 3-1 mot Helsingborg utan att vara riktigt hotade. Trea med en match mindre spelad än ledande Wendes en poäng före.


Dennis Paulsson

Boula och rulla fram

 

2022 vinnare av veteranernas elitserie blev QUA. På fredag åker man till Västerås för att spela i årets upplaga.

 

Det är Västerås som står som värd för första mötet och som är artisten Torbjörn ”Pugh” Rogefeldts hemstad. Pugh som dog på Gotland för inte så länge sedan fick sitt första skivkontrakt via Metronom och Anders Burman. Han fick tre låtar som Pugh spelat in på en Tandberg rullbandspelare samtidigt som han jobbade som målare.  

 

Pugh gjorde sin militärtjänstgöring i Strängnäs och nekades permission för att göra sin inspelning och fick rymma. Han straffades senare med 3 månaders fängelse. Sitt första album "Pugh, Ja dä ä dä" kom 1969. Namnet Pugh tog han efter konstnären Pug Karlsson som han kände.

 

På debutalbumet kom t ex ”Här kommer natten” och ”Små lätta moln”. På 70-talet fick han ett rockigare sound med låtar som ”Hog Farm”, Bolla och rulla fram och ”Dinga linga Lena”. På 80-talet skrev han den vackra Aftonfalken med Ulf Lundell. På 90-talet startade Pugh bandet Grymlings. Mest känd är Pugh för att sjunga pop och rock på svenska.

 

Från Pugh till boule är det bara ”Ett steg till”.I Seriespelet 2023 börjar QUA spela mot Boo på lördagen sedan följer de två nykomlingarna i elitserien. Starka Maria Boule från Stockholm och sedan Kungsbacka innan lördagens spel är slut. På söndag börjar vi mot svårspelade Boulejevikerna och avslutar mot Kärnan.

 

2022 vinnare av veteran div 3 är nu i div 2A och börja på lördag mot Hallands Varberg, Halmstads Knuff och Falkenberg. Det ska spelas på banorna utanför Bouletoftahallen i Malmö. På söndag står Vallås och Malmöklubben La boule d’Or för motståndet.

 

I distriktsseriens öppna klass är det bara 5 lag och på lördagen möter QUA Helsingborg.. På söndag blir det spel mot Wendes och Fjädern i Malmö.


Bill Jakobsson

 

 

Sista paret ut

Nu är det roliga slut. Sista paret ut för QUA:s del var Lynn Ljungberg och Susanne Lindblad som spelade söndagens damdubbel i Strandcupen i Varberg.


De var på väg mot kvartsfinal i ledning 8-6 mot en Trollbäcken-duo i åttondelen. Tyvärr kunde laget från Tyresö vända och vinna med 9-8. Dessförinnan hade Lynn och Susanne två raka vinster i poolen, den andra efter underläge 0-9. Nu laddar vi om för seriespel i Västerås, elitserien veteran, och i Malmö, division 2 veteran och division 4 öppen klass.


Dennis Paulsson

Trion som trivdes blev trea

Strandcupen i Varberg fortsatte under fredagen med V55 trippel. Här tog QUA en strong tredjeplats via vassa trion Bill Jakobsson, Anders Blixt och Michael Nilsson.


Än en gång var det danskarna som satte stopp för en ännu bättre placering. Liksom på torsdagen var det Jean Claude och Henrik Vedel som blev för svåra. Nu tillsammans med Jens Carlsson. Resultatet i semifinalen blev klara 13-3. Men i finalen fick de ge sig. Dennis Duvenfelt, Janne Johansson och Pauli Mäkitalo från Boulero tog hem spelet.


Bill, Anders och Michael var de enda som tog sig till A-slutspel. Två lag gick till B: Matts Lindén/Michael Uppström/Sven Jönhede. Ut i 16-delen. Samma resultat för Klas Nilsson, Rune Elisson och Dennis Paulsson. Christer Pettersson i sällskap med Lillens Vänners Per Holst och Ib Christensen nådde kvarten i B och placerade sig på en femteplats. Övriga QUA-lag hamnade i C.


En notering i marginalen. Vädret var inget vidare. Fyra-fem grader kallare än under torsdagen, därtill en irriterande nordlig vind, som emellanåt svepte in med kulingstyrka och virvlade upp sanden från de torra banorna.

Dennis Paulsson


Kjells minne i Varberg

Två lag bland de bästa i V60 dubbel.


Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge. Så här kommer rapporten från torsdagens tävlingar i Varberg. Klassen som avgjordes då var V60 dubbel. QUA:s medlemmar var som vanligt med i tätstriden. Bill Jakobsson och Sven Jönhede hade fem vunna i denna sex matchers monrad innan de fick ge sig för slutvinnarna Henrik Vedel och Jean Claude från Danmark. Det är jämnt i toppen och förlusten innebar en dipp till sjätteplats. Ändå en mycket stark prestation med tanke på att hela 128 lag deltog.


Matts Lindén och Michael Uppström ådrog sig en tidig förlust, men reparerade sedan finfint då de radade upp segrarna. Den långspurten räckte till en tiondeplats. Tredje bästa QUA-lag lag blev Klas Nilsson och Dennis Paulsson, som öppnade i stor stil med tre klara segrar, men tappade två matcher därefter för att sedan avsluta med ännu en storseger. Plats nr 18 och just utanför prisplatserna med fyra vinster och plus 20 i klotdifferens.


Sedan var det ett stort placeringsmässigt, men inte prestationsmässigt, hopp ned till tre par med tre vinster. Karin Petrander/Christer Pettersson, Anki och Rune Elisson och Kenneth Bengtsson/Agneta Ljungberg Bengtsson.

Återstående QUA-lag Anette Jensen och Kerstin Uppström hade inte sin bästa dag och fick nöja sig med en mer blygsam placering. Jaime Higa som är medlem i QUA, men har licensen hos Kärnan. tävlade med Terje Nordborg från Lillens Vänner. En 24:s plats för deras del.


Dennis Paulsson

Varberg nästa - Festen!

På torsdag drar festen igång. Varbergs bouleklubb - Kulknappen bjuder in till Strandcupen för 38:e gången sedan starten 1984. Årets kanske roligaste och bäst arrangerade tävling.


Quatre Boule brukar hålla sig väl framme i veteranklasserna, V60 dubbel och V55 trippel. I fjol blev det en delad tredjeplats i trippeln som har nationell status. Lagen som gjorde det var Matts Lindén/Michael Uppström/Sven Jönhede respektive Klas Nilsson i sällskap med Dennis Paulsson, som då representerade Lillens Vänner, och Per Holst från samma klubb. I dubbeln var Christer Pettersson den bäst placerade i sällskap med Per Holst. En niondeplats av 132 deltagande lag.


I årets startlista räknar vi in 18 spelare med licens i QUA. Sju lag i dubbeln på torsdag: Bill Jakobsson/Sven Jönhede - Karin Petrander/Christer Pettersson - Anette Jensen/Kerstin Uppström - Dennis Paulsson/Klas Nilsson - Matts Lindén/Michael Uppström - Kenneth Bengtsson/Agneta Ljungberg Bengtsson och Anki Elisson/Rune Elisson. Just nu, måndag kväll, är det 131 dubbelpar anmälda via SBF Online plus några till från Danmark och Norge.


I trippeln på fredag ska trion Matts, Micke U och Sven försöka försvara sin fina placering från i fjol eller till och med förbättra den. Klas och Dennis är ute i samma ärende, denna gång kompletterade med Rune Elisson. Andra QUA-lag som utmanar är Anders Blixt/Bill Jakobsson/ Michael Nilsson och damlaget Anette Jensen/Karin Petrander/ Kerstin Uppström.


Till dessa kommer ett par lag till med QUA-inslag. Lynn Ljungberg och Susanne Lindblad gör gemensam sak med Pia Wirentoft-Lindberg från La Boule d'Or, medan Christer Pettersson spelar med Ib Christensen och Per Holst från Lillen.

Hittills är drygt 50 lag anmälda.


Några som spänner bågen riktigt hårt är Anders, Bill och Micke N, liksom Susanne, Pia från LBO och Cajsa Fransman, Tyringe. De ställer nämligen upp även på lördagen i den öppna trippeln. Stenhårt motstånd väntar. I fjol fick de förstnämnda nöja sig med avancemang till sextondelen i B-slutspelet.

I år är det cirka 60 lag som medverkar i denna prestigeklass.


Avslutningsvis får vi se vad Susanne och Lynn kan ställa till med i damdubbeln på söndag. Vi håller alla våra tummar! 42 lag anmälda.


Dennis Paulsson

DM 2023 är slut.

 

Det blev ytterligare en tredjeplats för QUA genom Bill Jakobsson i skytte.

 

Lilla DM spelades under lördagen på Björkvallen i Kristianstad. Det var grusplan men inte helt lättspelat eftersom det lutade både nerför och åt sidan. För QUA spelade Anna, Mats och undertecknad i öppen mixed trippel. Vi hamnade i en tuff pool med seedade Jocke, Anellie och Calle som enligt rankinglistan har över 300 poäng tillsammans.

 

Lillens vänner besegrades i första matchen med 13-0. Mot Jocke, Annelie och Calle blev det jämt men med lite otur förlorade QUA knappt. I förlorarmatchen väntade förbundskapten Emil med sitt lag från Kärnan. Matchen svängde fram och tillbaka men till slut vände matchen till Kärnans fördel och QUA blev utslaget.

 

Precisionsskjutningen blev en hårfin kamp. Emil vann med 21 poäng, Gustav tog silvret med 20 poäng och undertecknad tog brons med 19 poäng. Själv hade jag verkligen stolpe ut i skyttet. De två första skottet var sköna back carreauer som tyvärr stannade utanför ringen. Fyra trista enpoängare där målkulan ligger mellan två svarta. Och fyra fina skott på lillen som bara gav 5 poäng. När man skjuter 30-50 poäng på träning är det surt att skjuta så dåligt på DM. Nytt för i år var att man bara fick skjuta ett set totalt.


Joakim Andersson, Calle Stranderg och Annelie Westin vann mixedtrippel och slog i finalen Anna lagerqvist, Niclas Nyström och Emilie Olsen.

 

Bill Jakobsson

HYGGELIGT GENREP INFÖR STRANDCUPEN


Nästa vecka är det dags för Varbergs Strandcup. Klas Nilsson och Dennis Paulsson genrepade med att bli femma i Lynge Open i Danmark, bara tre poängs klotdifferens från fjärde och sista prisplatsen.


Denna tävling för öppen klass spelades som en fem ronders monrad med tidsbegränsning 45-50 minuter per match. Här samlades allt från spelare med landslagsmeriter till rena hobbyspelare och allt från tonåringar till äldre-äldre som vi ibland säger i Sverige, då syftande på personer över de åttio. En vanlig företeelse i Danmark. Gemenskap över alla gränser med danskt hygge. Sällan tävlingar som riktar sig till en särskild åldersgrupp som V55 eller V65. Fungerar alldeles utmärkt ändå.


Klas och Dennis förlorade första matchen mot två elitspelare, Daniel Presutti, som är med i danska landslagstruppen och lovande nyblivne senioren Mikkel Horn. Di svenske repade dock snabbt mod igen och radade upp tre raka segrar med god marginal, 13-1, 13-4, 13-7. Inför sista omgången låg laget trea.


I finalen väntade dittills obesegrade duon Finn Jörgensen och Glenn Bernstein. Tyvärr var de obesegrade även efter den matchen. Och Klas och Dennis petades ned till femteplatsen. Efter jämnt och stabilt spel i de tre vinstmatcherna blev det nu plötsligt darrigt, särskilt läggspelet. Klas och Dennis fick slå ur underläge efter inledande 0-5. Och när chanserna till lite gratispoäng dök upp togs de inte tillvara. En snopen avslutning på en annars trevlig dag.


Slutligen en rekommendation. Ta turen över sundet och spela mot danskarna. Det är en mycket enklare utflykt än många kanske föreställer sig. Trippen på åtta mil enkel väg från Malmö till Lynge (nordväst om Köpenhamn) tog cirka femtio minuter. Ungefär lika långt som från Malmö till Åstorp.


Resan till Danmark blir förstås något dyrare med tanke på broöverfarten, men om man fyller bilen är det ändå högst överkomligt. Och det är absolut värt pengarna. Gå in och kolla på Dansk Petanque Forbund - spillekalender för att hitta lämpliga tävlingar. Undertecknad hjälper gärna till om det är något ni undrar över.


Dennis Paulsson

Tack


Stort tack till alla som hjälpte till under DM helgen i Malmö.


Oavsett det gäller banskötelsel, rabattskötsel, grillning, kafe', mätdomare, städning, sekretariat, domare, planerare och alla andra som hjälpte till ni är guld värda.


Stor tack till Dennis som så föredömligt skrev artiklar på Facebook och gjorde livet lite enkalare för en tröttkörd webredaktör.


Tack till Fjädern och PRO och alla andra i Malmö bouleallians och självklart SSBF.


Tack alla spelare som oavsett spelskicklighet gjorde detta till en fest med många skratt. DM behöver elitspelarna men även de som bara fick spela två matcher.


Vi ses i Kristianstad till helgen.


Bill

Silverglans och sol

DM-spelet i Malmö avslutades under söndagen. QUA:s elitspelare Anders Blixt, Bill Jakobsson och Michael Nilsson jagade klubbens fjärde guld.


Anders Blixt, Bill Jakobsson och Michael Nilsson jagade klubbens fjärde guld, men i V55-finalen blev Kärnans lag med Jonny Patron i spetsen för svåra.

För Anders var det tredje medaljen i år (två guld, ett silver). En bra prestation. Bill har skramlat ihop två (guld och silver). Micke tog sin första.

Micke som är en mycket duktig skytt gick som försteläggare denna gång och gjorde det mycket bra. Bills skytte är just nu enastående. Känns emellanåt som han inte kan missa. Och vem vill inte ha Anders Blixt som mellanspelare?

De fick verkligen upp till bevis i finalen mot Kärnans starka lag, men det räckte ändå inte, trots en väl genomförd match. Kärnan vände 0-5 till seger med 13-9. Grattis till dem!

I V65 trippel tog Eslöv överraskande guld. Det var också detta lag som grusade förhoppningarna för QUA. Först i mötet med Christer Pettersson, Lisbeth Källström och Karin Petrander i poolens skiljeheat. Därefter mot Klas Nilsson/Kenneth Bengtsson/Dennis Paulsson i kvarten och sedan mot Palle Olsen/Anette Jensen/Ante Turkalj i semi. Vi gratulerar de sistnämnda till bronset!

Med dagen två medaljer ha QUA följande facit i DM: 3 guld, ett silver och fem brons. Vackert så!

DM fullföljs i Kristianstad kommande helg. Där avgörs mixed trippel och skyttet.

Dennis Paulsson

QUA:S Tredje DM-Guld

Anders Blixt nöjde sig inte med ett DM-guld. Triumfen i singel i går följdes upp med vinst i V55 dubbel i dag. Detta i sällskap med Bill Jakobsson.


Anders Blixt nöjde sig inte med ett DM-guld. Triumfen i singel i går följdes upp med vinst i V55 dubbel i dag. Detta i sällskap med Bill Jakobsson.

Seger i finalen mot Pontus Ekman och Iwe Krüger (Trelleborg). Ett jättestort grattis till grabbarna som fixade QUA:s tredje DM-guld på lika många dagar.

Även Matts Lindén och Michael Uppström deltog i V55-dubbeln. De tog sig till kvartsfinal där de förlorade en mycket jämn match mot Anders Månsson/Kent Ohlsson från Lillens Vänner.

Christer Pettersson/Ante Turkalj spädde sedan på QUA:s medaljskörd när de fixade en bronsplats i V65 dubbel. Förlust mot slutliga vinnarna Thomas L Johansson/Lars "Hulken" Svensson (Fjädern). Grattis till er alla!

Lynn Ljungberg/Susanne Lindblad förlorade i kvarten av damernas dubbel. Besegrade av Kärnans Frida och Linnea von Eggers Patron, som två matcher senare var klara guldmedaljörer.

Sven Jönhede/Agnetha Ljungberg Bengtsson åkte i åttondelen mot Tyringes Lars Cato/Claus Sjöholm. Klas Nilsson/Dennis Paulsson försvann ut redan i skiljematch i poolen. Förlust mot Ib Christensen/Per Holst.

Om jag glömt bort någon QUA-lirare: Skriv en arg kommentar och påpeka detta.

Dennis Paulsson

Dundrande bra insats av Blixten

Det blev bara en medalj i dag, men å andra sidan var den av ädlaste valör. Kanske ingen blixt från en klar himmel, men en dundrande fin insats av Anders Blixt.

Anders presterar nästan utan undantag boule på en jämn och hög nivå. Det finns alltid en tanke bakom det han gör och sedan utför han det med stor precision. I dagens singelspel för V55-klassen var det de fina läggen som stack ut lite extra.

Men låt oss också slå fast att finalmotståndaren Peo Larsson från Lillens Vänner är av samma kaliber. Även han tekniskt skicklig och utrustad med en härlig vinnarskalle. Finalen blev ytterst spännande och siffrorna 13-11 kunde lika gärna varit de omvända.

Fjolårsmästaren Peo verkade nöjd ändå och höjde sportsligt armen på sin överman för dagen.

Tyvärr finns det inget särskilt roligt att rapportera från övriga QUA-spelares insatser. Den som var närmast att nå medalj var Klas Nilsson i V65, som förlorade en jämn kvartsfinal mot Lillens Terje Nordborg. Den klassen vanns för övrigt överraskande av Gunilla Petersson från West Wind. Ett extra stort grattis till henne!

Bill Jakobsson (Öppen klass) och Dennis Paulsson (V65) gick också vidare från poolen. För de andra blev det bara nära.

Dennis Paulsson

Grattis till guldet!!!

När den nya tävlingsklassen V75 introducerades i DM tog Ronny Björkman och Birgitta Morau guld direkt i mixed dubbel.


Men det satt hårt åt. Arne Trobäck och Lisbeth Trobäck bjöd på tuffast tänkbara motstånd. 12-12 inför sista omgången där sista kulan avgjorde.

Vinnarna fick glädjande nog sällskap på prispallen av ett annat QUA-lag, nämligen Karin och Lennart Bauer, som slutade trea. Stort grattis även till er!

Ytterligare två bronspengar rullade in innan dagen var över. Anna Draca/Matts Lindén i V55-mixen och Kenneth Bengtsson/Agneta Ljungberg Bengtsson i V65. Grattis, grattis!

Fyra medaljer i dag. Hur många blir det under fredagen när singelspelet avgörs?

Dennis Paulsson

QUA i TOPPSTRID IGEN

Tvåa, trea, femma, femma. Det blev facit för QUA:s spelare under andra dagen av Trelleborg Open.


Klas Nilsson och Lisbeth Källström tog sig till final i V65 dubbel. Förlorade där mot Jonny Patron/Jaime Higa med 7-13. Vann innan dess sin grupp, efter att ha slagit bland andra Clas och Carina Janson. I kvarten blev det klar seger mot klubbkamraterna Christer Pettersson och Karin Petrander.


Tredjeplatsen fixade Lynn Ljungberg, som spelade tillsammans med La Boule d'Ors Mats Blomstrand och Aymen Baccouche i den öppna trippeln. De slutade också etta i gruppspelet, slog sedan ett lag från Höganäs i kvarten, men förlorade mot Fredrik Svensson/Mikael Larsson/Bo Persson (La Boule d'Or) i semifinalen.


De senare tog därefter hem finalen med klara 13-5. För motståndet svarade Lillens Vänners Peo Larsson, Benny Olsson och Curt Lund.

Det vinnande laget från LBO gick till slutspel efter tre raka segrar i den grupp där QUA:s lag med Susanne Lindblad, Ante Turkalj och Dennis Paulsson spelade. "Vårat gäng" slutade tvåa efter två vinster, men mötte övermäktigt motstånd i kvartsfinalen i form av Håkan Hallberg/David WiIk (Kärnan) och Marcus Nilsson från Trelleborgs BK.

Dennis Paulsson

Bredden är toppen i QUA

Två QUA-lag på delad tredjeplats i V55-dubbeln I Trelleborg Open. Och ytterligare ett till kvarten. En imponerande bredd, även om inget av paren gick hela vägen.


Bäst lyckade Matts Lindén/Anna Draca och Klas Nilsson/Dennis Paulsson, som båda nådde semifinal. Susanne Lindblad/Lynn Ljungberg var också ytterst nära att ta sig dit. Knapp förlust i kvarten mot de slutliga vinnarna Håkan Bergkvist och Ralph Nordström från hemmalaget Trelleborg. Det blev 11-13 efter att ha haft möjlighet att avgöra vid ett par tillfällen.


Lägg därtill ett "halvt" QUA-lag, där Ante Turkalj spelade ihop med Kärnans Jaime Higa. Respass i åttondelen. Håkan och Ralph slog sedan Matts och Anna med 13-11 i semifinalen. Där stod det och vägde ända in i slutet. Det såg bra ut till en början med ledning 6-2, men där lyckades motståndarna sno åt sig en femma.

Klas och Dennis fick stryk av Jonny Patron/Anders Strand 4-13, trots bitvis hyggligt spel. Men det räcker inte när Patronen finns på banan. Fram till dess hade Klas och Dennis briljerat med tre storvinster, två gånger 13-0 och en med 13-1. Däremellan en plattmatch, där inget stämde, 10-13.


Sven Jönhede/Anders Blixt fick nöja sig med semifinal i B-slutspelet, där Christer Pettersson/Karin Petrander åkte ut i kvarten. Håkan och Ralph vann finalen mot Jonny/Anders med 13-10.


På söndagen avgörs Öppen trippel och V65 dubbel. I trippeln spelar Susanne Lindblad/Ante Turkalj/Dennis Paulsson, samt Lynn Ljungberg, som gör sällskap med Mats Blomstrand/Aymen Baccouche från La Boule d'Or.

I V65-dubbeln får vi se Karin Petrander/Christer Pettersson och Klas Nilsson/Lisbeth Källström.

Dennis Paulsson

Vi hade i alla fall tur med vädret...

Solen lyste och värmde skönt hela dagen när Vellinge Dubbeln avgjordes. Synd bara att spelet inte var lika strålande för QUA:s deltagare.


Namnet Quatre Boule dyker upp först på åttonde plats i resultatlistan. Där hittar vi Michael Uppström i par med Terje Nordborg, Lillens Vänner. Tre vinster och plus 1 i klotskillnad. Strax därefter kommer Klas Nilsson/Dennis Paulsson på nionde plats med lika många segrar, men med sämre klotdifferens.


Fjäderns Boule Club har den goda smaken att dela ut lite tröstpriser till dem som inte hävdar sig fullt ut på det sportsliga planet. Därför kunde Klas och Dennis få med sig varsitt paket kaffe hem. Alltid något.


Robert Sjöström och Jan Ahlström, längre ned i prislistan, kan tröstäta från de godispåsar som kvitterades ut. Karin Petrander och Christer Pettersson blev denna gång utan både framskjuten placering och tröstpris.


Dagens vinnare blev Ib Christensen och Per Holst, Lillens Vänner. Fem raka segrar i denna monrad för V65-klassen. På vägen fram till triumfen besegrades bland andra Jonny Patron och Jaime Higa. Riktigt bra jobbat. Vi gratulerar!

Jonny och Jaime slutade tvåa och Håkan Paaske/Gert Olsson trea. Alla med klubbadress Kärnan.


Sekretariatet sköttes som vanligt föredömligt av Bodil Tjäderkvist och Stefan Wilson. Domaren Gert Leveau gjorde inte mycket väsen av sig, vilket i sammanhanget ska ses som ett gott betyg.


Dennis Paulsson

QUA-succe i Danmark

Givande utflykt till Danmark

Text och Bild:Dennis Paulsson


Det blev en givande dansk utflykt för QUA:s deltagare i Klör 5 i Hvidovre. En tävling för den öppna klassen med fem spelare i varje lag. Det spelades en dubbel och en trippel i varje möte.


Palle Olsen, Flemming Ipsen, Anette Jensen, Klas Nilsson och Dennis Paulsson knep en stark tredjeplats efter att ha förlorat en jämn semifinal mot Lillens Vänner (Peo Larsson, Jimmy Löf, Dan Edman, Benny Olsson och Curt Lund). Klas och Dennis lyckades besegra Jimmy och Dan med siffrorna 12-10 efter ledning med 9-2. Tyvärr blev det förlust i trippeln, 6-13. Resultatet 12-10 visar att matcherna spelades med tidsbegränsning, 50 minuter per match, och det gällde även i hela slutspelet.


Finalen mellan team Peo och lag Freddie Tapper blev en riktig rysare. När klockan ringde i sista omgången var ställningen 10-7 och 5-9 med team Peos siffror först. I dubbeln som stod 10-7 hade Dan och Jimmy poäng på plats och fem klot kvar, mot motståndarnas två. Då bestämde sig Freddie för att försöka skjuta ut lillen. Kastet blev misslyckat, 1,5 meter kort, men med en osannolik tur studsade kulan rakt mot lillen, som försvann ut över linjen. Samtidigt i trippeln gjorde en lillenflytt att lag Tapper fick ytterligare två poäng till 5-11. Små marginaler. Kanske dags för Lillens Vänner att byta namn?


Team QUA slutade tvåa i sin grupp efter Lillens "andralag" med Per Holst, Ib Christensen, Helen Rosberg, Göran Petterson och Thor Andreas Hjelm. De senare åkte ut i kvarten mot ett danskt lag. Förutom redan nämnda svensklag tog sig även Team Halvdanskarna vidare (ut mot Peos lag i kvarten). Laget bestod av Fredrik Svensson, Eva Carlsson, Nina Roth, Pontus Ekman och Iwe Krüger.Uttagning till seriespelet

UK har nu tagit ut alla lagen till seriespelet i juni.


Nu är uttagningen av det öppna laget och veteranernas div 2 lag klart. Elitlaget har varit klart sedan tidigare och onsdagen den 10 maj kommer två trippellag från LVÄ för att sparra mot QUA. Övriga tränar som vanligt. Alla uttagningar finns under menyn Föreningen och rubriken UK informerar.

Personalbrist och nytt på DM


Nyheterna från SSBF är att V75- klassen testas och skyttet kommer också att ändras. Man skjuter bara en omgång, alltså inget duellskytte i DM. Kaffepersonal och hjälp med banorna behövs i Malmö.


Alla klasser i Stora DM kommer i år att spelas i Malmö 18 maj-21 maj. Inbjudan samt lite information finns under menyn Förening och medlemsmöten.

Senaste anmälningsdatum och betalning till QUA är fredagen 11/5.


Lilla DM, mixtrippeln och skyttet spelas 27 maj i Kristianstad. Senaste anmälningsdatum och betalning till QUA är fredagen 11/5.

Avgift 150,-/spel o person.

 

Ingen ska anmäla spel på SBF Online utan anmälan till spel ska göra på listorna i QUA-pärmen. Vid betalning skriv DM samt ditt namn. Som vi meddelat tidigare ska QUA ta hand om caféet på torsdagen 18/5 (mixdubbel) samt även söndagen 21/5 (trippel).


Det behövs ganska mycket folk till alla dagarna. Efter mötet skrev några medlemmar upp sig på cafépass. På torsdagen fattas det dock 1 person på morgonen, 1 person till grillningen och 1 person på eftermiddagen. På söndagen fattas det 1 person på morgonen. Listorna finns på anslagstavlan eller anmäl till birgitta.morau@gmail om ni vill hjälpa till.

 

Inför DM ska banorna rensas och det ska läggas linor m.m. Ante kommer att meddela när detta ska göras. Ju fler som hjälper till desto fortare går det.

 

Varberg

Spelas 1-4 juli. 8 personer ska spela i Varberg

 

SM

SM börjar söndagen den 2 juli.

Senaste anmälningsdatum och betalning till QUA är fredagen 1/6. Avgift 150,-/spel o person. Ingen ska anmäla spel på SBF Online utan anmälan till spel ska göra på listorna i QUA-pärmen.Vid betalning skriv SM samt ditt namn.

 

Seriespel

Uttagning av lag för elitserien och veteran div 2 är klart. Uttagning av det öppna laget pågår. Speldagar är 10-11/6, 12-13/8 och för det öppna laget även 16-17/9. Elitlaget spelar i Västerås i juni och Ulricehamn i augusti. Veteranlaget div  2 spelar i Malmö i juni och Halmstad i augusti.


Det öppna laget spelar i Malmö i juni. Spelplatser till augusti och september har ännu inte meddelats. Styrelsen har beslutat att i år får alla som spelar seriespel och bor på hotell 500,-/person och natt. Resterande hotellkostnad betalas av resp. person.


Christer P vann KM

Finalen i klubbmästerskapet stod mellan Klas Nilsson och Christer Pettersson.Klubbmästerskap, KM i singel avgjordes i Bouletoftahallen. I semifinal spelade Christer Pettersson helt jämt med Michael Nilsson och vann 13-12. Klas Nilsson vann över Flemming Nilsson i sin semi men i finalen blev Christer Pettersson välförtjänt mästare.


1. Christer Pettersson

2. Klas Nilsson

3. Michael Nilsson

4. Fleming Ipsen

Bjurfors Open i sol

 

Fjolårsvinnarna Anders, Jerry och Bill lyckades inte försvara sin titel i Bjufors Open, öppen klass i Staffanstorp. Trojkan blev utslaget av årets vinnare från hemmaklubben Lillens vänner.


Bjufors Open spelades lördagen den 22 april och solen värmde skönt på Staffanstorps boulebana. QUA hade fjolårsvinnarna Anders, Jerry och Bill och de tog tre raka segrar i gruppen och gick som gruppetta till A.  


Dennis, Klas och Sven gick också till A men i första gruppmatchen blev det stor förlust mot Kärnans lag med Jaime, Gert och Roland. Lynn spelade i ett rent damlag men lyckades inte kvalificera sig till A.


I åttondelen åkte fjolårsvinnarna från QUA ut mot årets vinnare. Hemmaspelarna Thor, Jesper och Marcus från Lillens vänner vann 3-13. Dennis, Klas och Sven gick till en fin kvartsfinal och förlorade med minsta möjliga marginal 12-13 mot Lillens vänner Anders, Kent och Claus.

3:a i Påskasmällen

Palle Olsen tog en fin tredjeplats med Leif Ljungsryd i Påskasmällen under annadag påsk.

 

Många från QUA hade samlats i Vellinge för att spela Påskasmällen. Palle som spelade med Leif blev 3:a, Michael Uppström som spelade med Terje blev 6:a. På tolfte plats kom Dennis och Klas och på 22:a Jan och Robbert. Lynn som spelade med lanslagsspelaren Bo Persson hamna på 28:e plats. Christer Pettersson och Karin Petrander blev 31:a


Susanne och Bill skulle spela men fick avstå pga sjukdom. Vann gjorde Jaime Higa som spelade med Jonny Patron. Tvåa blev Per-Olof och Benny Olsson från Lillens vänner.

Elitlaget till Västerås

 

Nu har UK tagit ut elitlaget som ska spela i Västerås 10-11 juni. En stor del av guldlaget från förra året finns kvar. Susanne Lindblad som tidigare spelat för Bolsjevikerna har tagit sig in i truppen. Hon har både fina skott och lägg och är en bra taktiker. Uttagningen finns som vanligt under menyn Föreningen och UK informerar.

Äggacupen 40 år

 

Bill och Mats blev trea i öppen klass I V60 visade QUA framfötterna. Susanne Lindblad och Ante gick till kvartsfinal.  Det gjorde även  Christer Petterson med Eva–Karin från Tyringe.

 

Det var noll grader kallt på morgonen i Slottsparken i Malmö. Michael Uppström och Terje var på plats för att försvara fjolårssegern i V60. Dagen började bra med vinst på startnumret redan vid samlingen. Sedan var det tvärstopp redan i gruppen. Tvärstopp i gruppen blev även för Robert Sjöström och Jan Ahlström.

 

Dennis Paulsson och Klas Nilsson tog sig till en åttondel i V60. Ante Turkalj och Susanne Lindblad förlorade första matchen i gruppen men spelade upp sig till en kvartfinal som förlorades med 9-13. Christer Petterson som spelade med Eva-Karin Ingelstedt från Tyringe tog sig också till kvartsfinal som även slutade 9-13.


Bill och Mats spelade öppen klass. Förra året blev det final men det året blev det tvärstopp i semifinalen mot årets vinnare av  Äggacupen. Joachim Andersson, före detta landslagsspelaren och förbundskaptenen Emil  Nilsson vann finalen. En tredje plats känns riktigt bra erkänner Mats Linden. Domare Tomas var som vanligt bra och funktionärerna från LBO exemplariska.

April april..


Christian Fazzino till Marockos landslag var ett aprilskämtChristian Fazzino till Marockos landslag


En chock för den franska boulen. En av det riktigt stora inom fransk boule lämnar Frankrike för att spela i Marocko. Katastrof menar Alain Bideau, fransk förbundsskapten.


Den franska boulespelaren  Christian Fazzino som vunnit 4 VM guld, fått titeln århundradets boulespelare år 2000 och flera andra fina titlar i Frankrike lämnar nu landet för sitt ursprung i Marocko. Han föddes i Fedala, Mohammedia på västkusten i Marocko och har alltid haft dubbla medborgaskap.


Fazzino har som pensionär tröttnat på det poliska händelseförloppet i Frankrike och flyttat till Marocko för att träna med deras landslag.  En besviken Jean-Marc Foyot som hade sett fram mot att förvara guldet från veteranernas Europamästerskap men håller med Fazzino om att kravallerna och kaos i landet måste få ett slut. Det franska förbundet vill inte kommentera nyheten mer i nuläget. Den franska Förbundskaptenen Alain Bideau kommenterar i Facebook - Katastrof.


El Mankiri och Ajouad Mohammed är tillsammans med det Marokonska laget lyriska efter första träningspasset med Fazzino. Marocko kom tvåa år 2018 på VM i Kanada. Konkurrensen om platserna till laget hårdnar och hela laget utvecklas. Fazzino har mycket att ge som både spelare och mentor. Självklart är vi en av flera favoriter i nästa VM menar El Mankiri.


Fazzino spelar även fortsättningsvis för sitt klubblag Bron som vann franska cupen och därmed är vidare till Europa cupen. Svenska veteranlandslaget som koras i helgen slipper därmed möta Fazzino på EM.

Medlemsinfo

 

Ajournerat årsmöte

Det ajournerade årsmötet äger rum onsdagen den 12 april kl. 18.00. Kallelsen finns under menyn Föreningen på den hemsida.

 

KM

KM i singel äger rum söndagen den 23 april. Anmälningslista finns på anslagstavlan. Inbjudan finns under menyn Tävling och träning på den hemsida.

 

DM

Alla klasser i Stora DM kommer i år att spelas i Malmö 18 maj-21 maj. Inbjudan har ännu nte kommit men Alla spel ska anmälas klubbvis. Lilla DM, mixtrippeln och skyttet spelas 27 maj i Kristianstad.


QUA ska ta hand om caféet på torsdagen18/5 (mixdubbel) samt även söndagen 21/5 (trippeln). Det behövs ganska mycket folk till alla dagarna.

Styrelsen har beslutat att om man spelar 1-2 dagar måste man hjälpa till 1/2 dag. De medlemmar som inte ska spela DM får naturligtvis också hjälpa till. Listor kommer att sättas upp på anslagstavlan.

Hygge med Holbaek

 

Det blev en mycket trevlig och mysig dag med danska boulespelare från Holbaek på besök i Bouletoftahallen.

 

Morgonen startade kl 830 med morgonmad/frukost för de tio lagen från Danmark och motsvarande från Quatre Boule. Ordförande Sven Jönhede för QUA presenterade dagordningen som bjöd på dubbel i fyra omgångar med lunch/frukost efter två spelade matcher. Spilleudvalgsformand (Ordförande för UK) Claus Berthelsen tackade för inbjudan och överräckte en flaska Gammeldansk till Sven.


Holbaek har tre lag i seriespel och flera unga spelare. Några var kända ansikten från veteranernas danskmöte. Det va fin stämning under spelet och trots lite problem med tillagning av korven till lunch var humöret på topp.

Den svenska laguppdelningen verkade vara ett lyckokast. Själva mötet blev en jämn tillställning som avgjordes till Holbeacks fördel. Ordförande Glenn Bernstein för Pétanque Holbaek såg mycket nöjd ut. Det två bästa lagen med fyra vinster premierades också. Det var Jack och Martin från Holbaek och Michael och Jan från QUA.


Sort tack framfördes också till QUA som arrangör och kökspersonalen som gjorde ett fantastiskt jobb. Vi ser fram mot att träffa våra nya vänner i Holbaek till hösten.

Seger i danskmötet.

 

Lördagens möte mellan SSBF och Danmark blev mycket spännande. Redan från start tog Skåne ledningen och vann med minsta möjliga marginal.

 

Bodil och Birgitta hade gjort så fint i cafét. Frukosten/Morgonmaden serverades planenligt och sedan började spelet. Laget SSBF 1 med Bosse, Patrik, Thomas och Ante visade direkt framfötterna och vann både trippel och två dubblar i första omgången. SSBF 3 med Yngve, Dan, Leif och Benny var inte mycket sämre och vann trippel och en dubbel. Ställningen var då 12-9 till SSBF. Innan den goda lunchen spelades även tripplar i andra mötet där SSBF 1 var fortsatt obesegrade och SSBF 2 med Bill, Michael, Anders och Mats vann övertygande 13-4.


Efter lunchen återtogs spelet med ställningen 18-11 till SSBF men efter dubblarna hade Danmark reducera till 22-20. Innan siste omgången bjöds på bakelse och kaffe. Det blev en otroligt spännande sista omgång som Danmark vann med 10-11. Totalt slutade mötet SSBF-Danmark 32-31. Christer Pettersson gjorde en fin domarinsats och Thomas skötte både sändningar och tävlingen jättebra. Tävlingsledare Fredrik hade ju fått lämna återbud  på grund av värk.


Bodil och Birgitta skapade en otrolig värme i cafét och gjorde ett magnifikt jobb.

Banorna i Bouletoftahallen var fint preparerade av Ante och publik strömmade in hela dagern både från Skåne och Danmark. Det var hygge i Bouletoftahallen!

Dags att möta Holbaek, lite info inför detta!

Danskarna är våra gäster och vi värdar, vilket innebär att alla medverkande QUA-medlemmar hjälps åt när vi inte spela om det nu behövs!


Program

Vi skall på morgonen vid 8-tiden bre alla bullar tillsammans såklart!

Kl 09.00 äter vi gemensam svensk frukost, tyvärr inte dansk!

Kaffe eller te och 2 halva frallor ingår för alla.

Vid 12-13-tiden så bjuds det på en korv med bröd för alla deltagare.

Vi har delat upp oss 20 spelare i två grupper, 10 st som ”skyttar” och 10 st som läggare och sedan lottat ihop en från varje grupp. Lagen får ni se på söndagsmorgon. Lottningen utfördes av Roland Bengtsson, som är på Gran Canaria på söndag av förklarliga skäl såklart! Klubbtröjor är ju ett måste!

Spelstarten blir ca 10.00, ev tidigare om det går. Vi spelar 4 omgångar Svenskar mot Danskar och efteråt räknar vi ihop vem som vunnit flest gånger. Sedan är det meningen att vi åker till Holbaek senare i år.

Vi har detta som hygge-tävling, alltså för gemenskap och skoj.

Tänk på att det är sommartid på lördagsnatt.

 

Hjärtligt välkomna


Styrelsen

QUA spelarna utslagna

Landlagskvalet i Malmö spelades under lördagen. Det blev inget lag från QUA som gick vidare.


I grupp 1 gick det dåligt för QUAs representanter. Ante som spelade med Sundsvall förlorade alla  3 matcher 7-13, 10-13 och 10-13. Det sista mot Lynn och Susanne som spelade med ett rent damlag. LBO blev etta med tre vinster.  LVÄ blev tvåa med två vinster.

 

I grupp 2 var det jämt eftersom fyra lag fick två vinster. Bäst kvot hade LVÄ som blev etta. Tvåa blev Dennis, Klas, Jaime och Michael Uppström med ett ynka poäng bättre i kvot. Hade man hamnat på samma kvot hade Anders, Bill, Matts och Michael N gått vidare eftersom man besegrade båda lagen från QUA.

 

Det blev alltså LBO – QUA och LVÄ-LVÄ som gjorde upp om platserna till finalerna i landslagskvalet. Där P-O, Anders och Terje van 13-11. QUA förlorade tyvärr mot LBO-laget och blev utslaget med 10-13.

Välkommen danska grannar

 

Fint besök kommer från Danmark men innan dess är det landslagskval i Bouletoftahallen

 

Nästa helg den 25 och 26 mars blir det besök från grannlandet Danmark i Bouletoftahallen. På lördag spelas SSBF- Danmark och QUA har fem spelare med. Anders Blixt, Michael Nilsson, Mats Linden, Bill Jakobsson och Ante Turkalj.


På söndag kommer 19 spelare från Holbaeks bouleklubb och spelar vänskapsmatch mot QUA i Bouletoftahallen. Det blir lite morgonmat och senare korv med bröd till försäljning utlovar Sven Jönhede. Morgonmaden serveras från kl 9 och ca 10 börjar spelet.

 

Nu till helgen är det lanslagkval i hallen. Tre av QUAs fem lag hamnade i samma grupp. Laget med Sven, Jerry, Kenneth och Palle får möta Dennis, Klas, Jaime och Michael Uppström samt Anders, Bill, Matts och Michael Nilsson i gruppspel. Lillens vänner har också ett lag i denna grupp.


I den andra gruppen hittar vi Lynn och Susannes lag som ställ mot LVÄ, LBO och Sundsvalls lag med  Lena, ”Kulan” och QUAs Ante.

SSBF ger DM till Malmö

Sydsvenska bouleförbundets årsmötet var välbesökt och intressant. Stora DM gick till Malmö och lilla DM till Kristianstad.

 

Solen sken på Limhamn men kylan väcktes av en stark vind från norr. Sydsvenska bouelförbundets årsmöte var välbesökt. Många klubbar var närvarande från Kristianstad i norr, Östra torp i syd, Malmö i väst och Simrishamn i öst.

 

Det hela startade med att fullmakter granskades och röstkort delades ut. Efter formalia följde bouleting och information från styrelsen och TK. Förbundsmötet i Kalmar var det första som avhandlades. Till förbundsstyrelsen är undertecknad nominerade som styrelseledamot och det föll i god jord. När det gäller motionerna på förbundsmötet beslöt man följa förbundsstyrelsens och i princip avslag på spelarbytemotionen och fortsatta försök på färgaklotmotionen.

 

SSBFs tävlingskommitté meddelade att stora DM blir i Malmö och lilla DM i Kristianstad. Det diskuterades också inomhus för lilla DM och V75-klass. Egna tävlingar diskuterades liksom seriespelet. SSBF fick mycket ros för Hallsvenskan som funnits sedan 1995/96.

 

Själva årsmötet startade innan lunch. Lunchen bestod av jättegott potatismos och goda köttbullar.

 

Årsmötet gick i genom samtliga punkter på dagordningen utan några svårigheter.

Styrelsen och dess ordförande Anders Ståhl omvaldes. Ny revisor blev istället för avgående Anders Månsson blev Leif Jönsson, LBO.


Valberedningen avgående ordförande ersattet av Bernt Bankemo som tillsammans Karin Morän och Pontus Ekman bildar ny valberedning. 


Avgåene ordförande i valberedningen, Bill Jakobsson

QUA:s gubbar trea i öppna Femkampen


Den nystartade tävlingen Femkampen avgjordes i Staffanstorp. Tio 5-mannalag gjorde upp i en fem ronders monrad för öppen klass.


Lag Dennis Paulsson med tre QUA:spelare och två från Trelleborgs Bouleklubb slutade trea efter en spännande avslutning. Förutom Dennis bestod laget av Michael Uppström, Klas Nilsson, Håkan Bergkvist och Pontus Ekman.


I varje möte spelades en trippel och en dubbel. Men det var bara antalet matchvinster som räknades. Vinnarna från Kärnan, lag Håkan Hallberg, kom upp i åtta vinster följda av tre lag på sex vinster.


Av de tre hade lag Pontus Björk Zaar (Lillens Vänner) plus 26 i klotskillnad, bara en pinne före QUA:s lag. Lag Inger Lindvall (Lillens Vänner) en bit efter med plus sex.

Under dagen fick Dennis besked på att han är spelklar för QUA. Det blev en bra start i den nygamla klubben.

Årsmötet med problem

Quatre Boules årsmöte blev  välbesökt och lite rörigt men till slut fick ordförande Sven Jönhede och styrelsen förnyat förtroende.


Redan efter ett par punkter in i dagordningen blev det tvärstopp. Ingen kunde reda ut inköp och sålda kläder i resultatrapporten och det gjorde att inga beslut kunde tas på flera punkter. Ett nytt årsmöte måste utlysas så att detta kan redas ut.


Den inlämnade motionen fick ett bra mottagande och gick igenom med lite mindre justeringar. Nästa val av UK kommer att ske till hösten på medlemsmötet istället för årsmötet. Det ger UK lite mer tid till förberedelser inför seriespelet.


Valen gick igenom så att Sven, Birgitta, Michael, Kerstin och Anette blir kvar och Annika Nilsson kommer in som suppleant istället för Bert Anderberg. Valberedningens förslag gick igenom i alla val och Sven Jönhede kunde avsluta årsmötet.


Under övriga frågor informerades om Sydsvenska bouleförbundets årsmöte, Alliansens problem att hitta kassör och problemen med tävlingsdräkten. Det informerades om att den danska bouleklubben från Holbaek är inbjudna 26 mars för en vänskapsmatch i bouletoftahallen. Alla som vill tävla mot danskarna eller hjälpa till i caféet bör höra av sig via anslagstavlan eller till styrelsen.


Även SM och DM diskuterades innan medlemmarna gick hem eller tränade lite i boulehallen. Ovanstående är självklart bara en sammanfattning av årsmötet. Protokollet kommer finnas på hemsidan när det justerats.

Annika Nilsson, Tommy Karlsson, Benny Andersson, Klas Nilsson, Åke Kullman och Lisbeth Källström vann alla matcher.

Serieetta i Hallsvenskan


I division 3 gjorde QUA bra ifrån sig och vann alla matcher. För laget i division 1 behövs en uppryckning till höstens matcher i Hallsvenskan.


En lite disig småkall morgon blev till soligt vårväder. Tredje omgången i Hallsvenskan spelades i Bouletoftahallen. För division 1 var det Kärnan som stod för motståndet.


Trots bra spel blev det klar förlust i mixed dubbel och öppen trippel men i öppen dubbel lyckades Ante och Michael vända matchen och vinna 13-11. Det var nära att Kerstin, Rolle och Bill lyckades vända även mixed trippeln men tyvärr blev det 1-3 till Kärnan.


Division 3 laget lyckade bättre och som serieetta vann man över tvåan Simrishamn med 4-0. Annika Nilsson gjorde debut och kände av tävlingsnerverna men med trygga Tommy Karlsson och Benny Andersson i laget gick det förstås bra.

Simrishamn stod för motståndet i första matchen

I nästa möte väntade Rövarkulan och även här vann QUA enkelt med 4-0. Därför leder QUA division 3 med två poäng inför höstens möte i Hallsvenskan.

Bouletoftaspelen


Fina framgångar för QUA

Etta i Hallsvenskan

I Tyringe spelade QUA riktigt bra och leder div 3 i Hallsvenskan.

I Division 1 tog QUA en vinst och en oavgjord och ligger 5:a.


I Tyringe vann QUA över Helsingborg med 4-0. Efter att Kulltorp får samma behandling stod det klart att QUA leder div 3. Lördagen den 4 mars möter man tvåan Simrishamn i Malmö och avslutar den säsong mot Rövarkulan.


I Malmö spelade div 1 i Hallsvenkan. Det blev seger i första mötet med 3-1. Förlusten kom i mixed dubbel och var en långdragen match med en poäng i taget och slutade 9-13. I nästa möte väntade Tyringe. Det blev fyra hårda matcher med vinster i mixeddubbel och mixedtrippel.  Den fjärde mars har man bara ett möte mot Kärnan i Malmö.

Kallelse till årsmöte 2023

 

 

 

Medlemmarna i Sällskapet Quatre Boules kallas härmed till årsmöte

 

Tid:      Onsdagen den 8 mars, 2023 kl. 18.00

 

Plats:    Bouletoftahallen

 

 

Motioner lämnas till någon i styrelsen,

senast 2023-02-24.

 

 

Samtliga handlingar kommer att finnas tillgängliga i Bouletoftahallen

fr.o.m. 2023-03-01.

 

Vi bjuder på kaffe och kaka.

 

Alla hälsas välkomna!

 

Styrelsen

QUATRE BOULE

Årsmöte

Onsdagen 8 mars kommer QUA att ha sitt årsmöte. Kallelse och dagordning finns under meny Föreningen på denna hemsida.

Seriespelet ändras


Div 2 lagen i förbundsserien kommer spelas regionalt


Detta betyder för QUAs del att veteranernas div 2 lag inte kommer följa med elitlaget under seriespelet. Mer om detta beslut finns att läsa på Svenska bouleförbundets hemsida.

Boulefest

MBA inbjuder till boulefest fredagen 10 Februari KL. 17.00


Kreolsk gryta, Ris, Sallad

Vitlöksbröd

Kaffe, Fastlagsbulle

Tre lottade bouleserier

Vinlotteri

Pris: 170 KR Inkl. spel

Medtag egen dricka

Anmälan med SMS till 070-7530592 eller 0734225999

Anmälan senast 7 februari

Återbud efter anmälningstiden godtages ej

Max 40 deltagare, så först till kvarn.

Välkomna

Storseger i danskkvalet


Det var ett lag som var bäst under söndagens kval till danskmötet.

Bosse, Patrik, Thomas och Ante tog maximal 18 poäng.


I Bouletoftahallen tävlade under söndagen 10 lag om att får möta Danmarks veteraner i en vänskapsmatch.  Sex matcher om tre tripplar och  6 dubblar spelades ända in på kvällen. Förutom den vinnande kvartetten var det stenhårt in i det sista. QUA lyckades att få med fem spelare till årets två möten med Danmark.

 

Följande lag tog sig vidare till dubbelmötet mot Danmark.

 

    SSBF 1: Bo Persson, Patrik Wiik, Thomas Wiede, Ante Turkalj

    SSBF 2: Anders Blixt, Bill Jakobsson, Matts Lindén, Michael Nilsson

    SSBF 3: Dan Edman, Yngve Evaldsson, Leif Ljungsryd, Benny Olsson

Danskkvalet

QUA har många spelare med när danskkvalet avgörs söndagen den 29 januari i Bouletoftahallen.


Förra året knep Anders Blixt, Matts Linden, Michael Nilsson och Bill Jakobsson mest poäng mot danskarna. Det vill kvartetten från Quatro gärna fortsätta med och är ett av många bra veteranlag i danskkvalet.


Ante Turkalj spelar i ett mycket starkt lag med Bosse Persson och Patrik Wiik samt Thomas Wiede från CPC. Ante spelade förra året som ersättare för Bill i första mötet. Michael Uppström och Klas Nilsson spelar med Dennis Paulsson och Jaime Higa. Jerry Käsper spelar med Lillens vänner Curt Lund och Terje Nordborg samt Trelleborgs Ralph Nordström. Jerry spelade mot danskarna 2022.


För de tre bästa lagen blir det möte med danskarna redan 25 mars. Spelplats är inte klar men med hänsyn till dankarna blir det troligtvis i Bouletoftahallen. Returen spelas den 14 oktober i Starmasters hall, Soleröd.


I Danmark har man redan kvalat till veteranmatchen mot sydsvenska bouleförbundet. Det blev många kända ansikten i den danska uppställningen. I DK 1 hittar vi fransmännen Didier Risbourg, Gerard Primitera, Jean Claude Aissa och Henrik  Vedel. Skytten Jean-Claude imponerar alltid. I DK 2 spelar Jens Carlsson, Per Olsen, Christian Andersen-Nielsen och Claus Berthelsen. I DK 3 spelar Benny Kock Christiansen, Thomas Hartman, Brian Fuglsang och Erik Erlandsen.

Hallsvenskan 2023

QUA har det kämpigt mot eliten i division 1. I division 3 går det bättre.

 

Det började i moll och slutade i dur för QUA i Hallsvenskans division 3. Efter fyra förluster mot Kärnan väntade Smedkulan. Siffrorna skrev till 13-7, 13-5 och 13-3 och en förlust med 13-1. QUA hamna på en fin 4:e plats efter de två första omgångarna i tabellen.

I division 1 som spelades i Åstorp blev det två förluster med 1-3 mot LBO och 1-3 mot Kävlinge. QUA ligger därför sist i tabellen.

Malmöderby i Svenska cupen

 

QUAs veteranlag tog sig till en fin niondeplats i konkurrens mot alla unga spelare i boulesverige. Det krävdes några landslagsspelare för att sätta stop för Sveriges bästa veteraner, QUAs veteranlag.


Det blev en åttondelsfinal i Svenska cupen öppen och match om vem som skulle få biljett till finalspelet i Skövde. Malmölaget La Boule d’Or var det starkaste laget och gick helt rättvist vidare till finalspelet.


Sextondelen spelades mot Kalmar och efter dubblarna var det helt jämt. Jerry och Anders spelade övertygande och Michael Nilsson vann också sin singel. Bill och Mats förlorade klart sina singlar men Lynn hade en hård match i damsingeln. Det blev sedan vinst av Michael N och Ante i öppen dubbel och i mixeddubbel vann Anna och Mats. Det räckte med en vinst i tripplarna för totalseger. Det blev till slut 13-5 till Mats, Anna och Michael N i mixed trippel.


I åttondelen förlorade QUA samtliga singlar. Jerry spelade riktigt bra och ledde stort mot Andreas Halvarsson men föll 11-13. Mats Linden ledde länge mot Patrik Wiik men förlorade 9-13. Lynn gjorde en riktigt bra match mot landslagsspelaren Anette Ramm-Ericsson som slutade 11-13. Landslagsspelaren Robert Ulfsson från LBO var outstanding både i singel och dubbel. La boule d’or slog ut fjolårssegrana Malmöklubben La Coccinelle redan i sextondelen och går vidare från kvalet i Malmö tillsammans med Kärnan.

Svenska cupen öppen


QUA möter Kalmar kl 930 söndagen den 15/1 i Bouletoftahallen


På onsdagesträningen 18/1 kan de lag som vill, träna ihop sig inför Hallsvenskan. Uttagna spelare hittas under menyn Föreningen och UK informerar. Onsdagen därefter 25/1 kan de lag som spelar kval till danskmöte träna.

 

 

Hallsvenskan 2023

 

Div 3 i Malmö lördagen 21/1 möter QUA först Kärnan och sedan Smedkulan.

Div 1 spelas i Åstorp lördagen 21/1 och QUA möter LBO och Kävlinge

 

Div 3 spelar i Tyringe 18/2 och möter då Helsingborg och Kulltorp

Div 1 spelar i Malmö 18/2 och möter då Trelleborg och Tyringe


Kval till danskmöte


Michael U, Klas, Jaime och Dennis bildar lag till kvalet söndagen den 29/1. Matts, Anders, Michael N och Bill bildar också lag till samma kval. UK har inte tagit ut dessa lag. Vill man spela anmäler man laget själv. Laget behöver inte vara klubbbundet.

QUA besegrade veteranlandslaget

 

Om förluster gör att boulespelare blir bättre så måste vi utvecklats mycket under Fyrlingen i Borås. Segerns sötma kom mot svenska veteranlandslaget. Fyrlingen ger så mycket mer än segrar och förluster det är boulefesternas fest.

Vi var tre mycket glada boulespelare som kom till Borås. På fredagen spelades nationell trippel i V55 och QUAs lag med Matts, Anders och Bill fick börja mot tre kvinnor från Hällesåker Ingela Hermansson, Ulrika Holmquist och Christina Andersson. Det blev till slut en klar seger. Sedan väntade ett lag från Holland. Skytten och tidigare landslagsspelaren Noel Kempeneers missar nästan aldrig. Tony och Harry de Groof kompletterar och bildade motståndet i matchen om A-slutspelet. Holländarna gick hela vägen och vann tävlingen.

Det blev förlust och B-slutspel. I kvartfinalen mötte vi De la boule från Göteborg med paret Trogen. En stenhård välspelad match slutade till vår favör. Semifinalmotståndare blev Jerry Ekman, Owe Karlsson och Kjell Andersson som vann klart och sedan även finalen. Karin Petrander och Christer Pettersson bildade QUA-fanclub och följde tävlingarna under helgen.

På lördag började själva Fyrlingen och Michael Nilsson kom i snöstormen som fjärde man. Första matchen mötte vi fransmännen Johnny Luccesi och Frederic Bauer till samman med norrmännen Marius Wang och Max Carlström. Bauer visade vilken världsspelare han är och stannade på nästan varje skott. Det blev en kort lektion hur man spelar boule.

Det blev förlorarmatch i Poolen mot veteranlandslaget. Hannu Kohlemainen, Thomas Calderyd och Stefan Falk kämpade mot QUAs trippellag med Matts, Michael och Anders som la kloss på kloss. Elitserievinnarna visade sig starkare än svenska veteranlandslaget och vann. Det hjälpte inte att Sverige bytte in Janne Johansson i slutet.

I dubblarna efteråt blev det också klar seger till QUA. Anders och Bill var omöjlig mot Janne och Stefan och gav dem inte ett poäng. Hannu myntade ordleken ”ingen sill utan Billstimm” när skyttet började närma sig fransk proffsklass. I vinnarmatchen mellan Holländarna vi mötte under fredagen och det fransknorska laget vann Holland. Det gjorde att QUA fick möjlighet till revansch mot Frankrike/Norge i matchen om B- eller C-slutspel. Det blev en mycket jämnare match men ändå klar seger till ett bättre lag.

På söndagen avgjordes slutspelen. I C-slutspelet fick QUA möta Finlands Seppo Kujanpää, Aku Korhonen, Antii Lehtonen och Mikko Soikkeli. Det blev vinst i trippen efter fint skytte av Michael men sedan förlust i dubblarna efter fint skytte av finländarna. Utslagna men nöjda efter en trevlig helg åkte vi hem till Malmö.

Bouleåret 2023 har startat


Europas bouleentusiaster riktar sina blickar mot Borås. Den internationella tävlingen Fyrlingen spelas 5-8 januari och samlar norra Europa till tävling.

 

 

På torsdag den 5 januari åker delar av elitlaget till Borås för att spela Fyrlingen. På fredag är det nationell trippel i V55 och Anders Blixt, Matts Linden och undertecknad spelar i QUAs tröjor. På kvällen anländer Michael Nilsson till fyrlingen. Fyrlingen spelas som en trippel och två dubblar mot ett annat lag.


På lördag morgon möter vi Holländska och landslagsmeriterade Noel Kempeneers, Jack Schillemans samt Tony och Harry de Groof. Vid vinst möter QUA vinnaren av svenska veteranlandslaget och landslagsmeriterade och toppseedade norska spelare Marius Wang, Max Carlsröm, Johnny Lucchesi och Frederic Bauer. Det är en tuff lottning men fyrlingen kryllar av spelare på toppnivå.


Sverige, Norge och Danmark har landlagsamlingar och kommer med både herr, dam, junior, u23 och veteranlag. Finland, Frankrike och Holland har också lag på plats. Gräddan av svensk boule är på plats för att tävla. På lördagen fördelas lagen i A-, B-, C- och D-turneringen. På söndagen/måndagen avgörs finalerna.

Det är en enda stor boulefest i Borås boulehall.

Guldåret 2022


Vi kan se tillbaka på ett framgångsrikt år för Quatre Boule. Seriesegern i veteranernas elitserie är riktigt stort. Efter Oåren 2020 och 2021 är det skönt att se bakåt på 2022.

 

Planeringen för elitlaget började under hösten 2021 men grusades av Corona i januari när fyrlingen och Hallsvenskan ställdes in. Det var först i mars som delar av elitlaget kunde börja tävla. Fyrmanna-V55 i Jönköping slutade med en femteplats för Michael N, Matts, Ante och undertecknad.


Anders Blixt blev som ny i klubben trea i landslagskvalet för V55 och visade att han ville in i elitlaget. Årets första guld togs i  Bjufors Open i Staffanstorp. Anders, Jerry och undertecknad vann finalen med 13-0.


Guld två togs i Äggcupen V60 av Michael  och Terje. I öppen klass gick Mats och undertecknad till final men förlorade lite oturligt mot två danskar. Guld tre togs i Påskasmällen av Klas och Lisbeth. I början av säsongen visade Klas fin form och tog fjärde guldet i Grizzlysingeln V65.


Klubbens medlemmar spelade mycket och bra i maj. I Trelleborg Open V65 blev Tommy trea med Dennis, i V55 blev Karin och Christer trea och i öppen trippel blev Anders, Jerry och undertecknad tvåa. Tvåa i Vellingedubbeln blev med Anders och Jerry. Lynn hamna på fin tredjeplats.


DM i Malmö


I stora DM som spelades vid Bouletoftahallen kom Ib tvåa och Christer trea i singel för V65 och i V65 trippel kom Jovanka, Ronny och Klas trea. Lynn och undertecknad blev trea i mixeddubbel V55. Klubben femte guld kom i DM skytte för öppen klass genom undertecknad som därmed kvalificerade sig till SM-veckan i Linköping. I mixedtrippel blev det silver med guldsmak genom Matts, Lynn och undertecknad.


Guldet i elitserien


Till Täby norra Stockholm bar det av med Matts bakom ratten. Utanför Landskrona blir det trafikstockning eftersom en lastbil havererat. Regnet öste ner efter Hallandsåsen. I Stockholm kör vi fel i tunnlarna och en lastbilschaufför tutar irriterat när vi byter fil. Vi körde ut och testade banorna innan vi fixar hotellet i Täby. 


Lag 2 med Ante (som aldrig ger sig) som läggare, Anders som lysande mittspelare och jag själv som skytt börjar trögt mot Sundsvall men lagen vinner med 4-0. Lag 2 gör en otroligt bra match mot Boulejevikerna 2-2. Lag 1 med Lynn som läggare och  Mats  och Michael N som skytt gjorde det riktigt bra mot Kärnan 2-2. Michael Uppström tar ut lag, coachade och hoppade in som reserv när det behövdes. Hotellet och hotellets restaurang blir en samlingspunkt på kvällen. Vi låg trea i serien.


På morgonen spelade vi oavgjort mot BOO och vi hade bara en vinst och tre oavgjorda möten. Nykomlingen Fagersjö besegras med 3-1. I en av rundorna sköt Michael Nilsson två skott, Mats  ”Mr Carreau” två och avslutningsvis sköt Lynn hem tre poäng. Hemresan blev riktigt trevlig. Vi låg tvåa efter Boulero med sista omgången på hemmabanorna i  Malmö.


Det kändes riktigt bra inför avslutningen i Malmö även om tävlingskommittén ändrade förutsättningarna strax innan. Tre matcher skulle avverkas på lördag. QUA startade bra med 4-0 mot Gävle och Slottsskogen. Jerry stortrivdes som läggare med Anders och undertecknad. Lag 1 med Ante var minst lika bra med Michael N och Mats. Nu mötte vi Boulero och det började perfekt med två vinster. Sedan spelade Ante, Mats och Michael otroligt bra boule och vinner med 13-0. Saken var klar vi hade vunnit serien. Lynn och Michael U coachade oss hela Lördagen.

Prylar för boule

 

Det finns många bra prylar man kan ha med sig till en bouletävling eller träning.


När jag skulle möta ladslagspelaren Ivar Liljegren i öppen singel kändes allt bra men vid ett av mina sista kast känner jag hur det smärtade till i kasthanden. En flisa från klotet jag kastade hade rivit upp ett djupt sår på kasthandens lillfinger. Blodet strömmade ut och Ivar tycker att jag skulle besöka sjukvårdarna och lovade vänta.


Hos sjukvårdarna blir mitt lillfinger tvättat och omplåstrat och jag tänker att ett plåster på lillfingret inte borde göra någon skillnad. Det visar sig att jag har helt fel. Lillfingret är mycket betydelsefullt speciellt för mina plomberingar. Jag lyckas skjuta till mig några poäng men är annars chanslös. Ivar tycker lite synd om mig efter matchen.


Efter matchen tar jag bort plåstret och spelar med handskar istället. Det visar sig vara en bra åtgärd och jag spelar utan problem. De blev tillslut en 16-delsfinal och 17 plats med mersmak. Handskar spelar jag med under vinterhalvåret utomhus. Jag använder det också utomhus vid regn vilket gör att jag inte är beroende av vädret när jag skjuter.

Mina handskar stoppas ner i väskan inomhus och utomhus  när det inte är regn eller kallt. Det är känslan i huden som jag vill åt. När det gäller skruv kan jag till och med ha fördel av handskar. Det här med flisor, grader etc på kloten är ett problem som man kan lösa genom att slå klotet mot varandra.


Under 2022 års seriespel i elitserien fick jag en riktigt fin present. Det var Roger Andersson från Gävle  som kom med en egen lösning. Ett kapat metallrör visade sig vara perfekt för att slipa bort grader på klot. Grattis till vinsten sa han och gav mig röret. Det är bara att gnugga röret mot klotet så försvinner alla metallflisor i ett nafs.

På min 60-årsdag fick jag en present av Håkan Paaske. Det är en liten metallbit med måtten som finns mellan klot och lille på en bana för precisionsskjutning. Det är framför allt när jag träna station 2,3 och 4 jag använder den för att snabbt kunna lägga upp klotet för nästa skott med rätt avstånd. Metallbiten ligger i en liten spann med tre svarta klot, svart- och ljus lille. Denna spann och ett ljust mål klot plockar jag med mig när jag tränar skott.

Hej Boulevänner!

 

Här kommer årets sista medlemsinfo.

 

MBA

Bouletoftahallen är stängd över jul och nyår och öppnar igen månd. 9/1-23.

Priserna på entréavgifterna kommer att höjas 2023.

Enligt MBA´s hemsida är hallens öppettider 2023:

Dagtider: måndag-onsdag 10.00-15.00 och torsdag 10.00-14.00.

Kvällstider: måndag-onsdag 18.00-21.00.

Bifogar inbjudan till Annandagsboule.

 

Cafépass

Som vanligt ska klubbarna öppna hallen och bemanna caféet på kvällarna. QUA har hand om caféet varje tisdagskväll. Onsdagskvällar tar de som tränar från QUA hand om. Lista kommer att sättas upp på QUA´s anslagstavla. Egentligen behövs det endast en person mellan ca 17.45-21.00, men ni väljer själva om ni vill vara 2 personer.

 

Nyckeln till kassaapparaten kommer att sitta i. Vrid nyckeln till REG1.

Kjerstin Andersson kommer och hjälper till att stänga senare på kvällen. Om folket går hem tidigare än 21.00 så ring Kjerstin på tel.nr. 0705-237979 så att hon kan komma till hallen tidigare.

 

Bemanning dagtid

Som tidigare ska klubbarna bemanna hallen på torsdagar på dagtid. Januari – april är det

5 torsdagar. Lista kommer att sättas upp på anslagstavlan. V.v. hjälp till.

 

Tävlingar

Snart är det dags för tävlingar i hallen. Den första är Sv.Cupen Öppen som äger rum

14-15/1. KONS ska bemanna caféet på lördagen och QUA på söndagen 15/1. Det är inte så många lag, så det behövs endast 2 personer 8.00-12.30 och 2 personer 12.30-slut. Det behövs även 1 person 10.00-14.00 som hjälper till och grillar.

Om någon vill hjälpa till i caféet v.v. hör av er.

 

Hallsvenskan

Det är nya regler i Hallsvenskan. Endast 1 lag från varje förening får anmäla sig. Vi har anmält 1 lag i div. 1. För att få jämna serier kan det behövas fler lag. Vi har pga detta anmält ytterligare 1 lag. I dagsläget vet vi alltså inte om vi får spela med 1 eller 2 lag.

Lista kommer att sättas upp på anslagstavlan, där ni kan anmäla ert intresse.

Ev. delar SSBF upp serierna så att man spelar antingen lördag eller söndag beroende på antal lag.

Speldagar är: 21/22 januari, 18/19 februari, 4/5 mars, 4/5 november och ev. 19 nov. och ev. 10 december. Spelplatser vet vi inget om ännu.

 

Tidigare har de som spelat Hallsvenskan inte fått någon körersättning. Men eftersom bensinen har stigit i pris har styrelsen bestämt att föraren får 15,-/mil från QUA samt att passagerna ska betala 10,-/mil till föraren. Åker man 5 personer kan man ju faktiskt åka i en bil.

 

Medlemsomröstningen

Styrelsen har ju haft en omröstning angående om utomstående personer utan medlemskap i QUA får vara med och träna med QUA på tisdagar.

Resultatet blev följande:

Ja                44 st

Nej             11 st

Ej svarat      6 st

 

Detta betyder ju att utomstående får vara med och träna med QUA på tisdagskvällarna. Förhoppningsvis kan vi få nya medlemmar på detta sätt.

 

Julfesten 2022

Fredagen 9/12 hade QUA en kombinerad jul/guldfest. Vi var 32 deltagare som fick glögg och pepparkakor, åt en god jultallrik, fick kaffe o kaka och spelade lite boule. Julklappar delades ut och det fanns 2 lotterier med fina vinpriser.

QUA tackar festkommittén, Kerstin Larsson och Ronny Björkman med var sin flaska bubbel.


Styrelsen önskar alla medlemmar En God Jul och

Ett Gott nytt år


På söndagen mötte vi den för oss betydelselösa matchen  mot Knäred. Lynn, Anders och undertecknad tog ända segern och det blev förlust med 1-3. Guld  var ändå vårt. QUA har nu 6 guld och snart kommer även det sjunde.


Distrikserien div 3 för veteraner


QUA vinner Distriktsserien för veteraner div 3 och går upp till förbundsserien div 2. Roland Bengtsson, Tommy Karlsson, Jerry Käsper, Christer Larsson, Kerstin Larsson, Ronny Björkman, Birgitta Morau, Åke Kullman, Tommy Ljungkvist, Jovanka Kristiansson, Birgitta Persson och Sven Jönhede spelar i laget.


Hallsvenskan 2022


QUA vinner Hallsvenskan div 4 och går upp i div 3. Tommy Karlsson, Rune Elisson, Jovankan Kristiansson, Karin Petrander, Flemming Ipsen och Jan Ahlström. Tommy Ljungkvist, , Ante Turkaij, Lisbeth Källström, Benny Andersson, Kerstin Uppström, Klas Nilsson, Michael Uppström, Anders Blixt,  Johnny Persson, Ante Turkalj, Jerry Käsper, Marianne Lilja Nilsson, Birgitta Persson, Christer Pettersson, Anette Jensen och Kristina Wik ser till att det åttonde guldet bärgas.


Varbergs Strancup och SM i Jönköping


I Varbergs strandcup blir det en fin tredjeplats i V55 trippel. På det varma SM i Jönköping är det Christer L och Ronny som tar silver i V75 dubbel. Veckan innan blir jag sjua öppen klass, skytte under SM veckan i Lidköping. 


Tionde guldet


I tävlingen SME65 tar Ronny och Christer S Guld nr nio och i Björnspelen fixar Ib och Dennis tionde guldet. 10 Guld och dessutom 10 år sedan förra elitserieguldet. En stor fest avslutade året för att fira hela klubben. Det är många som genom ideella krafter har lagt grunden för detta guld.


Styrelsen har jobbat hårt för dessa guld. Michael som UK har lag ner stort engagemang och kunnande. Banskötare, reserver och alla som sparrat och hejat på.

Nästa år kommer elitlaget och division 2 laget spela i Västerås, juni och i Ulricehamn, augusti eftersom båda tillhör förbundsserien kan vi åka tillsammans. Vi är många som ser fram mot 2023 efter detta guldår.


Bill Jakobson

Annandagsboule

Måndagen 26 december i Bouletoftahallen.


Anmälan senast 09.30, helst i förväg på listan i hallen eller på vår facebook sida.

4 lottade matcher, kan ev bli på tid eller start vid 2-2.

Kostnad 50 kr, då ingår en halv fralla och kaffe eller the.

Insats för spel 20 kr. Dessa pengar går ut igen

till vinster.

Du behöver ingen licens för att spela, så tag med dig vännerna och ha en trevlig dag tillsammans.


Välkomna och slipp julrean!

Svenska cupen öppen och Hallsvenskan


Lottningen är klar och UK har tagit ut lagen till Svenska cupen öppen och Hallsvenskan


Quatre Boule möter Kalmar i svenska cupens 16-delsfinal som spelas i Malmö söndagen den 15 januari kl 930. Vid vinst möter vi troligtvis Malmöklubbarna Coccinelle eller La Boule d'Or i åttondelen. Tyringe som möter LBO i 32-dels final kan naturligtvis sätta stop för ett Derby.

Vinnaren möter Coccinelle 930 på söndag. 8-delen spelas kl 14 på söndagen i Bouletoftahallen.


Uttagna spelare kan hittas under menyn Föreningen och UK-informerar på denna sidan. Detta gäller även Hallsvenskan helgen efter för div 1. Lottningen, orter och lag är inte klara men det är bra om alla uttagna spelar bokar datumen eller meddelar UK om man inte kan.


Västerås i juni och Ulricehamn i augusti blir spelorter för QUAs veteran elit- och div 2 lag. Kul att förbundet testar att samla förbundsarrangemangen på två orter.Guld och julfest

Det firades ordentligt i fredags kväll. Årets tre seriesegrare och framför allt guldet i Bouleförbundets elitserie för veteraner firades med fest och julmat.


Boulebanorna var dagen till ära krattade och i kaféet

var det framdukat och julpyntat. På programmet stod lotterier och julklappsutdelning men först blev det en värmande glögg med tilltugg.


Vi bordet väntade en delikat tallrik med god julmat. Lök- och Senapsill, Skagenröra, skalade räkor, lax, korvar, sylta, revbensspjäll, skinka, brunkål, rödbetssallad, köttbullar och ostar.


Allsång med roliga nubbevisor sjöngs samstämmingt och fint där Sven och Marianne agerade toastmaster. Efter maten väntade två matcher boule och som tur var blev det ingen dopingkontroll. 


Alla samlades åter i kaféet och det lottades ut den ena vinflaskan efter den andra. Kaffe och mandelmussla med sylt och grädde serverades. Ett spontant sångnummer av Ann-Kristin uppskattades mycket och det hurrades för alla lagen som tagit guld. Elitlaget och div 3 för veteraner vann båda sina serier. Dessutom vann QUA division 4 i Hallsvenskan.


Efter en avslutande boulematch blev det prisutdelning och paketutdelning. Ingen gick hem tomhänt denna dag. Festkommitten tackades och glada men trötta festdeltagare åkte hem.

QUA kvar i division 1

 

Både bra och sämre matcher när QUA spelade div 1 i Hallsvenskan, Åstorp. Målet att hålla sig kvar i div 1 infriades.

 

Det började riktigt bra i Åstorp med vinst i öppen trippel mot LBO-s elitlag. Anette, Patrik och Mikael fick se sig besegrade med 13-7 av Anders, Michael och undertecknad i en välspelad match. Anna Draca spelade riktigt bra i mixed dubbel och hade Matts fått ordning på skotten så hade det säkert blivit vinst även här. Mötet slutat tyvärr 1-3 till LBO och QUA låg fortfarande näst sist i tabellen.


Sista matchen mot Kävlinge började också bra. Vinst i trippeln av Michael, Matts och undertecknad med 13-4 men förlust i mixed dubbel med knappa 11-13. Mixed trippeln vanns 13-2 av Anders, Michael och Lynn och förlust i den sista jämna dubbeln med 10-13. QUA slutade därmed på en sjundeplats i tabellen för  Hallsvenskan.


Vinnare av div 1 blev Kärnan tätt följd av Tyringe. Eslöv får lämna div 1 och spelar div 2 nästa år. Kulltorps bouleklubb tar plats i div 1 och eliten i Hallsvenskan 2023.

Nästa år börjar Hallsvenskan med spel 21-22 januari, 18-19 februari och 4-5 mars. Boka redan nu in dessa datum så du kan spela. Spelorter är inte klara för dessa datum.

Hallsvenskan i Malmö


På söndag avgörs hallsvenskan div 4


Quatre boule har en god chans att vinna serien och gå vidare till div 3. Vi möter Lillens vänner och West wind i de sista mötena. Vinst mot ett av lagen borde räcka.


På onsdagens träning kommer uttagna spelare till Hallsvenskans div 1 som åker till Åstorp att träna lag.

Det kommer ändå finnas plats för stationsträning och möjlighet att sparra lagen.

QUA i Svenska cupen öppen

Quatre Boule spänner bågen och satsar i Öppen klass


Klubben är nu anmälda till Svenska cupen 2023 för öppen klass. Vi i elitlaget är mycket glada för detta beslutet och det var inte svårt att hitta spelare. Grundomgången spelas i Malmö 14-15 januari nästa år.

Slutspelet/Finalen spelas under Riksidrottsssförbundets SM-vecka 4-5 februari 2023 i Skövde.


Vinnaren får sedan spela europacupen. I år tog sig Malmöklubben Coccinelle Pétanque Club till kvartsfinal och slutade 5:a. Kvartsfinalen var jämn men avgjodes i de avslutande tripplarna.

Coccinelle är en av de elitklubbar vi kan få möta i Svenska cupen.


Fyra av våra elitspelare är anmälda till Fyrlingen i Borås. Matts, Michael, Anders och underteckand borde vara väl förberedda eftersom fyrlingen spelas helgen innan Svenska cupen. Fyra dagars intesivt spelande i Fyrlingen kommer bli bra uppvärmning inför Svenska cupen.


Laget till svenska cupen är inte spikat men alla som spelade i veteranrnas guldlag i elitserien 2022 är självklart aktuella. Nya spelare i klubben 2023 ligger också bra till.

QUA vinner div 4


Seger mot Lillens vänner 13-12, 9-13, 13-7 och 13-9 i Hallsvenskans div 4. Serieseger och uppflyttning till div 3 år 2023. Ante Turkaij, Lisbeth Källström, Karin Petrander, Benny Andersson, Klas Nilsson och Rune Elison gjorde det i näst sista omgången. Avlutande matchen mot West wind vanns även den med 3-1. Rune Eliason som var lagkapten var mycket nöjd med lagets instas.

Hallsvenskan i Malmö


På söndag avgörs hallsvenskan div 4


Quatre boule har en god chans att vinna serien och gå vidare till div 3. Vi möter Lillens vänner och West wind i de sista mötena. Vinst mot ett av lagen borde räcka.


På onsdagens träning kommer uttagna spelare till Hallsvenskans div 1 som åker till Åstorp att träna lag.

Det kommer ändå finnas plats för stationsträning och möjlighet att sparra lagen.

Mustaschkampen inställd


Istället

Lördagsboulenu på lördag den 19.e november.

Vi tar anmälan fram till 09.30 går att föranmäla till sven.jonhede@gmail.com

avgift 50 kr då ingår en kopp kaffe och en halv fralla.Inga årskort gäller.


Avgift 20 kr för spelet där allt går ut till priser, inget licenstvång så alla är välkomna gammal som ung!


Styrelsen MBA

Tränare på väg

Grunderna för att kasta bouleklot är enkla men de små rörelserna helt avgörande för kastet. Tränarkursen via svenska bouleförbundet genomsyras av en positiv människosyn där alla har en plats.


Snälltåget från Malmö avgår i tid och efter Hässleholm strålar vi från Skåne samman. Michael och Yngve är lyriska och redan halvvägs till Stockholm har  alla vårafrågor blivit svårt att komma ihåg. Vi är alla inspirerade av våra försök med stationsträning på hemmaplan.

 

Det blir lite letande efter pendeltågstationen vid Stockholms C men efter en stund sitter vi på pendeln till ”Flempan”, Flemingsberg. Lägenhetshotellet saknar personal och via koder tar man sig in i entrén, hiss och sin hotelldörr. Lägenheten har pentry och allt man behöver för att göra egen frukost.

 

I samma byggnad som hotellet ligger både ICA-maxi och Flemmingbergshallen där vi ska vara på kurs nästa dag. Det blir en kort tur till en närliggande restaurangen och goda lammracks innan vi drar oss tillbaka.

 

Kursen börjar på morgonen då vi djupdyker i materialet. Vi har redan träffats en gång via videomöte  och alla har läst in de tre första delarna i kursen på distans. Det känns inspirerande och vi börjar med att alla presenterar sin syn på materialet. Sedan följer en kort genomgång av NPF som handlar om funktionsnedsättning.

 

Efter detta har vi grupparbete om framtiden och Strategi 2025 innan lunch. Efter lunch tas begreppet STEP upp. Det handlar om att justera svårighetsgrader på övningarna och är ett engelskt akronym för Space, Task, Equipment och People. Man kan ändra ytan, uppgiften, utrustningen eller laguppdelning för att köra övningen svårare eller lättare.De fyra dimensionerna för träning diskuteras flitigt. De handlar om Psykisk, Fysisk, idrottslig och Social som alla måste finnas i tankarna när man lägger upp träning. Nästa dag är vi i en boulehall en kort promenad från Flemmingbergshallen.


Det är mer boulespecifika övningar och Anders visar ur kastet ska utföras via video och sedan får vi själva testa. Dagen innehåller också stationsövningar och många aha-upplevelser. Anders talar ofta om enkel rörelse, bra ballans och avslappnat. Själva kastets viktigaste delar är pendeln, axeln och släppet.


Kommande kurser kommer ligga ute i landet och det blir säkert en kurs i Skåne. Min rekommendation är att gå den. Det är bra både för egna och andras boulespel.

Guld och Julfest

Alla medlemmar hälsas hjärtligt välkomna till en kombinerad Julfest och Guldfest fredagen 9/12 i Bouletoftahallen.  Onsdagen den 9 november fortsätter vi med stationsträningen


Alla medlemmar hälsas hjärtligt välkomna till en kombinerad Julfest och Guldfest

fredagen 9/12-2022 kl. 17.30 i Bouletoftahallen.  Det blir glögg o pepparkakor, jullandgång,

en öl/ett glas vin och kaffe med kaka,  sång och lite boulespel. Vi kommer även ha ett lotteri med

vinpriser.

 

Övrig dricka får du själv ta med dig. Ta även med en julklapp värd ca 50,- och boulekloten. Allt detta är gratis för QUA´s medlemmar. Din respektive (som inte är medlem) är naturligtvis också välkommen och får betala 150,-.

 

Anmälan senast 29/11 till:

Kerstin Larsson, tel. 0734-225999 eller

Ronny Björkman, tel. 0736-463476 eller

på anmälningslista på anslagstavlan i hallen.

OBS! Anmälan är bindande


Stationsträning


Nu på onsdag fortsätter vi med stationsträningen. Stationsträningen börjar kl 18 med genomgång som vanligt för alla som vill.

På onsdag tränar vi lagen inför Hallsvenskan 6 november.

Vi börjar senast kl 18. Vi kommer också ha stationsträning kl 18 för övriga.


Stationsträning

De två första stationerna syftar till få båge på utkasten när man läggger. Det tvingar också fram bakskruven. Den sista stationen handlar om att styra spelet från start genom att slänga ut lille på rätt avstånd.


Första stationen ska man kasta över ett hinder och sedan få klotet att rulla nära lillen.

Andra stationen ska man kasta i ett cykeldäck.

Tredje stationen ska man kasta lillen på ett visst avstånd.


Lagträning

Beroende på vilka som kommer på onsdag. Mixed dubbel mot Öppen trippel och sedan Mixed trippel mot öppen dubbel. Uttagna spelare till Hallsvenskan hittar du under meny Föreningen och UK informerar på denna hemsida.


Hallsvenskan 6 november


Uttagning av lagen till Hallsvenskan är klar. Om ni är uttagna men inte kan spela måste ni meddela detta omedbart till UK, Michael Uppström. Utagning finns under menyn Föreningen och UK informerar på denna hemsida.


Eftersom det är debut för hemsidan skrivs utagningen även här på förstasidan. Glöm inte skriva in er på lappen i bouletoftahallen om ni vill spela.


Uttagningskommittén (UK) har tagit ut följande spelare till div 1 till Malmö i Hallsvenskan 6 november 2022.

Lynn Ljungberg, Tommy Karlsson, Anette Jensen, Mats Linden, Bill Jakobsson och Anders Blixt.


Uttagningskommittén (UK) har tagit ut följande spelare till Tyringe div 4 i Hallsvenskan 6 november 2022.

Tommy Ljungkvist, Yovanka Christensen, Ante Turkaij, Lisbeth Källström, Karin Petrander, Benny Andersson och Rune Elison.

Ny hemsida för QUA


Det är dags för ny hemsida och det betyder att denna sidan på idrottonline inte kommer uppdateras. På onsdag blir det stationer igen.


Ny hemsida

Det är dags för ny hemsida och det betyder att sidorna på idrottonline inte kommer uppdateras. Sidorna på https://idrottonline.se/QuatreBouleSallskapet-Boulekommer finnas kvar till årsskiftet. Quatre boules nya sidor hittar du i fortsättning här på  www.quatreboule.se.


Stationer på onsdag

På onsdag kommer vi fortsätta med stationerna och denna gång prioritera skytte. 3 stationer direkt hämtade från precisionsskjutning i boule. Dessa bestå av att skjuta klot med lillen framför, skjuta klot som ligger mellan två andra och skjuta klot bakom ett annat. Ni som inte vill vara med på stationer spelar med varandra.


Hallsvenskan och Äpplekriget

Hallsvenskan spelades i helgen och i division 1 ligger QUA 3:a och i division 4 ligger QUA 2:a. Nästa omgång spelas 6 november. Flera QUA-spelare deltog i Äppelkriget i söndags. Lynn och Mats blev 5:a, Klas och Dennis 8:a, Ante och Lena H kom 12:a och Christer med Karin på 20:e plats.

Välkommen till våra träningsdagar

TRÄNINGSSCHEMA

Tisdagar


Lottade omgångar 

  • Tisdag 18:00 till 21:00
  • Bouletoftahallen

Onsdagar


Stationsträning och spelträning


  • Onsdag 18:00 till 21:00
  • Bouletoftahallen

MEDLEMSINFO

Oktober 2022


Hej Boulevänner!

 

 

Hallsvenskan

Fler medlemmar behöver anmäla sig till Hallsvenskan enligt UK. V.v. kolla om ni kan och vill 6/11, 27/11 och 4/12 (end. div. 1). Listan finns på anslagstavlan.

 

Tävlingar i höst

Hallsvenskan 22/10 (KONS), 6/11 (QUA) och 27/11 (FJÄ) kommer att spelas i Malmö. Hjälp behövs som vanligt till caféet.

MBA anordnar även två tävlingar i höst. 19/11 Mustaschkampen (QUA) och

14/12 Luciablixten (KONS).

 

Medlemsavgift och licensavgift

Medlemsavgift och licensavgift för 2023 ska inbetalas på bankgiro 687-2261.

V.v. ange vilken/vilka person(er) avgiften avser.

Medlemsavgiften 2023 är 350,-.

Licensavgiften 2023 är 300,- (100,- för den person som inte haft licens tidigare eller senast för 3 år sedan).

 

OBS! Avgifterna ska vara inbetalda senast 25/11-2022 för att man ska få licenserna i tid till det nya spelåret.

 

Julfest

Festkommittén planerar att anordna en julfest fred. 9/12. Mer information kommer senare.

  

 

Styrelsen QUATRE BOULE

Danmark vann igen


Danmark spelade veteranlandskamp mot SSBF och vann överlägset.


De tre skånska lagen var tända inför resan till Danmark, Soleröd. Starmasters boulehall hade utmärkta banor och en liten stenigare del.

Redan från start visade danskarna vilka bra boulespelare dom är. Vi lunch eller frukost som man säger i Danmark låg vi efter rejält.


Det blev till slut en ganska enkel seger för danskarna 21-41.